Orosz kérdés: Ezt gondolják a világ sportolói

Hónapok óta az orosz és fehérorosz sportolók visszatérésének lehetősége foglalkoztatja az olimpiai mozgalmat. Gyakorlatilag ez lett a kizárólagos téma. A politikai világ is igyekszik beszállni a visszatérés feltételeiről szóló vitába (elsősorban nyugaton), ezért sajnos nincs teljes egyetértés a sportolók és sportvezetők között ebben a kérdésben, pedig kizárólag ők dönthetik el, mi legyen. A NOB megkérdezett öt, aktív vagy már visszavonult sportolót négy kontinensről és öt nyári és téli olimpiai sportágból, hogy mit gondolnak erről a kérdésről. A megkérdezettek között a francia Martin Fourcade, a biatlon többszörös olimpiai bajnoka és a lengyelek hegyikerékpárosa, Maja Włoszczowska is, akik a NOB sportolói bizottságának tagjai.

Martin Fourcade – biatlon, Franciaország (a kiemelt képen)

“A sportolók képviselőjeként és sportolóként határozottan támogatom, hogy engedjük vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. Jóllehet megértem, hogy ennek a kérdésnek érzékeny karaktere van az elmúlt évek ukrajnai történései miatt, de úgy vélem, hogy a sportolók útlevél és állampolgárság alapján történő kizárása diszkriminatív és ellentétes a sport alapvető értékeivel.

Sportolókként mindannyian egy közös célért küzdünk és nemzetiségünk vagy politikai nézeteink nem gátolhatnak meg minket abban, hogy másokkal versenyezzünk. 15 éves sportolói pályafutásom során Franciaországért versenyeztem, de sosem védtem a rajtvonalon kormányom álláspontját és döntéseit. Sportolóként, emberként és ellenfélként versenyeztem mindazokért, akik kiálltak mellettem.

Azt is gondolom, fontos megmutatni az orosz társadalomnak, hogy sportolóik és a világ többi országának sportolói felül tudnak emelkedni a politikán és a propagandán, hogy igazságos és egyenlő versenyben vehessenek részt.

Tudom, hogy talán nehéz lehet elfogadni az álláspontomat. Tisztában vagyok ezzel, nem vagyok vak. Véleményemet azonban az olimpiai értékek tisztelete alakítja. Tudom, hogy ez nem enyhíti az ukrán lakosság szenvedéseit és nem vet véget az ellenségeskedésnek Oroszországgal. 100 százalékban velük vagyok. Szeretnék teljesen világosan fogalmazni, mivel egy olyan világban élünk, ahol bizonyos dolgok feketék, bizonyos dolgok pedig fehérek és nincsenek szürke zónák. Az, hogy támogatom az orosz és fehérorosz sportolók versenyzését, nem egyenlő azzal, hogy támogatom az ellenségeskedéseket. Ez utóbbira sosem volnék képes”.

Maja Włoszczowska – hegyikerékpár, Lengyelország

“A globális olimpiai közösség támogatja a NOB ajánlásait. Ettől függetlenül még nem dőlt el az a kérdés, hogy engedélyezzük-e Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak indulását az olimpián. Egy szomszédos ország sportolójaként sok különböző véleménnyel találkozom.

Természetesen vannak, akik az orosz és fehérorosz sportolók kollektív diszkvalifikációjában hisznek, de a közösség többsége úgy gondolja, hogy az egyéni sportolókat nem kellene felelőssé tenni kormányuk döntései miatt.

Ez a kérdés rendkívül aggasztó a szomszédjaikkal folyamatos konfliktusban álló országok sportolói számára. Amennyiben kizárjuk az orosz és fehérorosz sportolókat, akkor mi lesz a többi nemzettel? Sok konfliktus van a világban. Az olimpiai játékok célja a kezdetektől fogva az egész világ egyesítése attól függetlenül, hogy mit tesznek a különböző kormányok”.

Mohamed Gáleb Mohamed Al-Kamász – ökölvívás, Jemen

“Sportolóként azt gondolom, hogy az orosz és fehérorosz versenyzők számára engedélyezni kellene a nemzetközi versenyeken való részvételt, de anélkül, hogy érmet kaphatnának. Az orosz kormány súlyos hibáit nem kellene az egyéni sportolók megbüntetésére fölhasználni, akik egész életükben keményen dolgoztak azért, hogy a legmagasabb szinten versenyezhessenek.

Mindenesetre úgy gondolom, Oroszországnak be kell fejeznie Ukrajnával szembeni igazságtalan fellépését. Az orosz sportolók visszatérése melletti kiállásom nem egyenlő azzal, hogy támogatnék bármilyen katonai hadműveletet.

Személyes példám okán ismerem azokat a kihívásokat, amelyekkel a jemeni sportolók szembesültek a hazánkat sújtó háború miatt. Ez a háború nyolc éve tart és már több ezer ember halálát okozta, valamint súlyos humanitárius válságot idézett elő. Sok sportoló támogatását csökkentették, mások pedig edzés- és munkalehetőség nélkül maradtak. Nehézzé vált összeegyeztetni a sportot a munkával, a tanulmányokkal és a családi felelősséggel. Az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembesültünk, az edzőtáborok fölszámolása volt. Adekvát edzésterv nélkül képtelenek vagyunk elérni potenciális legjobbunkat és nem tudunk a legmagasabb szinten versenyezni. Sajnos a kormány által a háborúnak szentelt nagy figyelem kevés helyet hagyott a sportnak.

A nehéz körülmények ellenére elkötelezett maradtam amellett, hogy megismertessem közösségünkkel a sportot. Remélem, hogy egy nap felül tudunk kerekedni a politikai agitáción, hogy valójában magunkévá tegyük a sport erejét, mely egyesít és inspirál mindannyiunkat.

Ezzel együtt úgy gondolom, Oroszországnak be kell fejeznie Ukrajnával szembeni fellépését.”

Kirtie Algoe – tékvandó, Suriname

“Emberekként és sportolókként természetes, hogy gondolatainkban a konfliktus áldozataival és az ukrajnai sportközösséggel vagyunk.

Ugyanakkor nagyon sajnáltam, amikor a NOB az orosz és fehérorosz sportolók kizárására szólított föl. Szerintem ez az intézkedés ellentétes az Olimpiai Chartában meghirdetett politikai semlegességgel. Boldog vagyok, hogy a NOB meggondolta magát és kilátásba helyezte az orosz és fehérorosz versenyzők újbóli indulását semleges státuszban.

Az tény, ha a nemzetközi kapcsolatokat és a diplomáciát nézzük, hogy még mindig eltérőek az álláspontok és nincs minden egyes ország vagy régió azonos véleményen minden kérdésben. Ez az, amiért a politikai semlegesség kulcsfontosságú a sport számára és a NOB számára egyaránt. Meg kell őriznünk azt a szellemet, hogy az olimpiai játékok egyik ország tulajdonát sem képezik. A sportközösséghez tartoznak, melynek legfőbb képviselői a sportolók, függetlenül attól, hogy hazájukat egy nem demokratikus vezető irányítja vagy sem. A sportolók számára ettől függetlenül biztosítani kell ugyanazt a jogot, vagyis az olimpiai játékokon való részvételt biztonságos körülmények között.

Tudom, hogy véleményem talán nem talál túl nagy tetszésre bizonyos sporttársaim körében, de számomra világos, hogy nem engedhetjük meg az olimpiai játékok politikai háborús intézménnyé való lezüllesztését. Engedjék meg a sportolóknak, akik egész életüket végig edzették és különösen az elmúlt éveket, hogy indulhassanak az olimpián. Nem utasíthatjuk el részvételüket kormányuk tevékenysége, döntései miatt. Ez egyszerűen nem igazságos.

Ez semmiesetre sem jelenti azt, hogy támogatnám az ellenségeskedéseket”.

Victoire L’or Ngon Ntame – röplabda, Kamerun

“Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kijelenti, hogy minden emberi élet szabad méltóságában és jogaiban minden, különösen politikai, jogi vagy az adott ország vagy terület nemzetközi státusza alapján történő megkülönböztetés nélkül. Ezt a világos diktátumot az Olimpiai Charta annyival egészíti ki, hogy a sport gyakorlása emberi jog – ez mutatja, hogy az olimpiai mozgalomnak kötelessége engedélyezni az orosz és fehérorosz sportolók versenyzését, mert eddig csupán útlevelük miatt büntették őket.

A három olimpiai érték a példamutatás, a barátság és a tisztelet. Számomra ezek az értékek minden emberre nézve egyformán érvényesek diszkrimináció nélkül. Az olimpiai mozgalom részét képező nemzetközi szövetségek döntenek a sportágaikban és szakágaikban való részvételről. Ha a tenisz megengedte az orosz és fehérorosz játékosoknak, hogy folytassák szereplésüket a tornákon, akkor ezzel nem összeegyeztethető az, hogy más sportágakban eltiltják őket a nemzetközi versenyektől. Ezek a profi tenisztornák gyakran nagyobb nézettséget produkálnak, mint az olimpiai tornák.

A sportolóknak nem szabad viselniük a kormányok közötti konfliktusok terhét. Igazságtalan derékba törni egy sportoló olimpiai álmát egy olyan szituáció miatt, amelyért nem felelős. Reméljük, hogy az ukrán kormány a sportolók érdekeit a politikai érdekek fölébe helyezi. Remélem, hogy a NOB találni fog egy olyan eszközt, amely lehetővé teszi az ukrán sportolók számára a nagy nemzetközi versenyeken való részvételt, hogy elérhessék olimpiai álmaikat.

Emlékszem arra, amikor Észak- és Dél-Korea közösen vett részt az olimpián. Remélem és bízom abban, hogy az ukrán és az orosz sportolók is bizonyságot tesznek emberi nagyságukról azzal, hogy az olimpiai értékeket és a sportszerűséget tiszteletben tartva fognak versenyezni egymással. Tudom azonban, hogy azokban az extrém nehéz körülményekben, melyekkel az ukrán sportolóknak szembe kell nézniük, nem lesz egyszerű felkészülni.”

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply