Ki az a Fabrizio Corona, a legújabb olasz focibotrány kirobbantója?

Ismét csúnya ügyektől hangos az olasz labdarúgás. Kiderült, hogy több játékos is saját mérkőzésére fogadott, ami tilos. A többségében válogatott focistákat érintő ügyben már szankció is született. Nyilvánvalóan maga a botrány is nagyon érdekes a focikövetők számára, de talán ennél is érdekesebb, hogy ki az az ember, aki feljelentést tett többek ellen is. Fabrizio Corona egykor a paparazzik királyaként volt ismert Olaszországban, s több ütközése is volt a törvénnyel, most viszont úgy tűnik, ő lehet a jófiú ebben a történetben. Bemutatom kalandos életpályáját.

Bombaként robbant a hír a múlt héten, hogy Sandro Tonali, Nicolo Fagioli és Nicolo Zaniolo ellen feljelentést tett Fabrizio Corona olasz influenszer és médiaszemélyiség. A 49 éves szicíliai férfi azt állította a hatóságok előtt, hogy a három olasz labdarúgó saját csapata mérkőzéseire adott le fogadásokat online platformokon keresztül, amit a sportág szabályai szigorúan tiltanak és büntetnek. Corona később további játékosok megnevezését ígérte, így azóta Nicola Zalewskinek, a Roma lengyel légiósának neve is bekerült a kalapba.

Corona feljelentése alapján eljárás indult az általa megnevezett labdarúgók ellen, s tegnapi hír, hogy Nicolo Fagioli, a Juventus játékosa ügyében az Olasz Labdarúgó-szövetség már döntést is hozott, mivel bizonyítást nyert, hogy Fagioli tiltott sportfogadásban vett részt. A játékost 7 hónapra eltiltották, jelentős pénzbüntetés befizetésére kötelezték, illetve szerencsejáték-függőség elleni gyógykezelésre küldték. Eredetileg 12 hónapot kapott volna Fagioli, ám sikerült a feleknek megegyezniük, így a maradék öt hónap végrehajtását fölfüggesztette a szövetség.

A másik három, eddig ismertté vált labdarúgó ügyében még nincs semmilyen döntés, s még Fagioli esetében sem tudni a rendőrségi eljárás megszűnéséről. De vajon Fabrizio Corona tényleg olyan információk birtokában áll, amelyekkel válogatott játékosok ígéretes karrierjét a földdel teheti egyenlővé?

Erre a kérdésre most még nehéz válaszolni, hiszen csak egy játékos ügyében született sportszakmai döntés. Ami viszont biztos, hogy Fabrizio Corona egy igen érdekes személyiség Olaszországban. A szicíliai származású Corona a 2000-es évek elején még fotográfusként vált ismertté Itáliában. Sajtófotózási ügynöksége azonban 2008-ban csődöt jelentett, ami miatt életében először, de korántsem utoljára került bíróság elé. Eközben televíziós személyiséggé vált, mivel az Internazionale klubtévéjében, majd a La Fattoria című valóságshow-ban szerepelt.

Igazi ezermesterré vált, legalábbis ami a média, a kultúra és a szórakoztatóipar különböző ágazatait illeti, ugyanis a cataniai születésű Corona a hirdetési piacon, a művészetek világában, a divatiparban és az irodalomban is érdekeltségekre tett szert. Az Instagramon 1.3 millió követője van, ami igen nagy számnak minősül. Coronának manapság saját ruhamárkája van, ezen kívül nagy népszerűségnek örvend A Börtönöm címmel megjelent könyve, melyben egy sikerszériában lévő maffia vezérét játssza, aki annak ellenére egyre sikeresebb, hogy sok törvénytelenséget követ el.

13 év börtönt kapott

A mostani sportfogadási botrány égbekiáltó paradoxona, hogy Fabrizio Corona, vagyis a feljelentő, a becsületes, tisztességes polgár korábban maga is ült a vádlottak padján, sőt, igen súlyos szabadságvesztést is kapott. 2015 januárjában 13 év és 2 hónap börtönbüntetésre ítélték a Vallettopoli néven elhíresült botrányban. Az volt a vád ellene, hogy kínos (sok esetben szexuális tartalmú) képeket készített híres olaszországi személyiségekről, akiktől pénzt próbált kicsikarni azért cserébe, hogy ne publikálja a fotókat, vagyis zsarolást követett el. Végül azonban mindössze 823 napot kellett börtönben töltenie, mert egészségi állapota miatt 2017-ben kiengedték milánói börtönéből, s azóta ismét szabad ember.

A VIP-ügynök, a paparazzo azonban ettől függetlenül is sok bűnügybe keveredett már, hiszen zajlott ellene eljárás korrupció, szándékosan hamis bankjegyekkel történő fizetés és bűnszervezetben való részvétel miatt is. A kezdetben sikeres vállalkozó ezekkel a botrányokkal rengeteget vesztett. Eléggé elszállt magától, hiszen többek között Francesco Tottit és David Trezeguet-t is megpróbálta megzsarolni, sikertelenül.

Fabrizio Corona mindennek ellenére az elmúlt húsz évben az olasz média meghatározó személyiségei közé tartozott, s az elmúlt hetekben Dilingernews.it nevű honlapján Sandro Tonaliról és Nicolo Zaniolóról, az olasz válogatott két aktuális kerettagjáról közzétett állításaival ismét főszerepbe került. Coronát kihallgatták a milánói ügyészségen, majd nyilatkozott Alfredo Pedullának, a Gazzetta dello Sport újságírójának, akinek azt mondta többek között, hogy a Juventus már augusztus 1-jén tudott Nicolo Fagioli tiltott fogadásairól, de nem indított vizsgálatot ellene, amikor pedig október elején napvilágot látott az információ, megpróbálta eltussolni az ügyet, de mint a föntiekből is kiderül, nem járt sikerrel.

Corona az interjúban azt is elmondta, hogy még nincs vége a leleplezéseknek. Állítása szerint még legalább tíz játékos volt érintett a sportfogadásokban, és szépen lassan az ő nevük is nyilvánosságra kerül majd. Az egykori paparazzikirály legutoljára Nicola Zalewskit, az AS Roma lengyel játékosát nevezte meg, ám a nyomozók nem találtak bizonyítékot érintettségére, így vele szemben megszűnt az eljárás. A másik három focista esetében azonban még nem, s Nicolo Fagioli már meg is kapta a magáét, s ki tudja, hogy a büntetőeljárás milyen eredménnyel zárul az ő ügyében.

Az biztos, hogy nagyon nem jött jól az újabb cirkusz az olasz labdarúgásnak, melyet az elmúlt évtizedekben számos bundabotrány és egyéb incidens rázott meg, pláne úgy, hogy a válogatott Eb-selejtezős felkészülését is befolyásolta az, hogy Zaniolónak és Tonalinak is el kellett hagynia az edzőtábort a nyomozás miatt. Máltát simán legyőzték az olaszok, tegnap viszont 3:1-re kikaptak Angliától, így kettő fordulóval a selejtező zárása előtt nincsenek biztos kijutást érő helyen címvédő létükre.

A kiemelt kép forrása: Roberto Vicario

Leave a Reply