Távozik a FIFA első női főtitkára – eggyel kevesebb veszélyforrás Infantino számára

A héten hivatalossá vált, amit már egy ideje sejteni lehetett, miszerint távozik posztjáról az év végén Fatma Samoura, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) történetének első női és Európán kívülről érkezett főtitkára. A szenegáli sportvezető hivatalosan családi okokkal indokolta távozását, ám a háttérben inkább az lehet az ok, hogy helyettese szorosabb kapcsolatokat ápol a szövetség elnökével, így kényelmesebb volna Gianni Infantino számára, ha inkább ő foglalná el ezt a fontos pozíciót.

A FIFA szerdán kiadott közleményében jelentette be Fatma Samoura távozását. A szövetség második számú vezetőjének számító főtitkár hivatalosan azért hagyja el mostani tisztségét december 31-én, mert szeretne több időt szánni családjára. A 60 éves sportvezető három gyermek édesanyja.

Fatma Samoura bevonult a történelembe azzal, hogy FIFA-főtitkár lett, hiszen korábban nő és Európán kívüli személy sem tölthette be ezt a pozíciót. Távozását hivatalosan a FIFA Tanácsának jövő hétre összehívott ülésén akarták bejelenteni, ám a szenegáli hölgy a lemondását firtató pletykákat és spekulációkat megelőzendő inkább már most nyilvánosságra hozta ezt a döntést.

A FIFA nem közölt semmit Samoura utódlásával kapcsolatban, de a nemzetközi szövetséghez közelálló körökben az a hír járja, hogy a svéd Mattias Grafström, az eddigi főtitkár-helyettes a legesélyesebb a megüresedő tisztség betöltésére. Alapvetően kézzelfogható megoldás volna az, ha egy távozó vezetőt a jobbkeze vált, azonban a FIFA-közeli források azt is tudni vélik, hogy Grafström azért a főtitkári szék várományosa, mert közeli viszonyban áll Gianni Infantino elnökkel.

Amióta a svájci áll a FIFA élén, szinte minden fontosabb pozícióba saját bizalmi embereit ültette, akik közül soknak soha semmi köze nem volt a labdarúgáshoz. Tehát korántsem a svéd lenne az első, aki ilyen okból kifolyólag kap zsíros állást a szövetségben.

Fatma Samoura amúgy 2016 óta töltötte be a főtitkári posztot, s mint a FIFA közleménye mondja, vezetésével a női labdarúgás új magasságokba emelkedett. A szenegáli az ilyenkor szokásos tiszteletkörökkel rukkolt elő, amikor távozásáról nyilatkozott. Eszerint élete legjobb döntésének tartja, hogy csatlakozott a FIFA-hoz. “Boldog vagyok, hogy egy ilyen sokszínű csapatot vezethettem. Ma szervezetünk jobban irányított, nyitottabb, megbízhatóbb és átláthatóbb”.

Ennyit a jó szavakról, melyeket mindig nagyon elegáns módon válogattak meg ilyen körülmények között a távozó vezetők a FIFA-nál. Samoura azonban nem úszta meg a távozás miértjeit firtató kérdéseket.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért éppen most távozik, amikor állítása szerint a női labdarúgás a csúcson van (tény és való, hogy a szakág iránti érdeklődés folyamatosan rekordokat dönt, legalábbis az európai nézőszámok tekintetében), vissza kell mennünk a múltba.

Mint már említettem, Fatma Samourát 2016-ban választották meg a FIFA főtitkárának. Neve addig teljesen ismeretlen volt a labdarúgás világában. A szenegáli nem is nagyon ténykedett előtte a sportban, hiszen ENSZ-diplomata volt, s több afrikai ország, így pl. Dzsibuti, Kamerun, Csád, Guinea, Madagaszkár és Nigéria humanitárius koordinátora volt a világszervezeten belül.

Több forrás szerint nevét Ahmad Ahmad, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) akkori elnöke dobta föl Infantinónak egy Antananarivóban, Madagaszkár fővárosában rendezett fogadáson. A madagaszkári sportdiplomata mára kegyvesztetté vált. Előbb 2017-től 2020-ig, majd 2021. január 29. és március 12. között volt a CAF első embere, 2017-től 2021. március 12-ig pedig a FIFA alelnökeként is dolgozott. 2021. március 8-án a nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS) a FIFA keresete alapján indított perben bűnösnek találta Ahmadot a szövetség etikai kódexe több pontjának megsértésében, ezért kettő évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől és 60 000 svájci frank pénzbírsággal is sújtotta. Ahmador már 2020 novemberében eltiltotta a FIFA, ám akkor még elérte azt, hogy a TAS felfüggessze ezt a határozatot az ítélethozatalig, így térhetett vissza a CAF élére pár hét erejéig.

A négy nyelven beszélő, a labdarúgástól addig teljesen távol állt, éppen ezért sportszakmai vagy pénzügyi érdekcsoportok hátszelétől teljesen független Samourát eme találkozó után választották FIFA-főtitkárrá, amikor Infantinóból elnök lett. A legszkeptikusabbak számára, akik gyorsan megbizonyosodtak afelől, hogy a szenegáli hölgy főtitkári kinevezése csupán egy reklámfogás volt, hogy a szövetség ezzel demonstrálhassa a nők és az afrikaiak labdarúgásban betöltött fontos szerepét, Infantino azzal érvelt, hogy nemzetközi tapasztalata és jövőképe miatt Samoura volt a legalkalmasabb a tisztségre, hiszen a FIFA új perspektívák felé akart nyitni.

Az elmúlt hónapokban azonban az Infantino-Samoura kapcsolat sokat vesztett csillogásából. Ennek egyik oka az afrikai szövetségen belüli feszültség, amely a szervezet dél-afrikai elnöke, Patrice Motsepe személye körül alakult ki. Motsepének emiatt – Gianni Infantino erős támogatása dacára – küzdenie kell elnöki székének megtartásáért.

Több forrás szerint a FIFA elnöke már előkészítette a terepet a dél-afrikai utódja, Ahmed Yahya mauritániai üzletember számára, aki a halászatból tett szert komoly vagyonra, tehát nagyon benne van a fociban.

Itt jön a csavar a történetben, ugyanis állítólag Fatma Samoura is érdeklődik a CAF elnöksége iránt. A szenegáli még lemondását is korábban megejtette volna, amennyiben elnyeri a szenegáli szövetség elnökének, Augustin Senghornak támogatását a legutóbbi elnökválasztás idején.

Samoura elnökké választása komoly fenyegetést jelentene Infantino számára, aki szeretné megőrizni az afrikai labdarúgásban kiharcolt erős pozícióit. A fekete kontinens szinte valamennyi országa támogatta a svájci elnök eddigi összes hajmeresztő javaslatát, így a világbajnokság létszámának 48 csapatra való fölemelését és a kétévenkénti vb-rendezést is – utóbbi az erős európai és dél-amerikai ellenállás miatt egyelőre léket kapott, de Infantino bizonyára nem tett le arról, hogy egy szép napon megvalósítsa ezt a tervet.

Azzal, hogy Samoura hamarosan kikerül a FIFA vezetőségéből, csökkenni fog az Infantinóra irányuló fenyegetés, mivel a szenegáli aligha tud majd olyan hátteret összedobni magának, ami elegendő volna a CAF elnöki székének elnyeréséhez.

Fatma Samoura távozásának hátterében a hatalmi súrlódásokon túl szinte biztosan szerepet játszott az is, hogy eléggé rosszul áll a július 20. és augusztus 20. között Ausztrália és Új-Zéland által közösen rendezendő női világbajnokság több szempontból is. Egyfelől a jegyértékesítés nem hozza a várt számokat, másfelől számos (főleg európai) országban még mindig nem sikerült értékesíteni a torna közvetítési jogait, mert a televíziótársaságok nem lelkesednek a javarészt korai kezdési időpontokért és számukra a női világbajnokság a férfi világbajnokság marketingértékének töredékével bír, ezért nem is éri meg számukra, hogy kifizessék a nem kicsi jogdíjat, főleg, hogy az összes mérkőzést kötelezően lineáris platformon, magyarul a televízióban kell élőben közvetíteni és nem lehet fizetős streamfelületre száműzni a női vébét.

Ezek a problémák sem erősítették Samoura pozícióját, de az is teljesen nyilvánvaló, hogy a szenegáli főtitkár nem élvezte Infantino támogatását, s most érkezett el az ideje annak, hogy félretegyék. Így tovább működhet a korrupciós szervezet a FIFA-n belül.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com / FIFA

Leave a Reply