Darts: Új győztest avattak a World Grand Prix-n

A múlt héten zajlott le az ősz első nagy dartstornája Leicesterben, ugyanis sor került a World Grand Prix-ra. A verseny különlegessége, hogy nem csak a kiszállónál, hanem a beszállónál is dupla szektorral kellett kezdeni. Ez egyeseket megtréfált időnként, s emiatt sok meglepetés is született. A tegnapi döntőben azonban két kiemelt feszült egymásnak, s végül egy sima mérkőzésen Luke Humphries megszerezte első nagy tornagyőzelmét.

Október 2-án kezdődött meg a World Grand Prix idei kiírása. Nagy múltra visszatekintő versenyről van szó, hiszen először még 1998-ban rendezte meg a profi játékosok szervezete (PDC), s azóta évről évre sor kerül rá. A legtöbb szakmabeli a világbajnokság, a World Matchplay és a Premier League után a negyedik helyre rangsorolja az ún. major tornák sorában, de szerintem sportszakmailag előrébb áll, mint a PL, hiszen utóbbi sorozat meghívásos és szinte kizárólag üzleti alapon működik.

32 játékos vehetett részt a leicesteri tornán, akik közül tizenhatan a világranglistáról, ugyanennyien pedig az elmúlt egy év eredményein alapuló Pro Tour-ranglistáról kvalifikálták magukat. Az első nyolc kapott kiemelést, mellettük pedig a világranglista 9-16. helyezettjeit sorsolták össze a 16 Pro Tour-játékossal az első fordulóban.

A nyolc kiemelt közül rögtön az első körben hárman is kiestek. A 8. helyen rangsorolt korábbi világbajnok Rob Cross az idei UK Open-győztes Andrew Gildingtől kapott ki döntő szettben. Apropó, szett! Ez a világbajnokság mellett a másik olyan torna, ahol nem legekre, hanem szettekre játszottak a fiúk. Az 1. fordulóban kettő, a 2.-ban három, a negyeddöntőben is három, az elődöntőben négy, a döntőben pedig öt játszmát kellett sikeresen teljesíteni a győzelemhez. Cross tehát kiesett, de hasonló sors érte a júliusban a World Matchplayen diadalmaskodott Nathan Aspinallt is Stephen Bunting ellen, valamint a 7. helyen rangsorolt, a World Grand Prix-t 2021-ben megnyert Jonny Claytont is az Európa-bajnok Ross Smith ellen.

A többi kiemelt vette az első akadályt, így a címvédő, hatszoros győztes Michael van Gerwen is. A világbajnok Michael Smith, a 2020-as győztes, 2021-es döntős Gerwyn Price, a kétszeres világbajnok Peter Wright és a 6. kiemelt, korábbi UK Open-finalista Luke Humhpries is diadalmaskodott. A nem kiemeltek közül említést érdemel a kétszeres világbajnok, ám mostanában gyengélkedő Gary Anderson nagyszerű játékkal elért győzelme, valamint a torna talán legnagyobb meglepetését arató, ezen a versenyen először szereplő Luke Woodhouse sikere, aki a Pro Tour-ranglistát vezető, s nemrég Magyarországon European Tour-fordulót nyert Dave Chisnallt verte 2:0-ra.

A nyolcaddöntőben érkezett a következő meglepetés. A címvédő van Gerwen kétszer is a kilencedik nyilat rontotta el, de összességében nagyon rosszul kiszállózott és beszállózásban is akadtak gondjai, amit Chris Dobey kihasznált és 3:2-re győzött, vagyis hamar eldőlt, hogy nem lesz címvédés az idei versenyen. Utoljára 2019-ben éppen van Gerwen tudta megvédeni címét ezen a versenyen, de ebben az évtizedben tovább kell várni hasonló bravúrra.

A többi esélyes simán nyert, így a nyolc között volt már Wright, Humhpries, Joe Cullen, Price és Michael Smith is, míg Martin Schindler és Andrew Gilding is gigászi küzdelemben tudta fölülmúlni Buntingot és Andersont – utóbbi kettőszettes előnyből tudott kikapni.

A negyeddöntő két sima és két döntőszettes meccset hozott. A fölső ágon Michael Smith és Price is 3:0-ra nyert Gildinggel és Schindlerrel szemben, ami azt jelentette, hogy úgy csaphattak össze egymással az elődöntőben, hogy egyikőjüknek sem volt még vesztett szettje. Az alsó ágon ellenben Cullen és Humphries is óriási mérkőzést tudott megnyerni.

Peter Wright és Luke Humphries nagyon izgalmas és jó színvonalú meccset játszott egymással, ami drámai véget ért. A kétszeres világbajnok skót megnyerte az első két szettet, de az angol feltámadt, nagyszerű játékkal fordított, és 3:2-re megnyerte a meccset. Wrightnak is bőven megvolt az esélye a győzelemre, de Humphries egyszerűen jobban játszott a végjátékban. Mindketten 90 fölötti körátlaggal zártak, de Humphries azért jobb volt ebben a mutatóban is (90.92, 92.32).

Joe Cullen Chris Dobey ellen győzött szintén 3:2-re.

A szombati első elődöntőben Price a világbajnok Michael Smithszel találkozott, és az első legben két 180-as kört dobva vette el Smith kezdését. Az első szettben végül öt brék is született, így a walesi szerzett vezetést. A második játszmában aztán Price-é volt az egyetlen játék, amelyet elbukott kezdésről, így Smith egyenlíteni tudott.

A harmadik játszmában az angol egyetlen leget sem engedett a walesinek, 110 pont fölé tornázta a háromnyilas átlagát. Csakhogy az első WGP-döntőjére hajtó Smith 2:1-es vezetése nem törte meg Price-t, aki ezt követően egyetlen leget bukott már csak el. A negyedik játszmát 109-es kiszállóval kezdte, 3–0-val egyenlített, és az ötödik és hatodik szettben vissza sem nézett, négy éven belül a harmadik döntőjére készülhetett a Grand Prix-n.

Luke Humphries 2020-ban még csak remélte, hogy a jövőben a tornán szerepelhet, két éve a második, tavaly az első fordulóban búcsúzott. Ezúttal viszont megállíthatatlanul menetel, Dave Chisnallt és Luke Woodhouse-t szettveszteség nélkül győzte le, Peter Wright ellen 0:2-ről fordított 3:2-re.

Szombaton újra tarolt, a 27 kiszállókísérletéből 22-t elhibázó Joe Cullent 4:0-ra legyőzte, honfitársa csak a negyedik szettben jutott el két megnyert legig, a többen nem volt esélye. Humphries a 2021-es UK Open után a második nagy döntőjére készülhetett (ha nem számítjuk a 2019-es ifjúsági vb-t, amelyet megnyert), akkor kikapott James Wade-től, most Price ellen javíthatott.

Price kezdte jobban a tegnapi döntőt, hiszen megnyerte az első szettet. Azonban ez ébresztően hatott Humphriesra, mert ezután sorozatban három szettet nyerve átvette a vezetést, és már nem is engedte ki a kezéből azt – a vége 5:2 lett.

Pedig Price nagyon keményen ellenállt, magas színvonalon játszott a walesi is, de az angol egyszerűen jobb volt ezen az estén és teljesen megérdemelten nyert. Price 91-es, nagyon is jó körátlagánál Humphries még jobbat, 93.3-at ért el.

Ami a kiszállókat illeti, Price 52 százalékkal dobta be a duplákat (12/23). Bár Humphries csak 40 százalékon zárt, de mennyiségben felülmúlta riválisát – 42-szer dobhatott duplára, s ebből 17-et értékesített.

Luke Humphries élete első majortorna-győzelméért 120 ezer fontot (53.6 millió forintot) kapott.

Humphries 170-es kiszállója az ötödik szett elején:

A győzelmet jelentő 138-as kiszálló:

Ez a siker azt is jelenti, hogy Luke Humphries megelőzte Gerwyn Price-t a világranglistán, s a karriercsúcsot jelentő 4. helyre jött föl. Price, aki az évet még világelsőként kezdte meg, most már csak az 5. helyen áll.

A profi darts világában a következő nagy torna az október utolsó hétvégéjén esedékes dortmundi Európa-bajnokság lesz. Ezen a hétvégén a European Tour szezonzárójára kerül sor, melyen Kovács Patriknak is szurkolhatunk majd pénteken.

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply