Milánótól Monzáig: Silvio Berlusconi (egyik) szenvedélye, a labdarúgás

Elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök. A 87 évet élt politikus a hírekbe elsősorban politikai tevékenysége, szokatlan hangvételű kijelentései és nőügyei, az utolsó években pedig betegeskedése miatt került be, de a sportkedvelők körében bizonyára ismert tény, hogy Berlusconitól a labdarúgás sem állt távol. Pontosan három évtizeden át volt az AC Milannak, Európa egyik legsikeresebb klubjának tulajdonosa, utolsó éveiben pedig a Monzából csinált A-ligás középcsapatot. A fociban vállalt szerepével emlékezünk rá.

Valószínűleg a legtöbben nem sokat tudnak az AC Milan Silvio Berlusconi előtti időszakáról. Nem csoda, hiszen amikor az üzletember-politikus 1986-ban megvásárolta az északolasz nagyváros piros-fekete klubját, az pénzügyi nehézségekkel küzdött és ebből eredően az eredmények sem nagyon jöttek. Berlusconi megjelenésével azonban minden a feje tetejére állt az addigi állapotokhoz képest, hiszen a Milan szerény középcsapatból nem csak Olaszország, hanem Európa egyik legjobb klubjává lett. A pontosan 30 évig tartó Berlusconi-éra alatt a csapat tíz olasz bajnoki címet és öt BEK-et, illetve Bajnokok Ligáját nyert. Bár a 30 év alatt elért tíz bajnoki cím és öt BEK/BL-siker elsőre nem tűnik nagyon jó mérlegnek, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Rossonerinek a Berlusconi előtti időkben kilenc bajnoki aranyérme és két BEK-címe volt. Összesen 29 trófeát nyert az együttes a Berlusconi-érában.

A harminc év alatt olyan kiváló játékosok sokasága fordult meg a Milanban, mint Roberto Donadoni, Paolo Maldini, Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Kaká, Ronaldinho, Andrij Sevcsenko vagy a most visszavonult Zlatan Ibrahimovic. Edzői fronton olyan nevek ülhettek le a csapat kispadjára, mint Fabio Capello, Arrigo Sacchi vagy Carlo Ancelotti.

Silvio Berlusconi tevékenységével azonban nem csupán a Milanra, hanem az egész olasz labdarúgásra nagy hatással volt, hiszen a piros-feketék nagy erősítéseire a riválisoknak válaszolniuk kellett – így jutottunk el oda, hogy az 1990-es években a Serie A volt a legtöbb idegenlégióst foglalkoztató topbajnokság. Ennek pedig az az áldásos hatása is megvolt, hogy a Milan mellett más olasz csapatok is több alkalommal tudtak nemzetközi kupákat nyerni ebben az évtizedben, s nem volt példa arra, amire idén, miszerint három kupadöntőből hármat elbuknak a taljánok.

A Milan megerősödését követően kialakult nagy rivalizálás (mely azért azelőtt sem volt kicsi) az olasz válogatott teljesítményére is kihatással volt. Ugyan nem sikerült megnyerni az 1990-es hazai rendezésű világbajnokságot, a 2000-es Európa-bajnokság döntőjét pedig aranygóllal vesztette el a nemzeti csapat, de 2006-ban sikerült megnyerni a világbajnokságot, s mindegyik keretben több Milan-labdarúgó játszott főszerepet. Nem túlzás azt állítani, hogy Berlusconinak komoly szerepe volt az olasz foci legutóbbi aranykorában, miközben háromszor: 1994-95, 2001-2006 és 2008-2011 között is miniszterelnök volt.

Monza, az utolsó évek nagy sikere

A labdarúgást mindig is kedvelő Silvio Berlusconi üzletemberként sem járt rosszul a sportággal, hiszen a Milan sikerei az ő pénztárcáját is kitömték. Sikeres volt a regnálása, de egyszer minden véget ér. 2016-ban a Berlusconi-éra is lezárult, hiszen 740 millió euróért (mai árfolyamon 273 milliárd forintért) eladta a klubot kínai befektetőknek. Két évvel később Fininvest nevű cégével, mely a Milan tulajdonjogát is kezelte, megvásárolta az akkor a harmadosztályban szereplő Monza többségi tulajdonrészét. Irányításával a csapat 2020-ban feljutott a Serie B-be, majd tavaly tavasszal az élvonalba is megváltotta jegyét a klub, s idén 52 pontot megszerezve az előkelő 11. helyen zárt. Ezzel az addig csak Forma-1-es versenyéről ismert város fölkerült a labdarúgás térképére is.

Az olasz foci, üzleti élet és politika néhai kulcsfigurája ismert volt furcsa humoráról is. Tavaly decemberben azzal került be a hírekbe, hogy prostituáltakkal teli buszt ígért a Monza játékosainak, amennyiben bennmarad a csapat. Sajnos az utolsó hónapokban már eluralkodott rajta betegsége, de azt még megérhette, hogy a monzaiak különösebb gond nélkül, 14 győzelmet aratva vívták ki a bennmaradást.

A kiemelt kép forrása: acmilan.hu

Leave a Reply