Világbajnoki címek minden mennyiségben – Hétvégi Összefoglaló

Nem minden hétvége szokott olyan sikeresen alakulni a magyar sport számára, mint a mostani. Péntektől vasárnapig összesen négy világbajnoki cím született: férfi vízilabda-válogatottunk, férfi és női kardvívó-válogatottunk, valamint Kós Hubert ért föl a csúcsra. A Hétvégi Összefoglaló eheti kiadásában erre a négy fantasztikus eseményre tekintünk vissza elsősorban, de az Universiadé első magyar aranyérméről is megemlékezünk.

Vízilabda: Tíz év után ismét világbajnok a magyar férfi válogatott!

Volt miért visszavágni a görögöknek, hiszen a magyar férfi vízilabda-válogatott a tokiói olimpián csak tőlük kapott ki, és úgy lett bronzérmes – a világbajnoki döntőnél jobb alkalmat keresve sem lehetett volna találni erre. Varga Zsolt szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a rendkívül erős görög centerek ellen szükség lesz még egy bekkre, Pohl Zoltán visszakerült a csapatba, és ezúttal a Vigvári testvérek voltak a kimaradók.

A döntő Papanasztasziu emberelőnyös találatával kezdődött, de Zalánki Gergő rögtön válaszolt, még ha nem is emberelőnyből, mert mire ő lőtt, már kiegészült az ellenfél. Aztán ismét ő varázsolt, méghozzá szó szerint: centerben kicsit magasan kapta a labdát, feltette magának, és a kapuba paskolta. Vámos is elsütötte a balosát, és hiába ismerik a görögök az Olympiakoszból, ettől még majd szétesett a kapu, akkora gólt lőtt. Papanasztasziu hozta közelebb az ellenfelet, de azzal egészen jól együtt lehetett élni, hogy az első negyedben csak ő volt képes bevenni a jól védő Vogel Soma kapuját. Az utolsó szó ráadásul Fekete Gergőé volt, félig-meddig emberelőnyből, mert ugyan kiegészültek a görögök, mire ellőtte a labdát, de hát messze nem rendeződött még a védelmük.

A második szakaszban mindkét védelem kitett magáért, Manulisz Zerdevasz is elképesztően feljavult. Háromperces gólcsend után Jeniduniasz lőtt nagy gólt távolról, ám az elődöntő hőse, Manhercz Krisztián akkora lövéssel válaszolt fórból, hogy a hálótartó vasról szinte a saját kezébe pattant vissza a labda. Elsült Szkumbakisz keze is, szívesen lemondtunk volna róla, hogy a gólzsáknak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető bekk a döntőben lője meg a negyedik gólját a világbajnokságon… Támadásban megakadtunk, emberfeletti védekezéssel azonban sikerült megakadályozni a görög egyenlítést. Vogel Soma is a helyén volt, na meg a blokkok is – Vámos is alaposan kamatoztatta az ismereteit az ellenfélből. A nagyszünetben 5:4-re vezettek a mieink, de a második negyed már a görögöké volt.

A térfélcsere után továbbra sem állt össze a támadójáték, a védők gúzsba kötötték a mieinket, Jeniduniasz pedig beindult, ötméteresből egyenlített, a még ennél is jobban fájó akciógóljával pedig  újra a görögök vezettek – a mérkőzés eleje után ismét. Ráadásul emberelőnyben támadhattak a kétgólos vezetésért, Theodorosz Vlahosz időt is kért, de a magyar védekezés kitett magáért, lövésig sem jutott a rivális. A nyolc és fél perces magyar gólcsendet Vámos törte meg emberelőnyből, nagyon kellett ez a gól. Az újabb kivédekezett hátrány után nem sikerült visszavenni a vezetést, Juvecisz rövid sarkos góllal újra a görögöket juttatta vezetéshez – úgy fest, ők is videóztak, hiszen a spanyolok rengeteg ilyet lőttek nekünk az elődöntőben.

Amikor úgy tűnt, bajba kerülhet a magyar csapat, megint jött egy kivédekezett emberhátrány, Zalánki szerzett labdát a levegőbe felnyúlva, amúgy Kásás Tamás-módra. A harmadik negyed utolsó támadása előtt Varga Zsolt időt kért, hiszen nem volt mindegy, hogy egálról vagy egygólos hátrányból kezdődik az utolsó negyed. Visszajött a két személyi hiba miatt a padon kucorgó Manhercz, és újabb klasszis gólt lőtt, ezúttal akcióból. A hátralévő hat másodpercben semmi nem történt, így 7:7-ről indult az utolsó nyolc perc.

Ekkor már két roppant fáradt csapat küzdött egymással a medencében, de mindenki mozgósította az utolsó erőtartalékait. Ki más, mint a csapatkapitány Jansik Szilárd indította meg a hosszú hajrát, emberelőnyből pontos lövéssel mattolta Zerdevaszt. Vogel Somának viszont nem tudtak gólt lőni fórból, Vámos bombájánál azonban a kapufa megkegyelmezett a görögöknek. Az újabb előnyt már belőtte az ellenfél, a volt ferencvárosi Fundulisz egyenlített. Manhercz előhúzott egy újabb trükköt a kalapból, lefordult a védőjéről, és a kimozduló Zerdevasz mellett is eltette a labdát. A görögök fórból megint egyenlítettek, de válaszul Zalánki is meglőtte a rövid sarkot, ugyancsak emberelőnyből. Elképesztően szerencsés góllal egyenlítettek megint a görögök, Vogel Soma védése után gyakorlatilag a kapuba sodorta a labdát. Ekkor nem tudtuk visszavenni a vezetést, sorrendben Zerdevasz, a kapufa és megint Zerdevasz mentett. Manhercz kipontozódott, de Vogel Soma akkorát védett, hogy ezt még a görögök sem hitték el, így 46 másodperccel a vége előtt Varga Zsolt időt kérhetett.

Ekkor valami elképesztő őrület következett. Zalánki egy passz után eladta a labdát, a görögök emberelőnyben támadhattak, de Varga Dénes gigantikus blokkal takarta be őket. A végén volt egy lövésünk a győzelemért, de Pohl Zoltán kísérlete a kapufán csattant – jöhetett a szétlövés. A tavalyi vb-döntő volt az első, amelyen ötméteresek döntöttek, rögtön jött a második.

Varga Dénes lövését védte Zerdevasz, válaszul Vogel Soma is fogta Fundulisz kísérletét. Vámos belőtte, ahogy Papanasztasziu is. Zalánki a kapuba bombázott, Juvecisz meg fejbe lőtte Vogel Somát! Jansik lövését Zerdevasz a kapufára tolta, de Vogel Soma kivédte klubtársa, Argiropulosz lövését. Fekete Gergő megnyerhette volna a mérkőzést, de a lövése két kapufát érintve kiszédült, Jeniduniasz egyenlített.

Jött a hirtelen halál.

Varga Dénes másodszorra nem hibázott, ahogy Fundulisz sem. Vámos ismét szétlőtte a kaput, Vogel Soma pedig megfogta Papanasztasziu lövését! Eldőlt! A magyar férfi vízilabda-válogatott ugyanúgy 4:3-ra nyerte meg a 10:10-es döntetlen utáni szétlövést, mint a 2019-es hannoveri BL-döntőben az FTC-Telekom az ugyancsak görög, nem mellesleg Theodorosz Vlahosz által vezetett Olyimpiakosz ellen. A ferencvárosiakat Varga Zsolt vezette. Még hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni…

A kapusunk négy ötméterest védett a szétlövésben, nem csoda, hogy mindenki őt ölelgette a leginkább a medence közepén, természetesen a szakmai stábbal együtt, merthogy megvolt közben a szokásos beugrás is. Nem sokkal később a teljes csapat az ő nevét skandálta, amikor bejelentették, hogy ő lett a döntő legjobbja. Ki más lett volna… Azért a We Are the Champions rettenetes diszkófeldolgozásától megkímélhettek volna minket a japán kollégák, de azért a srácok erre is önfeledten ünnepeltek a vízben.

Méghozzá azt, hogy Magyarország világbajnok, története során negyedszer! Már nem a szétlövést szinte nézni sem bíró Madaras Norbert az egyetlen kétszeres férfi világbajnokunk – Varga Dénes és Vámos Márton is csatlakozott hozzá. Egyszeresből meg hirtelen lett még tizenhárom – mindannyian megdolgoztak érte.

Úszás: Kós Hubert a 200 hét új világbajnoka!

Szó szerint bearanyozta a pénteki napot Kós Hubert, a 20 éves úszó elképesztő úszással megnyerte a férfi 200 méteres hátúszást a Fukuokában zajlott vizes világbajnokságon. Két magyarral a medencében indult a szám fináléja, Kós jól kezdett, míg Kovács Benedek egy kicsit lassabb első százat produkált. Kós Hubert a harmadik ötvenen begyújtotta a rakétákat, és Ryan Murphyvel együtt lépett el a mezőnytől. Kovács ugyan hetedikként fordul az utolsó hosszra, remek hajrával az ötödik helyre hozta fel magát, míg Kós Hubert végig kitartott és 1:54.14-es idővel, új országos csúccsal, elsőként csapott a célba, ezzel első felnőtt világbajnoki címét szerezte.

Kós Hubert 1975 után első magyarként tudta megnyerni ezt a számot világbajnokságon, akkor Verrasztó Zoltán diadalmaskodott. Az utolsó magyar éremig is egészen 1982-ig kell visszamenni az időben, amikor Wladár Sándor ezüstérmes lett.

Vívás: Világbajnok a férfi kardcsapat!

Elsőként pástra lépő kardozónk, Szatmári András remekül kezdett, 4:1-re vezetett, de O Szang Uk sorozatban négy tussal fordított, így minimális dél-koreai vezetésnél jött az első szerepcsere a milánói vívó-világbajnokság férfi kardcsapat-döntőjében (4:5).

Szilágyi Áronnak kellett egy kis idő, hogy megérezze a ritmust, de 5:7-ről fordított Ku Bon Gil ellen, 10:9-es vezetésnél adta át a pástot Gémesi Csanádnak, aki egy tussal ismét feljebb srófolta a különbséget Kim Dzsun Ho ellen (15:13).

Szatmári nagyon elkapta a fonalat Ku ellen (20:16), Gémesinek viszont meggyűlt a baja Oval, a dél-koreai klasszis 9:3-ra megnyerte asszójukat (23:25). Szilágyi videózás után „visszahozott” egy elveszített pontot Kim ellen, egyenlített is, de végül elveszítette az asszót 5:4-re (27:30).

Gémesi következett Ku ellen, jó néhány videózással fűszerezett, feszült asszót vívtak, a magyar vívó feledtette az O elleni csatát, az asszót megnyerte, de maradt a kéttusos koreai vezetés (33:35). Kim három gyors tussal ráijesztett Szatmárira (33:38), azonban a magyar kardozó nem remegett meg, zsinórban hat tussal válaszolt, és minimális előnnyel adta át a pástot Szilágyi Áronnak (40:39).

Olimpiai bajnokunk pedig minden rutinját mozgósította az addig remeklő O ellen, védekezésből is adott tust, és megnyerte az asszót – egyúttal a mérkőzést (45:42)!

A magyar kardcsapat 2007 után lett újra világbajnok, Dél-Koreának sorozatban négy diadal után ezúttal az ezüstérem jutott.

Vívás: Megvédte vb-címét a női kardcsapat!

A döntő nem úgy indult, hogy a címvédő magyar válogatottnak lesz oka örömre a finálé után a franciák ellen, mert a mieink az első három asszóból kettőt is elvesztettek: Battai Sugár Katinka hozta a második asszót döntetlenre, de előtte Pusztai Liza, utána pedig Szűcs Luca is kikapott. Battai ugyan a negyedik asszóban egyet faragott a hátrányból, ám az ötödikben már hét tus volt a franciák előnye, miután Caroline Queroli legyőzte Pusztait.

Ekkor jött a fordulópont: a mieink cseréltek, Szűcs Luca helyett Márton Anna kapott lehetőséget, és ő sokkal többet tett annál, amit elintézhetnénk annyival, hogy meghálálta a bizalmat. Az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Sara Balzer ellen 25:18-as hátrányból indulva úgy egyenlített, hogy a franciának mindössze négy tus jutott, míg ő 11 alkalommal találta el ellenfelét, aki végül egy tus előnyt megőrzött a hétből. Márton Anna lelkesedése az utána következő Battaira is átragadt, ő pedig tovább növelte a különbséget, s 35:33-as előnynél adta vissza a pástot Márton Annának.

Aki meg ott folytatta, ahol abbahagyta – 5:1-re lesöpörte Manon Apithy-Brunet-t az utolsó előtti asszóban, így Pusztai Lizának hattusnyi előnyről kellett befejeznie a döntőt. Liza pedig még növelte is a mieink fórját, azaz Balzer ellen megnyerte a finálét, így a magyar női kardcsapat megvédte világbajnoki címét, története második vb-aranyérmét szerezve.

A magyar küldöttség három aranyérmet szerzett a világbajnokságon, hiszen a két kardcsapat mellett Koch Máté nyerte meg még hétközben a férfi párbajtőrözők egyéni viadalát. Utoljára 1991-ben volt példa arra, hogy a magyar vívók három aranyéremmel abszolváljanak egy világbajnokságot. Ez a teljesítmény bíztató egy évvel az olimpia előtt.

Pigniczki Fanni szerezte az első magyar aranyérmet az Universiadén

Pigniczki Fanni olimpikon ritmikus gimnasztikázó szerezte meg a magyar küldöttség első aranyérmét a Csengtuban zajló 31. Egyetemi Világjátékokon.

A multisportesemény eredményközlő oldala szerint az MTK 23 éves sportolója karikával, labdával és buzogánnyal is a 31 fős mezőny élén végzett, míg szalaggal a második legmagasabb pontszámot kapta. Az összetett versenyben 126,800 ponttal bizonyult a legjobbnak, így első magyarként állhatott fel a dobogó legfelső fokára a játékokon.

A magyar küldöttség ezzel egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett Csengtuban, ahol 18 sportágban 119 ország közel 10 ezer résztvevője szerepel. A pénteken kezdődött és augusztus 8-ig tartó Egyetemi Világjátékokon – korábbi nevén Universiadén – 12 sportágban 113 sportoló képviseli a magyar színeket.

A kiemelt kép forrása: hiros.hu

Leave a Reply