A Nagy Sportágválasztó és a funkcionális fitnesz

Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően idén is sor került a Nagy Sportágválasztóra. A gyerekek ezúttal is rengeteg sportágat próbálhattak ki, köztük első alkalommal a funkcionális fitneszt.

2023. május 26-27-én, pénteken és szombaton megrendezésre került a Nagy Sportágválasztó. A szövetségünk képviseletében a Funkcionális Fitnesz sport első alkalommal volt jelen az eseményen.

Pénteken Nagy Ancsa többszörös magyar válogatott Funkcionális Fitnesz-versenyző és világbajnoki résztvevő által összeállított kihívásra jelentkezhettek a bátor résztvevő gyerekek.

Az érdeklődő szülők, tanárok és vállalkozók pedig megfelelő információt és eligazítást kaptak a funkcionális sporttal kapcsolatban. Sokakban felmerült a kérdés, hogy valójában mi is az a funkcionális
fitnesz?

Erre a kérdésre a következő összefoglaló választ adtuk a helyszínen:
A funkcionális fitnesz egy kevert, úgynevezett hibrid sport, amely több sportág ötvözeteként jött létre. Párhuzamot lehet vonni egyéb kevert sportokkal, mint például az öttusa vagy a kevert harcművészetek (mma). A funkcionális fitnesztben olyan sportokat találhatunk, mint a talaj-és szertorna, az olimpiai súlyemelés, az erőemelés az atlétika és a triatlon. A felnőtt, masters és U20 korcsoportokban a versenyeken hat különböző képességet felmérő teszteket hajtanak végre a sportolók. Ezek a tesztek a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség (iF3) szabályozása alapján a következő kategóriákba sorolhatóak: erő, állóképesség, készség, teljesítmény, (saját) testsúlyos és a kevert teszt. Az utánpótlás és a gyermek kategóriákban négy tesztfeladat a jellemző, figyelembe véve a fiatal szervezet optimális terhelhetőségét. Ezek az erő, állóképesség, saját testsúly és a kevert tesztek. A sport a nevét onnan kapta, hogy a versenyzők a fent megnevezett hat fittségi képesség tesztfeladatiban mérik össze a tudásukat, amelyben lévő alapmozgásminták a hétköznapi életünkben is folyamatosan jelen vannak.

A szombati napon a sportágunkat és a szövetséget a CrossFriends sportegyesület lelkes edzői képviselték, akik több játékos versenyt rendeztek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A futamok győzteseit pedig ajándékokkal jutalmazták. Az egyszerűség kedvéért saját testsúlyos és kézi súlyzóval és Kettlebell-el végrehajtott gyakorlatokat állítottak össze az érdeklődőknek.

Sportszövetségünk ezúton is megszeretné köszönni a lehetőséget a Nagy Sportágválasztó szervezői csapatának, hogy helyet biztosítottak a funkcionális fitnesz sport számára. Külön köszönet Nagy Ancsa élsportolónak és a CrossFriends edzőinek, hogy eljöttek és jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát. Szeptemberben újra találkozunk!

Addig is az érdeklődő szülők és gyerekek figyelmébe ajánljuk a www.neffisz.hu weboldalt, amelyen minden a sportunkkal kapcsolatos információt megtalálhatnak. Illetve a közösségi média felületeinket:

Facebook: https://www.facebook.com/FunkcionalisFitneszversenyzesiSzovetseg/

Instagram: https://www.instagram.com/officialneffisz/

Kérdés esetén pedig írjanak Nekünk bátran az info@neffisz.hu e-mail címre.

A szeptemberi viszont látásig mindenkinek jó sportolást kívánunk!

A kiemelt kép és a cikkben megjelenő képek forrása: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség

Leave a Reply