A bajorok ismét jobbak voltak a párizsiaknál – a Bayern München-PSG mérkőzés legfőbb tanulságai

A Bayern München 2:0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint, így 3:0-ás összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A párizsiak főleg az első félidőben álltak közel ahhoz, hogy ledolgozzák a mérkőzés előtti egygólos hátrányukat, azonban a müncheni védelem még a vert helyzetekből is jól tudott kijönni. A fordulás után már egyértelműen a hazaiak domináltak és látszott a franciákon, hogy nincsenek a legjobb formában. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
Jó ötlet volt Chupo-Motinggal hosszabbítani

A napokban jött a hír, hogy a Bayern München egy évvel, a következő szezon végéig meghosszabbította Eric Maxim Chupo-Moting szerződését. És milyen jól tette! Ez ugyanis tovább növelte az eddig is remek szezont futó kameruni csatár önbizalmát és motiváltságát, aminek meg is lett az eredménye. Egy csapata számára nehéz első félidőt követően a 61. percben ő szerzett vezetést a Bayernnek, amivel gyakorlatilag eldöntötte a párharcot, hiszen ezzel 2:0 lett az összesített állás. A gól mellett is több jó megmozdulása volt, így megérdemelte a pihenőt, amikor a 68. percben lecserélte edzője, a közönség pedig vastapssal köszönte meg játékát. Rá nagy szüksége lesz a csapatnak a folytatásban, mert a BL-ben csak nehezebb mérkőzések jönnek, a német bajnokságban pedig évek óta nem látott küzdelem alakul a bajnoki címért.

De Ligt óriási mentése

Az első félidő mindenképpen legveszélyesebb jelenete volt, amikor a párizsi támadósor igencsak megkavarta a müncheni védelmet. Sommer kapus egy hazatett labdát ahelyett, hogy elrúgott volna, vezetgette egy darabig, ám Hakimi oldalról megtámadta, s a Neuer pótlására hozott svájci portás elvesztette a játékszert. Sommer ekkor már teljesen verve volt, azonban szerencséjére ott állt mögötte Matthijs De Ligt, aki a kapu torkából vágta ki Vitinha lövését. Alighanem neuralgikus pontja volt ez a mérkőzésnek, hiszen 0:0-nál történt ez a szituáció, vagyis gól esetén egészen másképpen alakulhatott volna a folytatás. Sommer nagyot hibázott bizonytalankodásával, a holland azonban kisegítette.

Sommer nagy védései

Azért nem csak hibát tudott elkövetni Yann Sommer, nem egyszer nagy védést is bemutatott. Először a 25. percben kellett nagyon résen lennie, amikor Messi közelről lőhetett. Bár a müncheni védők is zavarták az argentint, de első próbálkozása a svájci kapus lábában akadt el. Messinek módjában állt ismételni, de ekkor már biztosan fogta a labdát Sommer. A másik nagy védést a 64. percben Sergio Ramos életerős fejesénél mutatta be, amikor még csak 1:0 volt az állás. Mint már említettem, Manuel Neuer pótlására hozták a Bayernhez, s ha nem is volt hibátlan a tegnapi teljesítménye, de igazolta, hogy jó választás volt.

NEGATÍVUMOK
Erőtlen párizsi támadójáték

A Paris Saint-Germain számára csak a győzelem lett volna elfogadható Münchenben, azonban eme cél eléréséért nem sokat tett a francia kirakatcsapat. Pedig ott volt a pályán Mbappé és Messi, de az argentinnak csak egy komolyabb (föntebb már említett) lehetősége volt, a francia pedig alig csinált valami érdemlegeset. Bár a statisztika alapján 5:4 volt a kaput eltaláló lövések és fejesek aránya a Bayern javára, azaz nem volt nagy különbség ezen a téren, azonban a PSG-nek sokkal jobban és nagyobb elánnal kellett volna támadásokat vezetnie a fordítás érdekében, hiszen azt már előre lehetett tudni, hogy a bajoroknak nehéz lesz gólokat rúgni vagy fejelni az Allianz Arénában. A már említett Ramos-fejesen és Messi-helyzeten kívül nem sok komolyabb lehetőséget lehetett párizsi oldalon följegyezni, így a PSG nem is érdemelt továbbjutást. Több mint 180 perc alatt egyetlen gólt sem sikerült szereznie a francia csapatnak, amely lassan tíz éve képtelen nagy nemzetközi trófeát nyerni. Amikor ehhez a legközelebb volt 2020-ban, akkor éppen a Bayern állta útját.

Verratti ismét alakított

Az első gól előtti szituáció során történt, hogy Marco Verratti két müncheni szorításában a 16-os elején elvesztette a labdát és egy rúgás miatt a földre került. Daniele Orsato, a mérkőzés olasz játékvezetője egyből mutatta honfitársának, hogy nem történt semmi és keljen föl, de Verratti inkább tovább fetrengett. Persze, ha egyből fölpattant volna, már akkor sem tudott volna segíteni egy harmadik olasznak, Donnarumma kapusnak, azonban a labdavesztést simán elkerülhette volna, amennyiben haza passzolja a labdát a portásnak. Volt erre lehetősége, de inkább cselezgetni próbált. Erre alaposan ráfázott a PSG, hiszen ez a gól döntötte el a párharc sorsát. Nem ez az első csacsisága Verrattinak nemzetközi kupameccsen, hiszen nem egy korai PSG-kiesésnél is hibáztatni lehetett nem túl jó játéka miatt.

PSG: Mindig jövőre

A Paris Saint-Germain tehát ismét ideje korán búcsúszott a Bajnokok Ligájától, pedig Európa egyik legtöbbet költekező klubja volt az elmúlt tíz évben. Világsztárok sokaságát sikerült szerződtetni, ám továbbra sem akar kijönni a lépés a Bajnokok Ligájában. Amennyiben az elmúlt tíz év eredményeit nézzük, akkor ez már a sokadik alkalom, hogy a legjobb 16 jelentette a végállomást a párizsiak számára, pedig a keret minősége évek óta arra predesztinálná ezt a klubot, hogy rendszeresen eljusson a legjobb négyig, nyolcig, vagy akár a döntőig. Ez 2020-ban sikerült is, de ezt leszámítva nem igazán jött ki a lépés a francia együttesnek, s most már igen nagy a fölháborodás azok körében, akik sokat vártak a PSG-től. Jó kérdés, most mi lesz, de az elmúlt évek tendenciái alapján esélyes, hogy Christophe Galtier nem sokáig marad a csapat vezetőedzője, főleg, hogy erről már pletykálnak egy ideje. Az biztos, hogy most sok mindent át kellene gondolni, de most már tényleg, mert eddig ez elmaradt…

A Bayern München tehát 2:0-ra győzött és 3:0-ás összesítéssel jutott a negyeddöntőbe.

A kiemelt kép forrása: ODD ANDERSEN / AFP

Leave a Reply