Megvan az ukrán sporttal szembeni eltúlzott fellépés első áldozata

Először alkalmazták azt a márciusban elfogadott ukrán kormányrendeletet, melynek értelmében megvonhatják az országos státuszt az olyan sportági szakszövetségektől, amelyek sportolói kiállnak oroszok és fehéroroszok ellen. A hírek alapján viszont úgy tűnik, nem csak ez a feltétele a szigorú szankciónak, ugyanis az Ukrán Víz Alatti Sportok és Tevékenységek Szövetsége azért veszítette el országos besorolását, mert korábbi alelnökének felesége a nemzetközi szövetség orosz elnökével fotózkodott. A volt alelnök nevetségesnek minősítette a döntést.

A hét elején érkezett a hír, hogy az ukrán Ifjúsági- és Sportminisztérium megvonta az országos státuszt az Ukrán Víz Alatti Sportok és Tevékenységek Szövetségétől (UFUA), miután Irina Predko, a szövetség korábbi alelnökének, Staniszlav Predeknek a felesége, aki Ukrajnát képviselte a nemzetközi szövetség (CMAS) április 7-8-án Belgrádban tartott kongresszusán, közös fotón szerepel több más személy mellett Anna Arzsanovával, a CMAS-t 2013 óta irányító orosz elnökkel.

Ez a szankció azért is érdekes, mert Predko a kongresszuson az orosz és fehérorosz víz alatti sportolók (többek között víz alatti birkózók, lövészek, hokisok és rögbisek) semleges státusban történő visszatérése ellen szólalt fel, pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása értelmében az egyéni sportágakban lehetővé kell tenni a két ország versenyzőinek szereplését a nemzetközi eseményeken.

Ahogy arról néhány hete a Sportudvar is beszámolt, az ukrán sportminisztérium megfenyegette a sportági szakszövetségeket, hogy amennyiben sportolóik kiállnak oroszok és fehéroroszok ellen bármilyen versenyen, akkor az adott szövetség elveszíti országos státusát, ami elsősorban azt jelenti, hogy nem jogosult állami támogatásra, márpedig Ukrajnában a legtöbb sportág enélkül jó eséllyel ellehetetlenülne.

Az UFUA az első szövetség, amellyel szemben alkalmazták az áprilisban életbe lépett kormányrendelet büntető szakaszait.

A minisztérium egyébként nem csak ezért szankcionálhat szövetségeket, hanem az együttműködési megállapodásban foglaltak megsértése és pontatlan információk közzététele esetén is. A Tribuna című ukrán újság értesülése szerint az együttműködési megállapodás megsértését jelölte meg a tárca a felfüggesztés fő indokaként.

Az ominózus fotó akkor készült, amikor Staniszlav Predek még az UFUA alelnöke volt, ám miután fény derült a történtekre, gyorsan lemondott, abban bízva, hogy ezzel szövetsége elkerülheti a büntetést. Nem járt sikerrel.

Predek az ügyet a nemzetközi nyilvánosság elé táró insidethegames.biz hírportálnak adott interjújában közölte, hogy Jevhen Pronint, a Nemzeti Sportszövetség sportjogász végzettségű vezetőjét kérték föl a szövetség jogi képviseletére a fellebbezés során.

Ezért a fotóért szankcionálták a víz alatti sportok ukrán szövetségét: balról a második Irina Predko, a szövetség képviselője, a nemzetközi szövetség orosz elnöknője, Anna Arzsanova pedig a jobb szélen helyezkedik el. (Forrás: Suprawee Sukkerd/Facebook)

Predek hozzátette, hogy azért felesége vett részt Ukrajna képviseletében a belgrádi kongresszuson, mivel a szövetség elnöke éppen a Litvániában rendezett uszonyosúszó-világkupáról tartott hazafelé.

A volt alelnök azt állította, hogy a sportminisztérium mindössze 15 perc alatt hozta meg döntését a szövetség országos státuszának felfüggesztéséről, s a jogi képviselőnek mindössze 3-4 perce volt az érvelésre. Az ügyben döntő bizottságnak minisztériumi alkalmazottak voltak a tagjai, akiket a minisztérium és néhány, a tárcához közelálló szövetség fizetett.

“Nevetséges, hogy az alelnök feleségét ábrázoló fotó miatt elveszítjük országos státuszunkat, főleg, hogy csupán 15 perc alatt született meg ez a döntés” – hangoztatta Staniszlav Predek, aki szerint a minisztérium azzal indokolta döntését, hogy a kép alapján nem ellenzik az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a nemzetközi versenyeken.

Jevhen Pronin a Tribunának úgy nyilatkozott, hogy a mostani döntés állami beavatkozást jelent az állami szervezetek és a sportszövetségek autonómiájába.

Predek azt is állítja, hogy ennek a döntésnek semmilyen alapja sincs, és úgy véli, hogy Vadim Gutzeit ukrán sportminiszter, az olimpiai bizottság elnöke nyomás alatt állt, hogy bizonyítsa hatékonyságát, ezért most példát statuáltattak a víz alatti sportok szövetségével. Az egykori sportvezető szerint ezután az összes szövetség tarthat attól, hogy valamilyen mondvacsinált ürüggyel ugyanerre a sorsra jut.

A volt alelnök hangsúlyozta, hogy az UFUA sportolói széles körben támogatják a kormány döntését, miszerint tilos orosz és fehérorosz ellenfelekkel szemben kiállniuk. A rendelet miatt az ukrán sportolók kihagyják a június 19. és 24. között Kairóban rendezendő uszonyosúszó-világbajnokságot.

Az ukrán víz alatti sportolók egyébként szövetségük országos státusának megvonása ellenére folytathatják a versenyzést, azonban Predek szerint nem tisztázott, hogy a szövetség kap-e bármilyen támogatást a júliusban Gödöllőn esedékes uszonyosúszó Európa-bajnokságon való szerepléshez.

Az insidethegames.biz megkereste az ukrán sportminisztériumot, hogy kommentálja a történteket, de ez a cikk megjelenéséig nem történt meg.

Staniszlav Predek nyilatkozatában arról is szót ejtett, hogy szerinte az orosz és fehérorosz sportvezetőket is el kellett volna tiltani, érdekes módon azonban rögvest védelmébe vette Anna Arzsanovát, a CMAS elnökét, mivel már több mint egy évtizede Spanyolországban él. Arzsanova egyébként korábban kijelentette, hogy elítéli a Kelet-Ukrajnában zajló eseményeket és a szövetség honlapján mindmáig a főoldalon olvasható a békére vonatkozó felhívás.

Predek egyébként arról is megemlékezett, hogy Arzsanova elnökként és személyesen is segítette az ukrán sportolók felkészülését, így gondolkodásmódja miatt nem lehet orosznak tekinteni…

Predek azt is hozzátette, hogy a szóban forgó fotó, ami a felfüggesztés alapjául szolgált, a véletlen műve, főleg, hogy felesége az elnök nem is egymás mellett álltak.

A korábbi alelnök végül megismételte, miszerint nem ért egyet az orosz és fehérorosz sportolók újbóli versenyzésével, de elfogadja, hogy a CMAS csak a NOB ajánlásait követi.

Amikor tavasszal hatályba lépett az oroszokkal és fehéroroszokkal szembeni kiállás miatt a szövetségekre kiróható büntetéseket magában foglaló kormányrendelet, a NOB aggályainak adott hangot a jogszabály miatt, mivel megkérdőjeleződött az ukrán sport autonómiája és ez a rendelkezés csak az ukrán sportolóknak fog ártani.

Elsőként a víz alatti sportolóknak ártott, mégpedig egy nevetséges indok miatt.

A kiemelt kép forrása: UFUA

Leave a Reply