Vuelta, vízilabda, kézilabda – Hétvégi Összefoglaló

Sportszempontból kissé csöndes volt szeptember első hétvégéje, de ez nem azt jelenti, hogy unatkoztunk volna. A Hétvégi Összefoglaló eme cikkében szó lesz Valter Attila szerepléséről a Vueltán, valamint a férfi vízilabda Magyar Kupa döntőjéről, illetve a férfi és női kézilabda-bajnokság nyitányáról is. Tartsatok velünk!

Kerékpár: Valter Attila remekül teljesít a Vueltán

Dénia és Xorret de Catí között 165 kilométert tett meg szombaton a mezőny a spanyol kerékpáros körversenyen. Nagyobb csoport tekert el a főmezőnytől, majd sokáig egy négyfős csapat haladt az élen, őket követte a 16-17 kerekesből álló üldözőboly. A peloton, benne az összetettben esélyesekkel, harminc kilométerrel a cél előtt már csak bő kér percre volt az elöl haladóktól, majd fokozatosan dolgozta le a hátrányát. A befutó előtt volt egy első kategóriás hegy, melynek tetejéig átrendeződött a sorrend.
   
Nyolcfős boly érkezett meg elsőként, többek között a szlovén Primoz Rogliccsal, az amerikai Sepp Kuss-szal, a dán Jonas Vingegaard-ral és a belga Remco Evenepoellal. Következett egy rövidebb lejtő, a végén pedig megint kapaszkodni kellett, s a hajrában Roglic megelőzte Evenepoelt, harmadikként pedig a spanyol Juan Ayuso ért célba. Kuss hetedik lett két másodperc hátránnyal, ezzel átvette a vezetést a jócskán lemaradó Martineztől.

Valter Attila, aki sokat segített társainak az utolsó hegyre való fölmenetel során, a 28. helyen tekert a célba, összesítésben pedig maradt a 24.
   
„Volt egy tervünk, azt maximálisan végre is hajtottuk, de nem volt olyan könnyű, mint kívülről tűnt. Legalábbis nekem nem. Nagyon nehéz napom volt, brutálisan mentünk – értékelt az M4 Sport helyszíni stábjának az időfutamban és mezőnyversenyben is magyar bajnok Valter Attila. – Nagyon nagy szökés ment el egy nagyon nehéz hegyen, amit amúgy mindenki ismer. Onnantól muszáj volt gyorsan menni nekünk is, mert szerettünk volna nyerni ma. Tudtuk, hogy Primoznak gyönyörű ez a mai nap, neki lett megrajzolva gyakorlatilag. Imádja az ilyen befutókat, és Jonasnak is nagyon jó. Úgyhogy tényleg igyekeztünk kontrollálni a versenyt, de ez nem volt egyszerű, mert nagyon-nagyon nyomták elöl, nagyon hittek benne.”   

A magyar kerekes szerint talán kicsit lassabban is mehettek volna, mert már az utolsó emelkedő alján utolérték a szökevényeket, ám ezt nem lehetett előre látni.
   
„Nekem szerencsére nem volt feladatom az üldözésben. Picit szeles is volt a nap, folyamatosan dombos, sík menet alig volt benne, úgyhogy gyakorlatilag a mezőnyben is majdnem annyit kellett nyomni, mint elöl. Én eszméletlenül elfáradtam. Örülök, hogy a végén azt a feladatot, ami rám lett szabva, az utolsó hegynek az elején, el tudtam végezni.”   

Arra a felvetésre, hogy amikor ő diktálta a tempót, többen leszakadtak, úgy reagált: „jó érzés tizedelni a mezőnyt, jó érzés, hogy van egy feladatom, jó érzés, hogy van egy csapat körülöttem”. 

Újabb hegyi szakasz – ez volt a vasárnapi menü a Vuelta a Espanán Valter Attiláék számára. A kilencedik szakasz egy első és egy második kategóriás emelkedőt tartalmazott, az pedig már igen korán látszott, hogy a kialakult szökevénycsoportnak lehet esélye hazaérni, hiszen egyrészt egy összetettért menő versenyző sem volt benne, másrészt pedig nyolc perc fölött is volt az előny a főmezőnyhöz képest.

Az élen haladók közül a cél előtti meredeket Lennard Kämna teljesítette a leggyorsabban, így a Bora német bringása elhozta a szakaszt, ezzel pedig kipipálta a harmadik Grand Tourt is, ami a szakaszgyőzelmeket illeti. Az viszont hozzátartozik a nap krónikájához, hogy a hegyen a köd és a nagy sár, valamint a rossz útviszonyok miatt neutralizálták a szakaszt, vagyis két kilométerrel a vége előtt húzták meg a vonalat, amely szerint az időket számolják az összetettben, sőt bónuszmásodperceket sem lehetett szerezni.

Az esélyesek csoportjából Valter Attila csapattársa, Primoz Roglic támadott az utolsó métereken – sikerült is kialakítania két másodpercnyi fórt Remco Evenepoelékhoz képest. Az élen így jelentős változások nem történtek, továbbra is a Jumbo kerekese, Sepp Kuss vezeti az összetettet.

Valter Attila a lankásabb részeken ma is az élbolyban tekert Roglicot és Jonas Vingegaard-t segítve, az emelkedőn leszakadva végül a 35. helyen ért be 4:39 perces hátránnyal, így az összetettben négy helyet javítva a 20. helyet foglalja el.

A Vuelta a mai pihenőnapot követően holnap folytatódik a Valladolidban rendezendő 25.8 km-es egyéni időfutammal.

Vízilabda: FTC-győzelem a férfi Magyar Kupában

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Vasas, az OSC, a Honvéd és az FTC küzdött meg a férfi vízilabda Magyar Kupa négyes döntőjében.

Nyár, napsütés, nyitott uszoda – a vízilabda visszatért a természetes közegébe. A férfi Magyar Kupa – bízzunk benne, hagyományteremtő – nyári négyes döntője ráadásul sok nézőt vonzott a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda lelátójára, jó háromnegyed ház előtt rendezték a mérkőzéseket, így minden adva volt a pólóünnephez. Az első elődöntőben a Vasas és az OSC csapott össze, a mérkőzésnek külön pikantériát adott, hogy a Vasas a nyáron három OSC-játékost is elcsábított, Lévai Márton, Burián Gergely és Dala Döme is korábbi csapata ellen játszott. Méghozzá 25 méteres medencében, a szűkebb játéktér pörgősebb játékot és több gólt ígért.

Az első negyedben ennek megfelelően potyogtak a gólok, az elsőt az OSC olasz bekkje, Simone Rossi, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának fia lőtte. A csapatok felváltva vezettek, a negyed végén éppen a Vasas állt egy góllal jobban. Aztán a második szakaszban mindent megcáfoltak a felek, amit előzetesen vártunk, ugyanis kisebb játéktér ide, kevesebb úszás oda, nyolc perc alatt mindössze egyetlen gólt láthattunk. Azt Salamon Ferenc pörkölte a Vasas kapujába, így a nagyszünetben 4:4 volt az állás.

A térfélcsere után is együtt haladtak a csapatok, aztán 6:6 után az OSC lőtt kettő gólt egymás után, Salamon és Várnai Kristóf is emberelőnyből talált a kapuba. Mielőtt nyeregben érezhette volna magát Varga Dániel együttese, a Vasas gyorsan ledolgozta a hátrányát, Bedő Krisztián fórból, Batizi Benedek pedig akcióból villant meg. Szebbnél szebb gólokat láthattunk, Baksa Benedek bombájával ismét az OSC vezetett – ez már ismét az a játék volt, amire számítani lehetett.

Sztrahinja Rasovics viszont változatosan, és ami lényegesebb, hibátlanul lődözte az ötmétereseket, a harmadik ilyen góljával egyenlített a Vasas. Az utolsó szó Baksáé volt a negyedben, hét másodperccel a vége előtt ismét bevette Lévai kapuját, így 10:9-re vezetett az OSC.

A negyedik játékrészben aztán jött az őrület, a Vasas Rasovics lefordulása után visszavette a vezetést, míg az OSC-t továbbra is Baksa repítette. Szlobodan Nikics kapust cserélt, Mizsei Márton jól szállt be a Vasasnál, a kulcspillanat pedig az volt, amikor egygólos Vasas-vezetésnél Rossi a blokkba püfölt egy fórt, a túloldalon pedig Szava Randjelovics hasonló helyzetből leadott lövése ha centikkel is, de áthaladt a gólvonalon. Heves reklamálás követte az ítéletet, de szabályos volt a gól – 1:42-vel a vége előtt kettővel álltak jobban a piros-kékek. A nagyot játszó Baksa visszahozta egyre az OSC-t, amely 50 másodperccel a vége előtt támadhatott az egyenlítésért. Varga Dániel időt kért, de a támadás vége egy rossz passz lett. A Vasas sem tudott mit kezdeni a labdával, így maradt még egy esély az egyenlítésre, de Salamon Ferenc lövése a kapufán csattant.

Nagyjából öt centiméteren múlt, hogy nem szétlövés lett a vége, de az előzetesen esélyesebbnek számító Vasas nyert 14:13-ra, és 2009 után ismét MK-döntőt játszhat, az ígéretes OSC pedig bronzéremmel kezdte az idényt.

„Leszakad az ég és pénzfeldobás dönt” – vázolta fel tréfásan az egyik forgatókönyvet az Endo Plus Service-Honvéd vezetőedzője, Szivós Márton, amikor az FTC-Telekom elleni Magyar Kupa-elődöntőt megelőzően arról kérdezték, hogyan lepheti meg együttese az esélyesebb címvédőt. A szakembert ismerve azért alighanem más tervet is kidolgozott szombat estére…

Például azt, hogy csapata már az első negyedben előhúzza a kalapból speciális védekezését, ráadásul eközben Kardos Gergely bravúrt bravúrra halmoz a kapuban. Varga Dénes ötméteresével a Ferencváros szerezte meg a vezetést, ám Ekler Zsombor kétszer is megvillant, mindkétszer ütemtelen lövéssel mattolta az újdonsült világbajnok Vogel Somát. S ha már világbajnokok: a túloldalon Varga feladásából Jansik Szilárd egyenlített, az első szünetben 2:2-re álltak a felek.

Noha a Ferencváros többször is támadhatott a vezetésért, Ekler Bendegúz lapos lövésével ismét a Honvéd került előnybe. Szivós Márton űzte-hajtotta játékosait, akik támadásban és védekezésben is nagy energiákat mozgósítottak, és az sem könnyítette az FTC helyzetét, hogy Edoardo Di Somma tíz perc elteltével begyűjtötte második személyi hibáját. A ferencvárosi szurkolók csavartak egyet a hangerőn, csapatuk pedig sebességi fokozatot váltott, és három támadásból három gólt szerezve fordított – hiába védte Jansik lövését bravúrral Kardos, a kipattanót Sztilianosz Argiropulosz bevágta a kapásszélről.

A nagyszünetben már „csak” egy góllal, 5:4-re vezetett a címvédő, amihez kellett Ekler Zsombor harmadik gólja, no meg az is, hogy az egyik kapufánál Fejős Róbert, a másiknál Gregor Benedek blokkolja a ferencvárosi lövéseket. Fekete Gergő centergólja után fórból is betalált, de az előző idényben még a zöld-fehéreket erősítő Vadovics Viktor gyorsan válaszolt, vagyis a harmadik negyed általában kritikus első perceiben ezúttal nem dőlt el semmi. Ráadásul – szerencsére – az ég sem szakadt le…

Dusan Mandics viszont elővett valamit a régiből, 8:5-nél először vezetett három találattal az FTC, eközben hátul a másik nyári sztárigazolás, Di Somma védekezett és blokkolt tankönyvbe illően. A rendkívül fegyelmezetten játszó Honvéd mindent megtett, de nem tudott egy gólra zárkózni, Vigvári Vendel higgadtan értékesített ötméterese eldöntötte a nyitott kérdéseket. Szivós Márton együttese 25 méteres pályán tíz gól alatt tartotta a Ferencvárost, ám a címvédő érvényesítette a papírformát, 9:6-os győzelmével bejutott a vasárnap esti döntőbe.

Abba a döntőbe, melyben hatodik alkalommal találkozott a Ferencváros és a Vasas. Az alacsony szám elsődleges oka, hogy a két tradicionális klubnak ritkán volt egyszerre korszakos csapata. Eddig a Vasas vezetett 3:2-re, de óriási meglepetést jelentett volna, ha nem egyenlítenek összesítésben a zöld-fehérek.

A zöld-fehérek esélyeshez méltóan kezdtek, a két nyári szerzemény, Edoardo Di Somma és Dusan Mandics is megvillant, de Szava Randjelovics a szokásos emberelőnyös befejezésével a hosszú kapufától jelezte, hogy a lényegében teher nélkül, felszabadultan játszó Vasas nem adja olcsón a bőrét. Német Toni klasszis centerakciógóllal jelentkezett, nagyjából ott folytatta, ahol a fukuokai világbajnokságon abbahagyta. A Vasas visszajöhetett volna egy gólra az első negyed végén, Burián Gergely ugyanis labdát szerzett, és egyedül vitte rá a labdát Vogel Somára. Hosszú másodpercekig lóbált, a ferencvárosi kapus azonban csak nem akart elsüllyedni, lőni viszont muszáj volt, mert vészesen közeledtek a védők, a hatalmas helyzet vége így elképesztő védés lett.

Aztán a második negyed elején csak visszajött egy gólra a Vasas, Konarik Ákos szépített, Német Toni azonban tarthatatlan volt a kapu előterében, ezúttal emberelőnyből lőtt a kapuba. Vogel Soma mellett Lévai Márton is jól védett, a blokkok is a helyükön voltak, így aztán gyors játékot segítő 25 méteres medence ellenére is kevés gólt láthattunk. Di Somma is elpuskázott egy hasonló helyzetet, mint korábban Burián, Varga Dénesnek pedig már a második góljába fújtak bele a játékvezetők. Az utolsó szó Nikola Dedovicsé volt, a Vasas nyáron igazolt szerb játékosa a nagyszünet előtt ismét egy gólra hozta fel a piros-kékeket.

A térfélcsere után Mandics balkezes bombája adta meg az alaphangot, majd kivédekezett Vasas-emberelőny után Varga Dénes végre olyan gólt is lőtt, amelyikbe nem fújtak bele. Ekkor már 6:3-ra vezetett a címvédő, a Vasasnak pedig mindenképpen gólt kellett volna lőnie, hogy meccsben maradjon. Vogel Soma azonban máshogyan gondolta, és hatalmasat védett emberhátrányban. Majd bemutatott még egy bravúrt, a túloldalon Vigvári Vendelnek pedig nem kellett emberelőny, akcióból talált a kapuba. A Vasas következő fórja a blokkban halt el, Di Somma viszont dudaszós gólt lőtt, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést. A záró negyed előtt 8:3-ra vezetett a a Ferencváros, amely egészen elképesztő védőmunkával rukkolt ki, és tizenöt percen át egyetlen gólt sem kapott.

Az utolsó nyolc perc Nagy Ádám góljával kezdődött, a Vasas hosszas gólcsendjét végül Sztrahinja Rasovics törte meg. Szlobodan Nikics, a piros-kékek edzője ismét meghúzta a kapuscserét, Mizsei Márton büntetővédéssel mutatkozott be, de már túl késő volt ahhoz, hogy ettől lendületet kapjon a csapata. A Vasas mindenesetre megnyomta a végét, persze a Ferencváros már olykor cifrázta is a játékot, kettős emberelőnyben például addig passzolgattak a zöld-fehérek, amíg Jansik Szilárdnak gyakorlatilag már csak az üres kapuba kellett betennie a labdát. A végén felváltva potyogtak a gólok, Varga Vince tett arról, hogy megmaradjon az ötgólos különbség.

A Ferencváros 11:6-ra győzött, a Vasas derekasan küzdött, de csak egy félidőn át tudta tartani a lépést ellenfelével. A zöld-fehérek sorozatban hatodszor, történetük során már huszonharmadszor nyerték meg a Magyar Kupát, Nyéki Balázs pedig először fürödhetett vezetőedzőként. Naná, hogy csobbant is.

Kézilabda: Megkezdődött a bajnoki dömping

Azután, hogy a Veszprém nemzetközi kötelezettségeire hivatkozva két mérkőzését is előrébb hozatta, amelyekkel megkezdődött a férfi kézilabda NB I 2023-2024-es idénye, a hátunk mögött hagyott hétvégén a többi együttes is belecsapott a lecsóba. Így tett a tavalyi ezüstérmes Szeged is, mely egy könnyed győzelemmel nyitott.

Pedig kezdetben úgy tűnt, nem kezdődik könnyen az új évad a bajnoki címre hajtó Szegednek. Kettő egynél percekre befagyott az eredményjelző, s az első tíz percben alig esett gól a Gyöngyös elleni bajnoki meccsen, amely ráadásul a Tisza-partiak új szakvezetője, Kárpáti Krisztián első tétmérkőzése volt a kispadon. Aztán egyre jobban belerázódtak a csapatok, és Luka Stepancic vezetésével a szegediek megnyugtató előnyre tettek szert.

A hevesi gárdában is egy horvát, Lucian Bura vette hátára csapatát, aki honfitársához hasonlóan a szünetre már négy találatnál járt. A második félidőben sokat már nem kellett izgulniuk a hazaiaknak, bár a hajráig nem tudták növelni a különbséget, akkor viszont szétesett a Gyöngyös, a sok technikai hiba miatt pedig sima lett a vége, 37:28-ra nyert a Szeged.

Az 1. forduló másik pénteki mérkőzésén a Tatabánya 27:19-re győzött az élvonalba hosszú évek után visszatérő PLER otthonában.

Bár az eredmény egyértelmű vendégfölényt jelez, az első 15 percben többnyire a Budakalász volt előnyben a Ferencváros ellen a szombati játéknapon. A zöld-fehérek ebben a szakaszban egyszer vezetett, majd a 17. perctől vette át az irányítást. Összeállt a védekezése és 12 percig nem kapott gólt, a szünetre pedig magabiztos vezetéssel vonult az öltözőbe.

Fordulás után is a Ferencváros játszott fölényben, és a lefújásig megduplázta előnyét.

NEKA kiélezett összecsapást vívott a Komlóval, melyet egy góllal győzött le úgy, hogy a végeredmény bő két perccel a vége előtt kialakult. Kovács Gergő és Sztraka Dániel öt-öt találattal vette ki a részét a sikerből, mindkettejüknek mindegyik lövése pontos volt.

Hasonlóan szorosan alakult az újonc Eger és a Balatonfüred találkozója, melyet szintén a hazaiak nyertek meg egy góllal. Pedig az 57. perc elején még a tavalyi idény ötödik helyezettje vezetett 25:23-ra, utána azonban már nem talált be, és az Eger megfordította az eredményt, a győztes gól fél perccel a vége előtt született. Mindenképpen ez a nyitóforduló meglepetése.

Dabason a Veszprém második számú csapata ötgólos vereséget szenvedett.

Az 1. forduló eredményei:

Veszprém – Csurgó 40:26

Szeged – Gyöngyös 37:28

PLER – Tatabánya 19:27

Budakalász – Ferencváros 22:36

NEKA – Komló 21:20

Eger – Balatonfüred 25:23

Dabas – Fejér-B.Á.L. Veszprém 34:29

A nőknél is már csütörtökön elkezdődött a szezon, hiszen a címvédő Győri ETO-ra is sok mérkőzés vár az idény során. A Rába-partiak kispadján Ulrik Kirkely személyében egy új dán edző debütált, aki annak rendje és módja szerint győzelemmel kezdett, hiszen a zöld-fehérek 37:23-ra legyőzték a Békéscsabát.

Az új szezon második mérkőzésén, pénteken a Debreceni VSC 31:23-ra győzött az Alba Fehérvár otthonában.

A tavaly bronzérmes vendégek már az első félidő végére hétgólos előnyt szereztek, a szünet után pedig ezt tovább növelték.

Vámos Petra hét, Vámos Míra hat góllal vette ki a részét a Bajnokok Ligája csoportkörére készülő Loki sikeréből.

A tavalyi ezüstérmes Ferencváros aratta az első forduló legnagyobb győzelmét. Az első három gólt a zöld-fehérek szerezték, Klujber Katrin első találata után már 7:1-re vezettek, majd a szünetre 17 gólos volt a különbség. A sokat szabálytalankodó Dunaújváros a második félidőben sem tudta megnehezíteni az FTC dolgát, a 39. percben már húszgólnyi volt a szakadék (32:12), a végén 23-mal nyertek a ferencvárosiak, akiknek kispadján szintén egy újonnan érkezett dán szakember, Martin Albertsen mutatkozott be.

Az MTK nagyon jó első félidőt produkált, négy góllal is vezetett (10:14, 11:15), és bár a fordulás után egyenlített a Kisvárda (15:15), újra megléptek a fővárosiak (15:19). Az utolsó 11 percre fordulva jött a nagy fordulat: a hazaiak elkapták a fonalat, zsinórban hét gólt lőttek – Juhász Gréta egymaga négyet –, és 26:22 után már nem engedték ki a kezükből a meccset.

Az újonc Kozármisleny lőtte a mérkőzés első két gólját, és noha 5:5 után a Vác fordított, a szünetre egyenlítettek a baranyaiak, sőt a második játékrészben is jól tartották magukat, 20:18-nál még vezettek. Akkor beállt egy kisebb rövidzárlat, a Vác 4:1-es szakasszal fordított, és a hajrában két emberhátrányos gólt is szerezve kiharcolta a győzelmet.

A másik feljutónak, a nagy múltú Vasasnak ellenben összejött a győzelem: az angyalföldiek végig vezettek a NEKA ellen, bár a második félidőben, 16:12 után volt egy fellángolásuk a balatonboglári fiataloknak, zsinórban három gólt lőve feljöttek mínusz egyre. Akkor azonban új erőre kapott a Vasas, növelte előnyét, és otthon tartotta a két pontot.

A budaörsiek 12:13-nál zárkóztak fel utoljára egy gólra, akkor viszont zsinórban négyet kaptak, és a nagyobb játékerőt képviselő Mosonmagyaróvár végig kézben tartotta a mérkőzést.

Az 1. forduló eredményei:

Győri ETO – Békéscsaba 37:23

Fehérvár – DVSC 23:31

Ferencváros – Dunaújváros 44:21

Budaörs – Mosonmagyaróvár 29:36

Kisvárda – MTK 28:25

Kozármisleny – Vác 23:26

Vasas – NEKA 27:23

A kiemelt kép forrása: bringazas.hu / Luis Angel Gomez/ SCA /Cor Vos

Leave a Reply