Még el sem kezdődött, de máris 34 milliárd forintot bukott a FIFA a női focivébén

Csütörtökön veszi kezdetét és augusztus 20-áig fog tartani Ausztráliában és Új-Zélandon a női labdarúgó-világbajnokság. Az esemény ugyanúgy fog zajlani, mint a férfi vb: 32 csapat szerepel nyolc csoportban, majd a legjobb 16 egyenes kieséses rendszerben fog megküzdeni egymással. Ennek és a női labdarúgás Európában tapasztalható növekvő népszerűségének ellenére nem igazán tolongtak a televíziós társaságok a viadal közvetítési jogának megszerzéséért. A nemzetközi szövetség (FIFA) pénzéhes vezetése valószínűleg nagyon csalódott amiatt, hogy a remélt összegnek csak a fele, nagyjából 34 milliárd forint folyt be a közvetítési szerződésekből. Ebben az elmaradásban komoly szerepet játszik az, hogy a női fociban nagyhatalomnak számító európai országok többsége – kényszerből – ingyen kapta meg a közvetítési jogokat.

Az idei év csúcseseménye a nemzetközi labdarúgásban a női világbajnokság, amely csütörtökön veszi kezdetét és augusztus 20-án fog véget érni a döntővel. A tornát Ausztrália és Új-Zéland rendezi, ami azt jelenti, hogy az európai tévénézőknek a mérkőzések többségének megtekintéséhez korán kell kelniük. Az biztos, hogy bőven lesznek olyanok az öreg kontinensen, akik nézni fogják a mérkőzések legalább egy részét, hiszen a női foci népszerűsége egyre nagyobb Európában – ezt bizonyítják az elmúlt évek sorozatos nézettségi rekordjai. Ebből egyenesen következne az – legalábbis gondolhatnánk -, hogy a női labdarúgás piaci értéke is jelentősen növekedett. Biztos, hogy növekedett, azonban úgy tűnik, ez a növekedés még nem érte el a közvetítési jogok piacát.

A FIFA is úgy gondolhatta, hogy ma már jó üzlet a női vébé, hiszen idén először külön próbálta meg értékesíteni a torna közvetítési jogait. Korábban a női világbajnokságot abban a csomagban értékesítették, amelybe számos férfi torna is beletartozott, azaz a tévétársaságok lényegében ingyen jutottak hozzá ennek az eseménynek a közvetítési jogához. Most azonban fizetni kellett volna érte.

Nem véletlen a feltételes mód, hiszen a Wall Street Journal című amerikai gazdasági napilap értesülései alapján a közvetítési jogdíjakból 34 milliárd forint bevétel folyt be. A FIFA előzőleg ennek a duplájával, azaz 68 milliárd forinttal számolt. A tavalyi férfi világbajnokság óta, azaz lényegében az idei év első felében 17.1 milliárd forint jogdíjbevétel érkezett, ami a szövetség célkitűzésének csupán harmadát jelenti, hiszen 51 milliárdos összeg befolyásában reménykedtek.

Infantino, a FIFA elnöke, akit mint tudjuk, csak a pénz és a hatalom érdekel és semmi más, májusban “minden nő ellen irányuló arculcsapásnak” minősítette, hogy a női labdarúgás öt legerősebb európai országa, azaz Nagy-Britannia (Anglia a világranglista 2. helyezettje és regnáló Európa-bajnok), Franciaország, Németország, Spanyolország és Svédország “alacsony” összegeket kínált a közvetítési jogokért cserébe. Infantino meg is fenyegette ezeket az országokat, hogy ellenkező esetben nem lesz náluk közvetítés a vb-ről.

“A női világbajnokság nézettsége a férfi világbajnokság 50-60%-át teszi ki, azonban az öt legerősebb európai ország közvetítési jogokért tett ajánlata 20-100-szor kisebb, mint amennyit a férfi vb esetében kifizettek” – bosszankodott Infantino, aki úgy látszik, azt gondolja, hogy a női foci van már annyira népszerű, hogy a férfi focival vetélkedjen. Az a szomorú igazság, hogy ez nem így van. Lehet, hogy egyre többen néznek női meccseket és egyre nagyobb óraszámban sugároznak élőben ilyen mérkőzéseket a televíziók, de a női labdarúgás egyhamar nem fogja megközelíteni sem a férfi foci népszerűségét.

Végül júniusban, azaz alig egy hónappal a vébé rajtja előtt megállapodás született arról, hogy az öt ország és Ukrajna is csatlakozik a FIFA és az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EMU) között született megállapodáshoz, s ennek értelmében ezekben az országokban is az állami televíziók sugározzák a világbajnokság mérkőzéseit. Magyarország eleve ennek a partnerségnek keretében kapta meg a közvetítési jogokat, hiszen a magyar válogatott nem jutott ki a vb-re, s nálunk a női foci még eleve kicsit gyermekcipőben jár.

A FIFA tehát végül lenyelte a nagyon keserű pirulát, hiszen ahogy a fönti adatokból kiderül, igen jelentős pénzektől esett el többek között az EMU-megállapodás kiterjesztésével. A briteknél ugyan végül nem ennek keretében, hanem a BBC-vel és az ITV-vel kötött szerződésnek köszönhetően lesznek láthatók a világbajnokság mérkőzései, azonban a hírek szerint a két társaság összesen megközelítőleg 9 millió fontot, azaz 3.8 milliárd forintot fordított erre a célra, ami a tavalyi férfi világbajnokság szigetországi közvetítési joga értékének mindössze 8%-a. Ebből lehet következtetni arra, hogy az EMU-val kötött szerződésben mekkora összegek szerepelhetnek, hiszen az érintett országok nem teljesen ingyen kapták meg a közvetítési jogokat, de igencsak nyomott áron jutottak hozzájuk.

Alighanem a legnagyobb befizető az Egyesült Államok, amelynek válogatottja a torna legnagyobb favoritjának számít. Az USA-ban a Fox fogja közvetíteni a vb-t. Azt ugyan nem tudni, hogy mennyi pénzért vásárolta meg a jogokat a nagy országos televíziótársaság, ám annyi biztos, hogy júniusban már a vb ideje alatti reklámidő 90%-át értékesítették, ami 50%-kal több a legutóbbi, 2019-es torna számaihoz képest.

Eric Shanks, a Fox Sports vezérigazgatója úgy véli, sokat segített a hirdetési bevételek robbanásszerű emelkedésében a FIFA azon döntése, mellyel az amerikai csapat mérkőzéseit Új-Zélandra helyezte. Új-Zéland ugyanis amerikai szempontból jóval kedvezőbb időzónában fekszik, így egy ott kora délután rendezendő mérkőzés a keleti parton helyi idő szerint 21 órakor fog kezdődni, tehát főműsoridőben.

Egyébként a közvetítési jogok iránti meglepően nagy európai érdektelenség indokai között mindenképpen ott van a nagy időeltolódás is. Ausztrália négy időzónájában is lesznek mérkőzések, amelyek közül a földrajzilag legközelebb fekvő nyugati területen, azaz Perthben és környékén hat órával jár előrébb az idő, mint Magyarországon. A mérkőzések nagy többsége itteni idő szerint reggel és délelőtt lesz, ugyanakkor a legtávolabb fekvő új-zélandi helyszíneken lejátszandó összecsapások közül több is hajnalban, 3:00 körül kezdődik és a későbbi meccsekre is a reggeli, délelőtti órákban kerül sor. Tény és való, hogy televíziós szempontból nem a legszerencsésebbek ezek az idősávok, hiszen ilyenkor a nézettség és a hirdetési bevétel is kevesebb.

Ettől függetlenül megállapítható, hogy már a torna kezdete előtt nagy pénzügyi kudarc a női focivébé a FIFA pénzéhes vezetése számára, hiszen az akadozó jegyeladások mellett a televíziós közvetítési jogok értékesítése sem volt egy sikertörténet, s ugyan a befolyt összeg így is rengeteg pénznek számít, de mint tudjuk, Infantinónak és embereinek a világ minden pénze kell. Az biztos, hogy nem lesz őszinte a mosoly a FIFA-elnök arcán a vb nyitányán.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply