Vívás a Földért

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) egy új kezdeményezést hívott életre. Ettől az évtől kezdve minden április második szombatján megrendezik a Vívás a Földért elnevezésű tematikus napot, amelynek keretében a környezetvédelem és a fenntarthatóság fontosságára hívják fel a figyelmet. A kezdeményezés elsősorban a sportág közösségének szól, de az egész világ számára példaértékű lehet. Először április 8-án kerül sor erre a napra.

A FIE célja, hogy ezen a napon olyan akciókat hajtsanak végre a vívók világszerte, amelyek elősegítik a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot. A vívás sosem tartozott a környezetre a legnagyobb terhelést gyakorló sportágak közé, de ez nem jelenti azt, hogy a világ vívói, vívóklubjai, szövetségei, köztük természetesen a magyarok is ne tudnának olyasmit csinálni, amivel a Föld javát szolgálják.

2019-ben rendezték meg 3. alkalommal a Vívás Világnapját. A minden év szeptemberében tartott tematikus napon is fontos téma volt a bolygó megvédése. Akkor a nemzetközi szövetség lausanne-i székhelyének alkalmazottjai két partnercéggel közösen kitakarították a svájci Léman-tó partját. Ennek keretében nagy mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze a tóparton és a környező utak mentén.

A FIE ezzel tehát már tett egy nagy lépést a környezetvédelem terén, de nem ez az eddigi egyetlen kezdeményezése ezen a területen. Nemrég számoltam be róla, hogy a szövetség immár hetedik éve folytatja programját, melynek keretében a fejlett országok használt, de jó állapotú felszereléseiket fölajánlják a szegényebb nemzetek számára, hogy ezzel is elősegítsék az ezekben az országokban élő vívók fejlődését. A program eredménye az is, hogy kevesebb vívóeszközt kell gyártani, tehát javul a fenntarthatóság az újrahasznosítás fokozásával és csökken a vívás környezeti lábnyoma is.

A FIE most tovább megy ezen a vonalon és nem csak a szeptemberi világnapon, hanem ezen túl minden év áprilisának második szombatján egy külön napot szervez a kérdés számára, amelynek a tervek szerint részét fogják képezni a föntebb említetthez hasonló akciók is. A cél az, hogy világszerte tegyenek a vívók a környezet megóvása és a fönntarthatóság érdekében, s ne csak ezen a napon, hanem minden nap.

A panamai Ana Irene Delgado korábbi vívó, jogász és diplomata, a FIE végrehajtó bizottságának tagja, az etikai bizottság alelnöke lett annak a munkacsoportnak a vezetője, amely életre hívta a Vívás a Földért kezdeményezést. A munkacsoportban képviseltette magát többek között a FIE orvosi és marketingbizottsága is, valamint a kontinentális szövetségek úgyszintén.

Delgado elmondása szerint nagyon gyorsan konszenzus alakult ki a tagok között abban a tekintetben, hogy április második szombatján kell megtartani ezt az akciót, amelynek logója is van, ami a kiemelt képen látható. A projektnek lesz egy, az aktív vívók közül kiválasztandó nagykövete, akinek kiléte a cikk megjelenésének pillanatában még nem ismert. Annyi biztos, hogy ennek a nagykövetnek az lesz a legfőbb feladata, hogy terjessze a tematikus nap üzenetét a nemzetközi vívócsaládban.

Mi a cél ezzel a kezdeményezéssel? Az, hogy a nyilatkozatokat és ígéreteket tettekké alakítsák át. Ana Irene Delgado ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

“Gesztusok és iránymutatások egész sorát állítottuk össze a nemzeti szövetségek, a versenyszervezők, a sportolók, vagyis minden érintett fél részére, hogy jobban tiszteljék a Földet. Ajánlásaink közé tartozik többek között a műanyagpalackok mellőzése, a közösségi közlekedés használata, a megújuló energiaforrások előnyben részesítése és a helyben termelt élelmiszerek fogyasztása”.

Az iránymutatások között karitatív gesztusok is megtalálhatók, hiszen a különböző események és versenyek során el nem fogyott élelmiszereket a rászorulóknak ajánlják fel alapítványokon keresztül.

Ana Irene Delgado hozzátette, hogy a felszerelésgyártókat is szeretnék bevonni ebbe a folyamatba. Az a cél, hogy a jövőben a vívás nélkülözhetetlen eszközei, azaz többek között a fegyverek, a palástok, a sisakok és a vívóruhák minél nagyobb arányban környezetkímélő és fenntartható anyagokból készüljenek. Ebben a témában az áprilisi plovdivi kadét és junior világbajnokságon lesz majd egyeztetés.

A FIE – ahogy föntebb említettem – már többször is példát mutatott, s erre készül új kezdeményezésével is. A tematikus napot szervező munkacsoport egyébként legtöbb ülését virtuális formában tartotta, hogy a világ minden részéről összeválogatott tagoknak ne kelljen csupán emiatt Lausanne-ba utazniuk, így csökkenteni tudják saját karbonlábnyomukat is.

Delgado arról is beszélt, hogy a sportolók hogyan viszonyulnak a nemzetközi szövetség környezetvédelmi kezdeményezéseihez. “Különösen a juniorok hallgatják meg javaslatainkat és ajánlásainkat, hiszen őket rendkívüli mértékben érinti a Föld jövője. Sokan közülük önkéntesen tesznek a pazarlás csökkentéséért felelős gesztusok és szokások alkalmazásával úgy a versenyeken, mint mindennapi életükben”.

Persze nem csak a fiatalok, hanem az aktív felnőttek és a már visszavonult vívók körében is sokan vannak, akik tesznek a Földért. A venezuelai Ruben Limardo, a 2012-es londoni olimpia férfi párbajtőrbajnoka, a FIE sportolói bizottságának elnöke önként jelentkezett a munkacsoportba, amivel nagyon jó példát állított sporttársai elé.

Tehát április 8-án kerül sor a Vívás a Földért kezdeményezés első tematikus napjára. Remélhetőleg hagyomány lesz ebből a napból, s a közeljövőben más sportágak is szervezni fognak hasonló eseményeket, napokat.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com / FIE

Leave a Reply