Az öttusázók többsége aggódik a sportág olimpiai jövője miatt

Felmérés készült az utóbbi hetekben a világ öttusázóinak sorában, amelyben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogyan vélekednek a versenyzők a sportág helyzetéről és a nemzetközi szövetség (UIPM) jelenlegi vezetésének ténykedéséről. Az eredmények lesújtóak: az öttusázók többsége tart attól, hogy a sportág a jelentős változtatások ellenére sem lesz olimpiai versenyszám 2028-ban. Szintén a többség továbbra sincs jó véleménnyel a nemzetközi szövetség vezetéséről, melyet rengeteg kritika ért főleg a lovaglás akadályversenyre cserélése miatt.

A Pentathlon United névre keresztelt brit csoport, amely az öttusa érdekeiért kiálló sportolókat képviseli, online felmérést készített arról, hogy az öttusázók hogyan vélekednek bizonyos, a sportágat érintő kérdésekben. Az eredményekből kiderül, hogy az öttusázók nagy többsége bizonytalannak tartja a sportág olimpiai jövőjét.

Az öttusát Pierre de Coubertin báró, a modern olimpia atyja hívta életre és az 1912-es stockholmi játékok óta folyamatosan a műsor részét képezi. Bár arról már döntés született, hogy a lovaglás helyett az akadályverseny lesz a harmadik tusa, de a jövő évi olimpián még az eredeti versenyre kerül sor, azaz úszásra, vívásra, lovaglásra, valamint a futásból és lövészetből álló kombinált számra. A tervek szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpián már az akadályverseny szerepelne a lovaglás helyett, melyet a 2020-as tokiói játékokon történt események miatt kellett az UIPM-nek – jelentős NOB-nyomás alatt – sürgősen eltávolítania a programból, hiszen számos versenyző képtelen volt megbokrosodott lovával teljesíteni a pályát, ami jelentősen megváltoztatta a verseny alakulását. Bár tavaly már döntés született arról, hogy az akadályverseny érkezik, ám az öttusa ennek ellenére egyelőre nem szerepel az öt év múlva esedékes olimpia előzetes programtervében.

A felmérésben 18 ország 198 versenyzőjét, edzőjét, sportvezetőjét és egyéb hivatalos személyiségét kérdezték meg. A megkérdezettek 58 százaléka volt versenyző közöttük.

Az eredményekből kiderül, hogy a sportolók és az edzők 70.3%-a valószínűtlennek vagy nagyon valószínűtlennek tartja, hogy az öttusa bekerül a 2028-as olimpia programjába. A felmérés az UIPM jelenlegi vezetésével szembeni szkepticizmust is alátámasztja, hiszen a versenyzők és az edzők 87.4%-a nem bízik vagy nagyon nem bízik a német Klaus Schormann elnök által fémjelzett vezetésben, melyet rengeteg támadás ért az elmúlt években amiatt, hogy nem a sportág érdekeit képviseli, hanem pusztán saját anyagi jólétét akarja a jól fizető pozíciókkal biztosítani.

A brit Kate Allenby, a 2000-es sydney-i olimpia női versenyének bronzérmese, a Pentathlon United vezetője az insidethegames.biz olimpiai sportágakkal foglalkozó szakportálnak nyilatkozva kijelentette, igazán rossz azt látni, hogy a sportágon belül ennyire sok ember pesszimista az öttusa 2028-as olimpiai részvételével kapcsolatban.

“72 kvótánk van az olimpiára, tehát ehhez viszonyítva a 198 megkérdezett igen soknak számít, statisztikailag jelzésértékű mintáról van szó. Az öttusa-közösség ilyen nagy része nem gondolja, hogy a sportág ott lesz a 2028-as olimpián” – mondta.

Hozzátette, hogy bár Klaus Schormann, az UIPM elnöke a szövetség tavalyi kongresszusán megtartott bizalmi szavazást túlélte, azonban még mindig nagy az elégedetlenség a felszín alatt, különösen azzal szemben, amit a szövetség vezetése tesz.

“Olyan emberekre van szükségünk sportágunk élén, akiknek van hitelességük az öttusában és a NOB-nál is. A mostani vezetés nagyon sok olyan dolgot nem tesz meg, amit pedig kötelessége volna megtenni” – mondta Allenby.

Ez az első felmérés, amelyet a Pentathlon United tavaly július óta készített. Az akkori kutatás arra világított rá, hogy az öttusázók többsége megtartaná a lovaglást annak ellenére is, hogy a tokiói incidensek után a NOB sürgette a versenyszám lecserélését valami másra. Az UIPM novemberben tartott kongresszust, amelyen nem igazán vették figyelembe a versenyzők szavát, hiszen döntöttek arról, hogy a lovaglás helyét az akadályverseny veszi át a 2024-es olimpiát követően.

Klaus Schormann, az UIPM elnöke azt állítja, nagyobb a harmónia a sportolók és a szövetség között – Kate Allenby ezt tagadja (A kép forrása: UIPM)

Az insidethegames.biz megkereste a Nemzetközi Öttusa Szövetséget a mostani felméréssel kapcsolatban. A szervezet szóvivője erre közölte, hogy az UIPM 133 tagország 100 000 regisztrált öttusázójából áll, de ez a szám a szövetség szerint csak növekedni fog, amint átveszi a lovaglás helyét az akadályverseny. A szóvivő hozzátette, hogy a sportolóknak joguk van a véleménynyilvánításhoz az általuk választott versenyzői bizottságon vagy nemzeti szövetségükön keresztül.

“Az akadályversenynek az öttusa programjába való felvételét a nemzeti szövetségek 83 százaléka támogatta mindössze öt hónappal ezelőtt, az UIPM kongresszusán. Az UIPM továbbra is könyörtelenül dolgozik a sportág érdekében, hogy az öttusa a jövőben is olimpiai sportág maradhasson” – hangoztatta a szóvivő.

A lovaglás akadályversennyel történő felcserélése annak idején sok öttusázóból haragot és aggodalmat váltott ki, mivel őket – állításuk szerint – nem vonták be a döntéshozatalba, senki sem volt kíváncsi véleményükre a nemzetközi szövetségen belül. Már akkor azon félelmüknek adtak hangot, hogy az öttusa nem fog megfelelni a NOB elvárásainak azzal, ha az akadályverseny kerül a lovaglás helyére, mert szerintük ettől nem lesz nagyobb közönsége a sportágnak, amely márpedig igenis meglehetősen közepes mutatókat produkált mostanában, ami az olimpiai és egyéb nemzetközi versenyek helyszíni és televíziós nézettségét illeti.

Schormann UIPM-elnök a hónap elején interjút adott a Reuters hírügynökségnek, amelyben azt állította, hogy kevesebb súrlódás van a sportágon belül.

“Nem tudom összefoglalni az összes sportoló véleményét, de határozottan úgy érzem, hogy nagyobb most a harmónia. Ez azért van, mert szövetségünk az elmúlt évben sokat tett azért, hogy megválaszolja mindazok kérdéseit, akiknek kétségeik voltak a követendő úttal kapcsolatban”.

Kate Allenby szerint Schormann imént idézett kijelentései szolgáltattak okot a Pentathlon United most publikált felmérésének elkészítéséhez, amely állítása szerint azt bizonyítja, hogy az elnök téved.

“Az UIPM tavaly készült saját felmérése szerint is a sportolók elsöprő többsége elutasította a lovaglás eltávolítására vonatkozó döntést. Azóta az UIPM minden propagandája ellenére a közhangulat nem változott, ami mostani felmérésünkből is világosan kiderül. A sportolók és edzők túlnyomó többsége nem bízik az UIPM stratégiájában. Klaus Schormann nagyon boldog, hogy szerinte szolidaritás és egység van, de a sportolók továbbra sem örülnek. A sportolókat egész egyszerűen nem tisztelik”.

A kiemelt kép forrása: insidethegames.biz / Getty Images

Leave a Reply