Veszprémi diadal, autós sikerek és kosárlabda-győzelem – Hétvégi Összefoglaló

Ismét eseménydús hétvégén van túl a magyar sport. Befejeződött a férfi kézilabda-bajnokság döntője, mely komoly fordulatokat hozott. Kiss Norbert és Michelisz Norbert is eredményesen szerepelt a saját autós sorozatában, női kosárlabda-válogatottunk pedig egy bravúros győzelemmel kezdte meg az Eb-felkészülést. Ezen kívül szó esik még a röplabda-válogatottak nemzetközi mérkőzéseiről is a Hétvégi Összefoglalóban. Tartsatok velünk!

Férfi kézilabda: Három év után ismét veszprémi bajnoki cím

Már akkor zúgott a „Mindent bele!” a Pick Aréna lelátóin, amikor még csak a pomponlányok bemutatója zajlott a meccs előtt fél órával, mire beszaladtak a csapatok a pályára, már teljesen tele volt a csarnok. Péntek este az idényben nyolcadszor és utoljára csapott össze egymással az OTP-Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata és a Telekom Veszprém, mégpedig a bajnoki döntő harmadik, mindent eldöntő mérkőzésén.

Szép gesztus volt, amikor a meccs előtt a hazai szurkolók a Himnusz alatt feltartott molinóval köszöntek el öt távozó játékosuktól, Mirko Alilovictól, Alexander Blonztól, Kent Robin Tönnesentől, Bogdan Radivojevicstől és Rosta Miklóstól, akiktől aztán a klub is búcsút vett a pályán.

Jobban kezdte a találkozót a Veszprém, amely az első két gólt szerezte, tíz perc elteltével pedig már 6:2-re vezetett, és az első negyedórában szinte az összes mutatóban felülmúlta a hazaiakat, jobban dobott és védekezett. Közben a játékvezetők is belelendültek, öt perc leforgása alatt három kétperces kiállítást is kiosztottak, mondjuk, valamennyit a vendégeknek adták – Ilic Zorant kétszer is kiszórták, így a kettős emberelőnybe kerülő Szeged esélyt kapott, hogy visszajöjjön, és élt is vele: a 20. percre egyenlített, majd át is vette a vezetést.

A vendégektől az első magyar bajnoki címére hajtó Rasmus Laugén látszott a leginkább a tűz, Nedim Remilinek viszont nem ment a játék – az akarat nem hiányzott, de az első hét lövéséből csak egy talált utat Mikler Roland kapujába. A védők nem finomkodtak egyik oldalon sem, a beálló Bánhidi Bencére például öten vetették rá magukat az egyik hazai támadásnál, ami után percekig állt a játék, de nem az ütközés, hanem egy technikai malőr miatt, ugyanis lenullázódott az eredményjelző órája. Aztán egy támadással később szabálytalan veszprémi csere miatt videóztak, amit újabb kiállítás és többperces szünet követett.

Az első félidő vége így kicsit kaotikusra sikeredett, a játékrész 47 (!) percig tartott, és mintha a bírói büntetések eloszlása is kicsit aránytalanul alakult volna ahhoz képest, hogy keménységben nem volt különbség a két gárda között: a vendégek négy kétperces kiállítás kaptak a szünetig, a hazaiak viszont egyet sem. Ugyanakkor nem ezen múlt, hogy a szegediek 14:12-re nyerték meg az első játékrészt, hanem azon, hogy szépen összeszedték magukat, és az utolsó szegedi meccsén védő Mirko Alilovic is remekelt a kapuban.

A második félidő elején látszott, hogy a Veszprém kicsit elbizonytalanodott, de az első tíz percre rendezte a sorait. Bár már háromgólos hátrányban is volt, Mikita Vajlupau hetesével egyenlített, majd több mint húszpercnyi játék és hazai előny után újra átvette a vezetést. A fehérorosz jobbszélső hatalmasat játszott, mind a kilenc kísérletéből gól lett, és az ő bombagóljával szerezte vissza a lélektani előnyt a Veszprém, amikor rövid gondolkodás után csak úgy, talpról bevágta a labdát a rövid felsőbe Alilovic füle mellett.

A hátralévő negyedórában a Veszprém szépen tartotta három-négy gólos vezetését, és másfél perccel a vége előtt, egy rossz hazai beállópassznál el is dőlt a találkozó. A Veszprém 31:27-re győzött, megnyerte története 27. magyar bajnoki címét, és visszavágott a nagy rivális Szegednek, amely az elmúlt két idényben a Veszprém Arénában szerezte meg a bajnoki címeit: a bakonyiak ezúttal a Pick Arénában ünnepelhették a bajnoki aranyérmet, mely 2020 után az első nekik.

Kamionos Eb: Kiss Norbi mesternégyese a Felvidéken

Elképesztő. Talán ez a jelző illik leginkább Kiss Norbert szombati teljesítményére, aki most először versenyzett vízen a a felvidéki pályán, de ez abszolút semmi gondot nem okozott neki. Az első versenyen a pole pozícióból indulva rajt-cél győzelmet aratott a kamionos Európa-bajnokság négyszeres kontinensbajnok címvédője.

„Sikerült megtalálni a tökéletes beállítást vizes pályára, amiért nagy köszönet illeti a csapatot – nyilatkozta a Révész-csapat magyar pilótája. – A rajtot az eső miatt halasztották, és ez volt itt az első vizes versenyünk, nagyon kellett figyelni a vízátfolyások miatt, egyszer meg is csúsztam egy kicsit, de sikerült a pályán tartani az autót.”

Annak már kevésbé örült, hogy a második futamra felszáradt a pálya, hiszen nagyon jó volt a tempója esőben, ám a szeszélyes időjárás végül az ő malmára hajtotta a vizet. Szó szerint. Mert bár a fordított rajtrácsos verseny szárazon kezdődött, négy körrel a vége előtt újra eleredt az eső.

„Ha nem jön az eső, nem nyerek, legfeljebb a dobogó harmadik fokára állhattam volna fel – mondta Kiss Norbert. – De eleredt. Először csupa sár volt a szélvédőm, mert a por elmaszatolódott, ám azután elkezdett rendesen esni, és akkor már tudtam használni az ablaktörlőt, hogy lássak is valamit. Egyre előrébb küzdöttem magam, felértem Jochen Hahn mögé, aki elkövetett egy hibát, így meg tudtam előzni. Nem akarta annyiban hagyni, de azután az egész pályára vonatkozó sárga zászlós jelzés lépett életbe, és attól kezdve nem lehetett előzni. Nagyon örülök a két győzelemnek!”

Annál is inkább, mert a második sikerrel Kiss Norbert átvette a vezetést az összetett pontversenyben: 2 pont az előnye Jochen Hahn előtt.

Tegnap – az előző naphoz hasonlóan – ismét Kiss Norbi nyerte meg az időmérő edzést, majd a harmadik versenyen kétszer is (!) elsőként fordult az első kanyarba – az esőben baleset miatt piros zászlóval félbeszakították, majd újraindították a viadalt –, és simán övé lett a győzelem.

„Tudtuk, hogy a rajt nagyon fontos, de szerencsére kétszer is sikerült jól elkapnom, és utána már csak ki kellett építenem a megfelelő előnyt” – mondta Kiss, aki hozzátette: nagyon sokat jelentett neki a lelátókat teljesen megtöltő közönség bíztatása.

És egy negyedik győzelemmel maximálisan meg is hálálta drukkerei bizalmát. A fordított rajtrácsos futamon ellenfeleit tökéletes magabiztossággal utasította maga mögé, és újra neki játszották a Himnuszt.

„A Révész-csapatnak ajánlom ezt a hétvégét, mert bár nyertünk együtt két Európa-bajnoki címet, a négyből négy győzelem egy hétvégén még hiányzott a közös gyűjteményünkből – mondta Kiss Norbi. – Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült elérnünk, és ez a csapat érdeme, mert a szombati két győzelem ellenére folytattuk a munkát, hogy még jobbak legyünk vasárnapra. 2015-ben sikerült legutóbb négyből négy futamot nyernem, emlékeim szerint azóta se jött össze senkinek, úgyhogy nagyon büszke vagyok!”

Kiss Norbert két versenyhétvége után 15 pont előnnyel vezet az összetettben Jochen Hahn előtt.

Le a kalappal!

Túraautó: Michelisz Norbert rajt-cél győzelme

Michelisz Norbert aratott győzelmet a nemzetközi TCR-bajnokság olaszországi hétvégéjének első versenyén. A Hyundai kettős sikerét Mikel Azcona tette teljessé, míg a dobogó alsó fokára Thed Björk állhatott fel.

Michelisz Norbert az idén másodszor szerezte meg a pole pozíciót, így a nyitány után Vallelungában is ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását. Mellőle a csapattárs, Mikel Azcona rugaszkodhatott el, míg a második sorban Thed Björk és Frédéric Vervisch foglalhatott helyet. A BRC Hyundai N Squadra Corse-csapat Olaszországban indított harmadik versenyzője, Marco Butti a tizenharmadik pozícióból indulhatott. 

A két Hyundai-versenyző, Michelisz Norbert és Azcona kanyarokon keresztül nagy csatát vívott az első helyért, de az első kör végén továbbra is a magyar nevével kezdődött a lista. A kettős mögött Vervisch érkezett, majd Björk és Rob Huff sorakozott az első ötösben, míg a hazai közönség előtt futó Butti hiába lépett előre egy pozíciót, rövidesen elvesztette a megszerzett a helyet. 

Azcona a következő körökben is szorosan tapadt Michelisz Norbertre, féltávnál mindössze 7 tized választotta el egymástól a két Hyundait, míg Vercisch további 1.4 másodperces lemaradással következett a harmadik helyen. A negyedik Björk hátránya eközben az 5 szekundumot is meghaladta, míg hátrébb Sylvain Poussier számára ért véget a verseny az autó meghibásodása miatt. 

Két körrel a vége előtt Michelisz Norbi kisebb hibát vétett, de Azcona nem tudta kihasználni a lehetőséget, míg mögöttük Vervisch lassult le látványosan, s vesztette folyamatosan a pozíciókat. A belga hátraesése után Björk örökölte meg a harmadik helyet, míg mögötte Huff és Yann Ehrlacher egészítette ki az első ötös sorát. 

Noha Azcona az utolsó körökben sem szakadt le róla, és végig nagy nyomást helyezett rá, Michelisz Norbi elsőként szelte át a célvonalat, és tovább növelte az előnyét az összetettben. A Hyundai kettős sikerét Azcona tette teljessé, míg a dobogó alsó fokára Björk állhatott fel. 

Negyedikként Huff látta meg a kockás zászlót, majd Ehrlacher,  Néstor Girolami, Santiago Urrutia, Kobe Pauwles, Ma Csing-hua és John Filippi sorakozott az első tízesben. 

Az egyéni összetettet ezután már 30 ponttal vezető Michelisz Norbert a tizedik helyről várhatta a részben fordított rajtrácsos futamot, amelyre tegnap délután került sor.

A magyar mellől a csapattársa, Mikel Azcona rugaszkodhatott el, míg a pole pozícióból Ma Csing-hua várhatta a piros lámpák kialvását. A második rajtkockából John Filippi indulhatott, míg a második sorból Néstor Girolami és Yann Ehrlacher vághatott neki a futamnak.

Ma jól jött el, és sikerült megtartania az első helyet FIlippi előtt, míg Girolami kiugrott, aminek okán nem sokkal később 5 másodperces időbüntetésben részesítették. Azcona és Michelisz Norbert eközben együtt törtek előre, és egészen a hetedik-nyolcadik helyig léptek előre, ám a második körben némileg kisodródtak, és egy-egy pozíciót vesztettek. 

A negyedik körben Huff vette át a vezetést, miután az előzés közben némileg összeért Mával. Ez teret nyitott Ehrlacher és Filippi előtt is, ám míg a Cyan Racing versenyzője probléma nélkül el tudott menni mellette, az Audi-pilóta összetűzésbe keveredett vele. A két kocsi találkozott egymással, Ma kiforgott, és átszántotta a kavicságyat, míg Filippi noha gond nélkül tudta folytatni, néhány kanyarral később Urrutiával is összeakadt, amit már nem úszott meg. 

A két baleset miatt pályára hajtott a biztonsági autó is, amely mögött tehát Huff vezette fel a mezőnyt. A brit mögött Ehrlacher, Vervisch, Björk és Michelisz Norbi sorakozott az első ötösben, míg Azcona a hatodik pozícióban érkezett. 

A korlátozás a hetedik körre szűnt meg, Huff jól kapta el az újraindítást, és megtartotta a vezetést, mögötte változatlan sorrendben érkezett az első ötös, míg hátrébb Kobe Pauwels akadt össze Marco Buttival, és több pozíciót is bukott. 

Míg Huff kiépített egy kisebb előnyt az élen, hátrébb Azcona megelőzte a márkatársát, Michelisz Norbertet, így a két Hyundai pozíciót cserélt az ötödik-hatodik helyen. A spanyol egy körrel később Björköt is maga mögé utasította, s példáját Michelisz Norbi is követte, így mindkét versenyző előrelépett egy-egy helyet. Noha a folytatásban Azcona Vervischt is megközelítette, és körökön keresztül szorosan tapadt rá, előzni már nem tudott.

Míg mögötte szoros csata folyt a dobogós helyezésekért, Huff magabiztos győzelmet aratott a második versenyen. Másodikként Ehrlacher látta meg a kockás zászlót, míg a harmadik Vervisch lett. Mögöttük a Hyundai párosa az utolsó pillanatokban cserélt helyet, aminek révén Michelisz Norbert negyedikként szelte át a célvonalat Azcona előtt. A hatodik Björk lett, majd Butti, Girolami, Aurélien Comte és Kevin Ceccon tette teljessé az első tízes sorát. 

Az egyéni összetett állása hat verseny után: 1. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 159 pont, 2. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 134, 3. Rob Huff (brit, Audi) 126, 4. Mikel Azcona (spanyol, Hyundai) 120, 5. Thed Björk (svéd, Cyan Racing Lynk & Co) 103

Folytatás a mostani hétvégén a Hungaroringen.

Női kosárlabda: Bravúros magyar győzelem a spanyolok ellen

Nem osztanak érte babérkoszorút, de előzetesen egyértelmű volt, nem mutat rosszul, ha a magyar válogatott legyőzi Sopronban a spanyolokat, közelítve az Európa-bajnoksághoz. A két csapat első találkozóján nem voltak ettől messze a mieink, Alba Torrens klasszisteljesítménye nélkül pácban lettek volna a vendégek. A magyarok keretéből péntekhez képest szombaton kimaradt Aho Nina és Varga Alíz, de csak Miklós Melinda került be a helyükre. Ekkor még nem is sejthettük, hogy az a bizonyos siker már nem csak közel lesz hozzánk…

Dubei Debóra pazar triplával válaszolt a spanyolok kosarára, intenzív játékkal startolt a két fél második ütközete, és azt leszűrhetjük az utóbbi időszak tapasztalatai alapján, hogy a magyar válogatottnak nem áll rosszul a gyors támadásvezetés. Amelyre egyébként fürge és stabil védekezéssel reagált Spanyolország, s kiépített néhány pontnyi előnyt. A hetedik percben Studer Ágnes kapott sportszerűtlen hibát, mert a labda megszerzésének szándéka nélkül verte keresztbe Maite Cazorlát.

A második negyed elején hét nullás szériával 21:20-ra zárkózott fel együttesünk, majd néhány pillanatra a vezetést is átvettük a periódus derekán. A félidőre mindössze egypontos előnnyel vonulhattak a spanyolok, nyílt volt tehát a találkozó ismét, egyáltalán nem lehetett érezni, mennyivel magasabban jegyzett a látogató a mieinknél.

Térfélcserét követően Kiss Virág duplájával újra nálunk volt az előny, ám megint postafordultával jött rá a válasz. Studer korábbi csapattársát, Goree Cyeshát szolgálta ki elsőrangúan, aztán újra Kiss következett, s máris három ponttal mentünk. Nem volt megállás, Studer és Lelik Réka is besimított egy trojkát, sőt, hamarosan Dubei ugyancsak, 51:42 állt az eredményjelzőn – amúgy jóval több nézőt érdemelt volna ez a mérkőzés (is).

A lendület nem lankadt, 11 pontra nőtt a különbség, és nem hittünk a szemünknek, mert Kányási Veronika is szerzett egy csodás hármast. Kosarának köszönhetően 60:48-as előnnyel vágtunk bele az utolsó tíz percbe, de nem ültünk rá az eredményre, inkább gyorsan 18 pontra hizlaltuk a differenciát. Megpróbált zárkózni Miguel Méndez csapata, ám visszavertük a próbálkozását, 77:65 lett a vége. Teljesen megérdemelten nyert a magyar válogatott, amely öt győzelemmel és csupán egy vereséggel a háta mögött utazik a hét elején Ljubljanába a kontinensviadalra.

Férfi röplabda: Csoportgyőztes a magyar válogatott

Remek teljesítményt nyújtva a magyar férfi röplabda-válogatott 3:0-ra legyőzte Ausztriát az Ezüst Európa Ligában, így az utolsó mérkőzés eredményétől függetlenül a nemzeti együttes már megnyerte a csoportját és bejutott az elődöntőbe.

Már az első labdamenetben challenge-et kértek és nyertek a mieink, s ezt követően sem adták ki a vezetést a kezükből. Kellő agresszivitással és lendületesen játszva két-három ponttal is jobban álltak, 11:7-nél pedig következett az első osztrák időkérés. Meg is felezték a különbséget, 15:15-nél aztán egyenlítettek is, úgyhogy ekkor meg Nagy Péter szólította magához a fiait. Sikerült is megállítani a sógorokat, sőt, Horváth Kristóf pontjaival megint megléptünk, és egy újabb megnyert challenge után már visszaállt a hárompontos különbség. Jött az újabb időkérés, de már hiába: négy szettlabdához jutott válogatottunk, amiből aztán rögtön az elsőt értékesítette Bögöly Gábor egy blokkról kitolt labdával (25:20).

A második szett elején is fej fej mellett haladt a két csapat, de állandósuló magyar vezetéssel. 14:10-nél szakadtak először komolyabban el a mieink, jött is az időkérés. Fel is zárkóztak egy pontra, de az egyenlítés már nem sikerült. Sőt, két Kiss Máté-bravúr után Tomanóczy Bálint blokkjával megint háromra nőtt a különbség, s megint pihenőt kellett elrendelnie Radovan Gacicnak. 20:19 után Horváth Kristóf hűtötte le a vendégeket, ám 23:22-nél Nagy Péternek is el kellett használnia egy idejét. Az osztrákok nyitást rontottak, így jöhetett a magyar játszmalabda, de az elsőt sikerült hárítani, a másodikat viszont Bibók Balázs beütötte (25:23).

A harmadik játszmát viszont a vendégek kezdték jobban, s 2:5-nél időt is kért Nagy Péter, azonban sokáig úgy tűnt: hiába. A szett közepén ötpontos hátrányban is voltak a mieink, amikor beindult a szekér, és Bögöly két ászával sikerült egyenlíteni, majd 17:17 után Keen Cameron(!) bombájával már a vezetés is nálunk volt. Egy újabb megnyert challenge-nek köszönhetően pedig már kettővel is vezettünk, sőt Bögöly pontja után három meccslabdája lett a mieinknek. Az elsőt ugyan még hárították, de aztán Bibók blokkjával megnyerte a mérkőzést a magyar csapat (25:22) és ezzel az első helyen zárt a csoportjában is, függetlenül a grúzok elleni zárótalálkozó eredményétől.

Női röplabda: Visszavágtak a franciák a mieinknek

Harmadszor is 3:1-es vereséget szenvedett az Érd Arénában női röplabda-válogatottunk, amely ezúttal Franciaországtól kapott ki az Arany Európa Ligában. A mieink egyszer ugyan még egyenlítettek, de aztán megint hátrányba kerültek, s a negyedik játszma végjátékában nem tudták megtartani előnyüket. Ezzel eldőlt, hogy a mieink már biztosan nem juthatnak tovább az elődöntőbe.

A bravúros metzi győzelem után bizakodva várhattuk a mieink Franciaország elleni újabb találkozóját. Eleinte fej fej mellett haladt a két csapat, s hol egyik, hol másik vezetett. Aztán a szett közepén meglógtak hárommal a franciák, de nem sokkal később Kiss Gréta ászával már csak egy volt a különbség. A végjátéknak mégis hárompontos vendégelőnnyel futottunk neki, s Alessandro Chiappini már a második idejét is kikérte. Sajnos ez sem használt, a franciák négy játszmalabdához jutottak, amelyből már az elsőt ki is használták (20:25).

A második felvonás elején viszont összekapták magukat a mieink, s 5:2-nél a vendégek mesterének kellett pihenőt elrendelnie. De ez is csak átmeneti sikert hozott, mert kisvártatva már öt pont volt a különbség. Németh Anett pontjaival tartottuk a különbséget a szett közepén, aztán Glemboczki Zóra ászával még növelni is tudtuk. Csereként bejött Berkó Lili és Petőváry Panni és onnan nem volt megállás: hengerelt a magyar együttes. 23-nál már tíz pont volt közte, s aztán éppen ennyi lehetősége lehetett volna csapatunknak a játszma befejezésére, de rögtön az elsőből megszületett a győztes pont, Glemboczki blokkjának köszönhetően (25:14).

A fordulás után újra erőre kaptak a franciák, s bár egy ideig kiegyenlített volt a játék, egy sikeres challenge után három ponttal is sikerült meglépniük. Egy állásrendi hibának köszönhetően sikerült visszazárkózni egyre, ám sajnos a mieink támadásaival is akadtak problémák. 13:18-nál jött újra a kettős csere, azonban sem ez, sem pedig az újabb időkérés nem segített. A vendégeknek is tíz szettlabdájuk volt, de a csereként beálló Szedmák Réka révén legalább sikerült hárítani az elsőt, egy blokkról kiütött labdával viszont másodikra már lezárták a franciák (15:25).

A negyedik felvonást jobban kezdték a mieink, s el is mentek három ponttal, de aztán 8:8-nál megint egyenlő volt az állás. A vezetést azonban nem adtuk át, sőt, rendre sikerült két-három ponttal meglépni. A szett közepén aztán megint feljöttek egyre a franciák, s ekkor Alessandro Chiappini időt is kért. Idegőrlő végjáték kezdődött, s 22:22-nél egyenlítettek a vendégek. Újabb időkérés után sajnos kaptunk egy ászt, s hiába egy kettős csere, a franciák jutottak meccslabdához, amit egyből ki is használtak (22:25). Ezzel a mieink számára sajnos elúszott az elődöntőbe kerülés lehetősége.

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply