Történelmi magyar siker: Horváth Laura CrossFit-világbajnok

Egy újabb sportágnak van magyar világbajnoka. Horváth Laura első honfitársunkként tudott diadalmaskodni a nem hivatalos CrossFit-világbajnokságon. A 14-15 éves korosztályban Varga Mira a 3. helyen végzett.

A négy napon keresztül tartó verseny során 12 feladatsort kellett teljesíteniük a résztvevőknek, Horváth Laura ezek közül ötöt megnyert, különösképpen a viadal hajrájában teljesített fantasztikusan, ugyanis az utolsó négyből három számban ő bizonyult a legjobbnak.

Horváth Laura az utolsó napot a második helyről kezdte, 48 ponttal lemaradva a kanadai Emma Lawson mögött. Az utolsó nap első versenyszáma két feladatból állt, előbb egy gyűrűn kellett húzódzkodni hétszer, majd egy homokkal telt zsákot átdobni három akadály fölött, és ezeket ötször megismételni.

A 26 éves Horváth Laura 2018-ban és 2021-ben a második, tavaly pedig a harmadik volt a CrossFit Gamesen, most pedig felért a csúcsra, és elnyerte a „Föld legfittebb embere” címet a nők között, valamint a győztesnek járó 315 ezer dollárt (körülbelül 113 millió forint).

Horváth Laura sikerét megelőzően egy másik magyar is dobogóra állhatott az egyesült államokbeli Madisonban rendezett versenyen, Varga Mira a 14-15 éves korosztályban a harmadik helyen végzett.

A 15 éves, szegedi születésű sportoló áprilisban, a nemzetközi selejtezőben 1325 induló közül harcolta ki a részvételt, így az első magyar tinédzserként vehetett részt a sportág csúcseseményén.

Ebben a korcsoportban a világ tíz legjobbja mérte már csak össze erejét, a résztvevőknek három nap alatt nyolc feladatsort kellett teljesíteniük, a magyar sportoló az 5 kilométeres terepfutásban diadalmaskodott is.

A CrossFit főként olimpiai súlyemelésből, állóképességi, valamint erőemelő- és gimnasztikai gyakorlatok keverékéből áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható.

A kiemelt kép forrása: Horváth Laura / Facebook

Leave a Reply