A NOB-nak nem tetszik az ukrán sportolókat érő politikai nyomásgyakorlás

Továbbra is sok a bizonytalanság az ukrán sportolók szereplése körül. Mint arról néhány hete beszámolt a Sportudvar, az ukrán kormány olyan rendeletet alkotott, amely szankciókat helyez kilátásba mindazon nemzeti sportági szakszövetségekkel szemben, melyeknek versenyzői kiállnak oroszok és fehéroroszok ellen nemzetközi versenyeken. A rendelkezés nem aratott osztatlan sikert Ukrajnában és nemzetközi szinten sem. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik vezető tisztségviselője szerint a kijevi rezsim túlságosan messzire megy azzal, hogy korlátozni kívánja az ukrán sportolók versenyzési lehetőségeit. Sokat elárul az új rendelet fogadtatásáról, hogy még olyan ukrán sportolók is ellenzik, akik egyébként az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedésével sem értenek egyet.

Komoly hullámokat kavart az ukrán kormánynak az a március végén elfogadott rendelete, amely értelmében azokat a nemzeti szakszövetségeket, melyeknek sportolói kiállnak orosz és fehérorosz riválisokkal szemben bármilyen versenyen, megfosztják országos státuszuktól, ami azt jelenti, hogy nem lesznek jogosultak állami támogatásra, márpedig ez a legtöbb sportág számára kulcsfontosságú ahhoz, hogy finanszírozni tudja mindennapi működését és a sportolók versenyeztetését.

Az új szabályozás természetesen nem nyerte el mindenkinek a tetszését. James MacLeod, a NOB olimpiai szolidaritásért és a nemzeti olimpiai bizottságokkal való kapcsolattartásért felelős igazgatója Brisbane-ben, az Óceániai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének közgyűlésén kritizálta a kijevi vezetés döntését, melyre közvetlenül azután került sor, hogy a NOB az egyéni sportágakban ajánlotta az orosz és fehérorosz sportolók visszaengedését a nemzetközi versenyekre semleges státuszban.

Az így történő versenyzésnek ugyanakkor szigorú feltételei vannak, hiszen csak azok a sportolók indulhatnak ismét, akik nem tagjai katonai szervezetnek és nem támogatják a Kelet-Ukrajnában zajló hadműveleteket.

Az ukrán kormány egyből a NOB-ajánlás bejelentése után a jövő nyári olimpia bojkottjával fenyegetőzött. A sportminisztérium ennek keretében alkotta meg a szóban forgó rendeletet az oroszok és fehéroroszok ellen kiálló sportolók szövetségeinek megbüntetéséről, melyet a minisztertanács, az ország legfőbb végrehajtó hatalma is jóváhagyott.

MacLeod szerint a NOB ellenzi az ukrán kormány döntését. Megismételte a szervezet korábbi közlését, miszerint ez a rendelet kizárólag az ukrán sportolók közösségét fogja sújtani.

“Az ukrán kormány több igen erős kijelentést is tett a NOB végrehajtó bizottságának döntésével kapcsolatban, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül” – mondta a NOB tisztségviselője.

Ezzel a rendelettel az ukrán kormány nyilvánvalóan túl messzire megy, mert a sportolóknak kell a középpontjában állniuk minden, őket érintő döntéshozatalnak, egyeztetésnek. Nem hisszük, hogy az egyes kormányok – legyen az az ukrán, az orosz vagy bármely más kormány – döntései befolyásolhatják a sportolók nemzetközi versenyeken való indulásra vagy pénzügyi támogatására való jogosultságát, tehát ez egy szerencsétlen helyzet, amiről kétségtelen, hogy a NOB végrehajtó bizottságának tárgyalnia kell” – tette hozzá James MacLeod.

A NOB támogatást ígér a bojkott által sújtott ukrán sportolóknak

A NOB korábbi közleményében azt is jelezte, hogy a sportszövetségek szankcionálását lehetővé tévő rendelet megkérdőjelezi az ukrán sport autonómiáját. Bár arról nem szól a kommüniké, hogy az ötkarikás szervezet ezt a lépést az Ukrán Olimpiai Bizottság ügyeibe való kormányzati beavatkozásnak tekinti-e vagy sem, de az már önmagában kérdéseket vet fel, hogy Vadim Gutcájt, a bizottság elnöke egyben Ukrajna sportminisztere is. Bár Gutcájt 1992-ben a FÁK kardvívó-csapatával olimpiai bajnok lett, tehát komoly sportolói múlttal rendelkezik, azonban mégis csak tagja egy politikai vezetésnek, miközben sportszakmai vezető tisztséget is betölt. Ez szerintem már önmagában problémás, mivel a sport autonómiája csak úgy valósítható meg, ha semmilyen összefonódás sincs sportszakmai és politikai vezető tisztségek között.

Jól példázza a rendelettel kapcsolatos érzelmeket az is, hogy Vladiszlav Heraskevics ukrán szkeleton-versenyző, aki a tavalyi pekingi téli olimpián “Nem a háborúra!” feliratú transzparenst emelt a magasba és rendszeresen kritizálja a NOB-ot az orosz és fehérorosz sportolók versenyzésének engedélyezése miatt, most bírálta a kormánydöntést, ugyanis szerinte az ukrán sportolók nemzetközi versenyeken való indulásának blokkolása lehetőséget adna az orosz képviselőknek narratívájuk és propagandájuk népszerűsítésére és a bojkott fehér zászló lenne az ukrán sport részéről.

Az Ukrán Tenisz Szövetség is jelezte, hogy nem támogatja a legújabb kormányzati intézkedéseket, mivel az ukrán játékosok távolmaradása a nemzetközi tornáktól csak károkat okozna, lényegében tönkretenné az ukrán teniszt. Teljesen érthető ez az álláspont, hiszen főleg a nőknél több ukrán is tagja a világ száz legjobbjának, mint ahogy orosz és fehérorosz is, márpedig az ukrán játékosok is szeretnének minél jobb eredményeket elérni, már csak azért is, mert ha nem játszanak, akkor pénzt sem keresnek eredményeikkel. Érdekesség, hogy a szövetség kezdetben még kiállt a szabályozás mellett és be is jelentette az ukrán teniszezők távolmaradását az olyan versenyektől, melyeken az orosz és fehérorosz játékosok is elindulhatnak, ám most visszakozott, nyilván, miután jobban átgondolta a valós helyzetet.

A NOB pár héttel ezelőtt kiadott közleményében az ukrán kormányrendeletre reagálva azt is bejelentette, hogy az Olimpiai Szolidaritási Alapból támogatást fog biztosítani mindazon ukrán sportolók számára, akik azért nem tudnak indulni egy nemzetközi versenyen (pl. egy olimpiai kvalifikációs eseményen), mert szövetségük a politikai vezetés fenyegetésének hatására a visszalépés mellett dönt. A NOB azt is közölte, hogy az elmúlt egy évben több mint háromezer ukrán sportolónak és edzőnek nyújtott támogatást szolidaritási programján keresztül – ezt az állítást Vadim Gutcájt sportminiszter kétségbe vonta.

A NOB közlése szerint eddig 2.6 milliárd forintot fordított az ukrán sport támogatására, amely lehetővé tette, hogy az ország sportolói megfelelő körülmények között készülhessenek fel versenyeikre és azokon jó eredményeket érhessenek el. Gutcájt ezt az állítást is támadta, mondván, hogy csupán alig több mint félmilliárd forintot kaptak meg az ukrán szövetségek és sportolók ebből a pénzből.

Thomas Bach, a NOB elnöke egy nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot az ukrán politikai vezetés lépései és a bizottságot támadó kijelentései miatt.

Az elmúlt hetek fejleményei alapján sajnos több sportágban is kérdéses a helyzet, hiszen a NOB-ajánlás megfogalmazása után több sportág nemzetközi szövetsége is úgy döntött, hogy a szigorú feltételeknek megfelelően ismét engedélyezi az orosz és fehérorosz versenyzők indulását. Így tett többek között az öttusa, az íjászat, a triatlon és a tékvandó irányító szervezete is, ugyanakkor a szörfben és a tollaslabdában továbbra is fönntartják a két ország sportolóinak kizárását, míg az evezésben és az asztaliteniszben munkacsoportot állítottak föl, mely ebben a kérdésben dönteni fog. Sok más sportág nemzetközi szövetsége egyelőre kivár vagy későbbi időpontra tette a döntést az oroszok és a fehéroroszok sorsával kapcsolatban – előbbiek közé tartozik az úszás és a műúszás, utóbbiak közé a fallabda, a korcsolya és a vitorlázás.

Biztosan sok minden fog még történni ebben az ügyben, úgyhogy a közeljövőben be fogok számolni a fejleményekről.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply