Tenisz és úszás – Hétvégi Összefoglaló

Magyar szempontból csendesre sikeredett a most véget ért hétvége, de sikerről így is be tudunk számolni. Stollár Fanny párosban megnyerte a budapesti női tenisztornát. Úszóink megkezdték szereplésüket a világbajnokságon, de a vasárnap nem hozott komolyabb eredményeket. Erről lesz szó a Hétvégi Összefoglalóban.

Tenisz: Stollár Fanny hazai tornagyőzelme

Stollár Fanny és lengyel partnere, Katarzyna Piter nyerte meg a Római Teniszakadémián rendezett, 86 millió forint összdíjazású salakpályás női tenisztornát.

Stollárék nagyon magabiztosan kezdték a mérkőzést, gyorsan 2:0-s előnyre tettek szert. Ugyan még 3:2-ig tudta magát tartani az amerikai, cseh kettős, viszont azt követően már nem sikerült egy játékot sem bezsebelnie, így 6:2-re elvesztette az első játszmát.

A folytatás azonban közel sem sikerült ilyen simán Stollárék szemszögéből, a második szettben 6:4-re a magyar, lengyel duó maradt alul – jöhetett a döntő játszma.

Egy ideig ismét fej fej mellett haladtak a felek, mígnem 3:3 után Stollár Fannyék feljebb tudtak váltani, és sima 10:4-es játszmával behúzták a mérkőzést, egyúttal megnyerték a budapesti tornát.

Stollár Fanny 2021 után másodszor diadalmaskodott párosban Budapesten, két éve a román Mihaela Buzarnescuval emelhette magasba a trófeát.

Egyéniben is Fanny bizonyult a legjobb magyarnak, hiszen a negyeddöntőig jutott.

Úszás: Elkezdték a magyarok is a vébét

Történelmi 400 vegyest láthattak a fukuokai uszodába kilátogatók, ugyanis Leon Marchand elképesztő úszással megdöntötte Michael Phelps utolsó, 2008 óta álló világcsúcsát. A francia a rekord határán állt az első két úszásnem után, azonban mellen megmutatta, hogy senki sem közelítheti meg. Több mint három másodpercet vert Phelps csúcsára, ebből pedig nem veszített sokat gyorson sem, 4:02.50-nel már ő a világcsúcstartó. A rajt után pillangón szinte ugyanolyan erősen kezdett Holló Balázs, mint délelőtt, mindössze nyolc századdal volt lassabb. Háton kissé lelassult, délelőtti ideje ekkor már közel egy másodperccel jobb volt. Ezt követően is nagyjából ilyen különbséggel tempózott és végül a selejtezőben úszott idején nem tudott javítani, a nyolcadik helyen végzett.

„Kell még a tapasztalat, de mindezek ellenére sikerült előre lépnem, a tavalyi vb-hez képest összeszedettebben tudtam odaállni és leúszni a döntőt. Helyezésben nem sikerült javulni, de az idő elfogadható és lassan közeledünk oda, hogy helyezésben is előrébb tudjak lépni” – nyilatkozta az MTI-nek Holló Balázs, aki elmondta, biztos volt abban, hogy Marchand világcsúcsot úszik majd, sőt, néhány versenytársával együtt a 4:01 perces időt sem tartották kizártnak.

„Nem mondom, hogy testközelből láttam, mert messze volt, de elmondhatom, hogy egy medencében voltam vele, ez is egy jó élmény” – tette hozzá a magyar úszó, aki az első nap legjobb szereplését produkálta a mieink részéről.

Magyar érdekeltséggel zajlottak az 50 pillangó elődöntői is, Szabó Szebasztián a második futamban kapott helyet. A magyar versenyző 23.16-ot úszott, ez a futamában az ötödik helyre volt elég, viszont a döntőbe nem sikerült bejutnia, összesítésben a 10. helyen végzett. 

„Ugyan már egy ideje nem az ötven pillangó van a fókuszban, hiszen nem olimpiai szám, de azért bevallom őszintén, egy kissé csalódott vagyok, hogy ennyi munka után is csak ilyen időre vagyok képes. Ugyanakkor tavaly a budapesti világbajnokságon hasonlóan kezdtem, és akkor jó lett a vége” – nyilatkozta az MTI-nek Szabó Szebasztián, aki fő számára, az 50 méter gyorsra koncentrál.

A többi magyarnak nem sikerült továbbjutnia futamából vasárnap.

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply