Vinícius megfojtotta a Chelsea alapból fulladozó védelmét – a Real Madrid-Chelsea mérkőzés legfőbb tanulságai

A Real Madrid 2:0-ra legyőzte a Chelsea-t a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének tegnap esti első mérkőzésén. Sima győzelmet aratott a címvédő, hiszen a gyenge angol csapat nem tudott méltó ellenfél lenni, így számára még hízelgő is, hogy csak kettő góllal kapott ki. A Sportudvar értékelése a mérkőzésről.

POZITÍVUMOK
Vinícius és Rodrygo brillírozott

Nehéz jelzőket találni Vinícius és Rodrygo tegnap esti játékára. A két brazil egyszerűen a legjobb teljesítményt nyújtotta a két szélen, hiszen majdhogynem hibátlanul játszottak. Vinícius mindkét gólban érintett volt: a 21. percben gólpasszt osztott ki Karim Benzemának, majd a második találat előtt Marcos Asensiót is tökéletesen szolgálta ki. Összesen 19 labdaérintése volt az ellenfél térfelén, ami csúcsnak számít az idei kiírásban. A Chelsea-nek összesen nem volt ennyi labdaérintése a madridi 16-os környékén. Ami Rodrygót illeti, nála azt lehet kiemelni amellett, hogy nagyon agilisen focizott, hogy róla állították ki Ben Chilwellt az 59. percben.

Karim Benzema ismét gólt lőtt

90 gól. Ennyi találatnál tart Karim Benzema a Bajnokok Ligájában. A francia tegnap este is hatékony volt, hiszen gólt szerzett és végig nagyon reálisan mérte föl az adott szituációt és annak megfelelően cselekedett. Legutóbbi kilenc egyeneses kieséses mérkőzéséből nyolc alkalommal szerzett gólt, ami szintén nem akármilyen teljesítmény. A francia ezúttal is vezére volt csapata támadó szekciójának, amire csak rátett egy lapáttal a 21. percben szerzett gólja, amiben persze Viníciusnak is komoly érdemei voltak remek gólpasszával. Benzema ugyanakkor a Real Madrid egész játékrendszerében fontos szerepet játszott, hiszen nem egyszer lépett vissza a középpályára, hogy védőket vonzzon maga köré, ezáltal nagyobb területeket biztosítva Viníciusnak és Rodrygónak. Ellene ezúttal sem volt ellenszer.

NEGATÍVUMOK
A Chelsea védelme megfulladt

Miért állíttatta ki magát Ben Chilwell? Sokan ezt a kérdést teszik fel a mérkőzés után, hiszen a Chelsea angol védőjének Rodrygóval szembeni, gólhelyzetben történt durva szabálytalansága teljesen fölösleges volt, amiért joggal járt a piros lap. Az igaz, hogy a brazil gólhelyzetbe került, de Kepa kapus nem volt kilátástalan helyzetben, emiatt érthetetlen, miért kellett buktatni őt. Különösen fölfoghatatlan, hogy erre fél órával a lefújás előtt került sor, hiszen ha még gólt is kapott volna ebből a támadásból a Chelsea, még akkor is bőven lett volna ideje legalább szépíteni. Ez a kiállítás fordulópontot jelentett a mérkőzésben, hiszen Chilwell akkor mehetett le zuhanyozni, amikor csapata már egyre nagyobb nehézségekkel nézett szembe azután, hogy kezdetben még egész jól menedzselte a mérkőzést. A Chelsea többi védőjét sem lehet dícsérni, hiszen Wesley Fofana is begyűjtött egy elkerülhető sárga lapot, Reece James pedig nem tudott mit kezdeni Viníciusszal. Kalidou Koulibaly sérülten volt kénytelen leballagni a pályáról. Egyedül Thiago Silva volt az, akit nem érhet súlyos kritika. Ettől függetlenül a Real Madrid második, a 74. percben szerzett gólja megmutatta a Kékek védelmének kollektív passzivitását, s ez jó eséllyel az egész párharc sorsát eldöntötte, még úgy is, hogy az angol bajnokságban csupán a 11. helyen álló együttesnek eleve nem sok esélye volt a Real Madriddal szemben. Tegnap ez a kis esély is minden bizonnyal tova szállt.

João Félix nem mérte föl reálisan helyzetét

Miközben a védelem nagyon gyatrán teljesített (különösen a második félidőben), addig a Chelsea támadói sem remekeltek, s különösen áll ez João Félixre. Az első félidőben még voltak egészen ígéretes lehetőségei a londoni csapatnak, azonban a fordulás után már gyakorlatilag semmit sem produkált támadásban, ami a Real Madrid ellen a Bernabeuban elég rossz ómen. Joao Félix azért lógott ki különösen a Chelsea támadói közül, mert több lehetősége is adódott, ám rendre túl sokat hezitált, hogy mit is tegyen a labdával, s ez az akciók elhalásához vezetett. Az 1. percben rögtön gólt szerezhetett volna a portugál, mivel egy labdavesztés után egy az egyben törhetett kapura, ám akkor is túl sokat várt a lövéssel, így Thibault Courtois-nak, a volt Chelsea-kapusnak bár bravúrt kellett bemutatnia, de sokkal könnyebb dolga volt, mintha Félix időben elereszti lövését. Nem lennék meglepve, ha ezek után nem kerülne a kezdőbe a jövő héten, bár a Chelsea-nek igazából tök mindegy…

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply