Kiharcolta a vb-részvételt egy leukémiából gyógyult japán úszó

Kiharcolta a nyári világbajnokságon való indulás jogát Ikee Rikako japán úszó – ez a hír önmagában minden bizonnyal nem lelne túl nagy értékre Magyarországon, azonban ha hozzátesszük, hogy a fiatal hölgyet pár éve még leukémiával kezelték, akkor igenis érdemes fölfigyelnünk erre a hírre. Ikee már pályafutása elején rengeteg sikert ért el, s úgy tűnik, a leukémia sem tudta megtörni lendületét, hiszen gyógyulását követően ismét meghatározó úszóvá vált Japánban, aki ráadásul hazai közönség előtt bizonyíthat a világbajnokságon. A Sportudvar húsvéti cikkében összefoglalja Ikee Rikako elmúlt pár, nem túl könnyű évét.

Egyéni számban vívta ki az indulás jogát a nyári világbajnokságra Ikee Rikako japán úszó, akit korábban leukémiával kezeltek – közölte kedden a Nemzeti Sport Online.

A swimswam szakportál beszámolója szerint a 22 éves versenyző hazája országos bajnokságán – amely egyben válogató a hazai rendezésű, fukuokai vb-re, valamint az Ázsia Játékokra is – 100 méter pillangón 57.68 másodperces idővel győzött, amivel teljesítette a japán szövetség által meghatározott, egyéni induláshoz szükséges 57.92 másodperces szintet. Ez egyébként a világ idei hatodik legjobb ideje.

Ikee Rikako nem először került be a nemzetközi sportsajtóba teljesítményével, hiszen a 2018-as Ázsia Játékokon nem kevesebb mint hat aranyérmet nyert, amellyel rekordot állított föl az esemény történetében.

A távol-keleti ország csillaga utolsóként a női 50 méteres gyorsúszásban diadalmaskodott, ezzel állított fel új csúcsot.

Ikee ezt megelőzően 50 méter pillangón, 100 méteres gyors- és pillangóúszásban, valamint a 4×100-as gyors- és vegyes váltó tagjaként állhatott fel a dobogó felső fokára. Aranyérmei mellett kétszer ezüstöt is gyűjtött a 4×200-as gyorsváltó és a 4×100-as vegyes váltó tagjaként.

„Ez előtt a versenyszám előtt voltam a legidegesebb. Nem gondoltam, hogy meg fogom tudni nyerni, de nem akartam veszíteni” – mondta az 50 gyors döntője után Ikee, akinek a nyolc érme ugyancsak új Ázsia Játékok-rekord.

A japán úszó ezt megelőzően ötször nyert junior-világbajnoki címet. A felnőttek között három rövid pályás vb-bronzérmet gyűjtött a 2018-as Ázsia Játékokat megelőzően.

Ennek függvényében volt különösen megdöbbentő az a hír, amely fél évvel a nagy menetelés után, 2019 februárjában érkezett, miszerint Ikee Rikakánal leukémiát diagnosztizáltak. Az akkor még csak 18 éves sportoló 2019 elején, egy háromhetes ausztráliai edzőtáborozás során rosszul érezte magát, ezért korábban hazautazott, hogy kivizsgálják, majd a Twitteren jelentette be betegségét.

Ikee számára minden szempontból komoly csapás volt a leukémia, hiszen amellett, hogy ebből a súlyos betegségből sokan nem tudnak meggyógyulni és nem élik túl (sajnos több igen fiatal sportoló is fehérvérűségben halt meg), az ő esetében a sportpályafutás folytatása is veszélybe került, a 2020-as tokiói olimpián való indulás pedig lényegében megpecsételődött. Történt ez annak ellenére, hogy Ikee Rikako 2019 decemberében a hosszas kezelések után elhagyhatta a kórházat.

„Végre kijöttem a kórházból. Kemény és hosszú napok voltak, de most visszatérhetek az életembe” – írta az akkor 19 éves japán úszó, aki leszögezte: legfőbb célja, hogy a 2024-es olimpián érmet nyerjen. Akkoriban még az orvosok engedélyére várt, hogy elkezdhessen vízben edzeni, de szárazföldi tréningeket már egy ideje végzett. Ikee számos nemzeti csúcsot tartott akkoriban, emiatt a japánok érmeket reméltek tőle a hazai rendezésű olimpián, de erre végül nem kerülhetett sor.

Ikee Rikakónak élete csatáját kellett megvívnia, de úgy néz ki, hogy ő győzött (Forrás: Getty Images / nemzetisport.hu)

Ikee Rikako 406 nappal utolsó úszása után, 2020. március 27-én ugorhatott ismét medencébe, mivel orvosai akkor ítélték meg annyira jónak az állapotát, hogy engedélyezték számára a vizes edzéseket. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a fiatal úszónak ki kell hagynia hazai olimpiáját, végül csodával határos módon sikerült kvótát szereznie, mivel az országos bajnokságon megnyerte a 100 méteres pillangóúszást és 57.77 másodperces idejével teljesítette a kvótaszerzéshez szükséges A-szintet. Ikee a 100 gyorsot is megnyerte, ám ott elért 53.98-as ideje nem volt elég a kvótához, mivel 53.31-et kellett volna ehhez elérnie, azonban ugyanennek a számnak a váltójába befért és a 4×100-as vegyesváltónak is tagja volt az olimpián.

Ikee, aki az 50 méteres gyors- és pillangóúszás junior-világrekordjának birtokosa, nem sokkal az olimpia előtt azt nyilatkozta, hogy neki már önmagában az olimpiai részvételi jog megszerzése is hatalmas győzelem.

„Nem számít, hogy nyerek-e érmet, az a fontos, hogy hazai környezetben versenyezhetek, miután túléltem a leukémiát” – nyilatkozta. „Sokszor napokig nem tudtam enni, de nem adtam fel. A gyógyuláshoz vezető út nehéz volt, kitartásom azonban megtérült” – mondta Ikee Rikako, aki 18 kilogrammot fogyott a kezelés során.

A fiatal úszónak egyébként ez már a második olimpiája volt, hiszen a 2016-os riói játékokon is indult, de ott érem nélkül maradt. Végül Tokióban sem sikerült a dobogóra állnia, de emiatt érthető módon nem volt nagyon szomorú, hiszen önmagában az, hogy kvótát szerzett, már hatalmas győzelem volt számára.

Ikee Rikakóról az elmúlt években kevesebbet lehetett olvasni, azonban a héten kiderült, hogy kvalifikálta magát a nyáron hazai pályán, Fukuokában rendezendő világbajnokságra, ahol 100 pillangón már biztosan szerepelhet.

Nagyon kemény időszakot kellett átélnie, de úgy néz ki, sikeresen leküzdötte a leukémiát, így lehet bízni abban, hogy a jövőben elsősorban sportsikerei miatt fogunk róla hallani, olvasni, akár már az idei világbajnokságon.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / nemzetisport.hu

Leave a Reply