Rasovszky Kristóf vb-érme, a kézilabdás lányok Eb-győzelme és az ifjú atléták remeklései – Hétvégi Összefoglaló

Ez az igen forró júliusi hétvége is sok szép magyar sporteredményt hozott, melyek közül természetesen kiemelkedik Rasovszky Kristóf ezüstérme a vizes világbajnokságon, de szó lesz a magyar-kanadai női vízipóló-csoportmérkőzésről, az U19-es kézilabdás lányok nagyszerű teljesítményéről, az U23-as atlétikai Európa-bajnokságon született magyar érmekről, a kamionos Európa-bajnokságról és még a paraatlétikai világbajnokságról is. Tartsatok velünk!

Vizes vb: Rasovszky Kristóf ezüstérmes

A férfi nyílt vízi úszók 10 km-es versenyének elejét mindkét magyar: Rasovszky Kristóf (a kiemelt képen) és Betlehem Dávid is megnyomta, hogy elkerülje a közelharcokat. Az olimpiai bajnoki cím védője, a német Florian Wellbrock az élre állt, és nem is igazán akarta átadni senkinek a vezető pozíciót. A mezőny lassan szétszakadt, de Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid tartotta a tempót az élbolyban.

Nagyjából fél távnál Rasovszky Kristóf az élre állt, de a német nem hagyta magát, és visszaelőzte. Ezután Wellbrock és Rasovszky Kristóf felváltva vezettek, az utolsó kör kezdetekor a német állt az élen. Betlehem Dávid sajnos leszakadt.

A hajrában Wellbrock erősített, és magabiztosan lett aranyérmes. Mögötte Rasovszky Kristóf és a másik német, Oliver Klemet hatalmas harcot vívott még az utolsó métereken is az ezüstért. Kristóf jobban taktikázott, és legyűrte Klemetet, másodikként megérintve a célt.

Rasovszky Kristóf történelmi ezüstérmet szerzett, hiszen korábban magyar úszó még nem nyert világbajnoki érmet az olimpiai távon. Ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot, amely ettől függetlenül is jó eséllyel meglett volna. Betlehem Dávid a 16. helyen ért célba.

Ez a magyar csapat első érme a július 30-áig zajló vizes világbajnokságon.

Vízilabda: Megnyerte a csoportrangadót a magyar női válogatott

A nyitómeccsek sosem egyszerűek, a magyar női vízilabda-válogatottnak sem volt az a fukuokai világbajnokságon, pláne, hogy rögtön a legnehezebb ellenféllel kellett kezdeni a csoportban. Ennél azért lehetett volna könnyebb, de ahhoz pontosabb játékra lett volna szükség.

Ha valakinek előzetesen nem lett volna egyértelmű, hogy a Magyarország–Kanada mérkőzés hivatott dönteni a csoportgyőzelemről, az Új-Zéland–Japán összecsapás egészen biztosan meggyőzte erről. A két csapat amúgy a saját szintjén szórakoztató mérkőzést játszott – milyen jó is lesz a dohai, divíziós vb –, olykor megmosolyogtató jelenetekkel tarkítva. A japánok helyenként szép gólokat lőttek, előfordult, hogy az amúgy jobbkezes jobbszélső ballal talált a kapuba, míg az új-zélandiak a centerjátékban hittek, teljes joggal, és végül nyertek is 17:16-ra.

A házigazda első mérkőzésére erős félház jött össze az uszodában, ami a legutóbbi, 2001-es fukuokai vb-hez képest felüdülés, a tavalyi budapesti vb-hez mérten már nem annyira, hiszen a Margitszigeten a női válogatottunk is rendre telt házat csinált, de ne legyünk telhetetlenek. A közönség a mieink meccsére szépen elpárolgott, nagyjából annyian maradtak, mint ahányan egy munkanapon tizenhárom órakor kezdődő ob I-es meccsen szoktak ülni a lelátón.

Bíró Attila szövetségi kapitány nem árult zsákbamacskát, a legfontosabb csoportmeccsre beírta a vb-ezüstérmes csapatot, azzal a különbséggel, hogy piros sapkában most Neszmély Boglárka ücsörgött a kispad végén. Neki, Dömsödi Dalmának és Hajdú Katának még várnia kell a világbajnoki bemutatkozásra, de várhatóan csak néhány napot.

A pacsizást megnyertük, a mieink jóval energikusabbak voltak a meccs előtt, mint a kanadaiak. Aztán a VAR-ozást is, Vályi Vanda gólgyanús lövésénél továbbot intettek a játékvezetők, az ellentámadásból betaláltak a kanadaiak, de a videózás után kiderült, hogy már Vályi lövése is bent volt, 0:1 helyet 1:0 állt az eredményjelzőn. Aztán másodszor is velünk volt a VAR, ezúttal Máté Zsuzsanna lövése csúszott át a vonalon, igaz, ezt már elsőre is megadták. Az első két gólunk nem ért hálót, de ki bánta ezt. Sajnos a kanadaiak első érvényes gólját nem kellett miért visszanézni…

Keszthelyi Rita meglőtte az első gólját a vb-n, 3:1 után viszont a kanadaiak percei következtek, akik ahelyett, hogy szépen leszakadtak volna, egyenlítettek. Viszont az emberelőnyös játékunk egészen jó volt, előbb Keszthelyi, majd Gurisatti Gréta talált be fórból, így az első negyed végére szépen visszaállt a korábbi, kétgólos különbség.

A második negyedben Magyari Alda megérkezett a világbajnokságra, a kapusunknak ötméteresből, akcióból és fórból sem tudtak gólt lőni, elöl közben Gurisatti lefordult, és nagy magányában addig lóbálhatott, amíg a kanadai kapus elsüllyedt, és máris hárommal vezettek a mieink. Magyari majdnem védett még egy ötöst, de a második kanadai kísérletbe csak beleérni tudott. Az addig pazar emberelőnyös játékunk elkezdett döcögni, de ezt védekezéssel sikerült kompenzálni. Kicsit beragadtunk hat gólnál, majd a háromperces csend után a Gurisatti által kiharcolt ötöst Keszthelyi zúdította a kapuba. A nagyszünet előtti utolsó másodpercben rendkívül szerencsétlen gólt kaptunk, Magyari elsőre védett, majd a kapuba sodorta a labdát, de a 7:5 sem nézett ki rosszul.

A 8:5 még annál is jobban festett, ezúttal Mahieu Geraldine hozott össze egy büntetőt, Keszthelyi pedig naná, hogy belőtte. Azonban most sem sikerült megtörni a kanadaiakat, akik ismét visszajöttek egy gólra. Nem ültek a lövéseink, és Jessica Gaudreault is elkapta a fonalat a kapuban.

Elveszett a magabiztosság, fórban rossz passz miatt kiszorított lövésig jutottunk, Magyari viszont sokadszor mentett meg minket a góltól. Aztán több is elveszett, Keszthelyit cserével végleg kiállították, de a történet aligha úgy kezdődött, hogy visszarúgott… A védekezés még mindig stabil lábakon állt, de nagyon kellett volna egy megnyugtató magyar gól. Érezte ezt Bíró Attila is, aki gyorsan időt kért a következő magyar emberelőnynél. A végletekig kijátszott figura végén Garda Krisztina lőtt iszonyú fontos pillanatban a kapuba!

Jó védekezés után Leimeter Dóra is elsütötte végre a balosát, de mielőtt teljesen hátradőlhettünk volna, a kanadaiak harmadszor is visszajöttek háromgólos hátrányból egyre… 1:28-cal a vége előtt Bíró Attila megint időt emberelőnyben, de valami egészen mást látott a vízben, mint amit kért. Két passzba is belenyúltak a kanadaiak, alig szedtük össze a labdát, azonban Szilágyi Dorottya kintről irgalmatlan nagy gólt lőtt, ezzel pedig eldöntötte a mérkőzést és a csoport első helyének sorsát – a végén még a kanadaiak szépítettek, de az már nem osztott, nem szorzott, mert a hátralévő nem egész fél percben elúszkáltunk a labdával.

A magyar válogatott 11:10-re győzött, elbírta csapatkapitánya cserés kiállítását, minden valószínűség szerint megnyerte a csoportját, és most ennyi a lényeg – a játék pedig volt már és egészen biztosan lesz is jobb.

Kézilabda: Európa-bajnok a magyar női U19-es válogatott!

Nem kezdte jól a korosztályos Európa-bajnokság döntőjét Pitesti-ben a magyar csapat, amely folyamatosan futott az eredmény után az első félidőben. A mieinknek 3:3-nál volt lehetőségük először a vezetésre, de Signe Rasmussen hetest védett, nem úgy a következőt. A beállót rendre jól játszottuk meg, nem véletlenül harcoltunk ki sok hétméterest, védekezésben azonban sokszor hagytunk üres folyosót, amit az Ikast balátlövője, Julie Scaglione meg is büntetett. Tizenkét percnél ismét vezettünk egy góllal (8:7), elszakadnunk azonban nem sikerült. Mindkét oldalon sok volt a hiba, eladott labdák, lépéshibák tarkították a meccset – a dánok el is léptek néggyel, amiből a szünetre nem is sikerült sokat faragni. 14:17

A második félidőre aztán megrázták magukat a mieink, akik 8:2-es rohammal fordítottak, sőt el is léptek ellenfelüktől a 40. percre. Mintha teljesen megzavartuk volna a dánokat, fokozatosan őröltük fel őket: például a legeredményesebb játékosuk négy rontott lövés után csak több mint negyedóra elteltével talált be. A hajrára Varga Emíliáék nem hagytak nyitott kérdést, hiszen kilencgólos előnyről vágtak neki a végjátéknak, s végül hibátlan teljesítménnyel nyerték meg a junior Európa-bajnokságot. 35:26

A 2004–2005-ben született korosztály ezzel az U17-es Európa-bajnoki cím és az U18-as világbajnoki bronzérem után újabb elsőséget szerzett, Magyarország pedig 2019 és 2021 után sorozatban harmadik aranyérmét nyerte az U19-es Európa-bajnokságon.

A torna All Star-csapatába bekerült Zaj Klára kapus és Simon Petra irányító is a magyar csapatból. Simon Petra egyben a torna MVP-je is lett.

Szívből gratulálunk, lányok!

Atlétika: Több magyar érem is született az U23-as Eb-n

Takács Boglárka 100 méteren ezüst-, míg Molnár Attila 400 méteren, Németh Mátyás pedig távolugrásban bronzérmet nyert pénteken, az U23-as atlétikai Európa-bajnokság második versenynapján a finnországi Espoóban.

Takács Boglárka, aki a csütörtöki elődöntőben 11.14 másodperccel magyar csúcsot állított fel, a fináléban rosszul kapta el a rajtot, de folyamatosan zárkózott az élbolyra és végül a győztes holland N’Ketia Seedótól nyolc századmásodperccel elmaradva, 11.30-cal második lett.

Boglárka vasárnap 200 méteren is dobogóra állhatott, miután az 1-es pályán futva a 2. helyen ért célba. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a magyar sprinterlány az utolsó méterekig vezetett, ám egy belga rivális le tudta hajrázni…

Férfi 400-on Molnár Attila a hetes pályán futva az utolsó száz méterig vezetett, a hajrára azonban elfáradt és végül 45.36 másodperccel harmadikként ért célba. A norvég Havard Bentdal Ingvaldsen 45.13-mal nyert.

Németh Mátyás kiegyensúlyozott teljesítménnyel, utolsóra 771 centiméteres ugrással zárt bronzérmesként a távolugróknál, akik igen izgalmas versenyt vívtak: a magyar versenyző mindössze egy centivel maradt le a második helyről. A győzelmet 796 centiméterrel a norvég Henrik Flatnes szerezte meg.

Szűcs Szabina hétpróbában 5709 ponttal a nyolcadik helyen végzett.

Az utolsó napon Molnár Janka 400 méteres gátfutásban 56.16 mp-cel negyedikként ért célba, Huller Dániel pedig hatodik lett 800 méteren 1:47.48 perccel.

A magyar csapat így öt éremmel zárta az Eb-t, pénteken Takács Boglárka 100 méteren ezüst-, Molnár Attila 400 méteren, Németh Mátyás pedig távolugrásban bronzérmet nyert, míg szombaton Tóth Anna 100 m gáton lett harmadik.

Atlétika: Ekler Luca világcsúccsal világbajnok

Ekler Luca világcsúcsot jelentő 25.78 másodperces időeredménnyel megnyerte a 200 méteres síkfutás döntőjét a T38-as kategóriában a Párizsban zajló paraatlétikai világbajnokság pénteki versenynapján – számolt be Facebook-oldalán a Magyar Paralimpiai Csapat.

A TFSE világcsúcstartó sportolója csütörtökön megvédte vb-címét távolugrásban, méghozzá 577 centiméteres világbajnoki rekorddal.

Ekler Luca kedden ezüstérmes lett 100 méteres síkfutásban, és országkvótát szerzett a jövő nyári paralimpiára.

Autósport: Kiss Norbi a négyből három futamot megnyert a kamionos Eb-n

Rajt-cél győzelmet aratott Kiss Norbert, a Révész-csapat címvédő és négyszeres Európa-bajnok versenyzője a gyorsasági kamion Eb németországi hétvégéjének pénteki első futamán. A 38 éves szombathelyi pilóta az idén már megszokott módon magabiztosan szerezte meg az első rajtkockát a délelőtti időmérőn, így folytatta sorozatát, ebben az évben ugyanis változatlanul ő nyerte az összes kvalifikációt.

A 12 körös futam startja után a második pozícióból kezdő Sascha Lenz szorongatta meg Norbit, kettejük csatája kanyarokon keresztül zajlott, aztán a harmadik helyen száguldó Jamie Anderson féktávot rontott és oldalról nekicsúszott Lenz kamionjának. Az összetettben most is élen álló magyar Eb-címvédő ennek is köszönhetően az élen maradt, Lenz több pozíciót visszaesett, másodiknak a hatszoros Eb-győztes Jochen Hahn jött fel.

A folytatásban Kiss Norbert utolérhetetlennek bizonyult, végül csaknem nyolc másodperces előnnyel nyert Hahn előtt, harmadikként pedig a háromszoros Európa-bajnok spanyol Antonio Albacete zárt.

Kiss Norbi a fordított rajtrács szabályának értelmében a második viadalt a nyolcadik pozícióból kezdte. Az esős körülmények között lebonyolított 12 körös futamon látványosan gyorsabb volt riválisainál, sorra előzte meg az előtte haladókat, sőt, a második-harmadik helyért csatázókat egyszerre hagyta le. A címvédő így hamar az élre állt, s bár volt egy 10 másodperces időbüntetése a sebességhatár átlépése miatt, így is csaknem négy másodperces előnnyel diadalmaskodott. A versenyt a kilencedik körben piros zászlóval leintették, az egyik kamion ugyanis a sóderágyban kötött ki és a versenybíróság biztonsági okokból már nem hagyta lefutni a hátralévő távot.

Az elsőhöz hasonlóan a szombaton rendezett harmadik futamon is rajt-cél győzelmet aratott a Révész-csapat versenyzője. Akárcsak pénteken, szombaton is megnyerte az időmérőt, így a pole pozícióból kezdhette meg a 12 körös harmadik viadalt. Kiss Norbertnek ezúttal sem volt igazi riválisa a Nürburgringen, magabiztosan győzött és tovább növelte az előnyét az összetett pontversenyben.

Norbinak tegnap délután ismét a nyolcadik pozícióból kellett startolnia. Körről körre jött előre, az utolsó két körben pedig már a győzelemért harcolhatott, de végül nem sikerült megelőznie a hatszoros Eb-győztes német Jochen Hahnt.

A címvédő magyar versenyző a pénteki első, és a szombati második futamon is nyert, így a hétvége folyamán tovább növelte az előnyét az összetett élén.

Kiss Norbi a szezon felénél, négy forduló után 209 ponttal vezet az Eb-pontversenyben, a második Hahnnak 155 pontja van, a harmadik Sascha Lenznek pedig 144.

A kamion Eb idénye augusztus végén, a csehországi Mostban folytatódik.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply