Papírmentesség, faültetés – így lesz zöldebb az atlétikai vb

A szombaton rajtoló hazai rendezésű atlétikai világbajnokság korántsem csak a sportról szól, hiszen napjainkban már egyetlen komoly világversenyt sem lehet anélkül megrendezni, hogy a szervezők gondoljanak a környezeti szempontokra is. A világbajnokság több fronton is igyekszik tenni azért, hogy minél zöldebb legyen. Ezekről a megoldásokról lesz szó a Zöld Sport rovat eme cikkében.

Most már tényleg a nyakunkon van a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság rajtja, hiszen holnap már versenyeket rendeznek a Duna partján, a Rákóczi híd közelében épített Nemzeti Atlétikai Központban. Még a kezdés előtt azonban érdemes kitérni arra is, hogy a világbajnokság mit tesz a környezetvédelem és a környezettudatosság jegyében. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség közzétette azoknak a lépéseknek a listáját, amelyeket egy minél zöldebb világbajnokság megvalósulása érdekében az elmúlt hónapokban megvalósítottak.

Az egyik legjelentősebb zöld intézkedésnek az tekinthető, hogy a közvetítés lebonyolításáért felelős helyszíneken és a médiaközpontban is a hagyományos vizes tartályok helyett, melyeknek vizét egyszer használatos műanyagpoharakban lehet elfogyasztani, csapokat szereltek fel, melyekből az újságírók újratölthetik palackjaikat – ezzel a lépéssel 342 000 darab egyszer használatos pohár legyártását sikerült elkerülni.

A nemzetközi szövetség tegnap és ma zajló kongresszusa teljesen papírmentes, aminek köszönhetően 180 000 darab A4-es papírt sikerül megtakarítani, ezáltal rengeteg fát lehet megóvni a kivágástól. A nézőket arra bátorítják, hogy a közösségi közlekedést vegyék igénybe. A világbajnokság helyszíne villamossal, HÉV-vel, busszal és hajóval is könnyedén megközelíthető, úgyhogy lesz választási lehetőség.

Idén áprilisban a főváros IV. és XX. kerületében is számos fát ültettek el a szervezők egy erdősítési projekt keretében. Ennek célja, hogy az öreg fák helyét az éghajlati viszontagságoknak jobban ellenálló helyi fajták vegyék át. A Nemzeti Atlétikai Központ környezetében eddig több mint 500 fát és 2000 cserjét ültettek el.

Az ugyan igaz, hogy a faültetés egy környezeti és esztétikai szempontból is pozitív gesztus, s nem véletlenül népszerű zöld akció a sportszervezetek körében is, azonban egyes szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nem szabad túlbecsülni a fatelepítésnek a klímaváltozás elleni küzdelemben betöltött szerepét és más intézkedésekre is szükség van.

Szintén kapcsolódik a világbajnoksághoz, hogy augusztus 31-én a magyar fővárosban panelbeszélgetést tartanak, amelyen öt, az éghajlatváltozás által különösen fenyegetett Csendes-óceáni szigetország képviselői is megjelennek, fő témája pedig a sportnak a klímaváltozás frontvonalában betöltött szerepe lesz.

Augusztus 25-én is lesz egy hasonló esemény, melyen a fönntartható sporteseményekért folytatott együttműködések kiépítésének, bővítésének lehetőségeit fogják megvitatni a szakemberek, köztük a Nemzetközi Atlétikai Szövetség és a magyar szervezőbizottság tagjai.

A Nemzeti Atlétikai Központ körül egy zöld zónát fognak kialakítani a világbajnokság ideje alatt, hogy fölhívják a kilátogató nézők figyelmét a fenntarthatóságra. Várhatóan sportolók is népszerűsíteni fogják a zöld gesztusokat.

Amennyiben kicsit visszamegyünk az időben, akkor megállapíthatjuk, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ és a körülötte kialakított sport- és szabadidőpark is jelentős környezeti célokat szolgál, hiszen az építkezések előtt egy hosszú évek óta kihasználatlan rozsdaövezet volt a területen, amit most sikerült nem egy remek városi funkcióval életre kelteni. A stadion és környezete a vébét követően az élsportolókon kívül a szabadidejükben sportoló amatőröké és a kikapcsolódni vágyó családoké is lesz.

A nemzetközi szövetség azt ígéri, hogy ez lesz az első világbajnokság, melyen az atlétika egész családja tenni fog az élhetőbb világ megvalósulása érdekében. Reméljük, valóban így lesz.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply