Az idei Ázsiai Játékok példát akarnak mutatni a környezettudatosságban

Ezekben a napokban zajlik az Ázsiai Játékok eseménysorozata a kínai Hangcsou-ban. A szervezők sok más mellett környezetvédelmi téren is igyekeztek sokat tenni annak érdekében, hogy sikeres eseményt rendezhessenek meg, egyben sztenderdeket teremtsenek a jövőben esedékes hasonló multisport-események számára. A Zöld Sport rovatban bemutatjuk az Ázsiai Játékok zöld megoldásait.

A kínai szervezők már az előkészületek során rengeteget tettek azért, hogy a szeptember 23. és október 8. között zajló ázsiai “miniolimpia” a lehető legkisebb karbonlábnyomot eredményezze, sőt, amennyiben lehetséges, karbonsemleges legyen.

Összesen 54 helyszínen zajlanak a versenyek és az edzések, de ezek közül csupán 12 számít teljesen újnak. A 31 edzőhelyszín mindegyike már meglévő infrastruktúra keretében lett kialakítva, tehát nem kellett új edzőcsarnokokat, edzőpályákat kialakítani a különböző sportágak művelői számára.

Qiu Peihuang, a szervezőbizottság helyszínekért felelős vezetője elmondta, az építőanyagok kiválasztásánál arra törekedtek, hogy fölállítsák a Hangcsou-modellt, melynek lényege, hogy olyan építőanyagokból valósítanak meg egy nagyszabású sportrendezvényt, amelyek a lehető legkisebb szén-dioxid- és egyéb üvegházhatásúgáz-kibocsátással járnak, s ezzel hozzájárulnak a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez.

A zöld tervezéshez megújuló energiát nagy mennyiségben vettek és vesznek igénybe. A helyszínfelelős példaként említette a Fujang Csinhu Sportközpontot, melynek tetején több esővíz-gyűjtőt alakítottak ki, melyeknek segítségével az Ázsiai Játékokat követően havonta átlagosan 35%-kal kevesebb vezetékes vizet kell majd felhasználni, ami nagyjából 1000 tonnának felel meg.

A Fujang Csinhu Sportközpont tetején esővízgyűjtőket helyeztek el (Forrás: Hangcsou 2023)

A vizes sportoknak otthont adó multifunkcionális uszoda és a több sportág eseményeit is fogadó kiállítási központ területén nem hálózati árammal, hanem LED-es fénycsövekkel világítanak, amivel havonta 30% villamosenergiát spórolnak meg.

Qiu Peihuang hozzátette, nem véletlenül nevezik Hangcsou-modellnek mindazon megoldások összességét, amelyek hozzájárulhatnak a jövőben rendezendő hasonló sportesemények fenntartható lebonyolításához, hiszen kifejezett cél, hogy a következő Ázsiai Játékokon kövessék ezt a modellt az akkori szervezők.

A helyszínfelelős arról is beszélt az insidethegames.biz-nek adott interjúban, hogy a Hangcsou-modell egy okos és hatékony modell, mely a technológiai fejlődés legújabb vívmányait is fölhasználja az energiafogyasztás mérsékléséhez.

“Régebben sok hulladékot termeltünk, de mostanra a zöld megoldások az építkezés, a karbantartás és az üzemeltetés minden folyamatának részét képezik” – mondta Qiu.

Az egyik legfőbb zöld cél, hogy az idei legyen az első teljesen karbonsemleges Ázsiai Játékok. A szervezők szerint ennek három kulcsa van: a megújuló energiák minél nagyobb arányban való fölhasználása, a sportolók, az edzők, az újságírók, az önkéntesek és a nézők együttműködése, valamint a zéró szemét politikája.

Belső-Mongóliában működő szélerőművek és napelem-telepek segítik az Ázsiai Játékok teljes karbonsemlegességre irányuló céljának elérését (Forrás: Getty Images)

Az összes helyszín zöld áramforrással működik, ami közel nulla szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Ennek az energiának legnagyobb részét a Belső-Mongóliában, Kína harmadik legnagyobb régiójában üzemelő szélerőművek és napelem-telepek sokasága biztosítja.

Ruan Jeping, a szóban forgó szélerőműveket és napelem-telepeket üzemeltető Huzsu nevű cégnek az Ázsiai Játékokért felelős igazgatója kijelentette, a karbonsemlegességet a megújuló energiák használata mellett a mobilitás terén is szeretnék megvalósítani, aminek érdekében 315, megújuló energiát használó autóbuszt és 163 ugyanilyen meghajtású taxit állítottak forgalomba, de 400 darab közbringa is az eseményre kilátogató nézők szolgálatában áll.

Már a verseny első napjaiban több mint 30 000 ember szállításában, egyéni közlekedésében játszottak szerepet ezek a környezettudatos járművek.

Tehát az Ázsiai Játékok szervezői állításuk szerint mindent elkövetnek, hogy az esemény minél zöldebb legyen. Ez nagyon fontos, hiszen Kína közismert a nem túl jó levegőminőségről és a környezetvédelmi szabályok hanyag betartásáról, miközben a világ második legnagyobb gazdasága, így jelentősen hozzájárul a Föld karbonlábnyomához.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply