Úszás, birkózás, labdajátékok – Hétvégi Összefoglaló

Ismét van miről beszámolni a magyar sport háza tájáról a hétvége kapcsán. Kaposváron az úszók számára országos bajnokságot rendeztek, birkózóink a zágrábi Európa-bajnokságon szerepeltek, a női kézilabda Magyar Kupában pedig fény derült az idei győztes kilétére. Ezen kívül szó esik még a kosárlabdában és a röplabdában történt eseményekről és lesz egy kis tenisz is. Tartsatok velünk!

Úszás: Többen is megúszták az olimpiai A-szintet az ob-n

Szombaton került sor a több napon át zajló 125. úszó országos bajnokság utolsó döntőire Kaposváron. Már a korábbi napok során is többen megúszták az olimpiai kvótaszerzéshez elengedhetetlen A-szintet, de a zárónapra is maradtak ilyen eredmények.

Rögvest három olimpiai A-szinttel indult a szombat: 200 háton Kovács Benedek, Telegdy Ádám és Szabó-Feltóthy Eszter egyaránt megúszta a(z egyelőre) ötkarikás kvótát érő időt.

Kovács Benedek ugyan tavaly, a római Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett kettőszáz háton, ám két hete Kós Hubert olimpiai A-szintet úszott ezen a távon (1:55.95), és ezzel kicsit veszélybe sodorta Kovácsot, no meg az olimpiai ötödik Telegdy Ádámot – a világbajnoki indulást illetően mindenképpen, így a kaposvári ob utolsó napja volt hivatott arról dönteni, vajon kik indulhatnak a júliusi fukuokai vb-n ebben a számban.

A nap első döntőjében Kovács Benedek győzött, ráadásul 1:56.11-es ideje belül van az olimpiai A-szintként megjelölt időn is (vagyis Kovács a száz után kétszáz háton is párizsi induló jelenleg) – Telegdy Ádám szombaton csak az ob-ezüstéremnek örülhetett, még ha ő is teljesítette az olimpiai A-szintet.

Szabó-Feltóthy Eszter mindent egy lapra tett fel: korábban többször lemaradt a világversenyekről, rendre a harmadik legjobb magyar volt 200 háton, ezek után szombaton nagyon nekiment ennek a távnak – a célban pedig alig akarta elhinni, hogy nemcsak a világbajnoki szintet teljesítette a 2:09-en belüli idővel (az egyéni rekordjával), és ugrott a magyar ranglista élére, hanem az olimpiai A-szintet is.

A három olimpiai A-szint mellé nem sokkal később jött a negyedik is, mégpedig Betlehem Dávid jóvoltából 800 gyorson – Betlehem Dávid négyszázon harmadik, ezerötszázon második lett Kaposváron, a közbülső számban azonban nem akarta odaadni senki másnak az aranyérmet.

A nap ötödik olimpiai A-szintjét férfi száz pillangón jegyezhettük fel, Milák Kristóf a 200 pillangó után ezen a távon is biztosította a helyét az olimpiai csapatban.

A korábbi napok során olimpiai szintidőt úszott 1500 méteren Rasovszky Kristóf, 200 pillangón Márton Richárd, 100 háton Kovács Benedek, 400 gyorson Késely Ajna.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy hiába ússza meg valaki az A-szintet, még lehet, hogy ez sem lesz elég az olimpiai kvótához, hiszen előfordulhat, hogy annyit javulnak az idők globális szinten, hogy a most Kaposváron elért idők nem fognak beleférni az A-szintbe. Ettől függetlenül igen jó esély van arra, hogy a most A-szintet úszottakat az olimpián is láthatjuk majd jövő nyáron.

Birkózás: Hat éremmel zárták a magyarok az Eb-t

Tegnap fejeződött be az idei birkózó Európa-bajnokság Zágrábban. Az eseményen természetesen számos magyar sportoló is elindult és szerencsére az érmek nem maradtak el.

Egy aranyérmet szerzett a magyar küldöttség, melyet szombaton a férfiak 87 kg-os kötöttfogású súlycsoportjában Takács István könyvelhetett el.

Utánpótlásban mindent megnyert Takács István, aki a 87 kilogrammosok döntőjében a világbajnoki bronzérmes török Ali Cengizzel nézett farkasszemet. Egy nullás előnynél a BHSE sportolója lentről próbálkozhatott, elsőre úgy tűnt, a török szabálytalanul, gánccsal akasztotta meg a magyar emelését, amelyből Takács István a hátára esett. Ezért intés, két pont (3:0) járt. Challenge-et kért a rivális stáb, visszanézték az esetet, a látottak alapján nem állapítottak meg aktív lábhasználatot, így két pont járt a töröknek, 1:2-re módosult az eredmény. A második menetben gyönyörű levitellel fordított a magyar, ráadásul mezhúzásért megintették a törököt, ez újabb két pontot jelentett (5:2). Takács István kézben tartotta az eseményeket, szépen, aktívan védekezett, s ennek az lett az eredménye, hogy Európa-bajnoki címet ünnepelt a Zagreb Arenában!

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) pénteken 9:0-val vágott vissza az azeri Sanan Suleymanovnak a 2020-as római Eb-döntőben elszenvedett vereségért, majd az Eb-második grúz Juri Lomadzét is legyőzve elődöntőbe jutott, amelyben 1:1-gyel, később szerzett ponttal kapott ki 2017 világbajnokától, a szerb Nemes Viktortól, így szombaton a bronzéremért léphetett szőnyegre.

Ellenfele az U23-as Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes moldovai Alexandrin Gutu lett volna, ám a rivális sérülés miatt visszalépett a helyosztótól, így Lévai Zoltán Európa-bajnoki bronzérmet nyert.

Ligeti Dániel Karrierje ötödik Eb-érmét készült megszerezni a szabadfogásúak 125 kg-os kategóriájában. Kedden két győztes és egy vesztes mérkőzéssel kiharcolta, hogy szerda este a bronzcsatában szőnyegre léphessen a Zagreb Arenában. Az ellenfél a görög színekben versenyző, U23-as világbajnoki ezüstérmes Azamat Hoszonov volt.

Beigazolódott a papírforma, a nagyjából húsz fős magyar tábor megállás nélkül skandálta Dani nevét, és ez láthatóan nagy lelkierőt adott neki. Összeszedett, taktikus, magabiztos birkózással passzivitási ponttal, levitellel, pörgetéssel és kitolással 6:2-re diadalmaskodott, és 2011, 2012, 2014, majd 2022 után 2023-ban is Európa-bajnoki dobogóra állhatott fel.

A szabadfogásúak 97 kg-os súlycsoportjában Bajcajev Vlagyiszláv tudott bronzérmet szerezni, aki az olasz Ben Honist 10:6 arányban gyűrte le, ezzel tavalyi ezüstérme után ismét dobogóra állhatott.

Bognár Erika az 55 kg-os női kategóriában egészen a döntőig menetelt. A junior Európa-bajnoki ezüstérmes birkózó a címvédő román Andreea Anával nézett farkasszemet a fináléban, aki nem mellesleg U23-as világbajnoknak és Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Pirosban, eltökélt arccal érkezett Bognár Erika a szőnyegre. Az első percben felmérték egymást a felek, majd külső gánccsal Andreea Ana szerzett kétpontos vezetést, ráadásul az Erikával szemben ítélt, lejárt passzivitási időért is járt neki a pont (0:3). Bognár Erika a második menetben sem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez, aki a magyar csuklóját lefogva – szabálytalanul – blokkolt, figyelmeztetni is kellett érte. Néhány másodperccel később sikeres egy lábra támadásból kivezette a szőnyegről a BHSE versenyzőjét, ezzel 4:0-ra módosult az állás. A páros combra támadás és az úgynevezett „orsópörgetés” is bejött neki, 8:0-s győzelmével Andreea Ana megvédte Európa-bajnoki címét, míg Bognár Erikáé a nagyon szépen fénylő ezüstérem lett.

A hölgyeknél egy másik súlycsoportban, 53 kg-ban is volt magyar finalista Orsós Sztálvira személyében. A 30. életévét szombaton betöltött magyar a selejtezőben az U23-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második Anastasia Blayvasszal birkózott, remek levitelekkel, mögé kerüléssel 6:1-es győzelemmel nyitotta a viadalt.

A negyeddöntőben azzal a világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Eb-harmadik moldovai Iulia Leordával találkozott, akivel az idén már kétszer is meccselt, egyszer-egyszer győzött és veszített. Nagyon hasonlított Szél összecsapásához Orsósé, azzal a különbséggel, hogy magyar sikerrel végződött: Sztálvira 1:1-es állásnál, 20 másodperccel a vége előtt sikeres kétpontos dobást hajtott végre, ráadásul még egy mögé kerülés is belefért, ami 5:1-es Orsós-sikert eredményezett.

Az aranycsatáért a görög Maria Prevolaraki ellen küzdött, aki pályafutása során hatszor állt már dobogón Európa-bajnokságon, négy ezüstérem mellett két bronzérmet nyert, emellett három vb-harmadik hely is fűződik a nevéhez.

Orsós Sztálvira kezdte jobban az összecsapást, szép karelvezetéssel ment riválisa mögé (2:0), csakhogy ebből a helyzetből a görög is fölé kerekedett, ezzel szépített (2:1). A második menetben Prevolaraki volt az aktívabb, az elrendelt 30 másodperces támadóidőben Sztálvira nem tudott akciót végrehajtani, így 2:2-t mutatott az eredményjelző, ami nekünk kedvezett a nagyobb értékű fogás miatt. Orsós rendkívül taktikusan védekezett a hátralévő másfél percben, így 2:2-es sikerrel bejutott a péntek esti aranycsatába, amelyben a címvédő svéd Emma Malmgrennel nézett farkasszemet.

A bírók Malmgrennel szemben elrendelték a 30 másodperces aktivitási időt, egyből be is ugrott páros lábra, Sztálvira jól védekezett. Az idő lejárt, 1:0 ide. Orsóst is figyelmeztetik, hogy aktívabban birkózzon, ám az első menet 1:0-s magyar vezetéssel ért véget.

Malmgren ismét támadott, ezúttal sikeresen, kétpontos levitellel fordított, ráadásul az „orsófogást” is megragadta, háromszor fordította át Orsós Sztálvirát, ezzel 8:1-es előnyre szert téve. Sztálvira tushelyzetbe csavarta Malmgrent, de kifordult belőle a svéd (8:3), ráadásul a magyar mögé került (9:3). Állásból folytatódott a küzdelem, 45 másodperc maradt hátra. Egyre hangosabban szólt a skandináv tábor, úgy tűnt, joggal, Sztálvira nem tudott akciót végrehajtani, 9:3-as vereséget szenvedett, ezzel Európa-bajnoki ezüstérmet nyert.

A magyar küldöttség 6 éremmel: 1 arannyal, 2 ezüsttel és 3 bronzzal zárta zágrábi szereplését, ezzel az éremtáblázat 8. helyén végzett. Mindent egybevetve jól teljesítettek birkózóink a kontinensbajnokságon, amiért jár a gratuláció nekik!

Női kézilabda: Megvédte MK-címét az FTC

A várt nagy küzdelemben a mérkőzés nagy részében ugyan a Győri Audi ETO KC vezetett, de az FTC-Rail Cargo Hungaria Janurik Kinga védéseire alapozva jól hajrázva fordított és 28:27-re győzött, megvédve címét a Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa tatabányai négyes döntőjében. Jól mutatja az összecsapás végig kiélezett mivoltát, hogy egyszer sem volt három gólnál nagyobb a különbség a csapatok között és a Ferencváros egyszer sem vezetett kettőnél több találattal. A félidőben még a győriek mentek 14:13-mal, de a fordulás után a már említett Janurik kapus nagyszerű védéseinek és gyors és sikeresen befejezett támadásainak köszönhetően a Ferencváros lett az MK-győztes, egyben megvédte tavaly megszerzett címét. Nagy eredmény ez a fővárosiak számára, akik a bajnokságban már aligha előzhetik meg a Győrt.

A bronzmérkőzésen a DVSC az MTK-val csapott össze. A szombaton a Győri ETO ellen kiélezett, egygólos csatában vereséget szenvedő Loki és a címvédő Ferencváros ellen nagy pofonba szaladó MTK egyaránt győzelemmel szeretett volna javítani az első nap okozta csalódáson, s már csak az elődöntőkben megsérült játékosaikért is megszerezni a bronzérmet – a DVSC játékosai a hiányzó Mariana Costa mezét például gesztus gyanánt kihelyezték a kispad egyik székére. Mint az ismert, a debreceniek brazil válogatott jobbszélsőjét, a többszörös arccsonttörést, állkapocscsont-törést és agyrázkódást szenvedő Mariana Costát brutális sérülése után kórházba szállították, majd mentővel vitték tovább a budapesti Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikájára, ahol még az éjszaka folyamán megoperálták. A másik oldalon az eleve kisebb sérüléssel bajlódó Román Dorinát kellett nélkülöznie Vágó Attilának, akinek a combja húzódott meg, míg a talpsérülést szenvedő Mészáros-Mihálffy Adriennt az idény hátralévő részére elvesztette az MTK, amely így rendkívül szűkös kerettel, tíz mezőnyjátékossal tudott csak kiállni.

Ez végül meg is bosszulta önmagát, hiszen a félidőben már 13:8-as hátrányba került az MTK, így a fordulás után már csak kozmetikázni tudott az eredményen. 32:26-ra nyert a Loki, amely a két nap alapján teljesen megérdemelten állhatott föl a dobogóra.

Női kosárlabda: Bajnok a Sopron

És megjött a tizenhatodik vágányra a bajnokcsapat.

A soproni B-közép a bajnoki döntő harmadik meccse előtt – még jövő időben – ezt a szöveget mutatta fel drapérián a mérkőzésre készülő hazai játékosoknak, akik nem is akarták, hogy akár egyetlen mérkőzést is késsen a szerelvény, és ahogy kell, behúzta a klub 16. bajnoki címét, amire természetesen a molinó is utalt. A jogelőd, a régi vasutascsapat, az SVSE pontosan 30 éve szerezte első bajnoki címét, azóta igazi sikertörténet a klub szereplése mind itthon, mind a nemzetközi mezőnyben, és a 2023-as esztendőben ismét két aranyérmet lehetett ünnepelni a Novomatic Arénában, hiszen a Sopron korábban a Magyar Kupát is megnyerte saját létesítményében.

Pedig a győri lányok a bemelegítés közben nem azért kiabáltak, esetenként sikítottak, mert látták jönni a robogó soproni gyorsot, egészen egyszerűen felszabadultan készülődtek, és kitörő örömmel fogadtak minden gyűrűbe behulló labdát.

De ezúttal nem volt fegyvere a győrieknek, senki nem rendelkezett azzal a machetével, amivel utat volna vágott volna magának és a többieknek a rengetegből. Mert ezt a rengeteget az első negyedben a soproni védekezés jelentette a Győr számára, amely alig tudott eredményes lenni a gyilkos szorításból. A címvédő rengeteg energiát pakolt saját térfelén a játékba, és ha néha mégis egy kicsit lemaradt a rivális valamelyik játékosáról, a vendégek akkor sem büntettek, mert nem volt jó a dobóteljesítményük. Ellenben a másik oldalon hatból három tripla is célba ért, így már az első tíz perc után kialakult a tízpontos hazai fór.

Amely esetenként tovább is nőtt a második negyedben, sokáig felhőtlenül szórakoztak a soproni drukkerek, és minden bizonnyal sokan már azon gondolkodtak, hány pohár kékfrankossal koccintanak a meccs után az újabb bajnoki címre. Aaryn Ellenberg viszont az első negyedes szundija után elkezdett ébredezni, és amint játékba lendült, a Győr visszanézett tíz pont alá, sőt, Dubei Debóra közeli tempójával hatra zárkózott fel. A hazaiak mestere, Gáspár Dávid ekkor kért időt, és felrajzolta a legbiztosabb figurát, amely a centergondokkal küzdő vendégek ellen lehet: a támadás végén a pályán lévőknél minimum fél fejjel magasabb Ezi Magbegor kapta meg a palánk alatt a labdát, és bepöttyintette a ziccert, amivel továbblendítette csapata szekerét, egyben megnyugtatta övéit a nagyszünet előtt.

Megnyugodott, de nem dőlt hátra a házigazda, sőt…

A fordulás utáni első hét percben mindössze hat pontot engedélyezett ellenfelének, míg a másik oldalon Magbegor továbbra is lubickolt szerepében, és amikor Turner Yvonne is bemutatott pár kunsztot a labdával, és fantasztikus kosarakat szerzett, akkor eldőlt a mérkőzés. Jellemző, hogy Gáspár Dávid csapata tizenhat pontos vezetésénél is olyan hevesen reklamálta a játékvezetőknél az elmaradt fújást, hogy két bírónak kellett odalépni hozzá a megnyugtatására.

Az utolsó negyedre úgy tűnt, fejben és talán fizikailag is elfáradt a Győr, amelynek az akaratát viszont egyetlen rossz szó sem érheti, minden adandó alkalmat igyekezett kihasználni, hogy közelebb zárkózzon. Magbegor viszont csillogott, a közönség ünnepelt, a hazaiak többnyire könnyed, látványos játékkal szórakoztatták a nagyérdemű jelentősebb, értük szorító hányadát. A Sopron – ahogy azt várni lehetett – végül ellentmondást nem tűrően érkezett meg a tizenhatodik vágányra, söpréssel nyerte meg a finálét megyei riválisa ellen 74:55-ös eredménnyel és 3:0-ás összesítéssel.

A hétvégén véget ért a bronzcsata is, melyben a Diósgyőr és a Szekszárd volt érdekelt.

A kisdöntő 3., mindent eldöntő miskolci mérkőzésén Arella Guirantes 21 ponttal segítette győzelemhez a diósgyőri alakulatot, de a mezőny legeredményesebbje a 22 pontig jutó Sydney Wallace volt a Szekszárdtól. 70:61 lett a vége, így 2:1-es összesítéssel lett bronzérmes a DVTK.

Ami az alsóbb régiókat illeti, a kiesés elkerüléséért vívott alsóházi rájátszás utolsó játéknapján a már kiesett PINKK 27 nyeretlenül megvívott mérkőzés után megszerezte első, egyben utolsó győzelmét, hiszen hosszabbítás után 79:77-re megverte a Ceglédet. A négy fős csoportból az utolsó esett ki az NB I/B-be.

Az 5-8. helyért vívott rájátszás végén a PVSK örülhetett, már ha lehet igazán örülni egy bajnoki 5. helynek, pláne azután, hogy nem sokkal maradt le a pécsi együttes a legjobb négybe kerüléstől. A PVSK a TFSE-MTK együttesét verte 2:0-ás összesítéssel. A 7. helyen a Vasas végzett, mely szintén 2:0-val múlta fölül a BEAC-ot.

Ezzel véget ért a női kosárlabda NB I 2022-23-as kiírása, mely nem hozott komoly meglepetést. Előzetesen talán nem sokan tippeltek volna a Győr ezüstérmére, de a Rába-partiak teljesen megérdemelten jutottak be a fináléba.

Férfi kosárlabda: Megvannak a bajnokság elődöntősei

A címvédő Falco könnyedén győzte le a férfi kosárlabda NB I negyeddöntőjének harmadik mérkőzésén a DEAC-ot, így a párharcot 3:0-ra nyerve jutott elődöntőbe, de ott lesz a négy között a Kecskemétet harmadszor is felülmúló Alba Fehérvár, a Sopront a 4. mérkőzésen harmadjára legyőző Zalaegerszeg és a mindent eldöntő 5. összecsapást behúzó Körmend is.

A címvédő Falco esélyeshez méltóan kezdte a DEAC elleni harmadik mérkőzést Szombathelyen és már a második negyed derekán húsz ponttal (42:22) vezetett, köszönhetően a remeklő Keller Ákosnak, aki már a harmadik negyed derekán 22 pontnál járt. A mérkőzés képe az utolsó 15 percben sem változott, a Falco magabiztos előnyét megtartva győzött 90:70-re és a negyeddöntős párharcot 3:0-ra nyerve jutott be az elődöntőbe.

A legszorosabb meccset a Kecskemét vívta Székesfehérváron, ugyanis a 23:21-es nyitó negyed után a második felvonást nyolc ponttal a Bács-Kiskun megyeiek nyerték, a harmadikban viszont a vendéglátó nemcsak fordított, hanem egyre tetemesebb előnyt alakított ki, végül kiváló hajrájának köszönhetően az Alba 88:79-re győzve jutott be a legjobb négy közé.

A ZTE 84:79-re győzött a Sopron vendégeként, ezzel 3:1-es összesítéssel ugyancsak ott van az elődöntőben, ahol a Falco lesz az ellenfele.

A negyeddöntők közül egyedül a Szolnok és a Körmend párharca igényelt utolsó, ötödik felvonást. A Tiszaligetben lejátszott mérkőzésnek aligha lehetett volna jobban megágyazni, mint ahogyan a pénteki, 68:64-es hazai győzelemmel véget ért, meglehetősen alacsony színvonalú negyedik felvonás zárult: a lefújást követő másodpercben a hazaiak kanadai légiósa, Justin Edwards nem túl erősen, de hozzádobta a labdát Jabril Durhamhez, s a szolnokiak amerikai irányítója erre nekitámadt, majd ebből óriási dulakodás alakult ki a pályán, percekig mindenki lökdösődött, még az edzők is bent voltak a parketten. Ráadásul Durhamnek egy korábbi esetnél csúnyán beverték az orrát (másnap röntgenezni kellett) és orrvédő maszkban kezdte a játékot, így aztán nem is csoda, hogy a Tiszaligeti Sportcsarnokban a szokásosnál is nagyobb érdeklődés kísérte a mérkőzést.

Az utolsó felvonásoknak speciális lélektana van, hiszen mindkét fél tisztában van azzal, hogy nincs további javításai lehetőség, így az egyik kulcsfontosságú tényezőnek rendre a játékosok idegállapota bizonyul, vagyis ki tudja jobban kezelni a nyomást – éppen ezért dőreség lett volna az előző két szolnoki, fölényes hazai sikerrel (13 és 24 pont) záródó mérkőzést alapul venni. Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Olaj második helyen érkezett meg a rájátszásba, míg a Körmend csak az utolsó fordulóban biztosította a helyét a felsőházban, azaz a tavaly éppen a negyeddöntőben elbukó jászságiaknak egyértelműen több volt a veszítenivalója, ami nyilván a vendégek malmára hajtotta a vizet. Idegesek voltak az elején a csapatok, Jimmy Gavin, aki pénteken Körmenden combsérülés miatt nem játszhatott, most Durhamhez és a szintén kisebb sérüléssel bajlódó Lukács Norberttel együtt vállalta a játékot, triplájával fordított a házigazda a 6. percben, de Ferencz Csaba második jó hárompontosa ismét vendégelőnyt jelentett. Fordulatos, pörgős volt a csata, de picivel a vendégek tűntek nyugodtabbnak, előnnyel is zárták az első negyedet. Az ex-szolnoki horvát Marjan Cakarun ellen ítéltek sportszerűtlen hibát, mert csúnyán megtámasztotta az amerikai Andre Williamsont dobás közben, az Olaj a ritmust fogó amerikai Jimmy Gavin tripláival tíz ponttal (45:35) meglépett a 18. percben.

Jobban kezdték a harmadik negyedet a vasiak, s jelezték, eszük ágában sincs megadni magukat, s Wendell Mitchell hárompontosával kiegyenlítettek a 26. percben, majd Chambers is betalált, így újból a piros mezesek álltak jobban. Durázi Krisztofer tripláival tíz ponttal húztak el a játékrészt 19 ponttal megnyerő vendégek, gödörbe került a Szolnok, amelyet ezúttal tényleg megcsapott a kiesés szele. Extázisba kerültek a vendégek, de közben elfelejtették a „magyar szabályt”, az utolsó negyed elején öt légióst küldtek a parkettre, jöhetett egy hazai büntető. A montenegrói Bojan Szubotics hergelte a szolnoki publikumot egy jó dupla után, közben egyre csak nőtt a feszültség, de a Körmend tartotta 5-7 pontos előnyét még a 35. percben is. Majd jött Gavin két hármasa és a 38. percben ismét egyenlő volt állás, közben már alig ült valaki a csarnokban, senki nem bírta ülve nézni a történéseket. Aztán Siyani Chambers bedobta a győztes triplát a 40. perc közepén, amivel két ponttal nyertek a vendégek, akik az Alba Fehérvár ellen elődöntőzhetnek, mert a Szolnok ezután két próbálkozást is elrontott. (85:87)

Férfi röplabda: Sima kaposvári győzelem a döntő első mérkőzésén

A Kaposvár 3:0-ra nyert a MÁV Előre otthonában a férfi röplabda Extraliga döntőjének első, vasárnapi mérkőzésén.

A kezdésre gyakorlatilag teljesen megtelt a székesfehérvári VOK-csarnok, kis túlzással még a csilláron is „lógtak” az emberek, az idősebb nézőknek pedig a nyolcvanas-kilencvenes évek csepeli fináléi juthattak eszébe, amikor a szintén néhány száz fő befogadására alkalmas fővárosi sportcsarnokba is rendre ki lehetett tenni a megtelt táblát.

A mérkőzés előtt mindkét együttesnél hangsúlyozták: szoros párharcra, kiélezett mérkőzésekre számítanak. A két együttes meglehetősen rég, még tavaly októberben és novemberben az alapszakaszban találkozott egymással, azokat a találkozókat 3:2-re nyerte a Kaposvár, de azóta mindkét együttes játékoskerete jelentősen átalakult.

A vasárnapi mérkőzésen az abszolút élvonalbeli újoncként döntőbe jutott hazai csapat kezdte jobban, hat ponttal is vezetett, mert játékosai jól blokkoltak és nyitottak. Amikor a Fejér megyeiek elkezdtek hibázni, kiegyenlítetté vált a mérkőzés, a 18 bajnoki címmel rekorder vendégek pedig sorozatban szerzett négy ponttal fordítottak és megnyerték a nyitó felvonást.
   
A második szett elején is a házigazda irányított, a kaposváriak sokat rontottak, de a 12-5-ös hazai előny pillanatok alatt eltűnt, a Fino sorozatban nyolc pontot szerzett, kihasználva a székesfehérváriak támadásban elkövetett hibáit. A kaposváriaknál Baróti Árpád és a magyar válogatott Bögöly Gábor termelte a pontokat, 19-19-nél pedig a hazaiak egyik legjobbja, a válogatott Pesti Marcell egy blokk után rosszul ért talajt, aláfordult a bal bokája és nem tudta folytatni. A somogyiak kisvártatva megduplázták összetett előnyüket.
   
A harmadik felvonásban a feladó Szabó Vilmos szerepelt Pesti helyén feladóátlóként, de úgy tűnt, végleg elfogyott Dávid Zoltán együttesének lendülete. A Fino ezúttal a játszma elejétől irányított és kézben tartotta a találkozót, a hazaiak trénere egyre több cserejátékosát bevetette, de a változtatások nem módosítottak a mérkőzés alakulásán. A Kaposvár magabiztos teljesítményt nyújtott és lezárta a 94 perces összecsapást.
   
A mérkőzés legjobbjaként Bögöly 13 pontot szerzett.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc második összecsapását csütörtökön rendezik a somogyi megyeszékhelyen.

Tenisz: Babos Tímea és Piros Zsombor is tornát nyert

A férfi teniszezők világranglistáján karriercsúccsal 134. Piros Zsombor a 145 ezer euró összdíjazású salakpályás challenger-versenyen hetedik kiemeltként lépett pályára a portugáliai Oeirasban, ahol a fináléban 6:3, 6:4-re megverte az argentin Juan Manuel Cerúndolót (123.).

Piros Zsombor egyhuzamban a tizedik mérkőzésén hagyta el győztesen a pályát, ugyanis múlt héten Splitben is ő bizonyult a legjobbnak. A magyar Davis-kupa-válogatott játékos pályafutása negyedik challenger-trófeáját gyűjtötte be.

„Két tornagyőzelem egymás után, nem is tudom, mint mondjak – nyilatkozta a döntő után a 23 éves bajnok. – Ez az eddigi legnagyobb sikerem, szeretnék tovább fejlődni, és minél hamarabb bejutni a legjobb százba. Tudom, hogy korábban a nemrég még világelső Carlos Alcaraz is győzött itt, remélem, ez jó ómen nekem.”

Babos Tímea az egyiptomi 25 ezer dollár összdíjazású kemény pályás ITF-tornán diadalmaskodott. A WTA-rangsorban 283. magyar teniszező a vasárnapi döntőben 6:4, 6:1-re győzte le az orosz Marija Tyimofejevát (222.), és sorozatban tizedik meccsét nyerve idei második trófeáját gyűjtötte be. A párosban kétszeres WTA-világbajnok és négyszeres Grand Slam-tornagyőztes Babos Tímea két hete az Egyesült Államokbeli Jacksonban ünnepelhetett.

Mindkettejüknek gratulálunk!

A kiemelt kép forrása: eurosport.hu

Leave a Reply