Utánpótlás minden mennyiségben – Hétvégi Összefoglaló

Az elmúlt hetek nagy hajtása után kissé csendesebben telt el augusztus első hétvégéje a magyar sportban, de ez nem jelenti azt, hogy nem történt semmi. Ezúttal elsősorban az utánpótlás volt főszerepben, hiszen a Kínában zajló Universiadén, valamint világbajnokságokon voltak érdekeltek a mieink. A Hétvégi Összefoglaló eheti cikkében az Universiadé mellett az U17-es lányok vízilabda-világbajnoksága, valamint az U19-es férfi kézilabda- és az U19-es női röplabda-világbajnokság lesz terítéken. Tartsatok velünk!

Vízilabda: Európa-bajnok a magyar U17-es lányválogatott!

Szombat este a spanyolok ellen ugrott medencébe a magyar U17-es leány vízilabda-válogatott a korosztály manisai Európa-bajnokságának döntőjében. A két csapat a csoportban már találkozott egymással, akkor 15:8-ra nyertek a magyar lányok.

A finálé első felében nem bírtak egymással a felek, mindkét oldalon három-három gól esett a nagyszünetig. A harmadik negyedben azonban három góllal ellépett ellenfelétől a dr. Sike József által irányított gárda, és ezt az előnyét a mérkőzés végéig megőrizte, így megérdemelt, 11:8-as sikert aratott, és Európa-bajnoki aranyérmet szerzett.

Ez a korosztály így elmondhatja magáról, hogy a két évvel ezelőtti U15-ös Eb és a tavalyi U16-os világbajnokság megnyerése után a harmadik nagy nemzetközi viadalán sem talált legyőzőre. A bronzmeccsen a görögök 7:6-ra nyertek az olaszok ellen.

Szívből gratulálunk a csapatnak a nagy sikerhez!

AZ EURÓPA-BAJNOK U17-ES MAGYAR LEÁNYVÁLOGATOTT
Kapusok: Eikel Anna, Torma Luca
Mezőnyjátékosok: Bereczki Luca, Gulyás-Oldal Emma, Hajdú Kata, Horváth Zsófi, Kardos Dominika, Kardos Laura, Kiss Patrícia, Lendvai Natasa, Lendvay Zoé, Sóti Lili, Tiba Panna, Varró Eszter, Zantleitner Helga

Eredményes magyar szereplés az Universiadén
SZOMBAT
Evezés

Szombaton rendezték a kínai Csengtuban zajló Nyári Egyetemi Világjátékok, közismert nevén Universiadé kilencedik versenynapját.

Az evezés utolsó napján hat magyar egység is érdekelt volt a döntőkben. A férfi könnyűsúlyú kettőpárevezősök versenyében Furkó Kálmán (TF) – Szabó Bence (SZE) párosnak a harmadik helyen sikerült beérnie (6:30,18), annak ellenére, hogy a rajtnál elkezdett szakadni az eső. Az első helyezést az olasz egység szerezte meg 6:16,86-os idővel, másodikok német egyetemisták lettek 6:18,28-al.

Női egypárevezős versenyszámban Preil Vivien (TF) a 7. helyen végzett a B döntőt megnyerve 8:05,36-os idővel.

A férfi egypárevezősök kategóriájában Gerei Tamás (TF) indult, aki a B döntőben második helyen futott be, így a 8. helyen zárt 7:10,93-al.

Férfi kormányos nélküli kettesben a tegnapi kvalifikáció során a B döntőben Kerekes Krisztián (TF) – Hopp Márton (BME) párosunk a második helyet szerezte meg, így a 8. helyen végeztek (7:07,33 idővel).

Férfi kettőpárevezősben a Bácskai Máté (ELTE) – Szabó Márton (TF) kettős a 6. helyen végzett, 6:36,32-es időeredménnyel.

Női könnyűsúlyú kettőpárevezősben Fehérvári Eszter (SZE) és Szili Dorina (SZTE) az 5. helyen végeztek 7:22,01-el. Ezekkel a számokkal ért véget az evezés az EVJ-n.

Vívás

A Bányai Zsombor (MATE), Fenyvesi Csaba (NKE), Keszthelyi Péter (PPKE), Kovács Gergely (ELTE) összeállítású férfi párbajtőrcsapat negyedik helyezést ért el, míg a Kovács Réka (ELTE), Mesteri Viktória (ELTE), Nekifor Mária (METU), Pöltz Anna (NKE) összetételű női tőrcsapat a 16-os táblán kikapott a lengyelektől, így nem jutott tovább.

Atlétika

Szombaton atlétáink férfi félmaratonban, valamint a férfi távolugrás és a női magasugrás döntőjében voltak érdekeltek. Férfi félmaratonban Arany Attilának, a Debreceni Egyetem hallgatójának 1:12:33-as időeredménye a 29. helyre volt elég. Németh Mátyás (NJE) távolugrásban a 9. helyet szerezte meg (7,39 m). Fekete Fédra (BCE) női magasugrásban pedig a 10. helyen végzett, 1,80 méteres eredménnyel. Ezzel befejeződött az atléták versenye az Egyetemi Világjátékokon.

Úszás

Úszásban szombaton a női 200 m pillangó selejtezőjét tartották, ahol Hatházi Dóra (Washington State University) és Sebestyén Dalma (Széchenyi István Egyetem) képviselte a magyar egyetemistákat. Dóra a 2. helyen (2:12:47), Dalma pedig a 3. helyen (2:13:71) jutott az elődöntőbe, ahonnan mindketten kvalifikálták magukat a másnapi döntőbe. A női 50 m mell selejtezőjében Sztankovics Anna (Miskolci Egyetem) a második legjobb idővel (31:59) jutott az elődöntőbe, ahonnan az 5. helyen (31:70) kvalifikálta magát a másnapi döntőbe.

Vízilabda

Szombaton az USA ellen játszott a magyar egyetemi férfi csapat a döntőbe jutásért. A biztos kezdés után egy kicsit megtört az együttes lendülete, de végül egy góllal nyerték a mérkőzést (11:10).

Kézilabda: Csoportelső lett a magyar válogatott az U19-es fiúvébén

Csoportdöntő, egyben az első igazi erőfelmérő várt szombat este a magyar ifjúsági fiú kézilabda-válogatottra az U19-es világbajnokságon. A Kis Ákos szövetségi edző által irányított együttes az első fordulóban Marokkót, a másodikban Új-Zélandot győzte le magabiztosan. Ugyanezt tette Szlovénia korosztályos csapata is, így mindkét gárda bebiztosította a középdöntőbe jutást, ám így is volt tétje az összecsapásuknak, hiszen az első helyezett kettő, míg a második csak egy pontot visz tovább a középdöntős szakaszba.

A tavalyi ifi Eb-n tizenegyedikként végző szlovénok (a magyarok negyedikek lettek Montenegróban) remekül kezdtek: az első percben megszerezték a vezetést, majd az ötödikben, a tizedikben és a tizenötödikben is háromgólos fórban játszhattak – kapaszkodni kellett ebben a periódusban a magyar fiataloknak. Az első negyedóra végén azonban fordulópont jött, az ellenfél teljesen megtorpant, több mint tíz percen át nem tudott betalálni, ellenben Terjék Rolandék sorban szerezték a gólokat, így átvették a vezetést. A félidőt még egállal zárták a felek, a magyar lendület azonban a második játékrészben sem tört meg, bőven tartogatott izgalmat ez a 30 perc is.

Szerencsére szlovén előnyt már egyszer sem jegyezhettünk fel: az utolsó tizenöt percre fordulva néggyel húztak el a magyar fiúk, ami viszont majdnem teljesen elolvadt a hajrára, 22:21 után viszont ismét sikerült magasabb fokozatra kapcsolni, és látótávolságon kívül tartani az ellenfelet.

A vége – a meccs legeredményesebbjeként nyolc gólig jutó Csörgő Kristóf vezetésével – négygólos, 29:25-ös siker lett, így hibátlan mérleggel első helyen zárta a csoportkört a magyar válogatott, és két pontról kezdi meg a középdöntőt, amelyben Horvátországgal és Portugáliával találkozik majd.

Röplabda: Hátrányból fordítva nyert a magyar válogatott az U19-es lányvébén

Kétjátszmás hátrányból felállva végül öt szettben nyert a magyar U19-es leány röplabda-válogatott az egyiptomiak ellen Szegeden, a korosztályos világbajnokság negyedik játéknapján.

A chileiek és a kameruniak legyőzése, illetve a kínaiaktól elszenvedett vereség után a magyar csapat Egyiptom válogatottjával mérkőzött meg a negyedik fordulóban a szegedi Pick Arénában.

Az MTI beszámolója szerint a nemzeti együttes és az összecsapás előtt hozzá hasonlóan 2/1-es győzelmi mutatóval álló afrikai ellenfél az első szettben nagy csatát vívott egymással, amiben bár a magyarok 14:11-re vezettek, az egyiptomiak 10:2-es szériával fordítottak és ütőik vezérletével előnybe kerültek. A folytatásban is a rivális akarata érvényesült, és ugyan a hazaiak – szerkezeti váltás után – a játékrész derekára eltűntették ötpontos hátrányukat, a felvonás második felében elkövetett rengeteg ki nem kényszerített hibájuk miatt ezt a szettet is elvesztették.

Kőnig Gábor szövetségi edző a harmadik játszmára több helyen is változtatott csapatán, aminek köszönhetően a magyarok végig tartották magukat. A szett fordulópontja úgy tűnt, 17:17-nél jött el, amikor az ütő Radnai Lili sikeres támadás után a térdét fogva, fájdalmas arccal a földön maradt, és – bár később saját lábán hagyta el a csarnokot – nem tudta folytatni a mérkőzést. Az egyiptomiak 21:18-ra elhúztak, de a magyarok két, bravúrosan megnyert ponttal új erőre kaptak és szépítettek.

A negyedik etapban az afrikai válogatott újra nagy csatára kényszerítette a csereként beállt Tarr Hajnalka vezette házigazdákat, akiket a pontról pontra lelkesebb és hangosabb közönség belehajszolt az egyenlítésbe. A döntő játszma is szoros küzdelmet hozott, de az extázisban játszó magyarok az ellenfél rontásainak is köszönhetően a 146 perces küzdelem után egymás nyakába borulva ünnepelhették a győzelmet és a nyolcaddöntőbe jutást.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa az egyiptomiak csapatkapitánya, Malak el-Behiri volt 30 ponttal, a magyaroktól Jámbor Cecília 15 pontig jutott.

A mieink a csoportkör vasárnapi zárásán az argentinok ellen a hatos második helyéért, és ezzel a kedvezőbb nyolcaddöntős ellenfélért léptek pályára.

Az együttesbe az Egyiptom ellen térdsérülést szenvedett ütő, Radnai Lili helyén már Kiss Lilla volt benevezve, de a csapatkapitány Baksa Panna Radnai mezével a kezében hallgatta végig a magyar himnuszt tegnap. A magyarokhoz hasonlóan 3/1-es mérleggel álló dél-amerikaiak elleni összecsapás tétje a csoport második helye volt.

Az MTI tudósítása szerint a házigazda együttes az első játszmában addig tudta tartani a lépést riválisával, amíg a nyitásfogadása megfelelő volt. Mivel a magyarok a játékrész derekán egymás után több ászt is kaptak, az argentinok hat ponttal elhúztak, előnyüket pedig végig megőrizték.

A második szettben az ellenfél gyorsan többpontos előnyt épített ki, s a felvonás derekán tekintélyes különbséggel vezetett (15:4). Kőnig szövetségi edző ekkora gyakorlatilag sort cserélt, együttese pedig ugyan mínusz háromig vissza tudott zárkózni, de végül ezúttal is az argentinok örülhettek.

A harmadik felvonás első felében sem változott jelentősen az összecsapás képe, amelyet továbbra is a dél-amerikaiak irányítottak. A magyarok – köszönhetően az ellenfél rontásainak is – 10:6-os hátrányról aztán fordítottak, s egészen a hajráig vezettek. Ebben az argentinok ugyan többször is egyenlítettek, végül szépítettek a magyarok, akik a negyedik etapra is átmentették az ekkor megszerzett lendületüket. Ebben a játszmában Erőss Mirtill vezérletével a mieink egyre jobban elbizonytalanították ellenfelüket, és jó teljesítményt nyújtva, fölényes részsikerrel kiegyenlítették a mérkőzés állását.

Az ötödik, rövidített szettre összeszedték magukat az argentinok, akik 4:3-as magyar vezetés után mindössze egy pontot engedtek a mieinknek, és 143 perc után ünnepelhettek.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa az argentin átló Macarena Lobaglio volt 21 ponttal, a magyaroktól Erőss 14 pontot szerzett.

Reménykedtem benne, hogy másodszor is sikerül fordítani 0:2-ről, és úgy gondoltam, hogy ezzel a talpra állással mi voltunk lélektani fölényben, de aztán a döntő szettben nem sikerült néhány dolog, sajnos eléggé szétestünk. Ezeket a szituációkat kell majd gyakorolni, hogy máskor ne legyen ilyen problémánk. Hétfőn Bulgáriával játszunk, és azt megígérhetem, hogy ott is küzdeni fogunk az utolsó leheletünkig” – mondta Kőnig Gábor a hazai szövetség (MRSZ) honlapján.

A csoportharmadik magyarok a mai, ugyancsak szegedi nyolcaddöntőben a bolgárokkal találkoznak 18 órától.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply