Rice főszerepben, az olasz védelem pedig elaludt – a Fiorentina-West Ham mérkőzés legfőbb tanulságai

A West Ham United nyerte a labdarúgó Európa Konferencia Liga második kiírását, mivel a tegnapi prágai döntőben 2:1-re megverte a Fiorentinát. A Sportudvar értékeli a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Declan Rice volt a sikerkovács

Nélküle az angol csapat könnyen összeroppanhatott volna. A Premier League szinte valamennyi topcsapata által áhított Declan Rice tegnap este ismét egy pompás előadással rukkolt elő. Még ha nem is volt benne csapata két góljában, ő volt az alapvető, központi figurája a londoniak játékának. Védekezésben és támadásban is jól teljesített, hiszen pl. a 4. percben Nicolas González helyzeténél kellett közbeavatkoznia, majd a 13. minutumban távoli lövése jelentett veszélyt. Az angol válogatott játékos 82%-os passzpontossággal és hétből megnyert öt párharccal fejezte be a mérkőzést és csupán hét darab labdát veszített el a 90 perc során. Mivel ő volt a csapatkapitány, ezért ő emelte a magasba a trófeát – valószínűleg utolsó, a Kalapácsosok mezében lejátszott mérkőzésén.

A West Ham offenzív játéka

Miközben Declan Rice a szinte tökéletesség megtestesítője volt, addig több támadó is megmutatta magát, akik ugyan nem voltak állandóan veszélyesek, de amikor igen, akkor nagyon azok voltak. A West Ham úgy nyerte meg 2:1-re a döntőt, hogy nyolc lövéséből öt is eltalálta a kaput. Kevés lehetőséggel tudott kiválóan gazdálkodni az együttes a Fiorentinával szemben. Még csak nem is haboztak kontaktust teremteni az ellenfél játékosaival a támadások során annak érdekében, hogy tizenegyeshez vagy szabadrúgáshoz jussanak. A büntető összejött, amivel megszerezte a vezetést a West Ham. Szaid Benrahma és Jarrod Bowen számtalanszor érkezett meg az olasz védők mellé, hogy valamilyen pontrúgást, akár csak egy szögletet sikerüljön kicsikarni, hogy ezzel is fokozzák a nyomást az olaszokra. Kegyetlenül hatásos volt ez a recept, mert ez vezette nemzetközi kupasikerre a West Ham-et.

NEGATÍVUMOK
A Fiorentina védelmének kihagyásai

A Fiorentina labdarúgói hittek benne, hogy megnyerhetik a mérkőzést, ám több mint sajnálatos hibákat követtek el, amelyeknek köszönhetően nem érdemelték ki a sikert. Elég csak a mindent eldöntő gól előtti támadásra gondolni, amikor Pietro Terracciano kapus megkérte minden társát, hogy fusson föl az ellenfél térfelére, ám kirúgását követően a légi párbajt Jarrod Bowen nyerte meg, aki teljesen tisztán törhetett kapura és a portás megtévesztésével be is fejezte a támadást, egyben a mérkőzést. Anélkül, hogy komoly egyéni hibákat követtek volna el, összességében az a helyzet, hogy a toszkánok túl nagy hangsúlyt helyeztek az egész mérkőzésen a védekezés stabilitására, ami persze olasz csapat révén nem meglepő, de tegnap este nem volt kifizetődő. Nikola Milenković a szokásosnál kevésbé tűnt következetesnek, Luca Raineri néha túlságosan agresszíven lépett föl, a veterán Cristiano Biraghi pedig néha elkerülhető hibákat követett el. Nem véletlen, hogy a kevés angol lehetőség nagy része veszélyes volt.

A Fiorentina kihagyott helyzetei

Nem csak a védelmet kell pellengérre állítani a Fiorentinánál a vereség miatt. Hogyan sikerült az olasz csapatnak 17 próbálkozásból csupán négyszer eltalálnia a kaput? Pontosan ezt a mérleget sikerült összehozniuk a violáknak, pedig egy ilyen nagy téttel bíró összecsapáson ez megengedhetetlen. Eltekintve a pörgős és hasznos szélsőktől, akik Nicolas González és Christian Kouamé mellett biztosították a Fiorentina támadásépítését, a csapat többi játékosa nem sokat tett hozzá. Luka Jovics és Arthur Cabral sem tudott olyan veszélyes és a helyzetet pontosan felmérő, hatékony játékkal előrukkolni, mint ebben a szezonban nem egyszer. Zárásként elmondhatjuk, hogy a Fiorentina nagyon bánhatja ezt a vereséget, főleg, mert jó kérdés, mikor lesz legközelebb lehetősége nemzetközi kupában szerepelni. Jelen állás szerint nem jövőre fog ismét megtörténni ez.

A West Ham 2:1-re nyert tehát, ezzel az angol bajnokság 14. helyezettje kiharcolta a részvételt az Európa Liga csoportkörében. Az olaszok eddig kettőből kettő döntőt buktak el, s ez jó eséllyel háromra fog emelkedni, mert nem sok sanszot látok arra, hogy az Inter megverné a Manchester Cityt a szombati BL-döntőben.

A kiemelt kép forrása: REUTERS / DAVID W CERNY / REUTERS / SZABÓ BERNADETT

Leave a Reply