Meghalt az ember, aki először futotta le 10 másodpercen belül a 100 métert

Életének 76. évében szombaton elhunyt Jim Hines amerikai sprinter és futballista, aki arról vált ismertté, hogy az 1968-as mexikóvárosi olimpián úgy nyerte meg a férfi 100 méteres síkfutást, hogy a történelemben elsőként ő teljesítette tíz másodperc alatt a távot.

Jim Hines halálhírét az Amerikai Atlétikai Szövetség jelentette be ma délelőtt. Hines 1946. szeptember 10-én született az Arkansas állambeli Dumasban, ahonnan azonban igen fiatalon a californiai Oaklandbe került.

Gyermekként először a baseball keltette fel érdeklődését és diákkorában még ezt a sportágat űzte. Nagyon jó volt a futásteljesítménye, erre pedig fölfigyelt Jim Coleman atlétikai edző, aki hamar meggyőzte, hogy próbálja ki magát a sprintfutásban is.

Hines még csak 17 éves volt, amikor egyéni legjobbja már a világ húsz legjobb 100 yardos futása közé tartozott. Később az 1956-ban három olimpiai bajnoki címet szerzett Bobby Morrow lett a trénere és Hines már az ő tanítványaként szerezte meg első érmét az 1965-ös amerikai bajnokságon, amikor 2. lett 200 méteren.

Hines 1966-ban már meg tudta nyerni a 200 métert, egy évre rá pedig 100-on is ő lett az USA legjobbja. Első hitelesített világcsúcsát is 1967-ben futotta, ugyanis 100 yardon 9.1 másodpercet ért el, ami 100 méteren kereken 10 másodpercnek felelt meg. Jim Hines mindössze az ötödik ember lett, aki meg tudta dönteni az atlétika királyszámának rekordját.

Az 1968-ban Sacramentóban rendezett amerikai országos bajnokságon Hines sporttörténelmet írt: ő lett az első ember a Földön (legalábbis hivatalosan), aki versenykörülmények között 10 másodpercen belül tudta le a 100 méteres távot, ugyanis 9.9 másodpercet ért el. Akkoriban még nem volt kötelező elektronikus órákkal mérni a futók időeredményeit, így a 9.9-es idő még a régi módszer alapján jött ki, amennyiben már akkor is elektronikus szerkezetet alkalmaztak volna, akkor 10.03 lett volna belőle. (Az elektronikus időmérőket csak 1977-től volt kötelező használni.)

Ettől függetlenül nem váratott sokat magára az első, elektronikus órával regisztrált tíz másodpercen belüli száz méter sem, hiszen Jim Hines az 1968-as mexikóvárosi olimpián esélyeshez méltóan és a magaslati levegő nyújtotta előnyöket kihasználva 9.95 másodperces időeredménnyel bizonyult a legjobbnak – mivel az olimpián már elektronikus időmérőt használtak, így ebben a tekintetben is történelmet írt.

Hines tartja még a leghosszabb fönnálló világcsúcs rekordját is, hiszen Mexikóvárosban elért idejénél egészen 1983-ig senki sem tudott jobbat futni megfelelő versenykörülmények között. Akkor Calvin Smith 9.93-mal adta át a múltnak az amerikai csúcsát.

Jim Hines az 1968-as mexikóvárosi olimpián mindkét aranyérmét világcsúccsal szerezte meg és ő lett az első ember, aki tíz másodpercen belüli idővel nyert meg egy hivatalos versenyt, éppen egy olimpiai döntőt (Forrás: Getty Images / insidethegames.biz)

Jim Hines egyébként 1968-ban a 4×100-as váltóval is olimpiai bajnok lett, mégpedig 38.24-es világcsúccsal.

Hines még annak az évnek a végén visszavonult az atlétikától és egy harmadik sportágban, a futballban próbálta ki magát. Nagy népszerűsége és fantasztikus futóteljesítménye is fölkeltette több NFL-csapat figyelmét, így 1969-ben Miami Dolphins színeiben mutatkozhatott be a ligában, később pedig a Kansas City Chiefs gárdáját erősítette.

Az NFL-ben sem vallott szégyent, hiszen első évében a Miami mezében volt két 23 yardos elkapása és 22 yardos rúgása is, melyek kiváló teljesítmények voltak.

Sportolói karrierjét követően belvárosi gyerekeket tanított futni Houstonban, majd a város környékén található olajfúró-tornyokon dolgozott.

1979-ben beválasztották az Amerikai Atlétika Hírességek Csarnokába.

Halálának okáról nem közöltek részleteket, csak annyit tudni, hogy múlt szombaton, június 3-án hunyt el.

Vele az atlétika egyik úttörő legendája távozott el, aki megmutatta a világnak és a jövő generációknak egyaránt, hogy igenis lehet 10 másodpercen belül 100 métert futni. Manapság már elég gyenge eredménynek számít, ha valaki egy olimpiai vagy világbajnoki döntőben 10 másodpercen kívüli időt fut. Mindez neki köszönhető.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply