Valter Attila remek évkezdése, szenvedős szegedi győzelem és kiélezett párharc a hokibajnokságban – Hétvégi Összefoglaló

Bár ezen a hétvégén nem ezt érezhettük, de lassan közeleg a tavasz. Ennek egyik jele, hogy elkezdődtek Európában is az országúti kerékpáros versenyek, s Valter Attila a hátunk mögött hagyott héten részt vett első versenyén új csapatában, s rögvest egy fantasztikus eredményt ért el. A férfi kézilabda-bajnokságban a Szeged kis híján pontokat hullajtott a Balaton partján, miközben a Veszprém könnyedén nyert a Népligetben. A jégkorong Erste Liga rájátszásában a Diósgyőr és a Ferencváros párharca ezen a hétvégén sem dőlt el. Minderről és még másról is szó lesz a Hétvégi Összefoglalóban!

Kerékpár: Valter Attila spanyolországi remeklése

A Jumbo–Visma magyar kerékpárosa, Valter Attila a 8. helyen zárta a Gran Camino spanyolországi többnapos kerékpáros verseny utolsó, O Milladoiro és a Santiago de Compostela közötti, 18.1 kilométeres szakaszát (időfutam), így összetettben 4. lett.

A harmadik szakaszig remekül teljesített a Gran Caminón Valter Attila, aki karrierje első versenyén szerepel a Jumbo–Visma színeiben. A szombati, utolsó előtti, nehéz hegyi szakasz előtt a tizedik helyen állt az összetettben, ám az Esgos és Rubiá közötti 127 kilométeres távon csupán 35 másodperces hátránnyal harmadikként ért célba, ennek köszönhetően egészen a negyedik helyre ugrott előre összesítésben.

Valter Attila csapattársa, a Tour de France címvédője, Jonas Vingegaard elismerően nyilatkozott a magyar sportolóról: „Az utolsó emelkedőn azt mondtam a srácoknak, hogy nyerni akarok. Rohan (Dennis – a szerk.) remekül vezette fel a kaptatót és Attila is mindent beleadott. Minden tökéletesen alakult. Már nagyon várom a vasárnapi záró szakaszt. Remélem, képes leszek megtartani az előnyömet. Jó lenne, ha Attila is a dobogón zárna összetettben. Ő jelenleg a negyedik, de a hátránya csekély a jelenlegi harmadikkal szemben.”

Igaza volt. Valter Attila a vasárnapi időfutam előtt összetettben négy másodperces lemaradást könyvelhetett el a spanyol Jesús Herradával szemben. A bringások az O Milladoiro és a Santiago de Compostela közötti, 18.1 kilométeres szakaszt abszolválták – az összetettben utolsó rajtolt először, egyenként, kétperces különbséggel indították a többi versenyzőt, utolsóként az éllovas Vingegaard vágott neki a távnak. 

Valter Attila fantasztikusan tekert, a táv első felénél úgy tűnt, akár a második helyig is zárkózhat összetettben, hiszen az út felét a negyedik legjobbként teljesítette. A szakasz befejező részén gyengébben szerepelt az őt megelőző riválisaihoz képest, 25:11.658 perc alatt ért célba, ami a nyolcadik legjobb időt jelenti a mezőnyben. Ezzel együtt az is biztossá vált, hogy a magyar sportoló a minden dicséretet megérdemlő negyedik helyen zárt a Gran Caminón. Az utolsó szakasz nyertese, egyben a Gran Camino bajnoka Jonas Vingegaard lett. 

A célba érés után Valter Attila értékelte az versenyt a viadalt közvetítő Eurosport munkatársainak, s kiderült, csapata, a Jumbo Visma külön kérte, hogy óvatosabban tekerjen az időfutamon.

„Nagyon jó volt, nagyon jól sikerült ez a hét, és szerintem büszke lehetek magamra, és arra, amit a csapattal elértünk. Szerintem egy top10 egyáltalán nem rossz egy időfutamon. Főleg a pálya második felén veszítettem sokat, ott nagyon óvatosan mentem, mert külön kértek erre. Fontos versenyek jönnek, például a Strade Bianche, és ott kell, hogy igazán jól menjek” – fogalmazott a magyar bringás az Eurosportnak.

Valter Attila nem sokkal később a Sportrádiónak is nyilatkozott:

„Elképesztően jól sikerült ez a verseny és ezt a csapat is így érzi. Nagyon jól éreztem magam, ami szerintem legalább olyan fontos, mint az eredmény. Megnyertük az összes szakaszt és az összetettet is, de amikor az ember a Tour de France címvédőjével megy együtt, akkor erre azért elég jó az esély. Személy szerint nekem is nagyon jól ment a versenyzés és úgy érzem, jól sikerült a beilleszkedés is az első jumbós versenyemen. Örülök, hogy tudtam segíteni, hogy szombaton egy dobogó is összejött és az összetett negyedik helye is örömteli. Nem azért voltam itt, hogy a saját eredményeimet gyarapítsam, hanem, hogy Jonas Vingegaard-nak segítsek, de még így is sikerült egy elég szép helyezést elcsípni” – értékelte a versenyt Valter Attila, aki kitért arra is, hogy milyen volt a Tour de France-címvédő dán bringással a tenerifei 20 napos edzőtáborban szobatársként lakni, s hogy sikerült a beilleszkedése, s miként hatott rá, hogy Jonas Vingegaard is elismerően nyilatkozott Valter teljesítményéről, még a szombati szakasz után, ahol harmadik helyen ért célba a magyar kerékpáros.

„Jól esik, hogy ő is örül az én sikeremnek és nem úgy élik meg a csapatnál, hogy én itt magamért mentem, hiszen látszott, hogy ezen a versenyen én Jonasért dolgozom. Annak viszont nagyon örülök, hogy megértette, amint én kész voltam a feladatommal, úgy mehettem egy kicsit magamért is. Örülök, hogy ő is örül az én eredményemnek. Az elmúlt egy hónapban, majdnem húsz napot egy szobában töltöttünk a tenerifei magaslatokon, úgyhogy elég jól megismerkedtünk. Igazából szobatársként Vingegaard is ugyanolyan, mint bárki más. Nekem nagyon motiváló volt vele egy szobában lakni. Jonas nagyon összeszedett volt végig az edzőtábor alatt, mindent hibátlanul csinált, hiszen ő is tudja, hogy ilyenkor épülnek az igazi versenyeredmények. Télen épül a nyári forma, szokták mondani. Itt volt mellettem Jonas és így nekem is sokkal könnyebb volt mindent hibátlanul csinálni, mert szeretnék hozzá minél közelebb kerülni. Egyebekben pedig nagyon emberi, és barátságos volt, egy igazi példakép, aki tényleg két lábbal áll a földön. De ez a csapaton belül mindenkiről elmondható, hogy bármilyen jók is az eredmények, nagyon nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az arc ne nőjön az eredményekkel együtt” – mondta Valter Attila.

Az alábbi videón megtekinthető Valter Attila tegnapi szereplése:

Férfi kézilabda: Majdnem megégett a Szeged Balatonfüreden

A férfi kézilabda NB I 16. fordulójában az OTP Bank-Pick Szeged 25:24-re legyőzte a Balatonfüredi KSE-t.

A mérkőzés kemény küzdelmét jól jelzi, hogy a két csapat közötti különbség egyszer sem nőtt kétgólosnál nagyobbra, de a végén a címvédő volt a jobb.

A szegedieknél Sebastian Frimmel és Szita Zoltán is öt góllal vette ki részét a sikerből, Mikler Roland 33 százalékkal védett. A hazaiaknál Sztevan Szretnovics szintén öt gólt szerzett, de ezt 12 lövésből érte el, vagyis kevésbé volt hatékony.

A Veszprém és a Ferencváros ezúttal is gólgazdag mérkőzést játszott egymással. Noha elmaradtak a tavaly novemberi ligacsúcstól, a 90 találattól, így is 70 gólt termelt a két együttes összesen.

Ahogy akkor, úgy a zöld-fehéreknek most sem volt esélyük a bakonyiak ellen. A Veszprémben Kentin Mahé száz százalékkal értékesítette a helyzeteit, és hat gólt dobott, de Nedim Remili és Sipos Adrián is lőtt ötöt a 40:30-as vendéggyőzelem során.

A nap gólcsúcsát a Komlót erősítő Melnicsuk Viktor állította fel, aki 14 alkalommal vette be a vendég Budai Farkasok kapuját.

A bajnokság 16. fordulójának eredményei:

Balatonfüred – Szeged 24:25

Ferencváros – Veszprém 30:40

Csurgó – Tatabánya 21:30

Komló – Budai Farkasok 40:34

Budakalász – NEKA 24:29

Cegléd – Fejér-B.Á.L. Veszprém 28:22

Dabas – Gyöngyös 29:29

A bajnokság állása:

1. Veszprém1616649–454+195 32
2. Szeged17161613–462+151 32
3. Tatabánya161213506–443+63 25
4. FTC16916539–503+36 19
5. Csurgó16916452–454–2 19
6. Balatonfüred16727451–453–2 16
7. NEKA16727438–444–6 16
8. Gyöngyös16727444–452–8 16
9. Budakalász16628431–487–56 14
10. Dabas16619444–493–49 13
11. Komló16529445–477–32 12
12. Veszprémi KKFT16313446–535–89 6
13. Cegléd16214395–491–96 4
14. Budai Farkasok17116482–587–105 2
Női kézilabda: A Mosonmagyaróvár nyerte a forduló rangadóját

A férfiakhoz hasonlóan a nőknél is a 16. fordulóra került sor a kézilabda-bajnokságban a mostani hétvégén. A Győr még csütörtökön 30:26-ra nyert Siófokon, a Ferencváros pedig 41:19-re kiütötte az Érdet idegenben.

A forduló előtt 3. helyen álló DVSC az 5. helyet birtokló Mosonmagyaróvár otthonában lépett pályára. Bár a Debrecen áll előrébb a tabellán, a Mosonmagyaróvár diktálta a tempót, s a vezetést is többnyire ő szerezte meg. A szünetre egygólos hazai vezetéssel fordultak a felek, majd a 32. percben Vámos Petra találatával a meccsen utoljára jutott előnyhöz a DVSC. Ezt követően az Óvárnak mindig sikerült megszereznie a vezetést, de folyamatosan jöttek a debreceni egyenlítő gólok. A végén 28?27-es hazai előnynél, amikor már csak fél perc volt hátra, Vámos Petra állította be a végeredményt. 28:28 A meccs legeredményesebb játékosa Planéta Szimonetta volt, aki 13 lövésből nyolc gólig jutott.

A távozó Bakó Botond után Bányász-Szabó Valéria, szakmai igazgató és Dévényi István, utánpótlás szakmai vezető irányította a Kisvárdát a Budaörs elleni idegenbeli mérkőzésen. A vendégek jól kezdtek és fokozatosan léptek meg ellenfelüktől, melynek ugyan voltak jó periódusai, de a szünetre 17:12-es előnyben volt a Kisvárda. A Budaörs a második félidőben sokáig nem tudott zárkózni, de izgalmassá tette a hajrát, hiszen az 54. percre Vártok Ramóna védéseire alapozva egy gólra zárkózott (24:25), de egyenlíteni már nem tudott, a Kisvárda pedig koncentráltabb volt a végjátékban és 27:25-re nyert.

Az MTK szoros mérkőzésen 31:28-ra legyőzte a Dunaújvárost. Jobban kezdtek a vendégek, ám háromgólosnál nagyobb előnyt nem tudtak kiépíteni. Az hazaiak 11:10-es állásnál vezettek először, végül egygólos MTK-előnnyel mentek szünetre a csapatok. A második félidőben 19:19-es döntetlennél tíz percen át nem született gól. A gólcsendet az MTK törte meg, ellépni ők se tudtak, de nem is engedték ki a győzelmet a kezükből.

Meglepetésre 30:25-re nyert a Békéscsaba Fehérváron. Félidőben még csak egy góllal vezettek a vendégek, a második játékrészben sikerült ötgólos előnyt kiépíteni, amiből már nem tudott visszajönni a Fehérvár. A Békéscsaba így 2018 óta először nyert a Fehérvár ellen

Nem okozott gondot a Vácnak NEKA. Már 20 perc után kialakult a tízgólos különbség, amiből hatot meg is tartottak a hazaiak és 32:26-ra nyertek a bajnokság utolsó helyezettje ellen. A Vác legjobb lövője Kuczora Csenge volt nyolc találattal.

A bajnokság állása:

1. Győr18171582–408+174 34
2. FTC16142529–379+150 30
3. Debrecen161024467–414+53 22
4. Vác15924412–383+29 20
5. Mosonmagyaróvár15825448–405+43 18
6. MTK16628453–454–1 14
7. Fehérvár15627375–416–41 14
8. Siófok14617369–375–6 13
9. Kisvárda16610366–407–41 12
10. Budaörs16529387–449–62 12
11. Dunaújváros16529408–471–63 12
12. Békéscsaba16511399–462–63 10
13. Érd16313391–492–101 6
14. NEKA151113348–419–71 3
Vízilabda: Érik a magyar házidöntő az Európa-kupában, a Dunaújváros négyes döntős a BL-ben

A Ferencváros 12:9-re nyert az olasz Plebiscito Padova otthonában a női vízilabda Eurokupa elődöntőjének szombati első felvonásán.

A zöld-fehérek így remek helyzetből várják a március 11-én sorra kerülő visszavágót.

A Padova az előző szezonban bronzérmes volt az Euroligában (ma már Bajnokok Ligája), a második számú európai kupában pedig 2015-ben és 2017-ben is döntős volt.

Az Eger–UVSE tisztán magyar összecsapás végjátéka izgalmasan alakult, a vendégek ugyanis két perc alatt három gólt szerezve a duplázó Peresztegi-Nagy Kinga vezérletével 11:9-ről fordítottak, az Egernek azonban még volt válasza, és döntetlenre mentette a találkozót. A mérkőzés legeredményesebbje Szilágyi Dorottya volt, a válogatott játékos hat góllal segítette az egrieket.

Az Euroligában (ma már Bajnokok Ligája) az előző két kiírásban négyes döntős UVSE 2017 és 2019 után harmadszor juthat fináléba a második számú európai kupasorozatban, míg az Eger története során először kerülhet európai kupa döntőjébe.

A visszavágókat március 11-én rendezik.

Nem ez azonban a hétvége egyetlen magyar sikere a női vízilabdakupákban, ugyanis a Dunaújváros bejutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

„Játszani kell, nem számolgatni” – hangzott el az intelem a Dunaújvárost irányító Mihók Attilától, mielőtt csapata vízbe ugrott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének szombat esti visszavágóján. Az újvárosiak négygólos előnyt harcoltak ki a spanyol Mediterrani otthonában, így nem meglepő, hogy nagy felhajtás övezte a hazai találkozót – még a rajtkövek mögött is helyeztek el pótszékeket, hogy minden érdeklődő beférjen a Fabó Éva uszodába. A helyszíni műsorközlő a kezdés előtt „megénekeltette” a szurkolókat, s bár a mérkőzés alatt a nemzetközi szövetség ellenőrének kérésére vissza kellett fognia magát, a lelkes közönség fantasztikus hangulatot teremtett.

Ahogyan arra számítani lehetett, „nekiugrott” a házigazdának a Mediterrani, amely gyors támadásokat vezetett, néhány húzásból játszotta meg a robbanékony centert, Alba Munozt, és alig három perc alatt megfelezte Barcelonában összeszedett hátrányát. A védekezés az első negyed derekán összeállt, ám támadásban sokáig akadozott az újvárosi gépezet – a bejátszások közül csak néhány ért el a címzettig, az átlövéseknél pedig az egyébként jól védő Gabriella Palmot segítette a kapufa. Horváth Brigitta ejtése után nyolc percen át nem tudott betalálni a Dunaújváros, a hosszas gólcsendet Mahieu Geraldine törte meg akcióból.

A DFVE rutinos csapatkapitánya, Garda Krisztina annak ellenére vállalta a játékot, hogy az Eger elleni szerdai bajnoki mérkőzésen fejsérülést szenvedett, s ha már vállalta, a második negyed végén kétszer is egyenlített ötméteresből. Az utolsó támadás előtt Mihók Attila jó érzékkel kért időt, Szabó Nikolett pedig gólra is váltotta az emberelőnyt, így a nagyszünetben 5:4-re már a Dunaújváros vezetett, amely ekkor öt góllal állt jobban összesítésben.

A Mediterrani játékfelfogása a térfélcsere után sem változott, ám a magyarok már nagyon figyeltek Munozra, amikor pedig eljutott a labda a centerig, Laura Aarts védett bravúrral. A játékvezetők engedték a kemény fizikai küzdelmet – Mahieu kézfejét jegelni is kellett –, de a spanyolok hiába igyekeztek gyorsítani a mérkőzés ritmusán, a Dunaújváros fegyelmezetten játszott és stabilan védekezett. A harmadik negyed végén kettős emberelőnyből egyenlített a Mediterrani, amely az utolsó szakasz elején fordított is, de nem tudta nyílttá tenni a párharcot, mert Horváth gyorsan válaszolt.

Sőt, Garda újabb higgadtan értékesített ötméteresével ismét a Dunaújváros került előnybe, Dobi Dorina gólja pedig pontot tett a párharc végére – ekkor már Mihók Attila is ünnepelt. A hatalmas szívvel küzdő Dunaújváros a visszavágón is legyőzte a Mediterranit 9:8-ra, és az elmúlt tizenöt évben másodszor jutott be Európa legjobb négy csapata közé – a siker értékét növeli, hogy kizárólag magyar játékosokkal, saját nevelésű fiatalokra építve vitte véghez a bravúrt.

A Dunaújváros a négyes döntőben az egyaránt spanyol Mataro és Sabadell, valamint az olasz Orizzonte együttesével csap össze.

Jégkorong: Szívósan küzd a Diósgyőr

A DVTK Jegesmedvék sima, 4:1-es győzelmet arattak a Ferencváros ellen az Erste Liga negyeddöntőjének 5. meccsén, szombaton, ezzel 3:2-re módosították az összesített állást.

Annak ellenére, hogy a Ferencvárosnak megvolt az esélye lezárni a párharcot ezzel a találkozóval, a DVTK sokkal összeszedettebben kezdte a mérkőzést. Kevesebb mint másfél perccel a kezdő sípszó után a hazaiak meg is szerezték a vezetést Roman Berdnyikov góljával. A harmad hátralévő részében sem lassítottak a Jegesmedvék, a 14. percben Vojtkó Mátyás, a 17. percben Valentin Razumnyak talált be – mindketten Kiss Roland gólpasszából –, ezzel 3:0-ra elléptek.

A második játékrészben már több helyzetet is ki tudott alakítani a Ferencváros, viszont ezeket nem sikerült gólra váltania. Nem úgy, mint a miskolciaknak, akik a 35. percben tovább növelték előnyüket – Kiss ezúttal már maga szerezte a gólt.

Az utolsó harmad 10. percében ugyan a vendégeknek sikerült betalálniuk Galántai Richard révén, közelebb már nem tudtak zárkózni.

A DVTK ezzel a győzelemmel továbbra is harcban maradt a továbbjutásért. A párharc 6. mérkőzését ma 18:30-tól játsszák a Ferencváros otthonában.

Ami a másik három negyeddöntős párharcot illeti, ezek már befejeződtek, ugyanis a BJA HC még csütörtökön megszerezte 4. győzelmét a Fehérvár ellen, ezzel 4:0-ás összesítéssel jutott az elődöntőbe. A Gyergyó ugyancsak 4:0-val búcsúztatta a Dunaújvárosi Acélbikák együttesét, míg a Brassó 4:1 arányban bizonyult jobbnak a címvédő Csíkszereda fölött, ezzel szintén ott van a legjobb négy között.

Kosárlabda: A Sopron szoros csatában nyerte meg a forduló rangadóját a nőknél

A Sopron 65:57-re legyőzte a hazai pályán az Atomerőmű KSC Szekszárdot a női kosárlabda NB I vasárnapi rangadóján.

Az első negyed után a Szekszárd volt előnyben, a félidőre azonban már egypontos soproni előnnyel mehettek a csapatok. A bajnoki éllovas a harmadik negyedben kilenc ponttal elhúzott, a vendégeknek nagy hátrányt kellett volna ledolgozniuk az utolsó játékrészben. Ezt meg is kezdték, három pontra kapaszkodtak, de a végső hajrát jobban bírta a Sopron. Hiába Goree Cyesha remeklése és dupla duplája, vereséggel távozott a Szekszárd és maradt az ötödik helyen a tabellán.

A Diósgyőr még szombaton az ELTE BEAC vendégeként lépett pályára, s bár az első félidő után még nem volt behozhatatlan előnyben – 35:29-re vezettek a miskolciak – a fordulás után tett arról, hogy ne alakuljon szorosan a végjáték. A harmadikban hét, a negyedik negyedben pedig tizenhét ponttal dobott többet ellenfelénél, így a végén 88:58-as sikert aratott a DVTK.

A remek formának örvendő Győrt PEAC-Pécs sem tudta megállítani. A pécsieknél hiába remekelt a tizenhét pontot és nyolc lepattanót szerző Kiss Virág, a győriek 79:63-ra megnyerték a forduló másik rangadóját.

Négymeccses nyeretlenségi sorozata után az utolsó előtti Cegléd otthonában vigasztalódott a Ludovika Csata, amely 85:63-ra győzni tudott. Szintén könnyű dolga volt a Vasas Akadémiának, hiszen a nyeretlen PINKK-Pécs egy pillanatra sem tudta megnehezíteni a fővárosiak dolgát – az angyalföldi gárda 89:59-vel küldte haza a pécsieket.

A TFSE-MTK együttese ugyan a nagyszünetben még ötpontos hátrányban volt a Szigetszentmiklós otthonában, ám remek második félidejének köszönhetően 73:64-re győzött, ezzel ellépett közvetlen riválisától, s megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásba, egyben a kiesés biztos elkerülésére, mivel hátránya csupán egy pont a 8. helyezett Vasas mögött.

A bajnokság állása:

1. Sopron201911582–104339
2. Győr191721712–128036
3. DVTK201731510–121737
4. PEAC201551513–135835
5. Szekszárd201371586–131233
6. Vasas208121347–141528
7. BEAC208121433–158028
8. Csata208121403–140128
9. TFSE-MTK207131368–147627
10. Szigetszentmiklós194151192–149323
11. Cegléd203171350–165023
12. PINKK20201096–186720

A kiemelt kép forrása: index.hu

Leave a Reply