Max Verstappen rekordözönnel zárhatja 2023-at

A hétvégén zsinórban tizedik versenyét nyerte meg a Forma-1-ben Max Verstappen, amivel megdöntötte a sorozatban megnyert legtöbb futam rekordját. A lényegében már háromszoros világbajnoknak tekinthető holland szeme előtt ugyanakkor az összes hátralévő verseny megnyerésén túl további rekordok fölállítása is lebeghet az idény hátralévő futamain. Ezeket foglalom össze az alábbiakban.

A legtöbb pont egy szezonban

Az Olasz Nagydíj után Verstappen 364 ponttal áll a világbajnokság első helyén. Ez mindössze 90 egységgel marad el a holland tavalyi eredményétől, amikor 454 pontot szerzett az év egésze során. Verstappen azzal már rekordot döntött, hiszen Hamilton 2019-es 413-as csúcsát adta át a múltnak. Most tehát saját rekordját kergetheti, hiszen a hátralévő nyolc hétvégén – a sprintfutamokat is beleszámítva – még 232 pont gyűjthető, s látva a németalföldi és a Red Bull formáját, eléggé valószínűtlen, hogy ez a rekorddöntés ne valósuljon meg.

A legtöbb győzelem egy szezonban

Mad Max tavaly a 22 versenyből 15-öt húzott be, amivel megdöntötte Michael Schumacher 2004-ben és Vettel 2013-ban elért rekordját, hiszen ők ketten egyaránt 13 futamot nyertek meg. Verstappennek idén eddig 12 győzelme van és 8 verseny van még hátra, vagyis nagyon túlszárnyalhatja saját csúcsát, hiszen akár 20 győzelemig is eljuthat, ami egészen elképzelhetetlen volt korábban, még akkor is, amikor már 20-nál több hétvégére került sor egy évben. Ami a százalékarányt jelenti, a holland ezen a téren is az 1. helyre kerülhet, bár kissé nehezebb dolga lesz. A mostani csúcsot Michael Schumacher tartja, aki 2004-ben 18 futamból nyert meg 13-at, ami 72.22%-os aránynak felel meg. Vettel tíz évvel ezelőtt 19-ből nyert 13 viadalt, ami 68.42%-nak felel meg. Verstappen tavaly a futamok 68.18%-át nyerte meg, amivel 3. ebben az összevetésben. Idén ebben a tekintetben is rekordot dönthet, de ehhez legfeljebb egy-két helyszínen fordulhat elő, hogy nem ő győz, hiszen 22 versenyt rendeznek.

Zsinórban elért dobogós helyezések

Verstappen a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj óta egyszer sem volt 2.-nál rosszabb. Ez azt jelenti, hogy Monzában sorozatban 15. alkalommal állhatott dobogóra. Ezzel beérte az örökrangsorban Fernando Alonsót, aki 2005-ben és 2006-ban ugyanennyi versenyen végzett megszakítás nélkül az első háromban. A rekordot itt is Michael Schumacher tartja, aki 2001-ben és 2002-ben egymást követő 19 versenyen pezsgőzhetett a pódiumon. Ez a csúcs elég nagy veszélyben van.

A világbajnokság 1. és 2. helyezettje közötti pontkülönbség

Max Verstappen jelenleg 145 ponttal vezet csapattársa, Sergio Pérez előtt. A legsimább vb-címet Vettel szerezte, aki 2013-ban 155 egységet vert Alonsóra a végelszámolásnál. Azt hiszem, ez a rekord is simán meg fog dőlni idén, főleg Pérez formáját elnézve.

A kiemelt kép forrása: MARCO BERTORELLO / AFP

Leave a Reply