Bokszháború: Nincs fény az alagút végén

Továbbra is feszült a helyzet az amatőr ökölvívás világában, amely két táborra szakadt néhány héttel ezelőtt egy új világszövetség megalakítása után. A rengeteg támadás célkeresztjében lévő Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) változatlanul makacs módon tartja magát ahhoz, hogy az amatőr boksz egyetlen hiteles nemzetközi szervezete, azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kitart azon álláspontja mellett, hogy sok a probléma ennél a szövetségnél, ezért erősen kérdéses, hogy lesz-e ökölvívótorna a 2028-as Los Angeles-i olimpián. Ez akár idén eldőlhet.

Egyre inkább közeledik az igazság órája az amatőr ökölvívás olimpiai jövője számára. A 2028-as Los Angeles-i játékok előzetes programjában egyelőre nem szereplő, a seregszemle műsorán az 1912-es stockholmi olimpia óta folyamatosan jelenlévő sportág sorsa akár már néhány hét vagy hónap múlva eldőlhet.

A NOB június 20. és 22. között tartja végrehajtó bizottságának következő ülését Lausanne-ban, ahol várhatóan szó lesz az ökölvívás helyzetéről. Októberben esedékes az ötkarikás világszervezet kongresszusa, melynek az india Mumbai ad otthont. Legkésőbb ott döntés születhet arról, hogy lesznek-e ökölvívók a 2028-as olimpián vagy sem, mivel a tervek szerint ott véglegesítik a 2028-as olimpián szereplő sportágak listáját.

A jövő évi ötkarikás játékok boksztornáját és annak selejtezőit (a 2020-ashoz hasonlóan) a NOB szervezi meg, mivel megvonta bizalmát az IBA-től. Az orosz Umar Kremljov vezette szövetség azért szúrja az olimpiai mozgalom szemét, mert a szervezet irányítását, pénzügyi hátterét és átlátható működését illetően is komoly aggályok merültek fel. Az IBA nemrég nyújtotta be a NOB-nak azt a jelentést, amely megkísérli rendezni a fönti problémákkal és a bírók ténykedésével kapcsolatos kételyeket is.

A szövetség erőszakos stílusáról ismertté vált elnöke azonban most sem okozott csalódást az olimpiai testületnek, ugyanis a jelentés a NOB által fölsorolt számos kérdésre adott válaszok mellett számos kritikát fogalmazott meg a Thomas Bach vezette bizottság ellen, sőt, elmegy egészen a vádaskodásig is. Tehát most sem maradtak el a sértegetések, márpedig ez könnyen az olimpiai amatőr boksz végét jelentheti.

A jelentést a Reuters brit hírügynökség hozta nyilvánosságra egy anonim, de az ügyre közelről rálátó forrás alapján – ebből derült ki, hogy mi minden található az IBA válaszában.

Lényegében a szövetség azt állítja, hogy “befejezte vagy legalább megkezdte” azokat a reformokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy biztosítsák az ökölvívás helyét az olimpiai családban. Ugyanakkor azzal vádolja a NOB-ot, hogy megsértette a szövetség jogait, és félrevezető kijelentéseket tett róla.

“Az IBA minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy válaszoljon a NOB aggályaira, különösen a pénzügyekkel, a kormányzással és a sport értékeinek tiszteletben tartásával kapcsolatban. Az IBA biztos abban, hogy sikeresen teljesítette az ütemtervben említett kritériumokat” – áll a szövetség jelentésében. Ez alapján tehát azt gondolhatjuk, hogy jó tanulóról van szó.

Az IBA azonban megjegyzi dokumentumában, hogy nem indokoltak és teljesen alaptalanok azok a szankciók, amelyekkel a NOB négy éve sújtja a szövetséget.

“Az IBA a NOB 2023. április 6-án kelt levelében a legkisebb összefüggést sem találta egy konkrét jogszabállyal sem, amelyet állítólag megsértett, és amely indokolná a NOB részéről a szövetség elismerésének esetleges visszavonását az együttműködés állítólagos hiányán kívül, melyet a NOB többször is hangoztatott” – folytatja az IBA jelentése.

A szövetség szerint nyilvánvaló, hogy az IBA semmilyen szabályt sem sértett meg, ám mivel a NOB ezt másképp látja, emiatt megszakította a párbeszédet vele. A Reuters által kiszivárogtatott jelentésből az is kiderül, hogy az IBA – állítása szerint – idén is több ízben kezdeményezte a párbeszéd újrafelvételét, de minden ilyen irányú kérését “tiszteletlenül” figyelmen kívül hagyta a NOB.

Nem meglepő, hogy az IBA a NOB-nak benyújtott dokumentumban megemlíti a korábban AIBA néven futott nemzetközi szövetség egykori tajvani elnökének, CK Wu-nak a nevét, akit Kremljovék a kezdetektől fogva felelőssé tettek az amatőr ökölvívásban kialakult áldatlan állapotokért. Az IBA azt is több esetben állította, hogy a NOB szemet hunyt Wu ténykedése fölött, pedig lett volna mit vizsgálni az ő regnálásával kapcsolatban is.

“Szükséges megismételni, hogy CK Wu egykoron a NOB tagja volt. Az IBA nem vállalhat teljes mértékben felelősséget egy NOB-tag jogsértései miatt. Nehéz elhinni ugyanakkor, hogy a NOB semmit sem tudott az akkor egyik tagja által vezetett nemzetközi szövetség problémáiról, főleg, hogy ezeknek jelentős része az olimpiához és annak selejtezőtornáihoz kapcsolódott” – áll az IBA-jelentésben.

A szövetség kitért ebben az anyagban a pénzügyekre is, leszögezve, hogy a Gazprom orosz gázóriással kötött partnerségi szerződés, amely a NOB egyik legfőbb aggályának tárgyát képezi, már nem aktuális, ugyanis tavaly év végén lejárt és nem hosszabbították meg.

Hozzáteszik, hogy az IBA folytatja bevételi forrásainak diverzifikálását. Azt állítja a jelentés, hogy a licencprogramból, a televíziós- és marketingjogokból, valamint a versenyek szervezéséből származó bevételek jelentősen emelkedtek tavaly.

Az IBA ezután ismét támadó hangnemet üt meg, mivel bírálja a NOB-ot azért, hogy a szövetség háta mögött, anélkül, hogy tájékoztatta volna, felvette a kapcsolatot néhány IBA-bíróval, hogy meghívja őket a jövő évi olimpia selejtezőtornáira. A jelentés rámutat arra, hogy a két szervezet kötött az adatok megosztására vonatkozó előzetes megállapodás nélkül vették föl a kapcsolatot az érintettekkel.

Összegzésként az IBA figyelmeztet: a NOB döntése a szövetség elismerésének visszavonásáról indokolatlan, tisztességtelen és jogilag helytelen döntés lenne.

Pedig az IBA-nek van miért félnie attól, hogy teljesen szakít vele a NOB, hiszen ahogy arról pár hete beszámoltam, Boksz Világszövetség (WB) néven új szervezetet alakítottak az IBA-ből kilépett vagy kizárt országok nemzeti szövetségei, hogy megmentsék az amatőr ökölvívást és annak olimpiai jelenlétét. Ahhoz, hogy a NOB ezt a szövetséget ismerje el a sportág törvényes irányító szervezeteként, még sok időnek kell eltelnie, de szinte napról napra egyre több ország lép át az IBA-ből a WB-be, azaz Umar Kremljovra nézve nem túl hízelgő a helyzet 14 hónappal az olimpia előtt.

Egy biztos: a bokszháború folytatódik és még nem látszik az alagút végén a fény.

Frissítés (2023.06.07 14:00):

A NOB az insidethegames.biz értesülése szerint már tegnap úgy határozott, hogy mára rendkívüli, online végrehajtó bizottsági ülést hív egybe az IBA jelentésével összefüggésben.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / francsjeux.com

Leave a Reply