Külföldi golfozókat vár Észak-Korea

Egy eléggé meghökkentő hír látott napvilágot ma. Egybehangzó külföldi sajtóhírek szerint Észak-Korea nemzetközi golfversenyt szeretne rendezni, melyre külföldi játékosok jelentkezését is várják. A világ legzártabb országa újfent a nyitás jeleit mutatja a sportban, de természetesen erős kérdés, mennyire lesz sikeres a mostani kezdeményezés. Az már biztos, hogy jártak korábban külföldiek az országban abból a célból, hogy golfozzanak, de annak elég bizarr vége lett.

Ismét nyit Észak-Korea? A világ legzárkózottabb országa a legfrissebb hírek szerint több év távolmaradás után ismét szeretne minél inkább részt venni a nemzetközi sportéletben. Mint emlékezhetünk rá, a kommunista ország sportolói nem vehettek részt a 2020-as tokiói olimpián, mert a rezsim nem engedte el őket az ellenséges országként számon tartott Japánba. Az észak-koreaiak a 2022-es pekingi téli játékokon sem vehettek részt, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a tokiói bojkott miatt hosszú hónapokra felfüggesztette észak-koreai tagszervezetét, s ugyan a sportolók ettől még elindulhattak volna az olimpián, de a rendszer nyilván nem engedte volna ki őket, még a baráti Kínába sem.

Idén azonban egyre több nemzetközi sporteseményen jelennek meg az észak-koreaiak. Komoly felháborodást váltott ki sokakból, hogy a nyár elején több észak-koreai súlyemelő is részt vett a havannai nemzetközi versenyen, ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából is kulcsfontosságú esemény volt. Nem önmagában az észak-koreaiak jelenléte zavart sokakat, hanem az, hogy éveken át nem indultak külföldi viadalokon, így pedig nemzetközileg elfogadott doppingellenőrzéseken sem vehettek részt. Jelen pillanatban nem tudni arról, hogy bármelyik észak-koreai fönnakadt volna az ellenőrök rostáján Kubában, de ettől még többen szúrós szemekkel nézik a távol-keleti ország súlyemelőinek szereplését.

Néhány hete jött a hír, hogy Észak-Korea nevezett a szeptemberben és októberben a kínai Hangcsouban rendezendő Ázsia Játékokra. Ezt követte az a mai hír, miszerint Észak-Korea nemzetközi golfversenyt kíván rendezni. Akármennyire is hihetetlennek tűnhet, az országban már 1987 óta működik egyetlen egy darab golfpálya, amely a fővárosban, Phenjanban található.

A pályán a korábbi diktátor, Kim Dzsong-Il a legendák szerint egyszer -38-as (!) kört jegyzett és 11 ütését egyből lyukra tette. Amennyiben ez valóban így történt volna, akkor Tiger Woods nyugodtan szögre akaszthatja ütőjét és sapkáját. A pályát egyébként a kommunista rezsim alapítójának, Kim Ir Szennek 75. születési évfordulóján avatták fel.

Észak-Korea most ezen a helyszínen akar tavasszal és ősszel is nemzetközi amatőr golftornát tartani. Bár egyelőre nem ismert az első verseny időpontja, de a golfklub honlapján már elérhető egy telefonszám és e-mail-cím, melyen külföldről is szívesen fogadják a jelentkezéseket.

A szokatlan sporteseményben minden bizonnyal komoly kereseti lehetőséget lát a Lupin Travel brit utazási iroda, ugyanis a hírek szerint ennek a cégnek a vezetője az, akinek fejéből kipattant a phenjani nemzetközi golftorna ötlete. A Lupin Travel eddig sem a hétköznapi utak szervezéséről volt híres, hiszen többek között az atomkatasztrófa sújtotta Csernobilba szerveztek utakat. A cég most azt vette a fejébe, hogy a paradicsominak nem éppen nevezhető észak-koreai állapotokon úgy akar egy picit változtatni, hogy amatőr golfversenyt szerveznek.

Nem először próbálkoznak nemzetközi versennyel

Bár jelen pillanatban még erősen kérdéses a phenjani nemzetközi golfverseny megvalósulása, de a közelmúltból már találunk példát arra, hogy ilyen eseményre sor került az észak-koreai fővárosban. 2016 októberében történt, hogy rendeztek egy nemzetközi viadalt, s ezen két, akkor egyaránt 28 éves ausztrál férfi is elindult – számolt be róla annak idején a Nemzeti Sport.

Morgan Ruig és Evan Shay egy lovaspólóversenyen vett részt Pekingben 2016 október elején, ott igézte meg őket egy korábban sohasem hallott kifejezés: Észak-koreai nemzetközi golfbajnokság.

Mivel nem nagyon hitték el, hogy ilyen esemény létezik, viszont állítólag éppen közeledett, ők pedig szívesen megnézték volna belülről a magába forduló kommunista diktatúrát, e-mailen jelezték nevezési szándékukat.

„Eredetileg csak annyit írtunk, hogy ausztrál golfozók vagyunk, és amikor visszakérdeztek, hogy akkor mi vagyunk-e az ausztrál csapat, nem mondtunk nemet. Jobbnak láttuk, ha meghagyjuk őket ebben a hitükben” – kezdte a történet felelevenítését Morgan Ruig.

Mivel a két ausztrál világutazó golftudása finoman fogalmazva korlátozott, legalább a külcsínre adniuk kellett: Pekingben sebtiben olyan zakót készíttettek maguknak, amilyenben tényleg úgy festettek, ahogyan egy ausztrál csapatnak illik.

A beutazás gond nélkül lezajlott – „egy kicsit azért féltünk kiadni kezünkből az útlevelünket, hiszen keringenek történetek Észak-Koreában nyomtalanul eltűnt külföldiekről” –, azonban hátra volt még az igazi próbatétel: a játék…

„Szerintem már az első elütés után átláttak rajtunk – ismerte el Shay. – Odahaza rendszerint három-négy szakaszt játszunk, aztán irány a bár. Most végig kellett menni a tizennyolc lyukon, képzelhetik.”

„Az első napon százhúsz ütéssel teljesítettem a pályát, ami olyan sok, hogy az ütőim cipelésében segítő helyi caddie meg is jegyezte: szégyent hoztam a családom nevére” – tette hozzá Ruig, aki a végeredményről annyit mondott: tudomásuk szerint egyvalakit előztek meg a 85 résztvevőt felvonultató nemzetközi mezőnyben – Nepál phenjani nagykövetének 15 éves lányát.

Viszont hiába a lebukás, nem jött értük lefüggönyözött ablakú fekete autó, sőt még csak a helyi biztonsági emberek sem tessékelték őket egy ablaktalan, fullasztó levegőjű helyiségbe, hogy szembesítsék őket a kommunista eszmények meggyalázásának vádjával.

Ehelyett az ott töltött öt nap alatt megmutatták nekik Phenjant, pazar körülmények között szállásolták el őket, a belvárosi hotel bárjában még a svájci nagykövettel is volt alkalmuk koccintani.

S mivel a kommunizmus helyi nagyjainak emlékművénél virágcsokrot helyeztek el, továbbá erről az ünnepélyes aktusról az egész világot bejáró fotó készült, tulajdonképpen mindenki nyert az ügyön.

Morgan Ruig és Evan Shay Phenjan legfontosabb helyén (Fotó: 9news.com.au)

An Csan-Il, az Észak-Korea-tanulmányok Világintézetének vezetője szerint a kommunista rezsim újbóli nyitásának elsősorban az a célja, hogy külföldi valutához jusson. Az országnak annyira fontos a golf, hogy a nemzetközileg ismert phenjani sportegyetemen golftanszéket hoztak létre nemrég. Az biztos, hogy Észak-Koreának kell a nagy értékű külföldi pénz, mivel az ország borzalmas állapotban van és ugyan Kína, valamint Oroszország is támogatja bizonyos mértékben a sztálinista rendszer túlélését, azonban a rubel manapság igen sokat veszít értékéből, Kína pedig nem korlátlan támogató, mivel nem akarja veszélyeztetni nemzetközi pozícióit.

Phenjannak ezért kell nagyon minél több külföldi valuta, s most úgy gondolja a vezetés, hogy ezt egy nemzetközi amatőr golfversennyel lehetne előteremteni. A nevezési díj átszámítva 370 000 forint, ami egy amatőr verseny kapcsán igen magasnak számít, tehát jó eséllyel valóban csak a pénzszerzés áll a háttérben, s nem feltétlenül az, hogy Észak-Korea golfnagyhatalommá akarna válni.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply