Rekordok, amelyeknek megdöntése Novak Djokovicsra vár

Novak Djokovics a 378. hetet kezdte meg világelsőként, amivel megdöntötte Steffi Graf rekordját. A szerb már eddig is sok csúcsot tudott megmászni, de azért még mindig bőven akadnak olyan rekordok, amelyeket megdönthet – van, amitől már nem áll messze, de azért van olyan is, aminek eléréséhez még sokat kell tenni. Ezeket szedtük össze.

4

Ennyi Grand Slam-tornát rendeznek egy évben. Az ún. naptár-Grand Slam-et eddig csak Rod Laver tudta megcsinálni még 1969-ben, azaz ő nyerte meg annak az évnek mind a négy nagy versenyét. Djokovics 2011 és 2015 között rendre a Roland Garros miatt bukta ezt a lehetőséget, hogy ő legyen a második, hiszen Rafael Nadal verhetetlen volt a párizsi salakon. A szerb 2021-ben nagyon közel volt a történelmi bravúrhoz, ám a US Open döntőjében – talán éppen emiatt – idegesen játszott, így simán kikapott Danyiil Medvegyevtől. Egy hónappal ezelőtt 10. alkalommal nyerte meg az Ausztrál Opent, vagyis megvan az esélye, hogy idén megcsinálja a naptár-Grand Slam-et.

5

Jimmy Connors, Pete Sampras és Roger Federer ennyiszer nyerték meg a US Opent. Djokovics eddig háromszor lett New York királya. Utoljára 2018-ban tudott ott diadalmaskodni.

8

Steffi Graf ennyi évet zárt világelsőként, ami még mindig rekord. Amennyiben Djokovics ezt az esztendőt az 1. helyen zárja, beállítja ezt a csúcsot.

8

Roger Federer ennyi alkalommal bizonyult a legjobbnak Wimbledonban. Djokovics 2018 óta veretlen a brit nyílt bajnokságon és idén utolérheti az egykori svájci riválist ebben az összevetésben.

14

Serena Williams első és utolsó világelsősége között 14 esztendő és 10 hónap telt el, ami szintén rekord. Djokovics esetében ez jelenleg 11 év és 7 hónap, úgyhogy ezen a téren van még min dolgozni.

24

A férfiakat és a nőket egybe véve Margaret Courtnak van a legtöbb, 24 Grand Slam-trófeája. Djokovicsnak Nadallal együtt 22 sikere van, ezt a rekordot tehát még simán megdöntheti, akár idén is.

34

Még közelebb van ennek a rekordnak a megdöntéséhez Novak Djokovics. A mostani csúcstartó Chris Evert 34 Grand Slam-döntőt játszhatott, míg a belgrádi 33-nál jár.

36

Roger Federer 36 évesen és 10 hónaposan minden idők legkorosabb világelsője lett. Djokovics most 35 esztendős és 9 hónapos.

37

Az ausztrál Ken Rosewall 1972-ben 37 évesen és 2 hónaposan nyerte meg az Ausztrál Opent, amivel a legidősebb GS-győztesnek mondhatja magát. Lehet, hogy már nem sokáig, hiszen Novak Djokovics közel a 36-hoz még bőven ereje teljében van, így nem kizárt, hogy jövőre átadja ezt a rekordot is a múltnak.

37

Roger Federer 37 évesen és 7 hónaposan nyerte meg 2019-ben a miami 1000-es tornát, amellyel a legidősebb győztesnek számít ebben a kategóriában.

41

Björn Borg zsinórban ennyi mérkőzést nyert meg Wimbledonban, ami rekordnak számít az egy GS-tornán sorozatban megnyert meccsek terén. Djokovicsnak Ausztráliában jelenleg zsinórban 28 győzelme van, vagyis ezt a rekordot is simán megdöntheti még.

46

Guillermo Villas 1977-ben zsinórban 46 mérkőzést nyert meg. Djokovics a zsinórban tizenkettő sikernél tart, ugyanakkor 2011-ben egyszer már közel volt ennek a rekordnak a megdöntéséhez is, hiszen amikor a Roland Garros elődöntőjében kikapott Roger Federertől, 41 mérkőzés után szenvedett ismét vereséget.

81

Feliciano Lopez és Roger Federer ennyi Grand Slam-tornán szerepelt. Djokovics 69-nél jár, vagyis ennek a rekordnak a megdöntéséhez még sokat kell dolgozni, mivel leghamarabb 2026-ban juthat el ide, feltéve, hogy addig nem hagy ki egy nagy tornát sem.

109

Az amerikai Jimmy Connors 109 ATP-tornát nyert pályafutása alatt. Djoker most 93-nál jár.

369

Roger Federer nyerte a legtöbb Grand Slam-mérkőzést. Djokovics 341-nél tart.

429

Federer játszotta a legtöbb mérkőzést Grand Slam-tornákon. Novak Djokovics 388 meccset tudhat a háta mögött.

1274

Jimmy Connors nyerte a legtöbb mérkőzést az ATP-tornák történetében. Djokovics most 1043 győzelemnél tart, vagyis ennek a csúcsnak a megdöntése érdekében is bőven van még mit tenni.

A kiemelt kép forrása: HANNAH MCKAY / PANORAMIC

Leave a Reply