Veszélybe sodorhatja a súlyemelés jövőjét az észak-koreaiak visszatérése

A napokban megerősítést nyert, hogy 2019 után ismét részt vesznek nemzetközi versenyeken az észak-koreai súlyemelők, ugyanis indulni fognak az olimpiai kvalifikációs Grand Prix-sorozat versenyein. Ez a szituáció azonban többeknek nem tetszik, hiszen az ázsiai ország versenyzőit az elmúlt négy évben nem vetették alá doppingellenőrzésnek, márpedig a sportág éppen a rengeteg doppingeset miatt került nagyon nehéz helyzetbe és jelen pillanatban sincs benne a 2028-as olimpia programjában. Több szakmabeli attól fél, hogy növekedni fog a doppingesetek száma és így megpecsételődhet a sportág sorsa.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (NSSZ) hétfőn tette közzé a júniusban Havannában sorra kerülő olimpiai kvalifikációs Grand Prix-versenyen indulók névsorát – köztük 14 észak-koreaival. Azért keltett feltűnést, hogy a bezárkózott távol-keleti országból is utaznak sportolók Kubába, mert 2019 óta nem vettek részt nemzetközi versenyeken.

Az NSSZ közlése szerint hét-hét férfi és női súlyemelő teheti tiszteletét Havannában, köztük világcsúcstartók, világbajnoki érmesek és egy Ázsia Játékok-győztes is. Észak-Korea az olimpiai sportágak közül súlyemelésben szerezte a legtöbb érmet a nemzetközi versenyeken és jelenleg öt világcsúcs fűződik észak-koreai versenyző nevéhez.

Az indulók között van Pak Dzsong-dzsu, aki 2014-ben ifjúsági olimpiai bajnok lett és most Havannában 73 kg-ban nevezett. A 26 éves Pak 67 kg-ban tartja a világrekordot 188 kg-os eredményével, s ugyanebben a súlycsoportban lett ifjúsági világbajnok, valamint 2019-ben felnőtt világbajnoki bronzérmes. Ez lesz az első nemzetközi versenye, melyen 73 kg-ban méreti meg magát.

Ugyancsak 26 esztendős és 73 kg-ban indul Oh Kum-tek, akinek semmilyen eredménye sincs regisztrálva az NSSZ adatbázisában és sosem esett még át doppingellenőrzésen sem.

A férfiak mezőnyében nevezett még Pang Un-csol 55 kg-ban; a 2019-es junior és ifjúsági Ázsia-bajnok, 23 éves Kim Csung-guk és a 20 éves Pak Mjong-dzsin 61 kg-ban; Ri Csong-ong 81 kg-ban, míg Ro Kvang-riol 89 kg-ban.

Nem ellenőrizték őket

Észak-Koreának a nők mezőnyében igen komoly esélyei lehetnek a győzelmekre Havannában, hiszen a 49 kg-os kategóriában Ri Gong-szum rendelkezik a legjobb nevezési eredménnyel, de ugyanez a helyzet 55 kg-ban is, ahol Kang Hjon-gjong 23 kg-mal nagyobb eredménnyel nevezett, mint a listában őt követő olasz Giulia Imperio. 76 kg-ban is egy észak-koreai a nevezési eredmények alapján a legesélyesebb a győzelemre, hiszen a 25 éves, de már 2013 óta aktív, igaz, nemzetközi versenyen utoljára 2017-ben indult Dzsong Csun-huj áll ebben a tekintetben az első helyen.

Szintén érdemes odafigyelniük a sportág követőinek az 59 kg-os Kim Il-gjong és a 64 kg-ban induló Rim Un-szim teljesítményére is. Rajtuk kívül még szerepelni fog 71 kg-ban Szong Kuk-hjang és Ri Szuk.

Önmagában az még minden bizonnyal nem túl nagy érdeklődésre tart számot, hogy indulnak az észak-koreaiak a kubai GP-versenyen és elvileg nem is az esélytelenek nyugalmával, azonban akik jobban figyelik a súlyemelésben zajló eseményeket, azok alighanem jobban fölfigyelnek erre a hírre, főleg, ha hozzáteszik még azt is, hogy a sportág igen rossz megítéléssel bír az utóbbi évek sorozatos botrányai miatt. Mára odáig jutott a helyzet, hogy a súlyemelés nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában, mert a sportággal szemben az olimpiai közösség számos fönntartást fogalmazott meg egyfelől a korrupció, másfelől a nem megfelelő intézményi működés és harmadfelől a rengeteg doppingeset miatt.

Márpedig a súlyemelésben a doppingellenőrzéseket végző Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (NTÜ) május közepén az insidethegames.biz olimpiai sportágakkal és nemzetközi versenyekkel foglalkozó hírportálnak elismerte, hogy az észak-koreai versenyzőket 2019 óta nem tudták ellenőrizni, mivel nem vettek részt nemzetközi versenyeken, a külföldi ellenőrök pedig nem kaptak szabad bejárást az országba, hogy szúrópróbaszerűen, előre be nem jelentett mintavételeket hajthassanak végre.

Ronthatja a sportág esélyeit ez a helyzet

A 2019 óta eltelt négy évben a többi ország súlyemelőit rendszeresen doppingellenőrzéseknek vetik alá és több olyan versenyző is akad, akit havonta többször tesztelnek. Az NTÜ adatai szerint 2021. január 1-je óta, amióta az ügynökség végzi a doppingellenőrzéseket a súlyemelésben, összesen 31 ország versenyzőit vizsgálták, köztük a sportágban nagyhatalomnak számító nemzetek, mint Oroszország, Kína vagy éppen Ecuador képviselőit. A listában szerepel Egyiptom, Románia és Thaiföld is, melynek súlyemelését nagy doppingbotrányok rázták meg az elmúlt években, s emiatt mindhárom ország komoly szankciókban részesült.

Önmagában az még nem volna probléma, hogy a külföldi ellenőröket nem engedik be Észak-Koreába, hiszen az ellenőrzéseket saját szakemberek is elvégezhetik, azonban az már gondot okoz, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2021 októbere óta nem megfelelő kategóriába helyezte az Észak-Koreai Doppingellenes Ügynökséget, mivel annak antidopping-intézkedéseit elégteleneknek találta. Ez azt jelenti, hogy az Észak-Koreában levett vizelet- és vérmintákat csak külföldi, WADA-tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumban lehet nemzetközileg elismert módon kielemezni.

Mint föntebb említettem, több szakmabelinek sem tetszik, hogy az észak-koreai súlyemelők ilyen előzmények után szabadon indulhatnak nemzetközi versenyeken.

Paul Coffa, aki első edzőként került be az NSSZ Hírességek Csarnokába, katasztrófának minősítette a kialakult helyzetet, amely szerinte nevetség tárgyává teszi a doppingellenes szervezeteket és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is.

“Annyira dühít, mert ez teljesen igazságtalan a sportolókkal szemben, egyszerűen helytelen” – jelentette ki az ausztrál szakember, akinek versenyzői több mint 100 érmet nyertek nagy tornákon, amióta az 1960-as években elkezdett edzősködni.

Coffa hozzátette, amennyiben nem változik a helyzet, hajlandó a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (TAS) fordulni.

Szintén nem boldog a történtek miatt Maude Charron, a kanadaiak olimpiai bajnoka, aki az NSSZ Sportolói Bizottságának tagja. Mivel a testület még nem tanácskozott a témában, ezért magánemberként szólalt meg.

“Mindenhol tisztességtelenség tapasztalható és sajnos ez nagyon nem jól néz ki 2028-ra vonatkozólag” – mondta, utalva arra, hogy a súlyemelés egyelőre nem része a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjának és még sok dolgot kellene megtenni, hogy a NOB ismét kegyeibe vegye a sportágat.

“Remélem, az NSSZ Doppingellenes Bizottsága megteszi a szükséges erőfeszítéseket a méltányosság biztosítása érdekében. Még mindig nem hiszem, hogy tiszta sportolókkal versenyzem, amikor Kanadán kívül indulok egy versenyen annak ellenére, hogy a súlyemelésben az elmúlt évben sikerült némi javulást elérni a doppingellenes küzdelem terén. Ez sajnálatos és szomorú, de ez nem akadályoz meg abban, hogy még keményebben készüljek” – tette hozzá Charron.

Ugyancsak az egyenlő versenyfeltételek hiányára panaszkodik Matt Sicchio, az Amerikai Súlyemelő-szövetség ügyvezető igazgatója is, aki fölhívta a figyelmet, hogy az amerikai – elsősorban női – versenyzők egyik napról a másikra komoly kihívással néznek szembe, hiszen az észak-koreaiak több súlycsoportban is a legjobbnak számítanak.

“Ez a legfrissebb információ a Grand Prix-n induló észak-koreai versenyzőkről nagyon aggasztó és megkérdőjelezi, hogy a verseny valóban tiszta lesz-e” – mondta, utalva az ázsiaiak doppingellenőrzésének hiányára.

“Sportolóinkat és a világ minden tájáról érkező többi súlyemelőt is sokszor vetik alá dopping- és drogtesztnek versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Ha igaz, hogy az észak-koreai sportolókat 2019 óta nem vetették alá azonos szintű tesztelésnek, hogyan tudja az NSSZ biztosítani, hogy a kulcsfontosságú olimpiai kvalifikációs verseny egyenlő feltételek mellett fog zajlani?” – tette fel a kérdést Sicchio, aki leszögezte, hogy a nemzetközi súlyemelő-közösség nem engedheti meg magának, hogy visszaessen abba az állapotba, ami biztosan meg fogja hiúsítani a sportág 2028-as olimpiai részvételét.

Míg a világ legjobb súlyemelőinek többségét, akik szeretnének kvótát szerezni a jövő nyári olimpiára, a 2020-as tokiói ötkarikás játékok óta eltelt időben legalább tízszer vetették alá doppingellenőrzésnek és emellett folyamatosan nyilvántartást kell vezetniük arról, hogy mikor hol tartózkodtak (még egy kávézó fölkeresését is be kell jegyezniük), addig az észak-koreai sportolók tavaly augusztus, az ország határainak ismételt megnyitása óta szabadon mehettek, amerre láttak, miközben nem ellenőrizte őket senki, legfeljebb csak otthon.

Az NTÜ közléséből kiindulva az a tizennégy észak-koreai súlyemelő sem esett át vizsgálatokon 2019 óta, aki a tervek szerint ott lesz a júniusi havannai viadalon. Az ügynökség tájékoztatása szerint idén még csak versenyeken tud doppingellenőrzéseket végrehajtani a súlyemelők számára, de várhatóan 2024. január 1-jétől már versenyen kívül is elviheti a sportolókat mintavételre.

Paul Coffa szerint – mint föntebb említettem – nevetségessé válik a NOB, az NSSZ, az NTÜ és a WADA, s azok minden előírása is, amennyiben az észak-koreaiak úgy indulhatnak az olimpiai kvalifikációs tornákon, hogy évek óta nem vettek tőlük doppingmintákat.

“Ha súlyemelőedző vagy (én már 58 éve az vagyok), akkor nagyon jól tudod, hogy ha három-négy évig szed egy versenyző teljesítményfokozó szereket, ám hat hónappal vagy akár egy évvel az olimpia vagy a világbajnokság előtt leáll ezeknek szedésével, akkor simán elkerülheti a doppingvétséget, miközben az a plusz erő, amely a szereknek köszönhetően jelentkezik nála, az hosszú hónapokkal később is érvényesülni fog. Világszerte minden hónapban tesztelnek súlyemelőket, köztük akad, akit kéthetente, mivel vizelet- és vérmintákat is levesznek tőle. Emellett folyamatosan tájékoztatniuk kell a hatóságokat arról, hogy mi a tartózkodási helyük. És itt vannak az észak-koreaiak, akiket három-négy éve egyetlen tesztnek sem vetettek alá és most Kubában fognak versenyezni. Viccelünk? Ez az évszázad kiszúrása” – tette hozzá a fölháborodott Coffa, aki arról is beszélt, hogy minden nemzeti olimpiai bizottságnak és az NSSZ-nek is levelet fog írni, hogy állítsák le ezt a folyamatot.

Paul Coffa az Óceániai Súlyemelő-szövetség főtitkára is. Elmondása szerint a 22 tagországban egyetlen pozitív doppingmintát sem találtak az elmúlt 16 év során.

Az észak-koreaiak néha hosszú ideig nem indulnak el külföldi versenyeken, és olyan kevés versenyen kívüli ellenőrzésnek vetették alá őket, hogy nem lehet megbízhatóan összehasonlítani doppingstatisztikáikat más nemzetekével, márpedig a 2019 decembere óta doppingoláson ért súlyemelők háromnegyede versenyen kívüli ellenőrzésen bukott le.

Az elmúlt években több észak-koreai súlyemelő is fönnakadt a rostán: a 2015-ös világbajnokságon három versenyzőt is diszkvalifikáltak pozitív teszteredmény miatt, köztük a 2012-es londoni olimpián aranyérmes Kim Un-Gukot. Három másik sportolót 2014 augusztusa és 2015 áprilisa között tiltottak el.

Annak ellenére, hogy Óceániában több mint másfél évtizede nem volt doppingvétség a súlyemelésben, Szamoa, Ausztrália és Új-Zéland versenyzőit nagyon sok alkalommal ellenőrizték Tokió óta – a szamoai Don Opeloge például három hónap alatt ötször esett át mintavételen.

Paul Coffa megemlítette egy ausztrál súlyemelőnő, a világbajnoki érmes Eileen Cikamatana esetét, akit néhány évvel ezelőtt egy versenyt megelőző napon késő este vittek el doppingellenőrzésre a szakemberek és csak éjjel fél kettőkor került ágyba. A következő reggelen Canberrában volt versenye és annak során ismét mintát vettek tőle. Amikor elment egy csésze kávéért, módosítania kellett holléti adatait, mert tudta, hogy ha ezt elmulasztja, akkor az eltiltás kockázatával kell szembenéznie.

Coffa szerint szégyen, hogy az NTÜ által megbízott németországi cég rendszeresen végez ellenőrzéseket a 16 éve doppingmentes óceániai súlyemelők körében, addig Észak-Koreába, amelynek versenyzői közül többen megbuktak az elmúlt tíz évben, nem tud eljutni. “Ez a legrosszabb dolog, ami a súlyemelésben történt az elmúlt 20-30 év során” – jelentette ki az ausztrál edző. Azt figyelembe véve, hogy mennyi rossz dolog történt a súlyemelésben az utóbbi években, igen erős mondat ez, de jól mutatja, mennyire súlyos a helyzet még most is a sportágban.

A nemzetközi szövetség tavaly októberben úgy határozott, hogy a jövőben kizárja tagjai sorából azokat az országokat, amelyek nem engedik be a nemzetközi ellenőröket. Ez a szabály azonban csak 2024. január 1-jén lép hatályba, addig pedig még nagyon sok idő van hátra, melynek során ki tudja, hány versenyen indulhatnak az észak-koreaiak. Az biztos, hogy Havannában fogják ellenőrizni őket, de ahogy Paul Coffa mondja, simán lehet, hogy hónapok óta leálltak a doppingszerek szedésével, így tiszták lesznek, mint a hó, csak közben óriási fölénnyel fogják megnyerni a versenyeket.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply