Atlétikai vb: Ki érhet el jó eredményt a magyarok közül?

Szombaton kezdetét veszi a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság, melyen rekordszámú, 63 magyar sportoló indulhat. Nyilván nem fog közülük mindenki érmet nyerni vagy döntőbe jutni, de azért akadnak olyan atléták, akiktől korábbi eredményeik és idei formájuk alapján is jogos elvárás a döntőbe jutás, akár az éremszerzés is. Elsősorban róluk lesz szó ebben a cikkben.

Az idei legjobb eredmények alapján három magyar induló található versenyszámában az első tíz között a szombaton rajtoló hazai világbajnokság nevezési listája alapján.

A nemzetközi szövetség honlapján megjelent lista szerint a legjobb magyar ebből a szempontból az Európa-bajnoki ezüstérmes és vb-bronzérmes kalapácsvető, Halász Bence. A szombathelyiek klasszis dobója 78.27 méteres ez évi legjobbjával ötödik az indulók között. Csupán az olimpiai címvédő lengyel Wojciech Nowicki (81.92 m), az amerikai Rudy Winkler (80.88 m), az ukrán Mihajlo Kohan (79.37 m) és a kanadai Ethan Katzberg (78.73 m) előzi meg.

Szintén előkelő helyen áll a sorban a 19 éves, friss U20-as Eb-győztes gerelyhajító, Herczegh György. Az FTC tehetsége júliusban dobott óriási egyéni és országos csúcsot, 84.98 méteres eredményével nyolcadik a vb-re nevezettek között. A szám idei legjobbja a tavalyi vb-n harmadik cseh Jakub Vadlejch, aki egyedüliként jutott 89 méter fölé (89.51 m) a világon.
   
A 2023-as eredmények alapján a hétpróbázó Nemes Rita található még a legjobb tíz között számában. Szabó Dezső tanítványa mindhárom idei hétpróba-versenyén 6000 pont fölött zárt, legjobbját, 6222 pontot a júniusi összetett országos bajnokságon produkálta, ami a kilencedik az indulói listán.
   
A többiek közül az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca 12.72 másodperces eredményével a 22. a 100 m gátasok sorában, míg az olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes és fedettpályás világbajnok Márton Anita 23. a női súlylökők között 18.40 méterrel.

Ezek alapján tehát elsősorban tőlük remélhetünk kiváló szereplést hazai pályán. Persze a múlt és az idei eredmények sem jelentenek garanciát a sikerre, de rájuk mindenképpen érdemes lesz odafigyelni a világbajnokságon.

A föntebb említett versenyzők közül Halász Bence és Márton Anita azok, akik már világversenyen is elértek dobogós helyezést, vagyis nekik van arról tapasztalatuk, milyen érzés a világ legjobbjai közé tartozni. Ebből is sok erőt meríthetnek majd a Nemzeti Atlétikai Központban.

Azt le kell szögezni, hogy egy világbajnokság és főleg egy olimpia merőben más, mint egy Európa-bajnokság, hiszen utóbbin csak a kontinens legjobbjai az ellenfelek, a mostani vb-n és egy év múlva az ötkarikás játékokon viszont az egész világgal kerülnek szembe a magyar atléták. Nyilván ebből még nem következik az, hogy például Kozák Luca ne tudna a vb-n is érmet szerezni, de nehezebb dolga lehet e tekintetben, mint Halász Bencének vagy Márton Anitának.

Ami Herczegh Györgyöt és Nemes Ritát illeti, nekik egyaránt ez lesz az első felnőtt világbajnokságuk (mint ahogy a magyar csapat túlnyomó részének is), vagyis nekik tapasztalatszerzésre lesz a legalkalmasabb a hazai vébé, de a közönség támogatása nagy lendületet adhat mindenkinek, így kettejüknek is.

Gyakran láttunk már arra példát a sportban, hogy hazai versenyzők, akik előzetesen nem tartoztak a favoritok közé, akkora erőt tudtak meríteni az otthoni környezetből és a szurkolók bíztatásából, hogy végül győztek vagy legalább dobogósok lettek. Miért ne történhetne meg ez a magyar atlétákkal is?

Akármi is fog történni augusztus 19. és 27. között, biztosak lehetünk benne, hogy a magyarok mindent meg fognak tenni és nem fognak csalódást okozni.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply