Webinárium-sorozat indul a vitorlázás fönntarthatóbbá tételéről

A Nemzetközi Vitorlázó-szövetség (WS) bejelentette, hogy webinárium-sorozatot indít annak céljából, hogy segítse a nemzeti vitorlás szervezeteket, a regatta-szervezőket, a vitorlás klubokat és az egyes embereket abban, hogy minél fönntarthatóbban működjenek, ténykedjenek. A sorozatnak a tervek szerint több szezonja lesz, a mostani közel fél éven át fog tartani és számos területet érint. A vitorlázás komoly nemzetközi elismeréseket kapott nemrég a klímavédelem érdekében tett lépéseinek köszönhetően, így minden bizonnyal sok “diákja” lesz a most induló online foglalkozásnak.

“A fönntarthatósági foglalkozások nyitottak, együttműködésen alapulnak, szakértők által vezetettek lesznek és lehetőséget adnak a sportág minden szereplőjének, hogy bekapcsolódjon” – mondta el Alexandra Rickham, a Nemzetközi Vitorlázó-szövetség (WS) fönntarthatósági felelőse a szervezet most induló webináriumával kapcsolatban.

“Vitorlázókként nagyon tisztában vagyunk a környezet változásaival, és vitorlázókként komolyan vesszük azt a felelősséget, hogy azon közösségek érdekében cselekedjünk, amelyekkel közösen élünk a Föld vizein” – tette hozzá.

A webináriumok részét képezik a WS Fenntarthatósági Agenda 2030 néven futó programjának, mely 2018-ban indult el és hat fő pilléren alapszik.

“Sportunk büszke lehet arra a fejlődésre, amelyet elértünk, mióta megindítottuk a Fenntarthatósági Agenda 2030 programot, a vitorlázásnak a globális fönntarthatósághoz való hozzájárulását célzó stratégiát” – mondta Rickham.

A WS fönntarthatósági felelőse azt is megemlítette az insidethegames.biz-nek adott nyilatkozatában, hogy a vitorlázás mára a fönntarthatóság szállóigéjévé vált a sportban, köszönhetően a minden szinten végzett munkának az olyan elit versenyektől kezdve, mint a The Ocean Race, a Vitorlázó Grand Prix vagy az Amerika-kupa egészen a helyi hajósklubokig. Mindenhol óriási erőfeszítések zajlanak a sportág fenntarthatóbbá tétele érdekében. Alexandra Rickham elismerte, még mindig sok tennivaló akad.

A webinárium-sorozat ezen a héten a “Tiszta regatták és hajóosztályok” című témakörrel kezdődött el, amelynek előadását a Tenger Vitorlásai nevű nemzetközi természetvédelmi csoport vezetett.

Jens Kroker paralimpiai bajnok német vitorlázó lesz az inkluzív és hozzáférhető vitorlázással foglalkozó előadás vezetője, amelyre a tervek szerint december 6-án kerül sor.

További előadások fognak szólni a hajók fenntartható módon történő tervezéséről és a felszerelések fenntartható forrásból való beszerzéséről.

2024-ben fog szó esni a sorozat keretében a műanyag-szennyezés elleni küzdelemről, a nők szerepének erősítéséről és az életmentésről.

Lesz egy olyan prezentáció is, amely útmutatást ad arra vonatkozóan, mit kell tenni akkor, amikor egy hajó nagy tengeri halakkal vagy egyéb állatokkal találkozik.

Az első szezon 11 webináriumból áll, amelyek rendszeres időközönként fognak lezajlani egészen 2024. március 20-ig.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberben bejelentette, hogy a WS kapta meg a Klímaakció – Fönntartható Utazás elnevezésű díjat, amely azért járt, mert az augusztusi hágai világbajnokság szervezése során a lehető legkevesebb utazásra került sor, a versenyek idején pedig a stábtagokat és a média képviselőit is arra bíztatták, hogy tömegközlekedéssel vagy kerékpárral oldják meg a szálláshelyről a helyszínre és vissza történő eljutást.

A Klímaakció – Innováció díjat Paloma Schmidt perui vitorlázó kapta, akinek közbenjárására egy sor intézkedést vezettek be a pazarlás csökkentésére az ILCA hajóosztály Európa-bajnokságán az olaszországi Andorában.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply