Eldőlt: 2024-től tiltólistás szer lesz a tramadol

A Doppingellenes Világügynökség (WADA) a napokban közzétette a 2024-es évre vonatkozó tiltólistát. Ahogy az várható volt, bekerült a tiltott szerek közé a tramadol, melyet széles körben alkalmaznak a sportban, s már eddig is bizonyított volt teljesítményfokozó hatása. Komoly problémát jelent azonban, hogy a szert mind a mai napig sok országban engedélyezik gyógyszerek hatóanyagaként, így föl kell készülni arra, hogy sok doppingvétség fog kötődni a tramadolhoz.

A WADA Végrehajtó Tanácsa szokásának megfelelően szeptember végén ült össze Montréalban, hogy elfogadja a szervezet 2024-es évre érvényes tiltólistáját, mely magában foglalja mindazokat a szereket és származékokat, melyeket a sportolók nem vagy csak orvosi engedéllyel használhatnak versenykörülmények között, valamint versenyeken kívül.

A várakozásoknak megfelelően a tanács döntött a tramadol tiltólistára helyezéséről. A WADA tiltólistájának összeállításáért felelős ún. konzultatív szakértői csoport indítványozta, hogy szülessen meg ez a döntés. A szakemberek éveken keresztül vizsgálták a tramadolnak a sportolókra gyakorolt hatásait, mivel széles körben elterjedt szerről van szó. A kutatás azzal a konklúzióval zárult, hogy a tramadol teljesítményfokozó hatással bír. Emellett az is nyomós érv volt betiltása mellett, hogy a vizsgálatok alapján számos kockázata is van ennek a szernek az élsportolókra nézve: megállapítást nyert, hogy rendszeres használat mellett fizikai-biológiai függőséget okozhat, de problémát jelenthet az is, ha valaki más opioidtartalmú gyógyszerekkel kombinálva fogyasztja, s komoly veszélyt jelent a túladagolás is.

A tramadol évek óta részét képezte a WADA megfigyelési programjának, melynek keretében a föntebb említett vizsgálatokat elvégezték. A tramadolról nem árt tudni, hogy fájdalomcsillapító hatású, emellett végbélkúpokban is alkalmazzák, azonban sok fejtörést okoz az orvosok és a betegek számára is, mivel a már említett függőségi kockázat miatt nagyon pontosan kell meghatározni a gyógykezelés során alkalmazott dózist, mert már nagyon kicsi eltérés esetén is előállhatnak a föntebb említett problémák.

Magyarországon számos gyógyszer hatóanyaga, de világszerte széles körben használják a gyógyászatban, éppen ezért tartani kell tőle, hogy sok lebukás lesz a következő években a tramadol miatt, hiszen az elmúlt esztendőkben sok olyan doppingeset volt, amikor a gyanúba keveredett vagy konkrétan lebukott sportoló azzal védekezett, hogy olyan gyógyszert használt, amely tartalmazta az adott tiltólistás anyagot. Ezek közül a legismertebb talán Nairo Quintana tavalyi ügye. A kolumbiai kerékpáros kiválóságot utólag kizárták a Tour de France-ról, mivel egy vér- és egy vizeletmintájában is kimutatták a tramadol jelenlétét. Ugyan akkor a WADA még nem tiltotta a szert, de a nemzetközi szövetség (UCI) már igen, így született meg a kizárásról szóló döntés. Quintana nem kapott eltiltást, mivel ez volt az első kihágása.

A WADA mostani döntésében arról is rendelkezett, hogy nagyon indokolt esetben, orvosi engedéllyel a jövőben is lesz mód a tramadol használatára, de a kockázatok és mellékhatások miatt érdemes az élsportolóknak és sportorvosoknak alternatív gyógyszerekhez folyamodniuk, hiszen a tiltott szerek orvosi engedéllyel történő alkalmazásának nagyon szigorú szabályai vannak.

Természetesen 2024-ben a tramadol-használat ellenőrzése lesz az egyik legfőbb feladata a WADA-nak és a nemzeti doppingellenes ügynökségeknek – utóbbiaknak alig negyedévük van tehát arra, hogy fölkészüljenek a változásokra, s ez persze vonatkozik a sportolókra, edzőkre és sportorvosokra is.

Jövőre olimpiát, paralimpiát és számos nagy nemzetközi sporteseményt fognak megrendezni, vagyis igen zsúfolt esztendő előtt állunk, mely a doppingellenőröket is rengeteg munka elé fogja állítani. A WADA közlése szerint minden anyagi erőforrás rendelkezésre áll a 2024-es antidopping-program teljesítéséhez.

Bízzunk benne, hogy 2024 nem a doppingbotrányokról fog szólni, mert egy olimpiai évben különösen szomorú lenne ilyen híreket olvasni, de az a kockázat fönnáll, hogy sok “sportoló” fog valamilyen tiltott szerrel készülni az ötkarikás játékokra, úgyhogy az ellenőröknek résen kell lenniük.

A kiemelt kép forrása: goodrx.com

Leave a Reply