Bernardo Silva duplázott, a madridiak nem tudtak focizni – a Man. City-Real Madrid mérkőzés legfőbb tanulságai

Kiütéses győzelmet aratott a Manchester City a Real Madrid ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, így második alkalommal jutott be a sorozat döntőjébe. A madridiak címvédő létükre gyalázatosan teljesítettek, így annak is örülhetnek, hogy 4:0-val megúszták. A hazaiaktól elsősorban Bernardo Silva emelhető ki, aki két góllal járult hozzá a nagy sikerhez. A Sportudvar értékeli a mérkőzésen történteket.

POZITÍVUMOK
Bernardo Silva jelentette a különbséget

Bernardo Silva szerezte a mérkőzés első kettő gólját, amivel a legnagyobb szerepet játszotta csapata továbbjutásában, hiszen ez a két találat döntött el mindent. A portugál ugyanakkor nem csak a befejezéseknél villogott, hanem a támadások korábbi fázisaiban is több remek megmozdulása volt, amikkel a Real Madrid védői nem tudtak mit kezdeni. Első góljánál tökéletesen használta ki a spanyol védelem hézagosságát, így könnyedén tudta gólra váltani Kevin De Bruyne passzát a 23. percben. Második találata előtt is tökéletesen követte a labda útját, majd a madridi védőkön fölpattanó játékszert a kifutó Courtois miatt üresen maradt kapuba kellett csak fejelnie nagyjából kilenc méterről. Silva 81 labdaérintést hozott össze, 90%-os volt a passzhatékonysága és hat párharcot nyert meg. Ami viszont a legfontosabb, egyben az Inter számára nem túl bíztató, hogy minden helyzetéből gólt szerzett tegnap este.

A City tökéletes játéka

Bár ebben a szezonban több fontos mérkőzésen is szinte hibátlanul játszott a Manchester City, de azért mégsem lehetett erre számítani a Real Madrid ellen is. Ehhez képest mégis ez történt, amiben persze a spanyolok botrányosan pocsék teljesítményének is nagyon nagy szerepe volt, de nyilván kellett az angol csapat labdarúgóinak több kiváló megmozdulása is. A Bajnokok Ligája történetében kevés olyan elődöntő-visszavágót találunk, ahol egy csapat ennyire dominálni tudott azután, hogy az odavágó döntetlennel végződött, azaz teljesen nyílt volt a párharc. Mindezt ráadásul a címvédő Real Madrid ellen sikerült összehozni, ami úgy is növeli ennek a sikernek értékét, hogy a királyiaknál nem volt a legjobb a hangulat a meccs előtt. Azt mindenesetre kár tagadni, hogy taktikai fronton is totális kiütést hozott össze a City, hiszen amíg a hazai játékosoknak szinte minden összejött, addig a vendégeknek semmi. A duplázó Silva mellett De Bruynét és Jack Grealisht is érdemes kiemelni, akik nagyon sok labdát szereztek meg és több remek indításuk is volt. Sokat elárul a mérkőzésről, hogy a City a félidőben 80% fölötti labdabirtoklással rendelkezett – erre azért kevesen képesek a Real Madrid ellen.

NEGATÍVUMOK
Rá sem lehetett ismerni a Real Madridra

Ha a Manchester City nagyon jó volt, akkor a Real Madrid nagyon rossz – nyugodtan összefoglalhatnánk ebben az egy mondatban a tegnapi mérkőzést. Hatalmas szégyen a spanyol csapatra nézve ez az összecsapás, hiszen amellett, hogy 14-szeres győztes, ő volt mostanáig a címvédő is. Úgy viszont nehéz nyerni az Etihád Stadionban, hogy a mérkőzés első húsz percében a City 16-osának közelében sem jársz. Nagyon sokat elmond a Real Madrid tegnapi produkciójáról, hogy a legtöbb, 17 labdaérintést Thibault Courtois, a kapus hajtotta végre. Ami még égőbb, hogy az első húsz percben mindössze 17 passza volt a vendégcsapatnak. Úgy vonulhattak le az öltözőbe a szünetben, hogy mindössze egy nem túl erős Kroos-lövést tudtak följegyezni maguknak. A Real Madrid ezen az estén gyalázatosan szerepelt, teljesen hűtlen volt nevéhez, címeréhez és címvédő státuszához. Már a meccs előtti napokban Carlo Ancelotti részéről elhangzott nyilatkozatok is komoly aggodalomra adtak okot, egyszerűen érződött rajtuk, hogy a Real Madrid fél a Manchester Citytől. Pedig semmi oka sem lett volna erre a hazai 1:1 után még úgy sem, hogy a Milanhoz hasonlóan elég pocsék szezonja van. Valamiért mégis csak barna lett a nadrág. Ancelotti szerintem rövidesen Brazíliában köt ki.

Elfáradt a madridi középpálya

Azt gondolhattuk az elmúlt szezonok során a 33 éves Toni Kroosról és a 37 esztendős Luka Modricról, hogy egyszerűen fáradhatatlanok. Úgy öregednek, mint a jó bor, azaz az idő előrehaladtával csak még erősebbé, még ellenállhatatlanabbá válnak. Tegnap este azonban kőkeményen szembejött a valóság. A Manchester City agresszivitásával, nagy küzdeni tudásával és energikusságával szemben, amelyhez hozzácsaphatjuk még a nagyon nagy szintre helyezett nyomásgyakorlást és Erling Haaland igen zavaró jelenlétét a védők számára, a német-horvát duó képtelen volt fölvenni a kesztyűt. Mindketten fáradtak voltak, ezáltal nem tudtak kellő mennyiségű oxigént pumpálni a Real Madrid játékába, amitől jobbak lehettek volna. Lehet, hogy képesek még ebben a korban is magas szinten játszani, de most már el kell gondolkodni a pótlásukon, mert különben jövőre még az elődöntő sem fog összejönni a Real Madridnak, nemhogy a végső győzelem.

Tehát Inter – Manchester City döntőt fognak játszani június 10-én Isztambulban. Az olaszok 2010 után, míg az angolok először szeretnének Bajnokok Ligáját nyerni.

A kiemelt kép forrása: Panoramic / AFP

Leave a Reply