A NOB kitart az orosz és fehérorosz sportolók visszatérése mellett, de olimpiai indulásuk továbbra is függőben van

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága ma kezdte meg háromnapos lausanne-i tanácskozását, melynek legfontosabb napirendi pontja az orosz és fehérorosz versenyzőkkel szembeni bánásmód kérdése volt. A NOB-tagok végül úgy döntöttek, tartják magukat a testület azon korábbi állásfoglalásához, hogy a két ország sportolói számára lehetővé kell tenni a nemzetközi versenyekre való visszatérést. Most tisztázódtak ennek feltételei is, amelyek igen szigorúak: a két ország versenyzői csak semlegesként indulhatnak, s akikről bebizonyosodik, hogy kiállnak országuk fegyveres műveletei mellett, azokat ki kell zárni. Arról azonban továbbra sincs döntés, hogy ezek az új ajánlások mennyiben fognak vonatkozni a 2024-es olimpia kvótaszerző versenyeire.

A NOB végrehajtó bizottsága ma kezdte meg csütörtökig tartó ülését az ötkarikás szervezet lausanne-i székhelyén. A tanácskozásnak számos napirendi pontja van, de ezek közül természetesen a legnagyobb figyelem az orosz és fehérorosz sportolók státusával kapcsolatos döntésekre hárult.

Thomas Bach, a NOB elnöke ma délután sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy a végrehajtó bizottság tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy nem szabad egyetlen sportolót sem pusztán állampolgársága és útlevele miatt kitiltani a nemzetközi versenyekről. Ez azt jelenti, hogy az oroszok és a fehéroroszok visszatérhetnek a nemzetközi sporteseményekre, ám ennek szigorú feltételei lesznek. Eddig már nyílt titok volt, hogy a nemzeti szimbólumok (zászló, címer, himnusz) használatára továbbra sem lesz lehetősége a két országnak, azonban a most elfogadott ajánlás értelmében az is feltétele az ezekből az országokból érkező versenyzők indulásának, hogy nem tartozhatnak semmilyen katonai, félkatonai vagy titkosszolgálati szervezethez és semmilyen kapcsolatot sem ápolhatnak ezekkel az intézményekkel.

A NOB első embere azzal indokolta a döntést, hogy több sportágban is működik az orosz és fehérorosz versenyzők semleges státuszban történő szereplése, s ez nem okozott súlyos incidenst. Erre jó példa a tenisz, de kerékpárban is vannak semlegesként vagy más nemzetiséggel szereplő orosz versenyzők a szankciók bevezetése óta.

Bach hozzátette, hogy mindazon megnyilvánulások, amelyek a két ország sportolói, edzői és egyéb képviselői részéről a kelet-ukrajnai események melletti kiállást valósítják meg, szankcionálva lesznek akképpen, hogy az elkövetőket azonnali hatállyal ki kell zárni a nemzetközi versenyekről. Természetesen ez a tiltás azokra is vonatkozik, akik az elmúlt években kiálltak az orosz vezetés által fehérorosz közreműködéssel végrehajtott ukrajnai hadműveletek mellett.

Ezek a döntések nagyban visszavethetik a két ország, de főleg Oroszország éremesélyeit a 2024-es nyári olimpián, ugyanis a 2020-as tokiói játékokon érmet szerzett orosz sportolók közel fele katonai szolgálatot teljesít vagy teljesített az utóbbi hónapokban. Az insidethegames.biz beszámolója szerint többek között Szofija Velikaja, a legutóbbi olimpián csapatban arany-, egyéniben ezüstérmet szerzett kardvívónő az orosz fegyveres erők egyik kapitánya. Korábban kijelentette, hogy amennyiben nem az orosz zászló alatt versenyezhet és tiszteletére nem az orosz himnuszt fogják lejátszani az olimpián, akkor nem áll rajthoz.

A 26 éves Vitalina Bacsaraskina kétszeres olimpiai bajnok sportlövőnő és egy ezüstérme is van az ötkarikás játékokról. Mivel a Nemzeti Gárda hadnagya, ezért – amennyiben nem szerel le – ő sem indulhat nemzetközi versenyeken, így természetesen az olimpián sem a legújabb intézkedések értelmében.

Oroszország már az elmúlt három olimpián (2018-as és 2022-es téli, valamint 2020-as nyári) sem használhatta saját zászlaját és himnuszát, mivel az államilag szervezett doppingrendszer miatt súlyos büntetéseket szabtak ki rá. A 2020-as tokiói játékokon Orosz Olimpiai Bizottság néven indulhatott az orosz csapat, s akkor 71 érmet szerzett, amely a 2004-ben összegyűjtött 90 medália óta a legjobb szereplése volt az olimpián.

Fehéroroszország eddig használhatta saját szimbólumait az olimpiákon, de minden valószínűség szerint jövő nyáron erre nem lesz lehetősége.

Kaveh Mehrabi, a NOB sportolói osztályának vezetője a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a szimbólum-tilalom megsértése szigorú szankciókat fog maga után vonni. Aki megszegi az előírásokat, azt a nemzetközi szakszövetségeknek és a nemzetközi sportesemények szervezőinek haladéktalanul ki kell zárniuk – ez egyformán vonatkozik a sportolókra, az edzőkre és a küldöttségek egyéb tagjaira. A szabálysértők hosszas eltiltásra számíthatnak.

Önmagában szépnek és jónak hangzik az, hogy a NOB fellép a háborúpárti sportolók és sportvezetők ellen, azonban aggodalomra ad okot, hogy nehéz lesz kideríteni, ki mit gondol valójában a kelet-ukrajnai eseményekről és így a NOB ajánlásait könnyen megkerülhetik.

Thomas Bach ezt követően arról beszélt, hogy a 2024-es olimpiára vonatkozólag még mindig nem született végleges döntés az orosz és fehérorosz sportolók indulását illetően. Kijelentette, hogy a NOB nem húzza az időt a helyzet tisztázása terén (amelyet pár hete közel negyven ország olimpiai bizottsága követelt tőle egy nyílt levélben), de időt igényel annak eldöntése, hogy pontosan milyen kritériumok alapján ítéljék meg a sportolóknak az ukrajnai eseményekhez való hozzáállását. Ígérete szerint a “megfelelő időben” döntést fognak hozni ebben a kérdésben is.

A végrehajtó bizottság ülésén komoly vitát váltott ki Alexandra Xanthakinak, az ENSZ kulturális jogokért felelős különmegbízottjának javaslata, amely szerint azoknak a sportolóknak is lehetővé kellene tenni az olimpián való indulást, akik részt vettek háborús cselekményekben. A görög ENSZ-képviselő csak azokat tiltaná el a versenyektől, akikről minden kétséget kizáróan kiderül, hogy érintettek voltak emberiesség elleni bűncselekményekben vagy kivették részüket a háborús propagandából. Ez megint csak problémás, mert várhatóan soha sem fog független vizsgálat keretében kiderülni, hogy konkrétan kik mit csináltak a hadműveletek során, így ez a javaslat nem véletlenül váltotta ki sok NOB-tag fölháborodását a hírek szerint.

A Nyugatnak és az oroszoknak sem tetszik

Szinte azon nyomban, amint Thomas Bach és a NOB többi képviselője megtette bejelentéseit a mai sajtótájékoztatón, többen is megszólaltak a legújabb ajánlásokkal kapcsolatban, amelyek lényegében engedélyeznék az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését a nemzetközi sportéletbe, legalábbis azon sportágak vonatkozásában, ahonnan eddig kitiltották őket.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, olimpiai bajnok kardvívó egy ma esti sajtótájékoztatón újfent annak a nézetének adott hangot, hogy az orosz és fehérorosz sportolók feltételes reintegrálása a nemzetközi sportéletbe elfogadhatatlan. A sportvezető szerint nemzetiségen alapuló diszkriminációról van szó és különösen ellenezte a semlegesként és “egyéni státusban” történő szereplés előírását a sportolók számára. Pozdnyakov már korábban is többször hangsúlyozta, hogy nem ért egyet azzal, hogy az orosz sportolók csak semlegesként indulhassanak a nemzetközi versenyeken.

Természetesen a nyugati megszólalók többsége sem ért egyet a NOB döntésével, igaz, a cikk megjelenésének pillanatáig szinte kizárólag politikusok szólaltak meg a legfrissebb ajánlásokkal kapcsolatban.

Nancy Faeser sportért felelős német belügyminiszter közleményében kijelentette, hogy pofont kaptak az ukrán sportolók a NOB-tól azzal, hogy a bizottság lehetővé tenné az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését a nemzetközi versenyekre, közte akár az olimpiára is. A politikus szerint a nemzetközi sportvilágnak teljesen világosan el kell ítélnie mindazt, amit Oroszország Délkelet-Ukrajnában művel.

A Német Olimpiai Bizottság (DOSB) is közleményt adott ki, melyben ismételten leszögezi, hogy eddig is ellenezte és továbbra is ellenzi az orosz és fehérorosz sportolók visszatérését. “El kell kerülni, hogy az orosz és a fehérorosz kormány a nemzetközi versenyeken induló sportolókat háborús propagandacélokra használja fel. A következő hónapok meg fogják mutatni, hogy ez lehetséges-e”.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter Twitter-oldalán úgy fogalmazott, hogy sajnálatosak a NOB legújabb ajánlásai. “Nem kell becsuknunk a szemünket a valóság elől. Az orosz sport a Kreml ellenőrzése alatt áll. Az orosz vezetés nem ismeri a fair play fogalmát és sportolóinak nincs helye az olimpián”.

Egészen hisztérikus tweetet posztolt Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes, aki rengeteg felkiáltójellel tűzdelt üzenetében a NOB-ra nézve szégyennek minősítette a mai döntéseket.

Tegnapi hír, hogy több mint 300 vívó nyílt levélben kérte a NOB-ot az orosz és fehérorosz sportolók kitiltására. Felhívásuk azért érdekes, mert a sportág nemzetközi szövetsége éppen néhány hete döntött arról nagy többséggel, hogy április 15-étől ismét engedélyezi a két ország versenyzőinek indulását a nemzetközi versenyeken, de csak semleges státusban, ami teljesen megfelel a mai NOB-ajánlásnak.

A kiemelt kép forrása: lefigaro.fr / DENIS BALIBOUSE

Leave a Reply