Vas Blanka szakaszgyőzelme, Kozák Luca olimpiai szintideje és a férfi röpisek újabb veresége – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy olyan hétvégén vagyunk túl, amelyen volt kinek szurkolnunk. A Hétvégi Összefoglaló eheti kiadásában szó lesz Vas Kata Blankának a női Giro d’Italián aratott szenzációs győzelméről, a nemzeti atlétikai bajnokság érdekesebb eredményeiről, a férfi röplabdázók lettországi sorsdöntő mérkőzéséről, a tiszaújvárosi nemzetközi triatlonversenyről, valamint az U23-as kajak-kenu-világbajnokság magyar sikereiről is. Tartsatok velünk!

Kerékpár: Vas Blanka szakaszt nyert a női Giro d’Italián!

A pénteki pihenőnap után szombaton Nuoróból Sassariba tekert 125.7 kilométert az olasz női körverseny mezőnye 38 fokos hőségben.

Az SD Worx 21 éves magyar bajnoka, Vas Kata Blanka (a kiemelt képen) az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

A hajrában kiválóan helyezkedett az esélyesek csoportjában és az emelkedős utolsó kilométereken végig az élcsoportban tekert: előbb a sportági legenda, a holland sprinter Marianne Vos kerekén, majd az enyhén emelkedő utolsó kilométeren már az amerikai bajnok Chloe Dygert szélárnyékában.

Innen is indult meg az utolsó 100 méteren belül és egy kerékpárhossznyival nyert Dygert és a német bajnok Liane Lippert előtt. Ezzel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, az elmúlt három héten belül pedig szakaszt nyert a svájci körversenyen, majd aranyérmes lett a magyar bajnokságon időfutamban és a mezőnyversenyben is.

„Ez egy álom, hihetetlen! Reggel nem hittem, hogy megnyerhetem a szalaszt – mondta a célba érés után Vas Blanka. – Az utolsó fél órára elfogyott a vizem, szerencsére Niamh Fisher-Black  adott nekem, és onnan már kibírtam a végéig. A sprint alatt hallottam a fülemben, hogy a csapattársaim a rádión szurkolnak, nagyon jólesett, hogy ennyire hisznek bennem, így mindent beleadtam.”

Blanka befutója ezen a linken megtekinthető.

A kilencedik, egyben befejező etapon Sassariból Olbiába tekert 126,85 kilométert a mezőny. Az SD Worx magyar bajnoka szombati szakaszgyőzelme után ismét esélyesként várta a dombos, de a hajrában lejtmenetből és rövid sík részből álló távot. Ígéretesen is helyezkedett, 35 kilométerrel a vége előtt megpróbált szökni, majd lejtmenetben is a mezőny elejére állt. A befutó előtt azonban nem tudott annyira elöl tekerni, mint egy nappal korábban, mivel az utolsó kilométer előtt hátra sodródott, így a 11. helyet szerezte meg, összetettben pedig a 43. pozícióban zárt.

A 40 esztendős Annemiek Van Vleuten 2018, 2019 és a tavalyi kiírás után negyedszer viheti haza a rózsaszín trikót, pályafutása utolsó évében a májusi Vuelta után az év második nagy női körversenyét is megnyerte. Így a tavalyihoz hasonlóan idén is triplázhat, amennyiben a két hét múlva rajtoló női Tour de France-on is meg tudja védeni címét.

Atlétika: Kozák Luca olimpiai kvótát szerzett a nemzeti bajnokságon

Már az első versenyszám rekordot hozott a magyar atlétikai bajnokság szombaton megrendezett második napján, meglepetésre a 18 éves gerelyhajító, Herczeg György az utolsó sorozatban 79.89 méterrel nemcsak átvette a vezetést a favorit Rivasz-Tóth Norberttől, de négy métert faragott saját, tavaly felállított U20-as magyar rekordján is. Ezzel a dobással nyert is, és az édesapja akaszthatta a nyakába az aranyérmet, aki az olimpiai bajnok és egykori világcsúcstartó Németh Miklóssal együtt az edzője is.

A sprinter Takács Boglárka a pénteki 100 méteres győzelme után 200 méteren is megvédte a címét, de nagy valószínűséggel az augusztusi budapesti világbajnokságig már nem versenyez a hosszabbik távon. Jövő hétvégén a finnországi U23-as Európa-bajnokságon fut, majd két napra rá Székesfehérváron, a Gyulai István Memoriálon, július 20-án pedig a Felvidéken.

Nem ő volt a második nap egyetlen duplázója, Wahl Zoltán a 400 után a 200-at is megnyerte, Wagner-Gyürkés Viktória pedig a pénteki 1500-as győzelme után szombaton 5000-en is nyert, azzal a különbséggel, hogy akkor csak az utolsó kanyarban előzte meg Vindics-Tóth Lili Annát, ezúttal azonban esélyt sem adott senkinek, óriási előnnyel nyerte meg a versenyt. Amilyen sima volt a 400-on már győztes Kéri Bianka győzelme női 800 méteren, annyira kiélezett volt a férfiak versenye, a végig vezető Huller Dániel a célegyenes előtt kibillent az egyensúlyából az SVSE két futója, Kiss Gergő és Kubasi János között, így Vindics Balázs meg tudta előzni, de Huller óriási hajrával elsőként dobta be magát a célba, csak milliméterekkel, három századdal megelőzve riválisát.

Pap Kristóf szintén duplázott, a távolugrás után a hármasugrást is megnyerte, mint ahogy Márton Anita a diszkoszvetésben szerzett aranyérme után tovább javítva saját rekordját súlylökésben, szabadtéren tizenhetedik alkalommal szerezte meg a magyar bajnoki címet, ráadásul jó eredménnyel, a 18.40-nél nagyobb dobással csak legjobb éveiben, 2016-ban (18.52) és 2017-ben (18.55) nyerte meg a bajnokságot. Halász Bence is hozta a papírformát kalapácsvetésben, nagyon jó sorozat után védte meg a címét, valamennyi dobása 76, kettő 77 méter fölötti volt, és 77.52-es idei legjobbjával szerezte meg sorozatban hetedik magyar bajnoki címét, utolsó dobásánál pedig kedvenc Metallica-száma szólt a hangszórókból.

A 100 méteres gátfutásban öt század különbség volt a címvédő Kozák Luca (13.04) és Kerekes Gréta (13.09) között, így szorosabb döntő volt várható, mint az elmúlt években. A fináléban aztán Kozák Luca begyújtotta a rakétákat, a győzelme nem forgott veszélyben, és elképesztő idővel, 12.72-vel ért célba elsőként Tóth Anna (12.84) és Kerekes Gréta (12.93) előtt, amivel ötödször védte meg a címét, és teljesítette a 2024-es olimpiai szintet is, így első magyar atlétaként biztos induló az ötkarikás játékokon és a 16. sportolónk lett, aki teljesítette a kvótaszerzés követelményeit.

A bajnokság volt a főpróbája egyébként az augusztus 19-én startoló világbajnokságnak otthont adó csepeli atlétikai stadionnak, melyben ez volt az első hivatalos verseny. Nem csak a stadion küzdőterét, hanem a kinti edzőpályákat is alaposan letesztelték, úgyhogy lehet bízni abban, hogy minden rendben lesz a vébé idején.

Röplabda: Nem sikerült a feljutás a magyar férfi válogatottnak

Eleve nem volt könnyű helyzetben a magyar nemzeti együttes a 3:1-re elveszített itthoni első mérkőzés után a lettek elleni Ezüst Európa Liga-fináléban, hiszen a tegnap délutáni, rigai visszavágón 3:0-ra vagy 3:1-re kellett volna nyernie ahhoz, hogy kiharcolja a mindent eldöntő aranyszettet.

Nem sikerült, a fizikailag jóval erősebb, magasabb szintet képviselő, hatékonyabban támadó és roppant masszívan védekező balti együttes kevesebb, mint egy óra alatt 2:0-ás vezetésre tett szert, ami elég volt a párharc megnyeréséhez.

A hazaiak az aranyérem megszerzésének tudatában sem vettek vissza, nem a cseréket küldték be a harmadik játékrészben, amelyet szintén simán megnyertek, 85 perc alatt lezárva a visszavágót – a magyar csapat az első és a második játszmában egy-egy alkalommal, a harmadikban egyszer sem vezetett.

A hasznos tapasztalatokat gyűjtő, megfiatalított és átalakított magyar együttes a 2021-es bronz és a tavalyi negyedik hely után ezüstéremmel gazdagodott, míg az idei kiírásban nyolc meccsen csupán egy szettet elveszítő lettek sikerükkel jövőre újra az Arany divízióban szerepelhetnek. 

Triatlon: Magyar győzelmet hozott a tiszaújvárosi nemzetközi verseny a férfiaknál

A hazai közönség előtt szereplő Lehmann Csongor nyerte meg vasárnap a tiszaújvárosi triatlonosok világkupafutamában a férfi verseny döntőjét.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub 24 éves versenyzője nagyot hajrázva 52:18 perc alatt diadalmaskodott a 30 fős mezőnyben, amelyben a szombati elődöntőket követően vele együtt hét magyar triatlonos szerepelt.

Lehmann Csongor már a 750 méter úszás után is az élmezőnyben küzdött, majd a 20 kilométer kerékpározás során szintén harcban maradt a győzelemért, végül az 5 kilométer futásból álló zárószakasz végén, az utolsó néhány száz méteren nagyot hajrázva verte meg a spanyol Sergio Baxter Cabrerát, aki 52:26 perc alatt ért célba másodikként.

A harmadik pozícióban a szintén spanyol Alberto González García zárt, mindössze hat másodperccel megelőzve a negyedik Faldum Gábort.

Lehmann Csongor 2021 és tavaly után harmadszor diadalmaskodott Tiszaújvárosban, de az elmúlt két esztendőben Európa-kupa minősítésű volt ez az esemény.

„Nagyon akartam ezt a győzelmet, ezzel talán némi nyomást is helyeztem saját magamra, de fantasztikus élmény volt hazai közönség, a családtagjaim és a barátaim előtt versenyezni” – nyilatkozta Lehmann.

„Nem volt könnyű, tudtam, hogy a végén a futásban nagyot kell majd hajráznom, mert a spanyol ellenfelem is kiválóan versenyzett. Az utolsó néhány száz métert igyekeztem megnyomni, mert így lehetett esélyem a győzelemért küzdeni, és most úgy érzem, mindent ki is adtam magamból a végére” – tette hozzá.

Ami a többi magyar versenyzőt illeti, Dévay Márk a kilencedik, Kiss Gergely a 11., Bicsák Bence a 14., Dobi Gergő a 21., Dévay Zsombor pedig a 28. helyen végzett.

A vasárnapi program során korábban a nők versenyét célfotóval a svéd Tilda Mansson nyerte, Bragmayer Zsanett pedig legjobb magyarként nyolcadik lett. Rajta kívül három magyar versenyző jutott a fináléba, közülük Horváth Karolina Helga a 11., Kovács Zsófia a 17., Kropkó Márta pedig a 23. helyen fejezte be a viadalt.

A juniorok még rövidebb távon – 500 m úszás, 12,5 km kerékpározás és 3,6 km futás – versenyeztek, a korosztályos selejtezőkből a magyarok közül 19 fiú és 16 leány jutott a döntőbe. Ott aztán utóbbiaknál Szalai Fanni nyert, Nádas Romina másodikként végzett, míg előbbieknél Hóbor Zalán győzött, s az első nyolc helyen csak magyar sportoló végzett, Kovács Gyula lett a második, Kropkó Márton pedig a harmadik.

Kajak-kenu: Magyar éremeső az U23-as vb-n

A vasárnap délelőtti döntőkben is folytatódott a magyarok előző napokban látott sikersorozata az olaszországi Auronzóban tegnap este véget ért ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokágon.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Kiss Ágnes, Szegedi Angelina, Csikós Zsóka, illetve a Rugonfalvi-Kiss Janka, Tamási Zsombor alkotta mix páros szállította az aranyérmeket, míg Kollek Bálint, Juhász István és Opavszky Márk egy-egy ezüsttel gyarapította a magyar éremgyűjteményt.
Kiss Ágnes harmadik aranyát szerezte, ezúttal ifjúsági C-1 200 méteren diadalmaskodott, az ötszáz páros után, ismét olimpiai számban.

Ugyancsak harmadik számában nyert Csikós Zsóka, a szolnokiak kiválósága az U23-asok között K-1 500 méteren óriási hajrával az utolsó métereken jött be elsőként, mindössze két századmásodperces előnnyel.

Szegedi Angelina az ifjúságiak K-1 500 méteres döntőjében a nap egyik legizgalmasabb fináléjában óriási csatában diadalmaskodott.

Az U23-asok mix K-2 500 méteres döntőjében a Rugonfalvi-Kiss Janka és Tamási Zsombor egysége magabiztos pályával, rajt-cél győzelmet aratott.

A magyar medálkollekció Opavszky Márk az U23-asok K-1 500 méteren, Juhász István az ifjúsági C-1 500 méteren, és Kollek Bálint ifjúsági K-1 500 méteren szerzett ezüstjével bővült.

Vasárnap délután az ötezer méteres döntőkkel zárult az auronzói világbajnokság. A finálékban mindegyik medáliából begyűjtöttünk egyet-egyet. Nemes Réka győzött U23 K-1 5000 méteren, míg ugyanebben a számban az ifjúságiaknál Kaed Ádám ezüstérmes lett, valamint ifjúsági C-1 5000 méteren Matkovics Lili Sára bronzérmet ünnepelhetett. A magyar csapat 25 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzéremmel toronymagasan megnyerte az összesített éremtáblázatot.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply