Ferencvárosi csoda, kosárlabda-elődöntők és bajnokavatások röplabdában – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy olyan hétvégén van túl a magyar sport, amikor rengeteg dolog történt. Az, hogy a Győri ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, nem hír. Az viszont, hogy a Ferencváros is bekerült oda, már annál inkább hírértékkel bír. A férfi kosárlabda-bajnokságban megkezdődtek az elődöntők, míg a férfi és a női röplabda-bajnokságban bajnokot avattak szombaton este. Minderről szó esik a Hétvégi Összefoglalóban.

Kézilabda: A Győr és a Ferencváros is négyes döntős a BL-ben!

A Ferencváros női kézilabdacsapata ledolgozta hatgólos hátrányát a Metz otthonában, és bejutott a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé – történelme során az első alkalommal!

Pedig gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával készülődhetett az FTC az előző tíz mérkőzését megnyerő Metz elleni, franciaországi fellépésre, a negyeddöntő első meccsét ugyanis hat góllal elveszítette.

De most kiváló támadójátékkal jelentkeztek a zöld-fehérek az 5000 hazai és közel 100 magyar szurkoló előtt az első félidőben, a 17 szerzett gól dicséretes. A második félidő egy Bíró Blanka-bravúrral indult, ez megalapozta a lendületes magyar támadásokat.

Emily Bölk és Angela Malestein is belelendült (az első félidőben Márton Gréta és Szöllősi-Zácsik Szandra volt talán a legjobb formában), és ahogyan az első mérkőzésen Hatadou Sako, most Bíró babonázta meg az ellenfelet.

Jó tíz perc után öt góllal vezetett a Ferencváros, megremegtek a hazai kezek és lábak, a hajrára hatgólos előnnyel fordult a magyar csapat.

Bíró Blanka kapusistennővé vált ezen a mérkőzésen, és a bravúrjaival tolta előre a többieket is: ami elsőre lehetetlennek tűnt, ledolgozta a hátrányát, és történelme során először a budapesti négyes döntőbe jutott a Ferencváros – többek között a Győr mellé.

Hihetetlen fordítás volt ez a zöld-fehérektől, s edzőjük, Elek Gábor sem tudta megmondani a mérkőzés után adott nyilatkozatában, hogy mi vezetett ehhez a csodához.

„Nagyon közel vannak a történtek ahhoz, hogy ez legyen életem legjobb kézilabdaélménye. Sok csodát megéltem már a Fradi kispadján, de ilyen fordításra még nem volt példa. Borzasztóan meg vagyok hatódva, mert amit csapatként előadtunk, az mindent felülmúlt” – értékelt Elek Gábor közvetlenül a lefújás után a Sport TV-nek.

„Ez a siker a csapatról szólt. Óriásit harcoltunk! Megmondom őszintén, értetlenül állok az előtt, ami történt.”

„Azt gondolom, azt a sok szerencsétlenséget, amit kaptunk az évek során, most visszakaptuk” – mondta el az FTC mestere, aki a félidőben azt kérte a csapattól, ha nyílik a rés, próbáljon meg bevágódni azon.

Elek ebben az interjúban még nem tett róla említést, ami nem sokkal később az FTC hivatalos honlapján megjelent: a csapatot 2007 óta irányító szakember a szezon végén távozik a kispadról.

Elek Gábor 16 évvel ezelőtt, 2007-ben került edzőként az FTC-hez, édesanyja a világbajnok kapus, az FTC-vel négyszeres bajnok, BEK-döntős 94-szeres magyar válogatott, kétszeres világválogatott Elekné Rothermel Anna, édesapja, Elek Gyula az FTC női kézilabdázóinak korszakos edzője volt, aki csapatával négyszer lett magyar bajnok és ugyanennyiszer kupagyőztes, emellett Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) nyert egy-egy BEK- és KEK-döntő mellett, 2012 óta pedig az ő nevét viseli az FTC népligeti csarnoka.

Elek Gábor 2007-es érkezése után 2008-ban lett az FTC női felnőttcsapatának edzője, akinek irányításával a fővárosi zöld-fehérek kétszer nyertek KEK-et két magyar bajnoki cím és három Magyar Kupa-siker mellett, csapatával pedig utolsó idényében jutott be először a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a metzi bravúrral.

Elek Gábor minden bizonnyal a csúcson akarja abbahagyni. Ez már most teljesült, hiszen a négyes döntőbe jutás csúcsnak számít az FTC életében, így most már minden további csak hab lesz a tortán.

A Győri ETO a Ferencvárosnál lényegesen jobb helyzetből várhatta negyeddöntős párharcának hazai visszavágóját, hiszen egy hete egy kőkemény mérkőzésen kétgólos előnyt szerzett a dán Odense otthonában, így hazai közönsége előtt csak annyi volt a dolga, hogy legalább megtartsa, de még inkább növelje előnyét.

Nagyon gyorsan kedvező helyzetbe került a magyar bajnok – már az első támadás végén vezetést szerzett, majd Ana Gros talpról elengedett bombája és Schatzl Nadine labdaszerzés után lőtt gólja után, alig másfél perc elteltével 3:0 állt az eredményjelzőn. Egy-egy technikai hiba mindkét oldalon becsúszott, az irányító-beálló kapcsolatot azonban nem tudta hatékonyan levédekezni az Odense, ahogy a magyar szélsőkkel sem bírt. Támadásait alacsony hatásfokkal építette a következő idényt már Győrött kezdő szakember, Ulrik Kirkely csapata, amely a sorozatban négyszer betaláló Grosnak is köszönhetően nem tudott faragni két-három gólos hátrányából.

Alig negyedóra elteltével Estelle Nze Minko kínaiból szerzett találatánál pattant talpra a több mint ötezer ETO-szurkoló – pár perccel később labdaszerzés után lőtt üres kapus góljánál hasonló volt a hangorkán. A mérkőzés ritmusát egyértelműen a győriek diktálták, akik legalább egy sebességfokozattal magasabban pörögtek riválisuknál, így nem meglepő, hogy már a szünetben héttel vezettek.

A második félidőben sem állt le a zöld-fehér úthenger: gyors támadások végén növelte előnyét a Győr, majd Sandra Toft védett ziccert, így a 33. percben hamar meglett a közte tíz gól (24:14). Továbbra is rendkívül pontatlan volt elöl az Odense, amely úgy tűnt, teljesen összeomlott, így a Győr játszi könnyedséggel lőtte a gólokat. Szólt is a lelátóról a „Játszik az ETO!” rigmus – teljesen jogosan, hiszen a magyar csapat nyolc-egyes sorozattal kezdte a párharc utolsó fél óráját, akkor és abból a pozícióból talált be a dán kapuba, amikor és ahonnan akart.

Aztán, ahogy a Rába-partiak védelme felpuhult, ismét benézett tíz alá az Odense. A győztes kilétéhez így sem fért kétség: az ETO ekkora különbséggel is megérdemelten nyert, és jutott be 2015 óta sorozatban nyolcadszor a négyes döntőbe. A végeredmény: 37:28.

A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjére június 3-án és 4-én kerül sor Budapesten. Az elődöntőben a két magyar együttes mellett a kétszeres címvédő norvég Vipers Kristiansand és a dán Esbjerg lesz érdekelt, amely egyaránt bukaresti csapatot ütött el a négyes döntőtől. Az elődöntők párosításait később állítják össze.

Röplabda: Mindkét nemnél megvan az idei bajnok

Nem szokott mellébeszélni Dávid Zoltán, az újonc székesfehérvári férfi röplabdázók edzője. A rekordbajnok Kaposvár elleni Extraliga-finálé első két mérkőzését játszmagyőzelem nélkül elveszítő, majd a harmadik meccsen hatalmas szívvel küzdve szépítő MÁV Előre trénere (aki játékosként nyolcszor nyert bajnokságot kaposvári színekben) a szombati, negyedik találkozó előtt a tőle megszokott szókimondással leszögezte, itt már minden azon múlik, hogy ki lesz „tökösebb”, a mentalitás a kulcs, az, hogy a játékosai elhiggyék, miért dolgoztak az elmúlt kilenc hónapban.

Nos, a nagyszerű idényt teljesítő, az egyik legjobbjukat, a döntő első felvonásán megsérülő Pesti Marcellt nélkülöző fehérváriak ezúttal is becsülettel küzdöttek, ám a rutinosabb és az évad legfontosabb részére, a rájátszásra verhetetlenül összeálló kaposváriakkal nem bírtak. A kiváló hangulatú csatában a klasszis Baróti Árpád vezérelte Kaposvár kevesebb hibával és koncentráltabban röplabdázott hullámzóan játszó riválisánál, és végül megérdemelten diadalmaskodott nyolcvan perc után – Baróti két pazar ászértékű nyitása a harmadik szett legvégén tökéletes kvintesszenciája volt a mérkőzésnek, melyet 3:0-ra nyert meg a Kaposvár.

„Egy ilyen közönség előtt nem is volt más elfogadható, mint a győzelem. Ez az az idény volt, amikor minden összejött nekünk, és most élvezzük a gyümölcsét. Hat évet vártunk az aranyéremre, de megérte”  értékelt az idény legértékesebb játékosának megválasztott kaposvári ütő, Bögöly Gábor.

Az elmúlt években három ezüst- és egy bronzérmet szerző, 2017 után újra első kaposváriak tizenkilencedik bajnoki címüket gyűjtötték be.

A nőknél egy héttel később kezdődött a bajnoki döntő, de szombaton ugyancsak befejeződött.

Egyetlen lépés választotta el a Vasas női röplabdázóit attól, hogy megvédjék a címüket az élvonalban. Mindez értelemszerűen azt is jelentette, hogy a trónkövetelő Békéscsaba az életben maradásért lépett pályára a döntő szombat esti harmadik mérkőzésén. A fővárosiak ellentmondást nem tűrve, 11:3-as kezdéssel rúgták rá az ajtót riválisukra az első játszmában, a vendégek addigra már túl voltak mindkét időkérésükön. A hazaiaknál minden bejött (mint később kiderült, ez az egész este során így volt), míg az indiszponált nyitány végig rányomta bélyegét a csabai játékra, a minden egyes pontért szinte vért izzadó BRSE nem tudott egyenrangú partner lenni.

„Játszik a Vasas, játszik a Vasas!” – kiabálta az ünneplő piros-kék tábor csapatuk 21:9-es vezetésénél, ami igaz is volt.

A második szett két csabai ásszal indult, ám a hazaiakat – ahogyan a finálé első két meccsén – most sem lehetett kibillenteni és 4:4 után fokozatosan elhúztak. Tóth Gábor BRSE-tréner ebben a játékrészben is hamar túl volt a két időkérésén és a második eligazítás már hatott is: a némileg magukhoz térő vendégek egy 7:3-as, majd egy 5:1-es sorozattal 19:17-re zárkóztak fel a hajrára. A Vasas azonban – egy időkérést követően – egy hat nullás rohammal pillanatok alatt szertefoszlatva a vendégreményeket ezt a szettet is megnyerte.

A harmadik játszma fővárosi örömjátékot hozott, a görög sikertréner, Janisz Athanaszopulosz az utolsó labdamenetekben minden játékosát pályára küldte, hogy részese legyen a győzelemnek. Az aranycsata mindhárom találkozóját meggyőző fölénnyel megnyerő Vasas megérdemelten védte meg címét legnagyobb hazai riválisával szemben és lett története során nyolcadszor is az élvonal legjobbja.

Kosárlabda: A Falco és az Alba Fehérvár is 2:0-ás előnybe került az NB I elődöntőjében

A második mérkőzésekkel folytatódtak szombaton a férfi kosárlabda-bajnokság elődöntői. A szerdán rendezett első meccseken a címvédő Falco és az Alba Fehérvár diadalmaskodott a Zalaegerszeg és a Körmend fölött.

Gyakorlatilag egy pillanatig sem volt kétség afelől, hogy ki nyeri meg a Zalakerámia-Falco találkozót. A szombathelyiek a négy negyedből hármat megnyertek – a harmadikat meggyőző, 20 pontos előnnyel húzták be – így a hazaiak erősebb záró felvonása csak az eredmény kozmetikázására volt jó.

Perl Zoltán ismét a hátára vette a címvédőt, a magyar válogatott alapembere 24 pontot szórt,  kiegészítve ezt hét lepattanóval és hat assziszttal. A mások oldalon Rakicsevics volt a húzóember, a szerb játékos 18–7–2-es mérleggel zárt – nem rajta múlott. Folytatás kedden Szombathelyen, ahol a sárga-feketék végleg eldönthetik a továbbjutás kérdését.

A másik ágon az Alba Fehérvár hasonló arányban (egészen pontosan 24 ponttal) győzött a tavalyi döntős Körmend otthonában, így a jelek szerint nem ismétlődik meg a tavalyi fináléban látott Vas megyei rangadó. Ha a címvédőnél Perl volt a húzóember, akkor a potenciális trónkövetelőnél egy másik magyar válogatott, egészen pontosan Vojvoda Dávid vállalta magára a vezér szerepét – a 32 esztendős játékos 22 pontot, két lepattanót és három asszisztot tett be a közösbe. Rajta kívül a német Philmore 19, míg a 22 éves Somogyi Ádám és az amerikai Diong egyaránt 15 pontot dobott – a körmendiek gyenge játékáról sokat elmond, hogy a hazai csapatból egy játékos sem érte el a 15 pontot, a legjobbnak az Mitchell, Adams, Omenaka trió bizonyult, fejenként 12 egységgel. A harmadik mérkőzést Székesfehérváron rendezik, így minden adott ahhoz, hogy az Alba – a Falcóhoz hasonlóan – söpréssel jusson a döntőbe.

Az ötödik helyért zajló minitorna első elődöntőjében a DEAC hazai pályán fordulatos mérkőzésen (egy tizenegy ponttal megnyert utolsó negyeddel) verte a Sopront, így visszavágott az első meccsen kapott zakóért. Az egyetemisták sikeréhez az is kellett, hogy náluk több játékos is képes volt extra teljesítményt nyújtani – Drenovac 20, Govens 19, míg Mocsán 16 pontot tett bele a közösbe –, addig soproni oldalon csak Yasiin Joseph tudott kiemelkedni a mezőnyből, a kanadai légiós 21 ponttal, valamint négy lepattanóval és nyolc assziszttal segítette csapatát. Ez a párharc tehát teljesen nyitott – folytatás Nyugat-Magyarországon.

A másik 5. helyért vívott párharcban szintén a hazai csapat egyenlítését hozta a második mérkőzés, hiszen a Kecskemét a Szolnokon elszenvedett nyolcpontos vereség után hazai parketten 92:87-tel vágott vissza a negyeddöntő elbukását követően edzőt váltó Olajnak, így ez a párharc is 1:1-re áll.

A kiemelt kép forrása: Európai Kézilabda Szövetség

Leave a Reply