Diadal diadal hátán – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy eseménydús hétvégén van túl a magyar sport, ami szerencsére sok sikert hozott magával. Női kosárlabda-válogatottunk a címvédő szerbek legyőzésével bejutott az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe, Vas Kata Blanka pedig megnyerte a svájci kerékpáros körverseny 1. szakaszát. Ezen kívül szó lesz még vívásról és túraautózásról is. Tartsatok velünk!

Kosárlabda: Újabb bravúros magyar győzelem a női Eb-n

Reptérre ugrált mindenki, játékosok, stábtagok, kortól és nemtől függetlenül ünnepeltek a magyar válogatotthoz tartozók. Bömbölt Korda György slágere, Cziczás László segédedző felkapta Ruff-Nagy Dórát, aztán letette, és Horváth Bernadett-tel ordítottak egymás arcába. Az M4 Sport riportere, Knézy Jenő lerohant a kommentátorállásból, és megölelte Székely Norbertet, aki győztes hadvezér volt ezen a napon. A mieink elképesztően magas színvonalú játékkal, ragyogó mérkőzésen 81:75-re legyőzték Szerbiát, a két évvel ezelőtti Európa-bajnokot, ezzel (legalább ötpontos győzelemre volt szükség) ahogy négy esztendővel ezelőtt, ismét megnyerték a csoportjukat a kontinensviadalon. Hogy ki lesz az ellenfél csütörtökön a negyeddöntőben – merthogy így a keddi kör kimarad –, az jelenleg képlékeny, és ebben a pillanatban talán nem is igazán fontos. Nemzeti csapatunk kihozta magából, ami benne van, ezért nagyon büszkék lehetünk rá.

Azzal már szombaton tisztában voltunk, hogy Goree Cyeshára nem számíthat a magyar válogatott szakmai stábja a mieink harmadik Európa-bajnoki csoportmérkőzésén. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy ellenfelünk, a szerb válogatott csatába küldi, küldheti-e egyik kulcsemberét, a korábban a Sopronnal temérdek szép sikert elérő bedobót, Alekszandra Crvendakicsot, aki családi gyász miatt hazautazott Szerbiába. Nos, játszott (a Sopronban szintén megforduló Tina Krajisnik azonban nem), de ezen a mérkőzésen nem ő, és nem is társai lettek a főkolomposok.

Az első negyedben rögtön reményre adott okot, amit tapasztaltunk. Nagy örömünkre szolgált, hogy előléptek olyan játékosaink, akik eddig nem villogtak, vagy legalábbis nem annyira, mint ezen a találkozón. Akadtak szép megmozdulásai Horváth Bernadettnek, Ruff-Nagy Dórának és Török Ágnesnek egyaránt, még a vezetést is át tudtuk venni 16:15-nél. A rivális honosított irányítóját, Yvonne Andersont ugyanakkor nem igazán tudtuk tartani, szabadon ficánkolt a térfelünkön, és sorra dobta a duplákat. A második tíz percben beszállt Varga Alíz, és ő is hamar megdobta első pontjait, Székely Norbert szövetségi kapitány meg nagyot csapott a levegőbe. Hála az égnek nem ijedtek meg a mieink a kemény szerb harcmodortól, felvették a kesztyűt, így hamar kifejezetten parázs meccs kerekedett a két fél összecsapásából. Studer Ágnes sajnos nem igazán kapta el a ritmust, sokat hibázott, noha hatalmas szükség lett volna a tőle megszokott hasznos és eredményes játékra.

A szerbekben Anderson mellett Jovana Nogics tartotta a lelket. Az első félidő utolsó szerb akciója három plusz egyesre sikeredett Nevena Jovanovics jóvoltából, kicsit rossz szájízzel mehettünk emiatt az öltözőbe (44:39 oda), bár ettől függetlenül kiválóan helytálltak legjobbjaink az első húsz perc során a címvédővel szemben.

A térfélcserét követően Lelik Réka két gyors faulttal már négy személyi hibát számlált, sok labdát eladtunk, de a szerbek sem becsülték meg a játékszert, be sem találtak öt percig, és Kiss Virág vezérletével már nálunk volt az előny. Mi több, a 25. percben már a virtuális csoportelsőség is Kiss Virág büntetője jóvoltából. Amit annyira szeretünk Varga Alízban, a félelem nélkül, húszas pulzussal eldobott középtávoli dobásokat, azok közül mutatott egy elsőrangút, ezzel 53:46 volt ide. Nem jött jól, hogy Határ Bernadett is begyűjtötte a negyedik faultját, miután feldöntötte a persze könnyen zuhanó Andersont.

Pillanatok alatt kétszer színészkedtek a szerb játékosok, bánatunkra a megítélt technikai hibáért járó büntetőt Dubei Debóra kihagyta. Bánatunkra, a fenét: Horváth két gyors saroktriplával demoralizálta a szerbeket, Ruff-Nagyot sportszerűtlen hibával állították meg, be is dobta mindkettőt a vonalról, 65–52-re vezettünk ekkor, Szerbia láthatóan szétesett, mi szárnyaltunk, és innentől kevésbé a győzelem volt a kérdés, mint inkább a differencia.

Tizenegy ponttal jártunk előrébb, amikor belecsaptunk a záró felvonásba. Kiss Virág szintén összeszedte a negyedik hibáját, Jovanovics meg vérző fejjel lesétált a parkettről. Studer továbbra sem érezte magát komfortosan a pályán, a szerbek meg elkezdtek kapaszkodni, feljöttek ötre, viszont Határ Bernadett megérezte a vérszagot (nem Jovanovicsét), és dobálta a kosarakat. Draga Sztankovics tán titkon belül még mindig soproni játékosnak érezte magát, annyi ziccert rontott el, ám négy és fél perccel a vége előtt kipontozódott, így tevékenységét nem folytathatta. Anderson sem, hála az égnek, dühből nekirontott Lelik Rékának, és le kellett ülnie a kispadra.

74–66-ra vezettünk, Crvendakics dobott egy duplát, Székely mester időt kért. Kaptunk egy triplát, mi is szereztünk összesen három pontot, majd Nogics kettesét Studer első kosara követte – a lehető legjobbkor! A plusz egy viszont kimaradt, a túloldalon nem született kosár, Studer ismét a vonalra állhatott, kétszer. Kihagyta mindkét próbálkozását, hatpontos előnyünknél szerb támadás következett, 26 másodperc volt az órán, ebből 18-on át lehetett a labda az ellenfélnél.

Crvendakics bebrusztolta a gyűrűbe a labdát, maradt 12.9 másodperc, tehát egy esélyünk volt, hogy meglegyen az áhított hatpontos különbség. És meglett! Studer szépen tört be, nem talált be, de a lecsorgót összeszedte Kiss Virág, és ő igen. Megérdemelte, 21 pontjával a találkozó legeredményesebb játékosaként tündökölt. Megérdemelte a csapat is, nem jött szerb válasz, de nem is lett volna igazságos. Rögzítsük újra: magyar csoportelsőség, három pihenőnap. A többire még visszatérünk, annyi bizonyos, a jövő hetünket is a szívünknek egyre kedvesebb Ljubljanában töltjük. A végeredmény: 81:75

Szép volt, lányok!

Kerékpár: Vas Kata Blanka szakaszt nyert a svájci körön

Parádésan indult a női Svájci Körverseny, magyar szempontból különösen. A szombat kora este, kerékpárversenyhez képest kifejezetten későn rajtoló etapot nem véletlenül tartották fél héttől. A férfiak versenye ugyanis még mindig tart Svájcban, így azzal nem ütközhetett a program. A négynapos viadal nyitó szakasza mindössze 56 kilométeres volt, ráadásul végig síkon tekert a mezőny, így nem okozott nagy meglepetést, hogy mezőnyhajrára került sor. 

Ami viszont ez után jött, arra már lényegesen kisebb volt az esély, Vas Blanka (a kiemelt képen) ugyanis mesteri felvezetést kapott a hazai pályán tekerő Marlen Reussertől, és maga mögött tudta tartani a kubai Sierra Arlenist az utolsó métereken, így szakaszgyőzelemmel nyitotta a viadalt. Vas Blankának ráadásul ez volt az első profi szakaszgyőzelme nemzetközi versenyen országúton – rögtön egy World Tour-viadalon.  

„Tényleg igazi csapatmunka volt, nagyon boldog vagyok, hihetetlen ez az egész. Rengeteget segítettek a többiek, nem tudtam volna ezt megcsinálni nélkülük. Egy ilyen rövid szakaszon én vagyok a leggyorsabb, így az volt az előzetes stratégia, hogy én mehetek a győzelemért” – mondta a verseny után közvetlenül a magyar bringás, aki így természetesen összetettben is élre állt.  

A vasárnapi egyéni időfutamon Blanka a mezőny közepén ért célba, ezzel elveszítette sárga trikóját, de ettől függetlenül dícséretet érdemel szombati teljesítményéért.

Vívás: Szatmári András Európa-bajnoki ezüstérmes

Az Európa-bajnokságok sajátossága, hogy itt mindenkinek csoportmeccseket kell vívnia, mindez azt jelenti, hogy nemigen számít a világranglistás hely – már a csoportbeosztásnál persze igen, ám elég egy-egy rövidzárlat az ötös asszók során, s borul minden.

Ezért fordulhatott elő Plovdivban is, hogy például a csoportmeccseket hibátlanul záró Szatmári Andrásnak már az elejétől igen kemény ellenfelekkel szemben kellett bekötnie (a nyolcaddöntőben például az olaszok olimpiai ezüstérmesét, Luigi Samelét „lépte le”), szerencsére Gárdos Gábor tanítványa nem foglalkozott ezzel, s mivel a zsűrivel sem nagyon, csak leginkább a vívására koncentrált, menetelt is szépen előre.

Uralta az asszóit, kétség sem férhetett a győzelmeihez.

Aztán jött az elődöntő a francia Sebastien Patrice ellen. Meg jött hirtelenjében egy 0:5…

Akik itt feladták, mondván innen nem áll fel egyéni világbajnokunk, rosszul tették, mert megrázta magát, s visszakapaszkodott: a lehető legszorosabb eredményt hozta ez az asszó, de lényeg, hogy az utolsó tust Szatmári András adta, így pályafutása során először jutott be Európa-bajnoki döntőbe (egyébként már a négy közé jutással is eddigi legjobbját hozta egy Eb-n).

A fináléban a világranglistát vezető grúz Szandro Bazadze várt Szatmári Andrásra – az asszó eleje jól alakult a számunkra, ám a 7:5-ből a szünetre 7:8 lett, majd a folytatást követően elég hamar 7:13. Ugyan egy nagyot még hajrázott Szatmári András, ám a grúz sokkal jobb vívó annál, hogy elherdáljon ekkora előnyt, így 15:11 lett a vége – oda.

Bár a vége nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, Szatmári András szombati teljesítménye előtt le a kalappal, Európa-bajnoki ezüstérme egyértelműen azt mutatja, hogy a 2019-es vb-ezüstje után újra régi formájához közelít.

A másik három magyar kardozó (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász) egyaránt a 32 között búcsúzott.

Mint ismert, háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nem indult a plovdivi Európa-bajnokságon.

Túraautó: Nem alakult jól Michelisz Norbert hungaroringi hétvégéje

Yann Ehrlacher elsőségével ért véget az időmérő a Hungaroringen, így a Cyan Racing francia pilótája várhatta a pole pozícióból a piros lámpák kialvását a nemzetközi TCR-sorozat Magyar Nagydíján. Ehrlacher mellől Néstor Girolami, a második sorból Ma Csing-hua és Mikel Azcona vághatott neki az első futamnak. Michelisz Norbert az ötödik helyről rajtolhatott hazai pályán. A mezőny másik magyar tagja, Losonczy Levente a 18. helyre parkolhatta le autóját a rajtrácson.

Ehrlacher jól kapta el a rajtot, és könnyedén megtartotta az első helyet. Mögötte Girolaminak ez kevésbé sikerült, s veszített egy pozíciót Mával szemben. Michelisz számára sem indult jól a futam – Frédéric Vervisch és Santiago Urrutia is bejött elé, aminek következtében visszacsúszott a hetedik pozícióba.

A második kör végén Michelisz visszakerült Urrutia elé, miközben Ehrlacher mögött hármas csata alakult ki a második helyért. Ma végül két pozíciót is veszített, Girolami pedig visszavette a második helyét.

Fél távnál Ehrlacher előnye már közel három másodperc volt az élen, majd meglett a futam első kiesője is Viktor Andersson személyében. A svéd versenyző zárta a legelőkelőbb helyen az időmérőt TCR Europe mezőnyéből, ám a futam elején balesetet szenvedett, majd a bokszutcába többek között bal első defekttel hajtott be.

A futam hajrája a mezőny második felében még hozott néhány izgalmas csatát, ám az élmezőnyben már nem történt helycsere. Ehrlacher győzelemre váltotta pole pozícióját, a dobogón rajta kívül Girolami és Azcona ünnepelhetett. Michelisz Norbert a hatodik helyen látta meg a kockás zászlót az első futamon, míg Losonczy Levente a 18. helyen zárt a Hungaroringen.

Győzelmének köszönhetően Ehrlacher a bajnoki tabella első helyére ugrott, Michelisz Norbi pontegyenlőséggel követi őt a második pozícióban.

Dusan Borkovics zárt a tizedik helyen a szombati időmérőn, így a vasárnapi részben fordított rajtrácsos verseny rajtját ő várhatta az élről a Hungaroringen. Mellőle Thed Björk rugaszkodhatott el, míg a második sorban Frédéric Vervisch és Viktor Andersson foglalhatott helyet. Az egyéni összetettben a 2. helyre visszacsúszott Michelisz Norbert a hatodik, míg a vele pontazonossággal álló Yann Ehrlacher a tizedik helyre kvalifikálta magát. A másik magyar versenyző, Losonczy Levente a 18. rajkockából vághatott neki ennek a futamnak is. 

Björk szinte azonnal átvette a vezetés Borkovics előtt, a szerb nem sokkal később összeért Santiago Urrutiával, és eltalálta Micheliszt, aki megforgott, míg hátrébb Losonczy Levente és Viktor Davidovski talált egymásra, utóbbi a falba is beleszállt, s azonnal véget ért számára a verseny. Noha a Hyundai magyar versenyzője a sérült autóval visszatért a bokszutcába, majd újra pályára gurult, már nem volt esélye a felzárkózásra, mint ahogyan a honfitársának sem. Losonczy Levente végül a 14. körben állt ki.

A balesetek miatt azonnal pályára hajtott a biztonsági autó, amely mögött Björk, Vervisch, Urrutia, Mikel Azcona, valamint a tizenkettedik helyről induló Rob Huff egészítette ki az első ötöst. A verseny végül az ötödik körben folytatódhatott: Björk az újraindítást követően is megtartotta a vezetést Vervisch előtt, ám Urrutiát rövidesen áthajtásos büntetéssel sújtották balesetokozás miatt.

A harmadik helyre az időközben két pozíciót is javító Huff lépett előre, igaz, nem maradt sokáig a helyén, hiszen rövidesen Vervischt is maga mögé utasította. Negyedikként Azcona érkezett, míg a top 5-öt Néstor Girolami zárta. 

Noha Azcona még az utolsó kanyarokban is nagy nyomást helyezett Vervischre, és Girolami, valamint  Ehrlacher is kész volt lecsapni a lepattanóra, az első ötösben a leintésig már nem változott a sorrend. Björk magabiztos győzelmet aratott a nagy felzárkózást bemutató Huff előtt, míg a dobogó alsó fokára Vervisch állhatott fel. 

Azcona negyedikként szelte át a célvonalat, majd Girolami, Ehrlacher, Kobe Pauwles, Ma Csing-hua, Tom Coronel és Ruben Volt zárta az első tízes sorát. 

Ehrlacher a negyedik helye révén átvette a vezetést az egyéni összetettben a háromkörös hátránnyal célba érő Michelisz Norbert előtt –  a két versenyzőt 16 pont választja el egymástól. A harmadik Azcona lemaradása 27 pont. 

Folytatás augusztus 18. és 20. között Uruguayban.

A bajnokság élmezőnye nyolc verseny után: 1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 195 pont, 2. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 179, 3. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 168, 4. Rob Huff (brit, Audi) 161, 5. Néstor Girolami (argentin, Honda) 150

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply