Világbajnoki érmek és további magyar sikerek az ünnepi hétvégén – Hétvégi Összefoglaló

Magyar sportsikerekben bővelkedett az augusztus 20-i hétvége. Érdi Mári világbajnok lett vitorlázásban, Halász Bence pedig bronzérmet szerzett a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságon. Ezen kívül említést érdemel a cselgáncsozó Tóth Krisztián győzelme a zágrábi Grand Prix-viadalon. Szó lesz még a túraautósok nemzetközi bajnokságának uruguayi fordulójáról és a női röplabda Európa-bajnokságról is. Tartsatok velünk!

Vitorlázás: Érdi Mári világbajnok!

Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó-világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában.

A magyar hajós az ötkarikás kvótát már szombaton begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a dupla szorzós medálfutamba. Az MVM SE versenyzője vasárnap a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n szintén ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot.

Érdi Mária remekül kezdte a vb-t, két futam után vezetett, majd négy és hat futam után is az élen állt. Aztán a második, az éremfutam előtt pedig a harmadik helyre csúszott vissza.

A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban.

A vb-n Vadnai Jonatán is begyűjtötte az olimpiai kvótát, mivel a 17. helyen végzett az ILCA 7 osztályban, az országok rangsorában pedig Magyarország 14. lett. Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára az olimpiára úgy, hogy országonként egyet lehetett szerezni.

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkelt az olimpiai helyek többsége.

Ezúton is gratulálunk Érdi Márinak a győzelemhez, Vadnai Jonatánnak pedig a kvótaszerzéshez!

A kép forrása: MVM SE
Atlétika: Halász Bence szerezte az első magyar érmet a hazai vb-n

A harmadik helyen végzett Halász Bence kalapácsvetésben a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Halász Bence rögtön az első kísérletére 80.82-t dobott – idei legjobbja –, és ezzel az élre állt. Bár harmadikra 81.02-t, egyéni csúcsot ért el, ezt később elvették – a visszajátszások alapján jogosan, mivel egyik lábával hozzáért a dobókör széléhez, ami tilos. A második kísérlete érvénytelen volt.

Nem sokkal később kiderült, hogy a legelső 80.82-es kísérletét megóvták… Ilyen körülmények között Halász Bencének nem volt egyszerű tovább koncentrálnia, de a negyedik kísérlete 80.59 lett, így biztossá vált, hogy ha el is veszik az első dobását, akkor is a második helyen marad.

Közben Wojciech Nowicki 80.83-at dobott, ezzel egyetlen centiméterrel átvette a vezetést…

Majd az ötödik sorozatban jött a kanadai Ethan Katzberg, és 81.25-tel élre tört. Majd Nowicki 81.02-vel a második helyre jött fel. Halász Bence nem tudott javítani.

Az utolsó sorozatban Halász Bence kilépett, Nowicki sem tudott javítani, így hatalmas meglepetésre Katzberg – aki hatodikra 81.11-et ért el – szerezte meg a világbajnoki címet.

A nézők sportszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ütemes tapssal szurkoltak a már bajnok Katzberg utolsó kísérleténél, aki erősítette a statisztikát, és a tizenegyedik férfi kalapácsvető lett a vb-k történetében, aki megnyerte a selejtező után a döntőt is. Akkora tapsot és ovációt azonban senki sem kapott, mint a bronzérmes Halász Bence, aki fantasztikus versenynap végén megszerezte a magyar küldöttség első érmét a budapesti világbajnokságon.

Gratulálunk Bence!

Cselgáncs: Tóth Krisztián győzött a zágrábi GP-n

Szombaton és vasárnap összesen hat magyar dzsudoka lépett tatamira délnyugati szomszédunk fővárosában, Zágrábban a Grand Prix-viadalon, de csak Tóth Krisztián jutott el a döntő blokkig.

Az olimpiai bronzérmes, 90 kilogrammos Tóth Krisztián ismét nagyot villantott, hiszen két héttel azután, hogy az első küzdelmében kiesett az év legtöbb olimpiai kvalifikációs pontjával kecsegtető budapesti Mastersen, ellentmondást nem tűrő dzsúdóval bejutott a zágrábi Grand Prix döntőjébe. Világranglista-helyezésének hála, erőnyerőként kezdte a versenyt, majd sorban holland, szerb, észt és mongol ellenfeleket búcsúztatott, mielőtt a döntőben összecsapott a török Michael Zgankkal, akit a hosszabbításban intéssel legyőzött. Gratulálunk!

Birkózás: Magyar érmek Bukarestből

Juhász Balázs ezüst-, Végh Richárd bronzérmet nyert szabadfogásban a bukaresti Ion Cornianu-Ladislau Simon nemzetközi birkózóversenyen.

A magyar szövetség vasárnapi híradása szerint a 92 kilogrammos súlycsoportban Juhász Balázs három győzelemmel és egy vereséggel lett második, a 97 kilósok között az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Végh Richárd három győztes és két vesztes mérkőzéssel zárt harmadikként a romániai versenyen. Nekik is jár a gratuláció!

Parasport: Íjászérem a multisport Eb-n

Az íjász Gáspár Tamás a W1-es kategóriában vasárnap megszerezte a bronzérmet a Rotterdamban rendezett multisport para Európa-bajnokságon.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közösségi oldalának beszámolója szerint a Nagy-Britanniában élő és ott készülő paraíjász magabiztosan nyerte meg a bronzmérkőzést.

A paralimpiai ötödik, vb-kilencedik Gáspár Tamás pénteken a vele azonos sérültségi kategóriába tartozókkal indult külön versenyen, amelyet megnyert, így országkvótát szerzett a jövő évi paralimpiára.

A multisport para Eb-n korábban a magyar férfi csörgőlabda-válogatott ezüstérmes lett a C-divízióban, és feljutott a B-be. A női bocciások BC4 egyéni kategóriájában érdekelt Szabó Alexandra ugyancsak második lett, míg a láttássérült Burányi Flóra bronzérmet nyert az 57 kilogrammos cselgáncsozók J1-es sérültségi kategóriájában.

Gratulálunk minden éremszerzőnek!

Túraautó: Michelisz Norbert egy 5. és egy 8. helyet szerzett Uruguayban

Santiago Urrutia aratott győzelmet a nemzetközi túraautó-bajnokság uruguayi versenyhétvégéjének első futamán. Mögötte Thed Björk és Frédéric Vervisch szelte át a célvonalat, míg az első ötöst Néstor Girolami és Michelisz Norbert tette teljessé.

Santiago Urrutia szerezte meg a pole pozíciót az uruguayi időmérőn, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a hazai versenyén. Mellőle Thed Björk rajtolhatott el, míg a második sorból Néstor Girolami és Michelisz Norbert vághatott neki az első futamnak, így utóbbinak remek esélye volt rá, hogy csökkentse a tíz pontos lemaradását az összetettet vezető Yann Ehrlacher mögött, hiszen a francia a kilencedik pozícióba kvalifikálta magát. 

Urrutia jól jött el a rajtnál, és sikerült megtartani a vezetést, mögötte Björk és Girolami küzdött a második helyért, a csatából előbbi került át győztesen, ráadásul az ötödik rajkockából előretörő Frédéric Vervisch is elment az argentin mellett, míg Michelisz Norbi egy pozíciót vesztett. 

Az első köröket követően Urritia már több mint három másodperccel előzte meg Björköt, míg mögöttük szoros csata alakult ki Vervisch, Girolami és Michelisz Norbert között, a hármasra rövidesen elkezdett közeledni a több előzést bemutató Ehrlacher is. 

Noha Norbi többször is kinézett Girolami mögül, nem igazán került előzési pozícióba, ráadásul hátrafelé is kénytelen volt figyelni, hiszen időközben Ehrlacher felzárkózott a Hyundaira. A négyes körrel körre szorosan követte egymást, de pozíciócserére nem került sor, mint ahogyan az élen sem, hiszen Björk hiába ért fel Urrutiára, nem tudta átvenni a vezetést.

A hazai pályán versenyző uruguayi a pole pozícióból aratott győzelmet, míg mögötte Björk, Vervisch, Girolami és Michelisz Norbert sorrendben érkezett az első ötös. A hatodik Ehrlacher lett, majd Rob Huff, Mikel Azcona, Ma Csing-hua és Ignacio Montenegro tette teljessé a pontszerzők sorát.

Ma Csing-hua szerezte meg a tizedik helyet az uruguayi időmérőn, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a második, részben fordított rajtrácsos versenyen. A második pozícióból az egyéni összetettet két ponttal vezető Yann Ehrlacher, míg a második sorból Mikel Azcona és Juan Manuel Casella indulhatott.

Az első futamon az ötödik helyen záró Michelisz Norbert a hetedik, míg az első megmérettetésen a pole pozíciót győzelemre váltó Santiago Urrutia a tizedik rajtkockát foglalhatta el.

Ma már a rajtnál összeért Ehrlacher-val, amit Urrutia azonnal ki is használt, és beférkőzött kettejük közé. Az első ötöst Rob Huff és Frédéric Vervisch tette teljessé, míg Michelisz Norbi a hatodik pozícióba lépett előre.

Bár Azcona tapadt Mára, nem igazán került előzési helyzetbe, és közvetlen a kettős mögött sem történt pozíciócsere, így az első ötös változatlan sorrendben haladt. A mezőnyt némileg a biztonsági autó rázta fel, igaz, az újraindítást követően sem történt pozíciócsere az élbolyban.

Ma a folytatásban sem tudott ellépni Azconától, a spanyol egy másodpercen belül követte az éllovast, míg hátrébb Girolami helyezett nyomást Michelisz Norbertre. Utóbbi kettős össze is ért, ráadásul az argentin Björköt is eltalálta. A svéd ezt követően többször is nekikoccant a Hyundainak, aminek következtében a magyar pilóta visszaesett a nyolcadik helyre. Az időközben újra pályára küldött biztonsági autó csak az utolsó előtti körben állt ki a mezőny elől.

Ma a második újraindításnál is megtartotta a vezetést, és elsőként szelte át a célvonalat Azcona előtt. Harmadikként Ehrlacher látta meg a kockás zászlót, míg az első ötöst Huff és Vervisch tette teljessé. A hatodik Björk lett, majd Urrutia, Michelisz Norbi, Girolami és Esteben Guerrieri zárta a pontszerzők sorát.

Folytatás hétvégén Argentínában.

Röplabda: Harmadik meccsén is kikapott a magyar női válogatott az Eb-n

A társházigazda belgák elleni vesztes rajt után Ukrajna és Lengyelország ellen folytatta az Európa-bajnoki csoportkört a magyar női röplabda-válogatott Gentben. A friss Arany-Európa Liga-győztes ukránok, akik az elmúlt jó egy évben vívott hat tétmérkőzésen ötször legyőzték a mieinket, ellen a második játszmában közel volt a részsiker, ám az Alessandro Chiappini (az olasz tréner a lengyel női bajnok LKS Lódz edzője klubszinten) által irányított magyar nemzeti együttes nem tudott élni az eséllyel. A rivális összességében simán, kevesebb, mint 90 perc alatt nyert, döntőnek bizonyult, hogy a rengeteget rontó magyar csapat 28 pontot ajándékozott oda az ukránoknak. Ezúttal is kiderült, ahogyan Chiappini is fogalmazott, hogy a csoportellenfelek fizikailag és tapasztalat terén is jóval előttünk járnak, a magyar játékosok nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy minden nap ilyen magas szinten végezzék az edzéseket és ilyen magas hőfokú mérkőzéseket játsszanak.

A világ élvonalába tartozó, kétszeres Eb-első, négyszeres második és ötszörös harmadik lengyelek elleni vasárnap késő esti találkozón sem várt könnyű feladat Németh Anettékra, sőt. Persze, mikor, ha nem az ilyen csatákban szerezhetne rutint a megfiatalított válogatottunk, amely az első szettben egyáltalán nem vallott szégyent, végre felszabadultan, nagy szívvel, akarattal és összeszedetten röplabdázott, ám az elképesztő fizikai fölényben lévő rivális hatékonyabb támadásokkal előnybe került. A második játszma már jóval egyértelműbben alakult, a bomba erős lengyelek rá tudtak tenni még egy lapáttal és ellentmondást nem tűrve léptek el kettő nullára.

Ez azonban egyáltalán nem szegte kedvét a mieinknek, akik a simán elveszített játék után újra roppant bátran, önfeledten, koncentráltan és több kiváló egyéni teljesítménnyel abszolút méltó partnerek voltak és teljesen megérdemelten szépítettek. A lendület és tudatos, koncentrált játék a negyedik szett elején is kitartott, ám a rivális – többek között egy öt nullás sorozattal – rutinosan menedzselve a labdameneteket lezárta a több mint kétórás találkozót, melynek 3:1 lett a vége. Ettől függetlenül nem vitás, hogy a vasárnap mutatott előremutató játékra és mentalitásra lehet és kell is építeni a jövőben.

A három forduló után pont nélkül álló magyar válogatott a mai pihenőnap után holnap 17 órától Szlovénia ellen lép pályára a kontinenstornán.

A kiemelt kép forrása: mandiner.hu

Leave a Reply