Vinicius tarthatatlan, Haaland láthatatlan volt – a Real Madrid-Manchester City mérkőzés legfőbb tanulságai

Döntetlennel végződött a Real Madrid és a Manchester City elődöntőjének első felvonása a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az 1:1-es végeredmény nagyban köszönhető volt a kapusok remeklésének és a támadók gyengélkedésének. Külön említést érdemelt Vinicius és Erling Haaland. A Sportudvar értékeli a mérkőzésen látottakat.

POZITÍVUMOK
Vinicius tarthatatlan volt

Vinicius állandó veszélyt jelent a Real Madrid ellenfeleire, s ez nem volt másképp a Manchester City ellen sem. A brazil balszélső egyértelműen a legjobb madridi volt tegnap este. Támadásban folyamatosan fenyegette az angolok kapuját, amiben nagy szerepe volt óriási sebességének és kiváló labdatartásának. Nem meglepő módon ő szerezte csapata egyetlen gólját ezen az estén, mégpedig a mérkőzés 36. percében, amikor a 16-oson kívülről megeresztett lökete kötött ki a City kapujában. A brazil védekezésben is remekül teljesített, egyáltalán nem rajta múlt, hogy végül nem tudta megtartani előnyét csapata.

De Bruyne életben tartotta a City reményeit

A belga 55 labdaérintést hozott össze, amivel a megszokottnál valamivel kisebb befolyást gyakorolt a pályán folyó játékra, azonban a mérkőzést és nem kizárt, hogy az egész párharcot igenis meghatározta gólja – a 67. percben erőteljes jobblábas átlövése kötött ki a madridi kapuban, amely ellen nem volt ellenszer. De Bruyne már a 8. és az 52. percben is veszélyeztetett, ám honfitársa, Courtois kapus mindkétszer kifogott rajta. Végül mégis összejött a gól, amivel döntetlenről folytatódik a párharc Manchesterben.

Courtois-nak és Emersonnak is nehéz volt gólt lőni

Mindkét kapus jó estét fogott ki tegnap, pedig óriási a tét, hiszen már a döntőbe jutás forog kockán. Thibaut Courtois öt védést mutatott be, melyek közül több is világszínvonalú megmozdulás volt, pl. Rodri lövésénél vagy De Bruyne egyik veszélyes próbálkozásánál, amelynél egészen magabiztosan fogta meg két kezével a labdát. A másik oldalon Ederson is csak egy gólt kapott, ráadásul az utolsó percekben életben tartotta csapata továbbjutási reményeit azzal, hogy előbb Benzema fejesét, majd Tchouaméni lövését hárította. A két kapuson alighanem a visszavágón is sok fog múlni.

NEGATÍVUMOK
A láthatatlan Haaland

Élete első BL-elődöntőjét játszhatta Erling Haaland, de azt hiszem, hogy a City szurkolói és sok szakértő, szakíró is többet várt, mint amit végül kapott a norvégtól. Haaland 93 perc alatt csupán 21 alkalommal ért a labdához, ami jóval kevesebb a megszokottnál. Az első félidőben csupán két jó perce volt, hiszen a 15.-ben egy átlövéssel, egy minutummal később pedig egy fejessel veszélyeztetett. Ezután eltűnt a pályán és legközelebb, egyben utoljára az 56. percben hallatott magáról, amikor helyzetbe kerülhetett volna, ám David Alaba tisztázott előle. Ennél sokkal több kell a norvégtól a visszavágón, ha szeretne Bajnokok Ligája-döntőt is játszani.

Benzema sem villogott

Haalandhoz hasonlóan Karim Benzema sem élete mérkőzésén van túl. A francia sokat szenvedett a manchesteri védelem miatt és csupán 37 labdaérintése volt. Meg volt ugyanakkor az esélye arra, hogy igazolja azt a mondást, miszerint egy jó csatárnak egy helyzet is elég, hogy eldöntsön egy meccset, hiszen a 78. percben remek fejest küldött a manchesteri kapura, ám Ederson kapus hárította a próbálkozást. Ennek ellenére Benzema nem remekelt támadásban, amire az sem magyarázat, hogy főleg az első félidőben a védekezésből is kivette a részét a manchesteri középpályára gyakorolt nyomással és több remek váltással. Tőle is több fog kelleni, ha azt akarja, hogy csapata megvédje címét.

1:1-gyel zárult tehát az elődöntő első mérkőzése. A visszavágóra jövő szerdán kerül sor Manchesterben.

A kiemelt kép forrása: JAVIER SORIANO / AFP

Leave a Reply