Megismétlődött a szuzukai dobogó, Hamilton elszúrta a versenyét – a Katari Nagydíj legfőbb tanulságai

Az immár háromszoros világbajnok Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Katari Nagydíjat Oscar Piastri és Lando Norris előtt, azaz megismétlődött a legutóbb Japánban összejött dobogó, annyi különbséggel, hogy a két mclarenes helyet cserélt egymással. A Mercedes számára borzalmasan indult a verseny, mivel Hamilton egy túlságosan pozitív manőverrel kiforgatta George Russellt. Russell végül a 4. helyen ért célba bravúros teljesítménnyel. Sokan bukdácsoltak a sivatagi estében, különösen Sergio Pérez, akit háromszor is büntettek a pályahatárok megsértése miatt. A Sportudvar értékeli a Luszailban történteket.

POZITÍVUMOK
Piastri – Norris 2:0

Bár a mai főfutamot Max Verstappen nyerte, de mégis valamennyire Oscar Piastri hétvégéjének nevezhetjük a 2023-as Katari Nagydíjat. A McLaren fiatal ausztrálja szombaton megnyerte a sprintfutamot, ezzel először nyert F1-es versenyt, a mai Grand Prix-versenyen pedig a 2. helyen ért célba, élete legjobb nagydíj-eredményét elérve. Piastri az egész hétvégén nagyon érezte a katari pályát és autója is tökéletesen rendben volt. A sprinthez hasonlóan a főversenyen is remekül menedzselte saját futamát, pláne az utolsó körökben, amikor Lando Norris közelített hozzá. Persze a csapat intése is kellett ahhoz, hogy Norris ne támadja meg Piastrit, de ha meg is tette volna, szerintem nem tudta volna megelőzni. A McLaren öles léptekkel zárkózik fölfelé a tabellákon. A csapatok versenyében például majdnem teljesen utolérték az Aston Martint és szinte borítékolható, hogy előzni fognak.

Russell nagyot mentett

A rajt utáni pillanatokban drámai esemény történt az 1-es kanyarban: a lágy gumikon rajtoló Hamilton nagyon nagy elánnal startolt el, hogy megelőzze George Russellt és Max Verstappent. Ennek vége azonban az lett, hogy Hamilton ütközött Russellel. Az idősebb brit versenye véget ért, Russell viszont végig tudott menni, s a mezőny végéről fölzárkózva a 4. helyen fejezte be a futamot. Ennyi vigasza lehet a Mercedesnek a történtek után.

NEGATÍVUMOK
Sokba kerülhet Hamiltonnak saját vakmerősége

Hamilton tehát sikeresen tönkre tette saját versenyét ma este, s ezzel a világbajnoki pontversenyben is nehéz helyzetbe hozta magát. Ugyan megőrzött néhány pontot Fernando Alonsóval szembeni előnyéből a 3. helyen, de szorosabbá vált kettejük küzdelme. Hamiltonnak persze nem lett volna komoly sansza a futamgyőzelemre, de a Mercedes többkörös etapokon jobban ment ezen a hétvégén, mint az Aston Martin, így alighanem simán Alonso előtt zárhatott volna a 2021-es katari futamgyőztes. Így viszont a hátralévő futamokon ádáz küzdelem lehet még közöttük.

Pérez megint elszúrt egy versenyt

Ritkán esik meg egy Forma-1-es versenyzővel, hogy egy futamon háromszor is megbüntetik. Ma pontosan ez történt meg Sergio Pérezzel. A Red Bull mexikóija az elszúrt időmérő után csak a 12. helyről rajtolhatott, s az egész versenyen küszködött, nem igazán tudott előre keveredni. Ez minden bizonnyal frusztrálhatta a mexikóit, aki emiatt többször is négy kerékkel ment el a pályáról bizonyos kanyarokban, amik miatt végül három, egyenként 5 másodperces időbüntetést is begyűjtött. Az utolsót közvetlenül a leintés után kapta, így a 10. helyen zárta a versenyt. Péreznek nyilván nincs nagy motivációja már, hiszen a vb-cím hivatalosan is elúszott, 2. helye azonban Hamilton nullázása után még stabilabbá vált, nem mintha eddig komoly veszélyben forgott volna. Ettől függetlenül lassan az ő ülése is komoly veszélybe kerül 2024-re, hiába van érvényes szerződése.

Ez volt a Katari Nagydíj értékelése. Kettő hét múlva az Amerikai Nagydíjra kerül sor Austinban.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / vezess.hu

Leave a Reply