Brisbane 2032: Egy 124 éves iskola eshet áldozatául az olimpiai stadion újjáépítésének

Bár még kilenc év van hátra a 2032-es brisbane-i olimpiáig, máris egy komoly botrány robbant ki az esemény előkészületei körül. Az ausztrál szervezők ugyanis szeretnék újjáépíteni a város központi stadionját, amely olimpiai stadionként funkcionálna a játékok idején. Ennek azonban az lehet az ára, hogy lebontják egy 124 éve működő iskola épületét, mivel kell a hely a projekthez. A helyiek felháborodtak a döntésen, főleg, hogy a helyi kormány azt ígérte, konzultációt hirdetnek a témában, ám ez a mostani bejelentés után sokak szerint csak egy álságos színjáték volt.

Bár még kilenc és fél év van hátra a 2032-es brisbane-i olimpiáig és paralimpiáig, azonban az előkészületek már javában zajlanak, ami nem véletlen, hiszen az ausztrál nagyváros központi stadionját, a Gabbát részben lebontanák a szervezők, hogy egy nagyobb befogadóképességű és modernebb arénát húzzanak föl, ami az olimpia és a paralimpia központi stadionja lenne. Ennek a bővítésnek azonban komoly kihatásai lesznek a környékre, s a legfrissebb hírek szerint egy általános iskola is megszűnhet a beruházás miatt.

Az ausztráliai Queensland állam helyi kormánya magyar idő szerint ma éjszaka jelentette be, hogy a Kelet-Brisbane-i Állami Iskola (EBSS) 2025 decemberéig maradhat mostani helyén, utána viszont költöznie kell az intézménynek, mivel épületét a tervek értelmében le kell bontani.

Grace Grace, Queensland állam oktatási minisztere a közleményben jelezte, hogy a kormány mindig elkötelezett volt az iskolával való egyeztetés mellett, amint világossá válik, hogy a Gabbával kapcsolatos tervek miként érintik az intézményt.

Christian Rowan oktatási árnyékminiszter úgy reagált a kormányzati bejelentésre, hogy az iskola közösségében erős aggodalom támadt az intézmény jövője iránt.

“A közösség azóta kezdeményezte a konzultációt, amióta a tartományi miniszterelnök először tett említést a Gabba újjáépítéséről, azonban a mostani fejlemények alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány már döntött a kérdésben, és az egész konzultációs folyamat csupán egy show, egy színjáték. Ez egy hamis egyeztetés volt az iskola sorsáról, amely már megpecsételődött” – jelentette ki Rowan.

Az iskola épülete a Gabba déli oldala mellett található.

A diákok korábban tiltakoztak a bezárás ellen és az olimpiai zászlóra egy olyan üzenet írtak, amely így szólt: “Ne legyen a megnyitó ünnepség a mi záróünnepségünk!”.

“Szomorúak és csalódottak voltunk, és ez most dühbe és frusztrációba váltott át” – mondta Nicky Middleton, az iskola szülői munkaközösségének és polgári bizottságának tagja az ABC Radio ausztrál rádióállomásnak.

“Nem tudom, mi Grace miniszter elképzelése a konzultációról, de számunkra ez azt jelenti, hogy fölkeresi a közösséget, megkérdezi, hogy mit akar a közösség és hogy mik az aggályai, s válaszol nekik. Ez nem történt meg” – tette hozzá.

A Kelet-Brisbane-i Állami Iskola (EBSS) 1899 és 1939 között fölhúzott épülete (Forrás: Wikimedia Commons)

Az oktatási miniszter a héten három alternatívát is fölajánlott az EBSS számára. Ezek közé tartozik egy másik épületbe való költözés, egy közeli iskolával való összevonás és a diákok különböző iskolák közötti szétosztása is. A miniszter infrastruktúra-fejlesztést is kilátásba helyezett az intézmények számára.

Haline Ly, az iskola szülői és polgári bizottságának vezetője erre úgy reagált, hogy mindhárom alternatíva magában foglalja az iskola jelenlegi épületének lebontását. Hozzátette, a szülők arra is rámutatnak, hogy ebben az esetben hosszabb eljutási időkkel kellene számolniuk a diákoknak, hiszen többségük a környező utcákból és városrészekből jár most az EBSS-be.

Az intézmény komoly múltra tekint vissza, hiszen 1899-ben jött létre, mostani épülete pedig 1939-re készült el teljesen. Az iskolaépület 1994 óta műemlékvédelem alatt áll történelmi és kulturális jelentősége, valamint magas esztétikai értéke miatt, úgyhogy ebből a szempontból is igen aggályosak a mostani elképzelések. A környéken egyébként több műemléki védettségű épület is áll, többek között egy történelmi jelentőségű harangtorony is.

Az iskola épülete egyébként már ma sincs meg teljesen, hiszen 1999-ben, amikor a Gabba keleti lelátóját bővítették, akkor az ottani épületszárnyat elbontották.

Brisbane belvárosa a Gabbával (Forrás: Queenslandi Állami Kormány)

A Brisbane Cricket Ground, melyet a köznyelvben mindenki Gabbának nevez, mivel Brisbane Woolloongabba nevű negyedében található, 1895 óta létezik. Hosszú múltja során többek között krikett-, rögbi-, ausztrál futball-, labdarúgó- és baseball-mérkőzéseknek, kerékpár- és lóversenyeknek, valamint számos koncertnek adott otthont.

Manapság elsősorban az ausztrál futball, a rögbi és a krikett helyi csapatai használják a 42 000 néző befogadására alkalmas létesítményt, amelyet a tartományi kormány tervei szerint a 2032-es olimpiára 50 000 fősre bővítenek mintegy 2.7 milliárd ausztrál dollár, mai árfolyamon 661.5 milliárd forint költségből. A játékokon a nyitó- és a záróünnepség mellett az atlétikai versenyekre kerül sor a Gabbában.

A 2032-es brisbane-i nyári olimpiára július 23. és augusztus 8. között kerül sor.

A kiemelt kép forrása: EBSS / Change.org

Leave a Reply