A Manchester United jó szereplése megakaszthatja a klub eladását

Az elmúlt hónapokban rendre lehetett hallani arról, hogy a szurkolók által nem igazán kedvelt Glazer-család eladná a Manchester Unitedet. Több tőkeerős jelentkező is akadt a hírek szerint az angol klub megvásárlására, azonban az amerikaiak egyik ajánlatot sem találták kellően jónak, mivel senki sem akarta a vételárat megfizetni. Most a legfrissebb hírek szerint a Glazer-családon belüli véleménykülönbségek is akadályozzák az eladást, mivel a manchesteri csapat egyre jobban szerepel, ami bizony a klub pénzértékét is növelheti.

“A Glazer-családnak határozottan az a törekvése, hogy magasabb áron adja el a Manchester Unitedet, mint amennyit Dzsásszim Bin Hamád Al-Táni katari sejk és Sir Jim Ratcliffe, az Ineos tulajdonosa ajánlott. (…) Ez nagyon valószínűtlenné teszi, hogy az amerikai család a remélt március végi időpont előtt értékesíteni tudja a klubot” – írta szerdai számában a Guardian brit napilap, amely hozzájutott a február 17-én lezajlott tárgyalások bizonyos dokumentumaihoz, s ezekből az derült ki, hogy egyik érdeklődő sem óhajtott 5.1 milliárd fontnál (2.1 billió forintnál) magasabb összeget fizetni a Glazer-család részvényeiért, holott az amerikaiak 6.5 milliárdért (2.7 billió forintért) árulják azokat. A Sky Sports brit sporttelevízió értesülései szerint a Glazer-család hat tagja között, akik részt vesznek a Manchester United irányításában, véleménykülönbségek alakultak ki, mivel Joel és Avram, a klub két társelnöke nem szívesen engednék át az irányítást – mindezt a Sky Sports kettő, a társelnökök környezetében dolgozó forrására hivatkozva közölte.

Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy a Manchester United vasárnap hat év után először nyert trófeát az angol Ligakupa döntőjében aratott győzelmével. A mérkőzést Avram Glazer a helyszínen tekintette meg. Nem kizárt, hogy a Vörös Ördögök utóbbi időben tapasztalható egyre jobb teljesítménye csak tovább növeli a két társelnök hezitálását, hiszen az eredmények javulása a klub pénzbeli értékét is növelheti, így a mostani 6.5 milliárd fontos vételár is magasabbra kúszhat – legalábbis Joel és Avram Glazer észjárása szerint. Úgy tudni, hogy a másik négy Glazer: Kevin, Edward, Bryan és Darcie teljesen szeretnének kivonulni a klubból. Amikor tavaly novemberben Joel és Avram Glazer váratlanul bejelentették, hogy hajlandók megválni a manchesteri egyesülettől, akkor úgy fogalmaztak, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, s figyelmeztettek, hogy ez az elhatározásuk nem garancia arra, hogy bármilyen tranzakcióra, magyarul eladásra vagy a részvények egy részének értékesítésére sor kerül.

Pedig – már amennyiben lehet hinni a sajtóban megjelent híreknek, híreszteléseknek – nem akármilyen üzletemberek és befektetési alapok fantáziáját mozgatta meg a Manchester United megszerzésének gondolata.

Már-már természetesnek mondható, hogy az arab térségből is fölbukkantak érdeklődők. Több brit és francia sportmédium is úgy értesült néhány héttel ezelőtt, hogy államilag támogatott katari befektetési alapok tettek ajánlatot a klubot 2005 óta irányító Glazer-családnak, azonban kevesebb mint 4 milliárd fontot kínáltak, ami jócskán elmarad a remélt ártól. A L’Équipe szerint a Paris Saint-Germaint birtokló befektetési alap nincsen az érdeklődők között, ellenben az emíri családhoz tartozó Al-Táni sejk lehet az egyik főszereplője a projektnek.

Ahol a katariak megjelennek, ott azonnal fölbukkannak nagy riválisaik, a szaúdiak is. A Telegraph című újság szerint több rijádi székhelyű magáncég is gondolkodott a Manchester United megszerzésében. Mint ismert, 2021 októberében a szaúdi állami befektetési alap kicsivel kevesebb mint 350 millió fontért vásárolta meg a Newcastle Unitedet. Az utóbbi hetekben azonban nem lehetett sokat hallani, olvasni a lehetséges szaúdi befektetőkről a Manchester kapcsán.

A már említett Jim Ratcliffe, az Ineos petrolkémiai cégcsoport tulajdonosa, aki már részesedést szerzett a Nice-ben és a svájci Lausanne-ban is, még tavaly nyáron egyik szóvivőjén keresztül jelezte, hogy amennyiben eladó a Manchester United, akkor bizonyosan ajánlatot fog tenni érte. A Sky Sports szerint két óriásbank, a JP Morgan és a Goldman Sachs is kész anyagilag támogatni Ratcliffe vásárlását. Mint föntebb említettem, a legfrissebb hírek szerint az ő ajánlatát sem találták megfelelőnek Glazerék.

Elon Muskról, a világ egyik leggazdagabb emberéről, aki manapság a Twitter megvásárlásával került be kis túlzással napi szinten a hírekbe, régóta lehetett tudni, hogy Manchester United-szurkoló, így nem volt meglepő a Daily Mail híre, miszerint a Tesla alapítója közelről figyeli az angol klubbal kapcsolatos történéseket. Musk tavaly azzal viccelődött a Twitteren, hogy megvásárolja a Manchester Unitedet, ám egy következő tweetjében már azt állította, hogy nem venne sportklubot. Tőle bármi kitelik, így akár még az is, hogy végül mégis ő lesz a vevő, bár a legfrissebb, meg nem erősített információk alapján végül nem tett ajánlatot a klubért a február 17-i határidőig.

Egy biztos, hogy a szurkolók nem kedvelik Glazeréket, így nagyon örülnének annak, ha végre új kezekbe kerülne a Manchester United. Más kérdés azonban, hogy amennyiben az angol csapat tartósan remek formában tud focizni, s a Ligakupa-sikert esetleg követi egy Európa Liga-trófea tavasszal, akkor a Glazer-család mit fog lépni. Még magasabb áron kínálja eladásra a klubot vagy eltekint az értékesítéstől, s inkább megpróbál még nagyobb hasznot hajtani belőle. Hamarosan meglátjuk.

A kiemelt kép forrása: MOLLY DARLINGTON / REUTERS

Leave a Reply