Kézilabda, kerékpár, tenisz – Hétvégi Összefoglaló

A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntője uralta június első hétvégéjét a magyar sportban, de azért szó esik kerékpárosaink remek eredményeiről és a Roland Garros hazai vonatkozású mérkőzéseiről is. Tartsatok velünk!

Kézilabda: Ezüst- és bronzérmet hozott a női BL négyes döntője

Ha már az izgalmakról szó esett a Győr meccse kapcsán, akkor ez hatványozottan igaz volt a döntőre is, hiszen a Ferencváros jóvoltából magyar érdekeltségű finálé következett. A Ferencváros idei szereplésére több ízben is jellemző volt, hogy a második félidő sikerült jobban, ezt láthattuk tegnap a dánok elleni elődöntőn is, így a fővárosiak számára az volt a fontos, hogy sikerüljön jól kezdeni, és ne engedjék túlzott előnyhöz jutni a címvédő Viperst.

Ez a terv sajnos nem sikerült teljes egészében, mert bár az FTC „látótávolságon belül” maradt a mérkőzés elején, de nem tudott vezetést szerezni és diktálni a tempót. A hatodik percben Jerábková betörése után már 3:1 volt oda, ráadásul a következő két gólt is a norvégok lőtték, így a 9. percre megnyugtató előnyt tudtak felépíteni (1:5). Miután a játék képe nem sokat javult, a félidő felénél az utolsó mérkőzésén ténykedő Elek Gábor vezetőedző ki is kérte első idejét, amelynek során bátrabb játékot kért tanítványaitól. Bölk és Márton Gréta góljaival fel is zárkóztak a zöld-fehérek három gólra (6:9), ami mindjárt jobban festett. Bár egyszer még elmentek néggyel a norvégok (8:12), a félidő vége a Ferencvárosé volt. Szöllősi-Zácsik brutális átlövéseivel abszolút visszajöttek a meccsbe, a szünetre egy gólra sikerült felzárkózni (13:14).

A második félidő sajnos hasonlóan kezdődött, mint az első, a norvégok nem csupán megszórtak bennünket, de még el is veszítettük egyik legfontosabb védekezőemberünket, Tomori Zsuzsannát, akit ütésért piros lappal végleg kiállítottak a játékvezetők. A 48. percben elmenni látszott a hajó, az újabb norvég góllal ugyanis a legnagyobb, hatgólos különbség alakult ki (14-20). A játékrész felénél Elek Gábor újabb, immáron harmadik időkérésére is szükség volt, mert a különbség tovább nőtt (16-24), és sajnos ezúttal nem sikerült úgy kezdeni a második félidőt, mint az elődöntőben az Esbjerg ellen.

Az időkérés után összeszedettebb lett a Ferencváros játéka, zsinórban három gólt szerezve – közte egy Janurik-bravúrral – öt gólra visszajött a csapat (19:24). A norvégok azonban nem véletlenül kétszeres címvédők, igazolták jó hírüket. Nem rémítette meg őket a Ferencváros felzárkózása, most ők szereztek sorrendben három gólt, így ismét visszaállt a nyolc gól. Az utolsó tíz percben is szívvel-lélekkel küzdött az FTC, maximálisan kiszolgálva a teltházas hazai publikumot, ám a nagyobb tudás most is érvényre jutott.

Utolsó mérkőzésén dirigált a győri kispadon Ambros Martín az Esbjerg elleni helyosztón vasárnap délután. A nyártól hazája női válogatottjának irányítását átvevő spanyol tréner a kezdés előtt magyarul szólt az ETO-szurkolókhoz a pálya széléről, leszögezte, hogy a szombati nap nagyon nehéz volt, bocsánatot kért a Vipersszel vívott vesztes elődöntő miatt, és csapata nevében is megköszönte a szurkolást.

A másik elődöntőben az FTC-vel szemben őrületes csatában alulmaradó esbjergi szakvezető, Jesper Jensen eközben a dán TV2-nek arról beszélt, nekik immár fontosabb az Odense elleni bajnoki finálé csütörtöki, második találkozója.

Ki tudja, talán már tényleg a hazai aranycsata járt az északi játékosok fejében, mindenesetre a győriek az első félidőben szinte szétkapták riválisukat. Sokkal jobban kezdett a magyar bajnok, mint szombaton (valószínűleg a legidősebb Rába-parti szurkolók is csak vakarnák a fejüket, ha azt kellene megmondaniuk, hogy csapatuk mikor kapott legutóbb 23 gólt egy félidő alatt, és mikor kért időt kétszer is alig húsz perc elteltével…). Ami a Vipers ellen hiányzott, most megvolt, keményen és hatékonyan védekezett a zöld-fehér csapat, Sandra Toft pedig ihletett formában védett. Az indiszponált dánok sokszor nem találták el a kaput, amikor célt találtak, akkor viszont a győri hálóőr hárított. Az üres kapus gólt is szerző Toft az első kilenc percben nyolc lövésből ötöt megfogott (káprázatos, 63 százalékos védési hatékonyság), míg húsz perc elteltével már tíz védésnél járt. Ennek a stabil alapnak köszönhetően megnyugtató előnyt épített ki a Győr a szünetig (16:9).

A második játékrészt ellenben a láthatóban jóval összeszedettebb Esbjerg indította jobban, amely egy 9:4-es sorozattal a 44. percben 20:18-ra felzárkózott, majd négy perccel később egyenlített (22:22), nyílttá téve a meccset. A hajrában viszont helyén volt a győriek szíve, az első harminc perces előnyből egyet végül sikerült megőrizniük, és – csakúgy, mint egy éve – idén is harmadikként zártak. A két időszakban (2012–2018 és 2021–2023) irányító Martín így az elitsorozatban szerzett négy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel búcsúzik a győriektől. A végeredmény: 28:27.

A győriekkel kapcsolatos friss hír, hogy sajtóinformációk alapján az együttes karmestere és motorja, Stine Oftedal jövő nyáron távozik. A 31 éves irányító a Verdens Gang című norvég portálnak elmondta, már értesítette a klubot, hogy a jövő nyári olimpia után nem hosszabbítja meg szerződését, sőt valószínűleg befejezi a pályafutását.

A norvég Vipers Kristiansand a látottak alapján teljesen megérdemelten nyerte meg sorrendben harmadik BL-címét, de mi magyarok is boldogok és büszkék lehetünk. A Ferencváros csodálatos szezonzárást produkálva, ezüstérmes lett a Bajnokok Ligájában, amellyel nem várt sikert ért el, a Győr pedig – megnyerve a bronzmeccset – megszerezte a harmadik helyet, így két magyar csapat áll ott a női kézilabda Bajnokok Ligája idei kiírásának dobogóján.

Kerékpár: Nemzetközi versenyt nyert Dina Márton

Dina Márton a vasárnapi utolsó etapot és az összetettet is megnyerte a kis-lengyelországi országúti kerékpáros-körversenyen (Malopolski Wyscig Górski).

Az ATT Investments 27 éves magyar bringása az ötödik helyről várta a négynapos viadal zárását, 34 másodperces hátrányból éllovas csapattársa, a cseh Tomás Jakoubek mögött. A csütörtöki prológon is diadalmaskodó Dina Márton – a procyclingstats szakportál adatai alapján – Jablonka és Przehyba közötti 140 kilométeres, hegyi befutós etapon akkora előnnyel győzött, hogy az összetettet is az első helyen zárta.

Dina Márton ezzel az eredménnyel 54 világranglista pontot szerez, s a következő világranglistán 202 helyet lép majd előre, a jelenlegi 777. helyről az 575. helyre, ami a magyar világbajnoki kvóták szempontjából még fontos lehet. Az augusztus 5–13. között Glasgow-ban rendezendő országúti kerékpáros-világbajnokságon az egy ország által indítható versenyzők számát a nemzetek világranglistája alapján határozzák meg.

Ebben a rangsorban jelenleg hazánk a 30. helyen áll – Dina Márton most szerzett pontjaival az elvi esélye megvan az előttünk álló Észtország megelőzésének. A 30. hely egyébként még éppen négy versenyző indulását jelenti a világbajnokságon. A vb-kvótákat a világranglista június 20-i állapota alapján osztják szét.

Innen is gratulálunk Dina Mártonnak a győzelemhez!

Kerékpár: Remekül kezdett Valter Attila a Dauphinén

A dél-kelet Franciaországban zajló Critérium du Dauphiné nyolcnapos országúti kerékpárverseny első, Chambon-sur-Lac körül kialakított 158 kilométer hosszú szakaszát mezőnyhajrá végén Valter Attila (Jumbo-Visma) csapattársa, a francia Christophe Laporte nyerte meg tegnap, megelőzve Matteo Trentint (UAE) és az egész napos szökését 30 méterrel a cél előtt leadó Rune Herregodtsot.

A Tour de France legfontosabb felvezetőversenyének számító Critérium du Dauphiné első szakaszán a mezőnyre egy bő 80 kilométeres kör megtétele után három kör várt a nagyjából 500 fős falu, Chambon-sur-Lac körül kialakított körülbelül 25 kilométeres körpályán, ennek során háromszor mászták meg az 1188 méter magas Cote du Rocher de l’Aigle csúcsát.

Az esőben elrajtoló versenyen hamar kialakult a nap szökése öt fő részvételével, a mezőny azonban három percnél messzebb nem engedte, s jó 50 kilométerrel a vége előtt a Jumbo és Valter Attila vezetésével megkezdte a különbség csökkentését. Addigra azonban már némileg megfogyatkozott a mezőny, miután Ethan Hayter (Ineos) 10 kilométeren belül kétszer is elesett a csúszós, vizes úton, s a második után feladta a viadalt, ahogy az első esésében érintett Hugo Page (Intermarché) is.

Valter Attila nagyot melózott csapata sikeréért, többször is a mezőny élére állt, és keményen meghúzta a sort, ennek is köszönhetően 10 kilométerrel a cél előtt már csak Rune Herregodts (Intermarché) maradt elöl a szökevények közül, de neki sem volt nagyobb az előnye tíz másodpercnél. A 24 éves belga az utolsó lejtmeneten 15 másodpercre növelte előnyét, s úgy tűnt, hazaér. Végül 30 méterrel (!) a cél előtt a hajrázók befogták, a szakaszt a sprintben legerősebbnek bizonyuló Christophe Laporte (Jumbo) nyerte meg. Vagyis Valter Attila nem hiába dolgozott a csapatáért egész nap – második Matteo Trentin (UAE) lett, míg Herregodts a harmadik hellyel vigasztalódhatott.

Valter Attila 22 másodperc hátránnyal az 59. helyen ért célba, összetettben ugyanezen a helyen áll, ám az időjóváírások miatt 32 másodperc a hátránya éllovas csapattársa mögött.

Tenisz: Bondár Anna negyeddöntős párosban a Roland Garroson

Bondár Anna a belga Greet Minnennel párban három szettben legyőzte az Asia Muhammad, Giuliana Olmos kettőst a párizsi Roland Garros harmadik fordulójában, bejutva a legjobb nyolc közé.

A Bondár Anna a belga Greet Minnen oldalán szombaton az Aojama Suko, Sibahara Ema duó ellen jutott tovább a Roland Garros harmadik fordulójába, ahol a 12. kiemelt amerikai Asia Muhammad és a mexikói Giuliana Olmos várt rá.

Bondárék remekül kezdték a mérkőzést, 3:0-ra elhúztak az első játszmában, de innen viszonylag könnyen visszajött az amerikai, mexikói duó. Ezt követően ismét Bondár Anna és Minnen került fölénybe, melynek eredménye három gyors pont volt, az első játszmát Bondár ásszal zárta le.

A második játszma kevésbé szoros játékot hozott. Bondárék csak 0:5-nél tudtak egy pontot hozni, majd két játszmalabdát is hárítottak, a harmadikat már nem tudták, így 6:1-re elbukták a második szettet.

A döntő szettben a magyar, belga páros ugyan elvesztette első adogatását, utána azonban zsinórban öt pontot is nyert, az utolsó kettőt ráadásul semmire hozva. Muhammadék még egy játékot nyertek, de Bondárék a következő labdamenetben lezárták a mérkőzést, és bejutottak a legjobb nyolc közé.

Babos Tímea a kazah Anna Danyilina oldalán szombaton búcsúzott női párosban a francia nemzetközi teniszbajnokság, a Roland Garros 2. fordulójában.

A magyar játékos és kazah partnere 3:3-ig fej fej mellett haladt a 14. helyen kiemelt tajvani Latisa Csan, Hao-Csing Csan duóval, utána brékelőnybe került, de a rivális kettős azonnal javítani tudott fogadóként. Baboséknak később további négy bréklehetőségük volt, de egyikkel sem éltek, így az első játszmáról rövidítés döntött, melyben az ázsiai páros bizonyult jobbnak.

A folytatásban 1:1-nél a magyar érdekeltségű duó veszítette el az adogató játékát, majd 5:3-nál ez újra megtörtént, így a tajvaniak 97 perces csatában jutottak tovább.

Babos Tímea korábban 2019-ben és 2020-ban is megnyerte a Roland Garrost párosban.

Udvardy Luca a junior női egyes első fordulójában kiesett a francia nyílt teniszbajnokságon.

A 17 éves játékost, aki tavaly korosztályos döntőt vívott Wimbledonban, vasárnap a 11. helyen kiemelt cseh Tereza Valentová búcsúztatta 6:3, 6:3-mal.

Udvardy Luca volt az egyetlen magyar a Roland Garros juniormezőnyében. Nővére, Panna a felnőtteknél ugyancsak az első fordulóig jutott.

A kiemelt kép forrása: pestisracok.hu

Leave a Reply