Martinez megmutatta az utat, Leao és Giroud nem tudott mit tenni – az Inter-Milan mérkőzés legfőbb tanulságai

Az Internazionale 1:0-ra legyőzte a Milant a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, ezzel 2010 után először jutott be a sorozat fináléjába. Lautaro Martinez szerezte a Nerazzurri győztes gólját azzal a Rossonerivel szemben, amelyben a sérüléséből most visszatért Rafael Leao, illetve Olivier Giroud sem tudott érdemben javítani a csapat helyzetén. A Sportudvar értékeli a mérkőzésen történteket.

POZITÍVUMOK
Martinez, a szakképzett kapitány

Lautaro Martinez volt az Inter csapatkapitánya ezen a mérkőzésen, s ehhez méltóan teljesített. Végig vezető szerepet játszott a pályán. Három szabálytalanságot provokált ki a Milan játékosaitól és a védekezésből is kivette a részét, ha arra volt szükség. Emlékezetesre sikeredett az argentin 21. percben bemutatott cselezgetése, melynek Tonali szabálytalan belépője vetett véget. A 75. percben ő szerezte a mérkőzés egyetlen gólját, amikor Lukaku gólpasszát értékesítette. A 85. percben érthető módon nagy ováció közepette vonult le a pályáról. Főszerepe volt a döntőbe jutásban, s most készülhet az isztambuli fináléra, ahol alighanem szintén nagyon fontos lesz az ő teljesítménye.

Az Inter magabiztos játéka

Azután, hogy a múlt heti odavágón 2:0-ra legyőzte városi riválisát, az Inter abban a viszonylag kényelmes helyzetben találta magát, hogy nyugodtan átgondolhatta, milyen taktikát választ a visszavágóra. Nem okozott csalódást szurkolóinak a kék-fekete csapat. Néhány perc lebegést követően beindult a támadógépezet, különösen Dzeko és Barella volt elemében az első félidőben. Az Inter már ebben az időszakban vezetéshez juthatott volna, amennyiben egy szabadrúgást jobban kiviteleznek a játékosok. A meccs nagy részében agresszíven focizott a papíron otthon játszó csapat, amelynek eszébe se jutott leparkolni a buszt kapuja előtt. A második játékrészben már nagyon érett a gól, s végül Lautaro Martinez meg is szerezte azt. 2010 után jutott ismét döntőbe az Inter, mely hat év után az első olasz csapat lesz a Bajnokok Ligája fináléjában – ennél több idő csak egyszer telt el két olasz döntős szereplés között, amikor a Juventus 1973 után legközelebb 1983-ban jutott el idáig a BEK-ben. Ez lesz amúgy az Inter 6. döntője a legrangosabb nemzetközi sorozatban.

Maignanen most sem múlt

Ahogy egy hete, úgy most is meg lehet állapítani, hogy kapusa, Mike Maignan igyekezett mindent megtenni azért, hogy esélye legyen a Milannak a továbbjutásra. A mérkőzés elején nem sokszor volt dolga, de amikor közbe kellett avatkoznia, akkor magabiztos volt. Először a 13. percben kellett védenie, amikor Barella próbálta bevenni hálóját. A 39. minutumban Calhanoglu erős lövését védte nagy reflexmozdulattal. A 76. percben Martinez góljánál nem sok esélye volt hárítani, ellenben kettő perccel később már kifogott az argentinon, mint ahogy a 91. percben Romelu Lukakunak sem engedte meg, hogy mattolja. Maignan nagy zakótól mentette meg csapatát, ám a továbbjutásra így sem volt reális esély. Ez mindenképpen frusztráló lehet.

NEGATÍVUMOK
Leao egyetlen árva lehetősége

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy úgy várták Rafael Leao visszatérését a Milannál, mint a Messiást. Leao május 6-án a Lazio ellen sérült meg, így a múlt heti első mérkőzésen nem léphetett pályára. Tegnapra összerakták, így a bal szélen kezdhetett. A Rossoneri drukkerei nagyon bíztak abban, hogy a portugál színt visz a csapat játékába, mely meglehetősen szürke volt az odavágón és a hétvégi, Spezia ellen 2:0-ra elveszített bajnoki mérkőzésen egyaránt. Nagyot kellett csalódniuk. Leao félénken kezdte a mérkőzést és mindössze nyolc perccel a lefújás előtt ébredt fel, amikor már pusztán a 2×15 perces hosszabbítás kiharcolásához kellett volna három gólt szereznie a Milannak. Miután egy párharcban legyőzte Barellát, kapura törhetett, ám túlságosan a sarkot célozta meg, így lövése elment a kapu mellett. A második félidőben kicsit többet lehetett látni a pályán, de összességében véve semmit sem tudott hozzátenni a Milan játékához, vagyis nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket.

Giraud inspirálatlansága

Olivier Giroud túlságosan egyedül volt elől és emiatt csupán egy próbálkozása volt, méghozzá a 76. percben, ám gyenge fejese nem jelentett veszélyt az Inter kapujára. A francia világbajnok az 55. minutumban túlságosan könnyedén adott el egy labdát, amivel pedig helyzetbe kerülhetett volna. Az egész mérkőzésen egy pillanatnyi aggodalmat sem tudott kiváltani Onana kapusból. Összesen tíz labdaeladása volt (az egész Milan nagyon sok labdát szórt el), vagyis igen szétszórt volt ezúttal. Rossz hír a Milan számára, hogy két, talán legjobb labdarúgójának: Giroud-nak és Leaónak ennyire nem megy, miközben az olasz bajnokságban jelenleg nincs BL-t érő helyen az együttes és nincs saját kezében sorsa még akkor sem, ha nem hibázik a hátralévő fordulókban. Az biztos, hogy a döntőbe jutás nyugtatólag hathatott volna a csapatra, hiszen ha a Serie A-ban nem is jönne össze a BL-szereplés, még mindig ott lenne a finálé, mint kvalifikációs esély. Így viszont a hazai pontvadászatban kellene nagyot villantani a végén, amire a jelenlegi formát elnézve igen kevés a sansz.

A Milan eltévesztette a célt

Az AC Milannak kétgólos hátránya tudatában mindent bele kellett volna adnia ezen a mérkőzésen, de végül nem tett semmit azért, hogy bejusson a Bajnokok Ligája döntőjébe. Még az sem segített a csapaton, hogy azok a szurkolók is ott voltak a San Siro lelátóján, akik a hétvégén Speziában kihívták magukhoz a játékosokat és Stefano Pioli vezetőedzőt, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek az elmúlt hetekben látottak fölött. Nyilvánvaló, hogy ez a “válságtanácskozás” nem járt eredménnyel. A Rossoneri levert, fáradt és a szó negatív értelmében lázas volt, gyakorlatilag ott sem volt a pályán. Pedig nagy esély nyílt meg előttük a pocsék szezon megmentésére, de ezután aligha fognak sikerrel járni, ami a föntebb említett jövő évi BL-indulást illeti.

Az Inter tehát 1:0-ra nyert és 3:0-ás összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Manchester City vagy a Real Madrid lesz az ellenfele – 1:1-ről folytatódik az a párharc ma este.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply