ATP-címek, Wimbledon – ezeket a rekordokat tudja még megdönteni Novak Djokovics

Novak Djokovics azzal, hogy tegnap megnyerte a US Opent, 24. Grand Slam-győzelmét aratta, ezzel utolérte az örökrangsorban az eddig egyedüli éllovas Margaret Courtot. Nem ez az egyetlen csúcs, amit még megdönthet a szerb teniszfenomén. A Sportudvar összefoglalja, mely rekordok állnak még előtte, amiket simán túlszárnyalhat.

4

A naptár-Grand Slam. Egy évben ugyebár négy ilyen tornát rendeznek, s Novak Djokovicsnak még nem sikerült egyetlen évben sem az összes GS-t megnyernie. 2021-ben közel állt hozzá, ám a US Open döntőjében éppen tegnapi legyőzöttje, Danyiil Medvegyev bizonyult jobbnak nála, így az utolsó akadálynál elbukott. A férfiaknál utoljára Rod Laver volt képes egy esztendő valamennyi Grand Slam-tornáját megnyerni még 1969-ben. Djokovics 2021 és 2023 mellett 2011-ben és 2015-ben is három nagy tornát nyert – 2011-ben és 2015-ben is a Roland Garroson vérzett el, idén pedig Wimbledonban kapott ki a döntőben Carlos Alcaraztól.

5

Jimmy Connors, Pete Sampras és Roger Federer ennyi alkalommal nyerték meg a US Opent. Djokovics tegnap negyedik New York-i sikerét aratta, amely egyben 2018 után az első volt neki. Itt sem hiányzik tehát sok a rekordbeállításhoz.

8

Steffi Graf nyolc éven keresztül vezette a női világranglistát, ami abszolút rekordnak számít. Amennyiben Novak Djokovics ezt az esztendőt az élen zárja, beéri a német legendát.

8

Ugyanez a szám áll szemben a szerbbel a legtöbb wimbledoni győzelem rekordjának megdöntése felé vezető úton. Roger Federer tudott nyolc alkalommal diadalmaskodni a füvespályás Grand Slam-en. Djokovics már idén utolérhette volna, amennyiben nem kap ki Alcaraztól a fináléban. Jövőre újra próbálkozhat.

14

Ennyi év a legnagyobb korkülönbség egy játékos esetében az első és a legutolsó világelsőség között. Ezt a rekordot Serena Williams tartja, akinek első és utolsó világelsősége között 14 év és 10 hónap telt el. Djokovics jelenleg 11 évnél és 7 hónapnál tart.

36

Roger Federer 36 évesen és 10 hónaposan lett a történelem legidősebb világelsője. A szerb nemrég múlt el 36 esztendős, azaz közel van ennek a rekordnak a megdöntéséhez is.

37

Az ausztrál Ken Rosewall 1972-ben 37 évesen és 2 hónaposan nyerte meg az Ausztrál Opent, ezzel ő a legidősebb Grand Slam-tornagyőztes. Djokovics számára ez a csúcs sem túlzottan távoli.

37

Roger Federer 37 évesen és 7 hónaposan nyerte meg a 2019-es miami tornát, ezzel ő a legidősebb 1000-es tornagyőztes. Lehet, hogy ennek a rekordnak is megvannak számlálva a hónapjai…

41

Björn Borg zsinórban ennyi mérkőzést tudott megnyerni Wimbledonban, ami rekordnak számít az ugyanazon GS-tornán fönnálló győzelmi szériák között. Novak Djokovics 28 mérkőzés óta veretlen az Ausztrál Openen, azaz amennyiben 2024-ben és 2025-ben is ő győz Melbourne-ben, akkor éppen a finálé megnyerésével dönthetné meg ezt a rekordot.

46

Guillermo Villas 1977-ben sorozatban ennyi mérkőzést nyert meg. 2011-ben a szerb nem volt messze ennek a rekordnak a megdöntésétől ám a Roger Federer ellen a Roland Garros elődöntőjében elszenvedett vereség meghiúsította ezeket az álmokat. Djokovics akkor 41 győzelemnél állt meg.

81

Feliciano Lopez és Roger Federer osztoztak a legtöbb Grand Slam-indulás rekordján – mostanáig. Djokovics éppen a US Openen érte be őket, azaz a jövő évi Ausztrál Openen rekorderré válhat ebben az összevetésben is.

109

Az amerikai Jimmy Connors ennyi ATP-tornát nyert meg pályafutása során. Djokernek 96 elsősége van ezekről a viadalokról, azaz akár már jövőre csúcsot dönthet, amennyiben megnyer 13 versenyt.

369

Roger Federer nyerte a legtöbb mérkőzést Grand Slam-tornákon. Novak Djokovicsnak eddig 351 siker jött össze, azaz leghamarabb a jövő évi wimbledoni bajnokságon dönthet rekordot, amennyiben Melbourne-ben és Párizsban is győzedelmeskedik és a brit versenyen is eljut legalább a negyedddöntőig.

429

A Grand Slam-tornákon lejátszott legtöbb mérkőzés rekordja is Federeré. Djokovics 409 mérkőzésnél tart.

1274

Connors nyerte a legtöbb mérkőzést ATP-tornákon. Djokovics 1076 győzelemnél jár, azaz ennek a csúcsnak a megdöntésén még bőven dolgozni kell.

Abból kiindulva, hogy a szerb világelső a tegnapi győzelem után azt mondta, vannak még elérendő céljai a teniszben, biztosra vehetjük, hogy fog még csúcsokat fölállítani, akár a föntebb fölsorolt kategóriákban is.

A kiemelt kép forrása: KENA BETANCUR / AFP

Leave a Reply