Tovább húzódik Rafael Nadal visszatérése, ha lesz egyáltalán ilyen

Rossz hírt kaptak a teniszrajongók tegnap: Rafael Nadal kihagyja a jövő héten esedékes Monte-Carló-i salakpályás tornát, a salakszezon első nagy versenyét. A spanyol a januári Ausztrál Openen elszenvedett sérüléséből lábadozik még mindig, s az újabb visszalépéssel már a Roland Garros-indulásával és karrierjével kapcsolatban is kételyek merültek fel. Nem csak ő nincs 100%-os állapotban a spanyolok közül, hiszen Carlos Alcaraz is lemondta Monte-Carlót elővigyázatosságból.

“Még mindig nem állok készen arra, hogy a legmagasabb szinten versenyezzek” – írta Twitter-oldalán Rafael Nadal kedden. A 36 éves spanyol teniszező bejelentette, hogy a jövő héten rendezendő Monte-Carló-i ATP 1000-es versenyen, a salakszezon első nagy tornáján sem fog ütőt ragadni. Az egykori világelső, a ranglistán hosszú kihagyása miatt közel 18 év után néhány héttel ezelőtt az első tízből kicsúszó és jelenleg 14. helyen álló játékos pályafutása egyik legfontosabb versenyének nevezte a monacói tornát, melyet 11 alkalommal nyert meg.

Csakhogy az Ausztrál Openen január közepén, a Mackenzie McDonald elleni 2. fordulós mérkőzésen elszenvedett csípősérülése miatt a mallorcai azóta nem játszott mérkőzést. Annak idején gyógyulásának idejét 6-8 hétre jósolták, ám most már több mint 10 hét telt el a történtek óta, s Nadal továbbra sincs abban az állapotban, hogy visszatérjen. A spanyol tweetjében még azt is írja, hogy szeretne a lehető legjobb állapotban visszatérni és minél hamarabb. Azzal, hogy kihagyja Monte-Carlót is, egyből fölvetődik a kérdés, hogy ott tud-e lenni a Roland Garroson, melyre május 28. és június 11. között kerül sor. Monte-Carlo és Párizs között mindössze három versenyre kerül sor: április 17-23. között Barcelonában, április 26-május 7. között Madridban, május 10-21. között pedig Rómában fognak szerepelni a legjobb játékosok salakpályás tornán, melyek közül utóbbi kettő szintén 1000-es verseny lesz.

Nadal egymást követő második évben hagyja ki a Monte-Carló-i tornát, hiszen tavaly az Indian Wells-i döntőben, Taylor Fritz ellen elszenvedett sérülése miatt nem tudott elutazni a hercegségbe. Madridban vissza tudott térni, majd június elején megszerezte 14. Roland Garros-címét.

Rafael Nadal legújabb bejelentése kapcsán egyből fölvetődik a kérdés, hogy tud-e még valaha magas szinten játszani a spanyol salakkirály vagy sem. Mint említettem, már 36 éves, tehát egyre inkább nem lesz abban az életkorban, amikor a teste egy-egy nagyobb sérülésből gyorsan és ami ennél is fontosabb, 100%-os mértékben helyre tud jönni. A januári kidőlése utáni napokban írt cikkemben már megfogalmaztam azon félelmemet, hogy Roger Federer útjára léphet, azaz egy súlyos sérülésből hiába próbál minden erejével visszatérni, teste egyszerűen már nem lesz abban az állapotban, hogy ezt megtehesse. Bízom benne, hogy ez nem így lesz, de sajnos arra a forgatókönyvre is van esély, hogy Nadal már nem fog visszatérni.

Alcaraz is problémákkal küzd

Nem ez az egyetlen rossz hír, ami a spanyolokat érte tegnap, hiszen a világranglistán jelenleg 2. helyen álló, sokak által Rafael Nadal utódjának tartott Carlos Alcaraz is bejelentette, hogy kihagyni kénytelen a Monte-Carló-i tornát. A murciai Twitter-üzenetében azt írta, hogy a Jannik Sinner ellen elbukott miami elődöntőjét követően izomprobléma lépett föl nála és az orvosi vizsgálatok kiderítették, hogy ún. poszttraumás ízületi gyulladás alakult ki a bal kézfejében, a gerincében pedig izom-diszkomfort lépett fel. Alcaraz célja, hogy két hazai versenyén, a barcelonai és madridi salakpályás viadalokon már játszhasson, hiszen mindkét versenyen címvédőként szerepelhetne.

Alcaraz mostanában szintén többször bajlódott sérüléssel. Tavaly a hasfalában keletkezett izomszakadás miatt föladni kényszerült Holger Rune elleni mérkőzését a párizsi 1000-es tornán, majd a világbajnokságtól is visszalépett ugyane sérülés miatt. Úgy tervezte, hogy az idei Ausztrál Openen tér vissza, azonban nem sokkal a torna előtt egy edzésen izmosérülést szenvedett a jobb lábában, így Melbourne-ben sem szerepelt. Most pedig kéz- és gerincsérülés hátráltatja a még mindig csak 19 esztendős tehetséget, aki amellett, hogy a jövő nagy sztárja lehet, már napjainkban is a legjobbak közé tartozik.

Félix Auger-Aliassime sem fog játszani Monte-Carló-ban, mivel a kanadai játékos bal térdével vannak problémák, ezért – mint Instagram-bejegyzésében fogalmazott – az a legokosabb döntés, ha ad némi időt a térde gyógyulására, így legközelebb Madridban fog ütőt ragadni.

Máris komoly csillaghullás van tehát a salakszezon első nagy versenyén úgy, hogy még el sem kezdődött. A teniszben egyre több sérülés történik, mivel a legjobb játékosok nagyon sok tornán vesznek részt és akkor az elképesztő mennyiségű edzésről még nem is beszéltünk. Tartok tőle, hogy a jövőben csak sokasodni fognak a kis túlzással tömeges visszalépések a különböző versenyektől sérülések miatt, márpedig ez nagyon nem lenne jó irány, de amíg ennyire sok mérkőzést játszanak évente, addig nem lehet javulásra számítani és mint látjuk, életkortól független, hogy kit ér utol a baj, hiszen Auger-Aliassime is csupán 22 éves.

A kiemelt kép forrása: CARL RECINE / PANORAMIC

Leave a Reply