Nemzetközi figyelem mellett startol a szaúdi focibajnokság

A rekordigazolások nyara után pénteken kezdetét veszi a szaúdi labdarúgó-bajnokság új szezonja. Sosem látott érdeklődés nyilvánul meg az arab ország pontvadászatát illetően, hiszen sztárok sokaságát sikerült csillagászati pénzekért odacsábítani. Rengeteg azonban a kritikus is, aki szerint Szaúd-Arábiának pusztán az a szándéka a labdarúgásba ölt milliárdokkal, hogy kétes nemzetközi megítélésén javítson.

Megcsinálták. Ahogy arról pár hete már írtam, a szaúdi klubok sztárlabdarúgók tömkelegét akarták szerződtetni, s ha nem is állt mindenki kötélnek, azaz nem adta fel sportszakmai előmenetelét a rengeteg pénzért cserébe, vagyis nem tette át székhelyét az arab országba, ennek ellenére rengeteg európai, afrikai és dél-amerikai ismert játékos fog a Szaúdi Pro Ligában játszani, mégpedig a mostani hétvégétől kezdve.

Csak néhány név álljon itt példaként: Karim Benzema, Fabinho, Sadio Mané. Többek között ők követték Cristiano Ronaldót, akinek januárban történt szerződtetése volt a szaúdi foci nagy előrenyomulásának kezdete. Júliusban az ország egyik legnagyobb klubja, az al-Hilál Kylian Mbappét is megkörnyékezte, ám a Paris Saint-Germaintől szinte biztosan távozó francia nem kívánt tárgyalóasztalhoz ülni a klubbal, amely pedig 300 millió eurót, azaz 111 milliárd forintot ajánlott a PSG-nek.

“Szaúd-Arábia arról álmodik, hogy bajnoksága egy szép napon az angol Premier League szintjén lesz. A média részéről komoly érdeklődés övezi a bajnokságot és bizonyos focidrukkerek már azt kérdezgetik, melyik televíziós csatornán lesznek láthatóak a mérkőzések” – jelentette ki Simon Chadwick, a Skema Business School amerikai üzleti iskola sportgazdaságtanára.

Szaúd-Arábia mindössze öt évvel ezelőtt nyitotta meg határait a nem-muzulmán turisták előtt és szintén ekkor engedélyezte a nők számára a gépjárművezetést. A rendkívül konzervatív ország hosszas bezárkózás után fokozatosan nyit a világ felé. Mivel a Föld legnagyobb kőolaj-exportőréről beszélünk, ezért a pénz nem akadály a sportstratégia megvalósításához, melynek szintén az az egyik célja, hogy az ország nyitottabbá váljon. Cristiano Ronaldo leigazolása mellett a dzsiddai Forma-1-es futam és LIV golfsorozatba is rengeteg tőkét ölt a szaúdi állam közvetlenül vagy közvetetten és eddig ezek a lépések kifizetődőnek látszanak.

“Megváltozott a piac”

Ezeknek a kezdeményezéseknek a jelentős része Mohamed bin Szálmán hercegtől, trónörököstől származik, akinek az a programja, hogy modernizálja a szaúdi gazdaságot, mely eddig szinte kizárólag a kőolajtól függött. Moqbel al-Zábni, az Al Rijádiáh című rijádi újság főszerkesztője az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az is fontos cél, hogy a profi labdarúgás iránytűje a Közel-Kelet és az arab világ felé mutasson, hiszen eddig ez a térség periférikus helyet töltött be a világ fociéletében.

Onnantól kezdve, hogy Cristiano Ronaldo januárban a rijádi Al-Nasszr együtteséhez igazolt, egyre nagyobb figyelem irányult a szaúdi bajnokságra és ez a figyelem az újabb nagy igazolások miatt csak növekszik. Bár a szaúdi klubok a mesés fizetésekkel elsősorban már idősödő vagy konkrétan levezetni óhajtó labdarúgókat tudtak eddig megszerezni, de fiatalabb, akár még pályájuk elején járó játékosok is érkeztek már, mint ahogy ismert edzők is – a két utóbbi kategória tagjait minden bizonnyal elvakította a nagy pénz, bár előfordulhat, hogy valaki tényleg kalandként tekint a szaúdi szereplésre, s elsősorban ezért igazolt oda.

“Negyven éve dolgozom a sportban, de ilyen nagy és ambiciózus projektet még sosem láttam” – hangoztatta Peter Hutton brit rendező, a szaúdi liga igazgatótanácsának tagja a BBC-nek. Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere úgy vélekedett korábban, hogy a szaúdiak megjelenése teljesen megváltoztatta a piacot és arra számít, hogy további játékosok fognak az arab országba igazolni még úgy is, hogy az élvonal 18 klubja csak 8-8 külföldi focistát alkalmazhat. Hallottunk már olyan labdarúgókról is, akik a szaúdi másodosztályba tették át székhelyüket, mivel ott is igen komoly fizetések vannak, azaz nem kizárólag az elitliga játszik, hogy egy kis képzavarral éljek.

Kihívások minden szinten

Bár vannak, akik kíváncsian várják, mire megy a szaúdi fociprojekt, de sokan akadnak, akik egészen más célokat látnak ebben a történetben. A kritikusok úgy gondolják, hogy Szaúd-Arábia nem éppen pozitív nemzetközi megítélését szeretné javítani a sporton keresztül, ám ez az emberi jogokkal kapcsolatos problémák szőnyeg alá söprését hozza magával.

“A címlapok többsége arról szól, hogy ma éppen melyik nagy labdarúgó szerződött Szaúd-Arábiába, nem pedig arról, hogy emberi jogi aktivisták milyen súlyos börtönbüntetéseket kapnak” – mondta egy neve elhallgatását kérő, Rijádban székelő nyugati diplomata az AFP-nek, aki hozzátette: Szaúd-Arábiának minden szinten kihívásokkal kell megküzdenie, hiszen a játékosoknak is vannak bizonyos emberi és állampolgári jogaik, emellett pedig a szerződéseket is be kell tartani. Szerinte nagy kérdés, mennyire fog ez menni a gyakorlatban.

A nemzetközi szövetség (FIFA) júniusban kitiltotta az átigazolási piacról az Al-Nasszrt, amiért nem fizette ki a Leicesternek a nigériai Ahmed Musa idő előtti távozása miatt járó kártalanítást.

Arról a föntebb hivatkozott cikkemben is írtam, hogy erősen kérdéses, mekkora jövő állhat a szaúdi labdarúgás pénzügyi súlyának rohamos emelkedése előtt. Több szakértő megkérdőjelezi, hogy a szaúdi profi liga hosszú távon versenybe szállhatna az európai nagy bajnokságokkal. Egyelőre még nagy a szakadék az öt topliga és a szaúdi pontvadászat között, de az olló jó eséllyel zárulni fog a közeljövőben.

Simon Chadwick szerint érdemes 5-10 évet várni azzal, hogy végleg ítéletet mondjuk a szaúdi sportstratégia focival kapcsolatos részének sikeressége fölött, mivel számos olyan körülmény előállhat, amely miatt meghiúsul a tartós és fenntartható fejlődés. Sokan példálóznak Kínával, amely a 2010-es években szerette volna labdarúgását minél magasabb szintre emelni, s kezdetben a világ minden pénzét sem sajnálta erre a célra, azonban a gyorsan nagyra fújt lufi olyan gyorsan ki is pukkant: sorra mentek csődbe akár regnáló bajnok klubok és tulajdonosok, klubvezetők, szövetségi vezetők sokasága ellen indult eljárás korrupció miatt. A kínai bajnokság mára el is vesztette a nemzetközi érdeklődést, ami egyébként a csúcson sem volt túlságosan nagy.

Vannak már bizonyos európai országok, ahol vagy a tévében vagy online lehet majd nézni a szaúdi bajnokság meccseit. Magyarországon egyelőre sehol sem közvetítik a mérkőzéseket, s megmondom őszintén, fogalmam sincs, mennyire lenne hatalmas érdeklődés szaúdi klubcsapatok egymás elleni összecsapásai miatt pusztán azért, mert néhány ismert név játszik náluk.

Mindenképpen érdemes lesz figyelni a szaúdi bajnokság körüli történéseket, amit itt, a Sportudvaron meg is teszünk.

A kiemelt kép forrása: ABDULLAH MAHDI / AFP

Leave a Reply